![]() |
|
|
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7778798081> |
Автор | ||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
![]() |
|
Зошто бе Платеник, во сите устави пишува - член на организацијата може да биде секој Македонец, без разлика на народност и вера.
Значи никој не се борел за Македонија на етничките Македонци, туку за Македонија на сите нејзини народности. А сакаш или не, една од тие народности била нашата народност. |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
![]() |
|
1.Platenik, гледам си прочитал веќе дека има збор булгарофрон - човек кој размислува како сите Бугари или твоето бугаризиран Македонец.
2. Карев не го прашали каков е по националност. Мене ако ме праша некој дали сум Тракиец ќе му одговорам ДА, ако го прашаат некој од Добрич дали е Добруџанец, верувам и тој ќе одговори со Да. 3. И зошто признанието на почетокот кога гледал лево-десно да нема значење и Буги воопшто го крати материалот? Изменето од Каснакоски - 30.Септември.2009 во 18:31 |
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
![]() |
|
Гладна кока просо сонила! |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
![]() |
|
Неможе тој тоа да го разбере - мозокот му е испран и не му одговара да го ресетира на ново
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() |
|
Не ги извртувај зборовите кои не ти одговараат! Не мисли на никакви народности, туку на три племиња. Колку што знам племе не е исто со народност, а и Карев сигурно не мисли дека имало во Македонија само 3 народности... |
||
![]() |
||
![]() |
|
А зошто да не се бори? Тој и во интервјуто му кажал на гркот дека се бори за таква Македонија, која ќе го има устројството на Швејцарија, каде неколку народности ќе живејат во братска љубов. Зошто ја исклучуваш можноста една од тие народности да биде нашата народност? |
||
![]() |
||
Vercingetorix ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 421 |
![]() |
|
|
||
![]() |
||
Vercingetorix ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 421 |
![]() |
|
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
![]() |
|
Ти може да сакаш Бугарофон и Микрофон да значи но се знае дека Бугарофон како и Славофон е само име за луѓе кои знаат да зборуваат таков јазик,ништо повеке,никаква етничка припадност или љубов како што сакаш да прикажеш
![]() |
||
![]() |
||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
![]() |
|
Бугарофрон, во буквален превод би значело - човек што мисли на бугарски начин, којшто мисли како што мислат сите Бугари. Денес Грците имаат сличен термин - етникрофрон кој има слично значење, имено - човек што мисли на својата нација, односно Грк кој мисли на Грција. Денес Македонците во Егејска Македонија своите сонародници кои се погрчиле ги нарекуваат - етникофрони. За нив во 50-те и 60-те години се издаваа и посебни уверенија дека се етникофрони, а заедно со нив се издаваа и уверенија за подобност, наречени - пистопиитикон киноникон фрониматон кои беа потребни дури и за полагање на приемните испити на факултетите. Изменето од Македон - 30.Септември.2009 во 15:20 |
||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
![]() |
|
Токуму ради тоа што текстот е напишан од грк пожелно е да се стави истиот под лупа и изнајдата мотивите и намерите на авторот. Многу добро ми се познати грчките и бугарските аспирации и нивните гнасни пропагандистички цели. Ти очекуваш гркот да каже дека Карев е македонец член на комитетот?! Барем тоа е познато, за грците сите македонци (етнички) кои не ја подржувале грчката линија и патријаршија биле бугари. Да објаснам со едноставни зборови, НОВИНАРОТ го нарекува Карева бугарофон (односно овај наводно му шепнал дека е бугарофон и член на комитетот, ама никој да нечуе) без разлика што овај јасно и гласно кажува дека е македонец, а не грк. Па и да бил бугарофон, па што, тоа сигурно не го прави бугарин. Гледам дека и ти си македонофон, ама не си македонец. Изменето од Platenik - 30.Септември.2009 во 14:37 |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
![]() |
|
Ти си донесуваш заклучоци како сакаш - немој така,си размислил ли дека тоа Р на Бугарофон е печатна грешка,или толкава писменост на писателот.НИкаде нема такво нешто како Бугарофрон - погледај по речниците ке видиш - Бугарофон е сосема нешто друго
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
|
Platenik, bidi malku poseriozen ti. Никаде во текстот на Гркот нема бугарофон. Има бугарофРон. Никаде нема нешто напишано од Карев. Целиот текст е од некој Грк. И ти како Буги читаш само дел од материалот. Не ме чуди тоа. За вас е карактеристично вадење на зборови од контекст. Ако сакаш верувај си дека Карев се изјаснил за Македонец НЕБУГАРИН, ама те молам не се обидувај и мене да ме убедиш во тоа. Убаво си напишал авторот „ми призна дека е БУГАРОФРОН И ЧЛЕН НА КОМИТЕТОТ“. Ако овој дел од текстот го игнорираш и читаш само после ШТО СИ? од каде ќе знаеш дека воопшто станува збор за Карев??? Не мижи за фактите, а се обидај да ги објасниш такви, какви што се`. |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
![]() |
|
Значи Бугарофон е само лингвистичка припадност и тоа го наметнуваат други,на пр. пропагандисти при што неможе да се класифицира етничката припадност.Тоа не ми беше јасно - БЛАГОДАРАМ
![]() |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7778798081> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |