|
Каква улога има кај православните светата водичка? |
Внеси реплика | страница <1234 9> |
Автор | |
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ние "секташите" кога ќе дадеме одговор од духовна гледна точка сме нападнати дека не сме рационални, дека веруваме во догми и невистини. Кога ќе кажеме нешто од секуларна гледна точка-почнувате: што не си се држите до Библијата туку извртувате атеистички верувања... дрн дрн...?
Па што ни останува? И ние ќе фаќаме сеир. И објективно, и субјективно кога гледаш на вакви работи смешни се. А ако ти сакаш да си бидеш ирационален и да го оправдуваш тоа, во ред, не ти брани никој. Сликата ја покажа вистината. Форумџиите пак, си го кажаа своето мислење во врска со тоа. ПС. И да вистината боли нели? Болката од тие неколку шамари што планираш да ни ги пукнеш ќе помине, ама срамот поради вакви работи од страна на црквата ќе остане. Изменето од Rita.MD - 27.Септември.2009 во 14:44 |
|
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Marko sk , ova ne e forum za pravoslavno hristijanstvo i sekoj ima pravo da komentira za bilo koj tema povrzana so bilo koja religija, dogma ili obichaj. Dozvolena e malu shega, no ne e dozvoleno navreduvanje. Znam deka linijata megju humorot i navreduvajeto ne e strogo zacrtana podradi razlichnto razbiranje na ovie raboti kaj lugjeto, no se obiduvame da vnimavame na toa kolku ste e mozhno.
Mojata replika ne ja sfakjam kako navreda, tuku kako pogled od svetlata strana na rabotite i istovremeno povikav da se javat so podetalni podatoci onie koi znaat neshto povekje za ovoj obichaj, bidejki rabotata so osvetuvanje voda ne e pojavena tuku taka. Postojat i drugi podatoci, nadvor od pravoslavieto koi govorat za chudesnite osobini na vodata, no ne sakav da govoram za toa dodeka prvin ne se iskazhat onie na koi im e postaveno toa prashanje. Vo sekoj sluchaj, blagodaram sto se javi so kritichko viduvanje na rabotite i sto so toa pokazhuvash deka iskreno si zagrizhan za kvalitetot na diskusiite na ovoj forum. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Месинџер убаво пишуваш, но лошо работиш. Темата уште на самиот почеток е ставено со ТЕНДЕНЦИЈА да се омаловажи односот на православните кон осветената вода. Цитирам: „Во православните цркви се осветува "света водичка" од страна на поповите и потоа верниците си ја носат дома за здравје за срека итн. Додека пак поповите за време на богослужение ги прскаат со оваа вода верниците. Ако може едно објаснување од страна на православните членови на форумот за овој ритуал.“ а) „света водичка“ баш ме интересира кој православен употребува деминутивна форма за „осветената вода“? б) поповитеколку што се сеќавам не толку одамна самиот ме подржа дека во Православната црква нема попови туку СВЕШТЕНИЦИ. Зарем и ова не е пишано со потсмев и сарказам в) на богослужение се прскаат верниците со оваа водаОд ова се огледа непознавањето на богослужението на Православната црква. Во православната црква има 9 богослуженија и само на едно од нив има 2 мига во кои на едниот од нив ЕПИСКОПОТ врши МАЛ ВОЛДОСВЕТ и со таа вода ги поросува верниците во храмот. За повеќе информации за самата вода и односот на православните кон неа погледајте го рускиот документарец: „Големата тајна на водата“ го имаше како додаток на весникот „ПРЕМИН“. Изменето од Bronhi - 27.Септември.2009 во 18:56 |
|
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
|
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За оние кои немаат проблем со Рускиот јазик (со превод на Бугарски јазик ако не се лажам), еве го линкот до првиот дел на youtube.com: http://www.youtube.com/watch?v=Lz_4LiM8cuM
|
|
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Види пчеличка тоа што го објасни во врска со светата водичка ништо не разјаснува за нејзината употреба во православната вера. п.с. Со сета почит кон пчелка, сигурно текстот го позајмила од некој извор. Е сега, за тоа што имаш некаков PIPS и усмртуваш комарци кои го напаѓаат православието, многу страшно звучи. Никој не го напаѓа православието. Поедини членови само се обидуваат да оделат делови од православната вера од христијанството. |
|
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
|
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
До Бронхи и православие,
Темата или прашањето е улогата на осветената вода во православието, а не дали изворен го познава православието или не. преку осветената вода кои Христови заповеди ги исполнувате? преку осветената вода колку и како сте Богоугодни? кога Христос заповедал да се употребува осветена вода во христијанскиот начин на живеење? и ред други работи кои се поврзани со Христовата наука. на крајот од краиштата кажете буквално, што значи таа света вода и каква сила има? Изменето од izvoren - 27.Септември.2009 во 22:37 |
|
|
|
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...
Изменето од Marko sk - 27.Септември.2009 во 22:58 |
|
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Темата е за улогата на светата водичка во православието.
Ако сакаш да дискутираме на оваа тема нема проблем, нормално да објасниш и да ја кажеш поврзаноста на светата водичка со христијанството. |
|
|
|
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...
Изменето од Marko sk - 27.Септември.2009 во 22:58 |
|
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не! мора да почнете конкретно да дискутирате за одредени прашања.
Секогаш кога немате храброст за дискусија по некое прашање, веднаш надвор од темата. Изменето од izvoren - 27.Септември.2009 во 23:39 |
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Има ли историски податоци за тоа кога (во кој век) се вметнала оваа пракса во православието?
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
pcelka
Сениор Регистриран: 10.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 3326 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...Сакам да ве читам , сакам и да напишам по нешто, ама ич не ми
се допаѓа кога се карате ....
Еве уште некои податоци за светата вода, сигурно не се мои
..измислици......читав и сакав само да ви пренесам нешто, а сите вие
како и на повеќе теми...забегавте........простете за изразот......
Својствата на светата вода навистина се чудесни и восхитувачки! Во историјата на Црквата постојат многу примери за тоа. Уште свети Јован Златоуст, во IV век, говорел дека светата богојавленска вода во текот на многу години останува нерасиплива, свежа, чиста и пријатна, како тукушто да била донесена од жив извор. Тоа е чудото на Божјата благодат, кое и денес секој може да го види! Светителот Теофан Задонски вели: „Целата благодат што доаѓа од Бога преку светиот Крст, светите икони, светата вода и др. – има сила само за оние, кои се достојни за таа благодат преку покајание, молитва, смирение, служење на луѓето, преку милосрдни дела и пројавување на другите христијански добродетели. Значи, благодатта не спасува и не дејствува автоматски, таа е бесполезна за нечестивите и лажните христијани (без добродетели).” Светата вода е од голема полза за христијаните кои цврсто веруваат во силата на Божествената благодат и само во тој случај случај се отвора можноста за нејзиното исцелително дејство. Ако пак човекот не верува и ја зема само од љубопитност или како што некои размислуваат: „за секој случај” а, без покајание за своите гревови, тогаш не треба да се очекува помош. Благодатта на светата вода не може да дејствува во затворено и тврдо човеково срце. Човекот што чува зло во себе никогаш не ќе може да ги прими благодатните дарови кои ни ги дава Господ....!!! |
|
секој нов ден, носи нова надеж...
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Што мислиш ти pcelka, дали во наведените библиски цитати, водата има симболично или буквално значење?
Дали таму станува збор за водата или пак за нешто друго?
Прашање до сите: Зарем е можно некој да ги наведе овие цитати како "библиска подршка" за светата вода што се користи во православието за бркање демони и сл?
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
пчелка, благодарам што си се потрудила да нешто ни објасниш од аспект на православни учители, меѓутоа нивното размислување во однос на таа света вода е смешно и чиста мангупско-гатачка измислица.
|
|
|
|
Внеси реплика | страница <1234 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |