|
Дали се спасуваме преку верата или делата? |
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Автор | |
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Maran Ata, одиш надвор од темата. Ние овде дискутираме за христијаните, како тие се спасуваат (сега), дали преку вера или преку дела, а не за идниот Божји суд на нехристијаните. Тоа е сосема друга тема за која радо би дискутирал доколку ти или некој друг ја отвори. Ајде сега ти одговори ми едно прашање на темава:
Дали разбојникот кој бил распнат до Христос и на кого Христос му вети дека уште истиот ден ќе биде со Него во рајот, дали тој се спасил преку верата или преку делата?
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
EvAngelos, воопшто не сум надвор од темата. Темата е „Дали се спасуваме преку верата или делата?“, а спасение/неспасение не се однесува само на тебе или мене или само на тој или овој Христијанин, туку за целиот човечки род. Судот Божји е поврзан со спасението/неспасението на луѓето, и наместо ти мене да ми поставуваш прашање, обиди се да одговориш на веќе поставеното од моја страна!
|
|
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мараната, Божјиот општ суд и спасението се големи и широки теми. Јас оваа тема ја конкретизирав на христијаните. (Прво пробав да напишам во насловот на темава: Дали христијаните се спасуваат преку верата и делата?, но бидејќи не се дозволени толку бувки, затоа го скратив на помалку, но во воведот ја отворив дискусијата за христијаните затоа што токму таа тема ја подигнавме на темата за митарствата и за да не бидеме оф-топик јас ја отворив оваа тема тука.
Епа повели, одговори на он-топик прашањето:
Како се спасил разбојникот, преку верата или преку делата?
|
|
|
|
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ЕвАнгелос, очигледно немаш одговор на моето прашање, па сега врти-сучи само некако да го избегнеш. Кога ќе дадеш одговор, тогаш и јас ќе почнам да ти одговарам, а не како на темата што те прашав прва да ми наведеш 10 христијани од 3-ти век кои верувале како тебе, па ти го сврте јас да сум ти навела такви, и откако ти дадов 10мина на листата, наместо како христијанин да постапиш и ти да дадеш таква листа, почна да бараш јас тебе да сум ти докажувала дека тие верувале како мене. Сега сакаш истото и тука да го направиш.
Па кога ќе почнеш да дискутираш како возрасен? |
|
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Maranta, твоето прашање е оф-топик и затоа не ти го одговарам. А зошто ти не го одговараш моето он-топик прашање, е тука лежи зајакот
Ти не ме праша мене прво, туку ти ја праша Rita.MD, а потоа јас, откако видов дека магарето му вели на зајакот дека има големи уши, ти го поставив прв тебе истото прашање и ти наместо да ми наведеш 10 верници од 3 век кои што верувале како тебе, ми наведе 10 верници кои што НЕ верувале како тебе. Значи ти не го исполни условот кој што самата го постави и затоа ... затоа помири се со судбината дека православието нема континуитет каков што тврдите дека има, помири се со судбината дека православието и христијанството што го проповедале Христос и апостолите се два различни нешта, со различни верувања и различна пракса.
|
|
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Зборовите кои Јас, како Исус од Назарет, според смисолот, му ги кажав на грешникот „Навистина ти велам, уште денес ќе бидеш со мене во рајот!„, беа зборови на прошка. Тој влезе во повискои подрачја на животот, во кои не мораше да трпи ниту болка ниту патење, бидејќи се спозна себе си, се покаја и го намири своето, и така стана прифатен во Мене, Христос. Имено, тој беше украл за своето семејство кое гладуваше. Оној другиот пак беше убиец, и си ја прими својата плата.„ (од поглавието Исусовото распнување на крст) Значи тој го постигнал тоа преку самоспознавање и отплата на грешното, не преку гола вера. Верата е само прв чекор, но доколку не се примени тоа во кое веруваме(учењето) тогаш последиците откако сеидбата од не-делата ќе созрее, ќе мора да се поднесат како горчливи последици. Изменето од Majkl - 28.Септември.2009 во 20:09 |
|
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дали знаете што значи зборот Милост? |
|
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ajde kazi prosvetli |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мајкл, чек да земам ливче и да си запишам што вели оваа вашава Габриеле за разбојникот
|
|
|
|
al__ISLAM
Сениор Регистриран: 23.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 102 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дали разбојникот кој бил распнат до Христос и на кого Христос му вети дека уште истиот ден ќе биде со Него во рајот, дали тој се спасил преку верата или преку делата?
evagelos sto mislis ti kako se spasil? evangelos ajde da receme deka on se spasil deka hristos rekol no stoe so drugite narodi narodite od minatoto od idninata? treba da svatis i da svatite edna rabota , deka zaedno i muslimanite i vistinskite hristijani koi gi sledat stapkite na pratenikot isus, NEKA E BOZJIOT MIR NAD NEGO veruvaat deka na covekot ke mu se sudi samo spored verata i delata,... ane kako sto vie tvrdite i go branite stavov vas i najkontroverzniot covek vo biblijata pavle koj on tvrdi deka na covekot ke mu se sudi samo preku verata . pa evangelos daj izjasnise sto mislis ti na sto ke muse sudi na covekot samo preku vera ili preku vera i dela ? i daj da ja zavrsime ovaa tema i da zaklucime deka covekot se spasuva samo preku vera i dela i da ja otvrlime dogmata na pavlinovata teorija koja e razlicna od ucenjeto od drugite, koje kretor i osnovac na izmenatoto hristijanstvo,,,.. fala na razbiranje,,,,,,,,,,,,, pozdrav |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Го изедовте Павле...Светиот апостол Павле, најголемиот Христов мисионер на сите времиња. Инаку се сложувам-вера + дела=СПАС, т.е. вечен живот.Тие две работи се недделиви една од друга. Како жолчка и белка кои се заедно во јајцето. Темата нема да ја затворам, таа е вечна и инспиративна тема и покажува богатство на мислења од кои сите по нешто научуваме. Не може како што сакаш ти да се сложат сите со тебе, да го отфрлиме Павле и посланијата и да станеме муслимани. Овде никој не смее да наметнува своја вера. |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
al__ISLAM
Сениор Регистриран: 23.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 102 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
nikoj ne vi nametnuva vera nitu vi rekov da postanete muslimanii kako samo ti razmisluvas nemozam da te svatam pa ti zivisi i veruvaj sporet tvojata vera jas spored mojata noo oovoje forum vo koj diskutirame t.e za ovaa tema go spomnav pavle ivi citrav negovi citati koi go negiraat tvrdenjeto na jaakov velis deka se slozuvas so toa vera+dela deka tie se nedelivi edna od druga dodeka reformatorot pavle spored citati od bilijata imaat poinakvo mislenje a vie go branite nego i negovata teroija (EDNA LJUBENICA NE SE DRZI POD DVE MISKI)
covekot se opravduva ne preku delata od zakonot tuku samo preku verata vo isua hrista(poslanie na pavle do galatjanite,2,16) ova ja ne go izmisliv tukue pavlinova teorija , i ne gledam nesto sto treba da se brani ovoj stav ili mislenje na pavle ,,,, ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Го изедовте Павле...Светиот апостол Павле, најголемиот Христов мисионер на сите времиња. ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ili najgolem misionjer ili najgolem lazgo ,, lazliv misionjer vo koj isus ve predupredil PZAETE SE OD LAZNITE PROROCI KOI DOAGAAT OD OVCA KOZA, AODNATRE SE VOLCI GRABLIVI PO NIVNITE PLODOVI KE GI PREPOZNAETE. Изменето од al__ISLAM - 29.Септември.2009 во 21:16 |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ај смири се малку. Два дена.
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Милост значи: незаслужена добрина! Кој верува на Милоста БОЖЈА, живее од Милоста БОЖЈА и за Милоста БОЖЈА, од него се лее добрина! Бидејќи се јави Божјата милост, спасителна за сите луѓе. Таа нё учи да ги отфрлиме нечесноста и похотите од овој свет, чесно, праведно и побожно да поживееме во овој век, ...! (Тит 2:11 и тн.) |
|
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |