IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Затворена темаБугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7778798081>
Автор
Порака Обратен редослед
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4758
Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 18:36
Зошто бе Платеник, во сите устави пишува - член на организацијата може да биде секој Македонец, без разлика на народност и вера.

Значи никој не се борел за Македонија на етничките Македонци, туку за Македонија на сите нејзини народности.

А сакаш или не, една од тие народности била нашата народност.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 18:30
1.Platenik, гледам си прочитал веќе дека има збор булгарофрон - човек кој размислува како сите Бугари или твоето бугаризиран Македонец.
2. Карев не го прашали каков е по националност. Мене ако ме праша некој дали сум Тракиец ќе му одговорам ДА, ако го прашаат некој од Добрич дали е Добруџанец, верувам и тој ќе одговори со Да.
3. И зошто признанието на почетокот кога гледал лево-десно да нема значење и Буги воопшто го крати материалот?

Изменето од Каснакоски - 30.Септември.2009 во 18:31
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 18:22
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Originally posted by Boromir Boromir напиша:

А исто така за Карев ако зборуваме ти рече дека е бугаризиран македонец, но јас мислам поинаку,ако бил бугаризиран македонец зошто он се борел за слободна македонска држава?

А зошто да не се бори? Тој и во интервјуто му кажал на гркот дека се бори за таква Македонија, која ќе го има устројството на Швејцарија, каде неколку народности ќе живејат во братска љубов. Зошто ја исклучуваш можноста една од тие народности да биде нашата народност?

Гладна кока просо сонила!
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 16:02
Неможе тој тоа да го разбере - мозокот му е испран и не му одговара да го ресетира на новосмеењесмеењесмеењесмеењесмеење
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 15:50

А исто така за Карев ако зборуваме ти рече дека е бугаризиран македонец, но јас мислам поинаку,ако бил бугаризиран македонец зошто он се борел за слободна македонска држава?

А зошто да не се бори? Тој и во интервјуто му кажал на гркот дека се бори за таква Македонија, која ќе го има устројството на Швејцарија, каде неколку народности ќе живејат во братска љубов. Зошто ја исклучуваш можноста една од тие народности да биде нашата народност?

Не ги извртувај зборовите кои не ти одговараат! Не мисли на никакви народности, туку на три племиња. Колку што знам племе не е исто со народност, а и Карев сигурно не мисли дека имало во Македонија само 3 народности...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 15:43

Кон врв
Vercingetorix Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јули.2009
Поени: 421
Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 15:27

Каков бугарофон телефон бугарофил,абе од секогаш се знаело дека Никола Карев бил Македонец,ништо чудно бе брат, и најголемиот душман ќе го присвоите.

Боромире, пак не читаш. Не бугарофон, бугарофрон, што значи бугаризиран Македонец.

Каков душман може да биде човек, кој и` служи на „бугарската пропаганда“ во Македонија?

Ги учи децата на „Аз с`м Б`лгарче“ па ќе биде душман. Не возможно.

Тоа што ти од секогаш си го знаел, не значи дека и Карев го знаел истото, што ти го знаеш.
Кон врв
Vercingetorix Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јули.2009
Поени: 421
Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 15:26

Каков бугарофон телефон бугарофил,абе од секогаш се знаело дека Никола Карев бил Македонец,ништо чудно бе брат, и најголемиот душман ќе го присвоите.

Боромире, пак не читаш. Не бугарофон, бугарофрон, што значи бугаризиран Македонец.

Каков душман може да биде човек, кој и` служи на „бугарската пропаганда“ во Македонија?

Ги учи децата на „Аз с`м Б`лгарче“ па ќе биде душман. Не возможно.

Тоа што ти од секогаш си го знаел, не значи дека и Карев го знаел истото, што ти го знаеш.
Да,во минатото бугарската војска кога ја окупирала македонија отворила нови училишта во кој македонците учеле бугарски,ги терале македонците да работат без плата,а ако не прифатат,биле стрелани,малтретирани.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 14:44
Ти може да сакаш Бугарофон и Микрофон да значи но се знае дека Бугарофон како и Славофон е само име за луѓе кои знаат да зборуваат таков јазик,ништо повеке,никаква етничка припадност или љубов како што сакаш да прикажешголема%20насмевка
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 14:34
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Да не читаме погрешни интервјуа - јас никаде не прочитав дека Карев тврди дека е Бугарин или Бугарофон,баш напротив јасно кажува дека никој од комитите нема никаква врска со Бугарија и Бугарите

Бугарофрон, во буквален превод би значело - човек што мисли на бугарски начин, којшто мисли како што мислат сите Бугари. Денес Грците имаат сличен термин - етникрофрон кој има слично значење, имено - човек што мисли на својата нација, односно Грк кој мисли на Грција. Денес Македонците во Егејска Македонија своите сонародници кои се погрчиле ги нарекуваат - етникофрони.

За нив во 50-те и 60-те години се издаваа и посебни уверенија дека се етникофрони, а заедно со нив се издаваа и уверенија за подобност, наречени - пистопиитикон киноникон фрониматон кои беа потребни дури и за полагање на приемните испити на факултетите.

Изменето од Македон - 30.Септември.2009 во 15:20
Мунгос - цензорот на Мисирков
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 14:04

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Боже, боже, сега испаднавме не само производ на српската туку и на грчката пропаганда. Ајде ќе те молам посериозно малку!

Патем, Карев никаде се нема изјаснето како бугарофон, таа задкулисна квалификација му е припишана од гркот.

Platenik, bidi malku poseriozen ti. Никаде во текстот на Гркот нема бугарофон. Има бугарофРон. Никаде нема нешто напишано од Карев. Целиот текст е од некој Грк.

И ти како Буги читаш само дел од материалот. Не ме чуди тоа. За вас е карактеристично вадење на зборови од контекст.

Ако сакаш верувај си дека Карев се изјаснил за Македонец НЕБУГАРИН, ама те молам не се обидувај и мене да ме убедиш во тоа.

Убаво си напишал авторот „ми призна дека е БУГАРОФРОН И ЧЛЕН НА КОМИТЕТОТ“.

Ако овој дел од текстот го игнорираш и читаш само после ШТО СИ? од каде ќе знаеш дека воопшто станува збор за Карев???

Не мижи за фактите, а се обидај да ги објасниш такви, какви што се`.

Токуму ради тоа што текстот е напишан од грк пожелно е да се стави истиот под лупа и изнајдата мотивите и намерите на авторот. Многу добро ми се познати грчките и бугарските аспирации и нивните гнасни пропагандистички цели.

Ти очекуваш гркот да каже дека Карев е македонец член на комитетот?!

Барем тоа е познато, за грците сите македонци (етнички) кои не ја подржувале грчката линија и патријаршија биле бугари.

Да објаснам со едноставни зборови, НОВИНАРОТ го нарекува Карева бугарофон (односно овај наводно му шепнал дека е бугарофон и член на комитетот, ама никој да нечуе) без разлика што овај јасно и гласно кажува дека е македонец, а не грк.

Па и да бил бугарофон, па што, тоа сигурно не го прави бугарин. Гледам дека и ти си македонофон, ама не си македонец.

Изменето од Platenik - 30.Септември.2009 во 14:37
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 13:59
Ти си донесуваш заклучоци како сакаш - немој така,си размислил ли дека тоа Р на Бугарофон е печатна грешка,или толкава писменост на писателот.НИкаде нема такво нешто како Бугарофрон - погледај по речниците ке видиш - Бугарофон е сосема нешто другонамигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 13:42
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Боже, боже, сега испаднавме не само производ на српската туку и на грчката пропаганда. Ајде ќе те молам посериозно малку!

Патем, Карев никаде се нема изјаснето како бугарофон, таа задкулисна квалификација му е припишана од гркот.

Platenik, bidi malku poseriozen ti. Никаде во текстот на Гркот нема бугарофон. Има бугарофРон. Никаде нема нешто напишано од Карев. Целиот текст е од некој Грк.

И ти како Буги читаш само дел од материалот. Не ме чуди тоа. За вас е карактеристично вадење на зборови од контекст.

Ако сакаш верувај си дека Карев се изјаснил за Македонец НЕБУГАРИН, ама те молам не се обидувај и мене да ме убедиш во тоа.

Убаво си напишал авторот „ми призна дека е БУГАРОФРОН И ЧЛЕН НА КОМИТЕТОТ“.

Ако овој дел од текстот го игнорираш и читаш само после ШТО СИ? од каде ќе знаеш дека воопшто станува збор за Карев???

Не мижи за фактите, а се обидај да ги објасниш такви, какви што се`.

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 11:30
Значи Бугарофон е само лингвистичка припадност и тоа го наметнуваат други,на пр. пропагандисти при што неможе да се класифицира етничката припадност.Тоа не ми беше јасно - БЛАГОДАРАМ
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7778798081>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.