IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Идолопоклонички однос кон Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Идолопоклонички однос кон Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 13>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 16:56
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Евангелие според Јован
Глава  11

11 Ова им го кажа, а потоа им рече: “Лазар, пријателот наш, заспал; но ќе отидам да го разбудам.”

12 Тогаш учениците Негови рекоа: “Господи, ако заспал, ќе стане.”

13 Исус го рече тоа за смртта негова, а тие мислеа дека говори за заспивање со сон.

14 Тогаш рече Исус отворено: “Лазар умре.

15 Но се радувам заради вас, зашто не бев таму, та да поверувате - туку, да отидеме при него.” .....

---------

И кај Православните Христијани за поимот “(биолошко) умирање“ се користи терминот “успение“ (т.е. заспивање), бидејќи знаеме дека разделбата на душата од телото при биолошката смрт не значи апсолутен крај за личноста.

Грчкиот глагол употребен погоре "заспал" (koimao) е сличен како и македонскиот глагол "да починеш". Некои го употребуваат за сон/ремка (починка, или почивка како што велат бугарите за одмор среќа), а некои за смрт (тој и тој почина). Така што тука Исус го употребил првиот збор (кој бил двосмислен), па откако учениците не го разбрале, се изразил појасно употребувајќи појасен збор за смртта на Лазар (apothnesko) кој едносмислено значи да умреш, да биде мртов.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 07:46
Еве еден типичен пример како протестантите Му пикаат во устата на Господ зборови и мисли, ѓоа тие му биле советници:

Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Исус тука кажува дека тие си мислат дека тоа е умрено. Гледај вака: има неколку медицински состојби кои наликуваат на смрт. Можеби дето имало каталепсија, паднало во кома или слично.

Тука воопшто не се зборува за дали душата спие или не. Вели дека детето не е мртво, а не дека умрело, па сега душата спие.
Пробав со медицината, ако не сакаш да разбереш, повторно; тоа е твој проблем.

Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Евангелие според Јован Глава 11

11 Ова им го кажа, а потоа им рече: “Лазар, пријателот наш, заспал; но ќе отидам да го разбудам.”

12 Тогаш учениците Негови рекоа: “Господи, ако заспал, ќе стане.”

13 Исус го рече тоа за смртта негова, а тие мислеа дека говори за заспивање со сон.

14 Тогаш рече Исус отворено: “Лазар умре.

15 Но се радувам заради вас, зашто не бев таму, та да поверувате - туку, да отидеме при него.” .....

---------

И кај Православните Христијани за поимот “(биолошко) умирање“ се користи терминот “успение“ (т.е. заспивање), бидејќи знаеме дека разделбата на душата од телото при биолошката смрт не значи апсолутен крај за личноста.

Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Реков јас дека не се читаш.

Изменето од Maran Ata - 21.Септември.2009 во 07:48
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 09:53
Maran Ata; очигледно не си ја разбрала Rita.MD. Таа збори за ќерката на началникот на синагогата (за која Исус рекол дека не е мртва), а ти збориш за смртта на Лазар (за кого Исус кажал дека е мртов).
Ете каде ви било недоразбирање, ти пишуваш за еден, а она за друг текст од Библијата среќа
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 13:10
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Maran Ata; очигледно не си ја разбрала Rita.MD. Таа збори за ќерката на началникот на синагогата (за која Исус рекол дека не е мртва), а ти збориш за смртта на Лазар (за кого Исус кажал дека е мртов).
Ете каде ви било недоразбирање, ти пишуваш за еден, а она за друг текст од Библијата среќа

Не, душичке, смртта на Лазар и заспивањето на девојката, не се разликувале. Двајцата биле умрени. А со ваквото понижување на Господ, нема ништо да постигнете, освен само грев на душа. Велите дека Го повикале Господ за да ја разбуди од сон, а не да ја воскресне. Па зарем Господ толкави чуда правел - будел од сон? Па тогаш и јас сум голем чудотворец, и јас го можам тоа.

Нашиот свет отец Теофилакт Охридски совршено ги објаснува овие цитати:

Матеј 9:23, 24 И кога дојде Исус во куќата на началникот и ги виде свирачите и народот збунети, им рече: “Излезете надвор, зашто девојката не е умрена, туку спие.” А тие Му се потсмеваа.

Господ рекол дека спие затоа што за Него, Кој лесно можел да го воскресне девојчето, смртта била како сон. Немој да се чудите што Му се потсмеваа, затоа што тоа уште повеќе го потврдува чудото, бидејќи Тој воскресна девојка која навистина беше умрена. Сите присутни така посведочија дека она била мртва, за подоцна никој да не може да каже дека она само ја изгубила свеста.
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 17:48

Нашиот учител Исус Христос рекол дека девојчето не било умрено. Вашиот учител Теофилакт Охридски вели дека девојчето било умрено.

Да не се расправаме повеќе. Ние христијаните Му веруваме на Христос, вие православните на Теофилакт. Секој со својата вера, а кој е во право, ќе видиме еден ден кога ќе се појавиме пред Теофилакт, пардон, пред Христос.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 17:58

Да не се расправаме повеќе. Ние христијаните Му веруваме на Христос, вие православните на Теофилакт.

Ova e neshto novo.

Ne znaev deka pravoslavnite ne bile hristijani i deka tie ne mu veruvaat na Hrista.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 18:06
Секој ден си носи нова песна Messenger. Вчера едни работи ти беа нови, денес ова ти е ново, утре други работи ќе ти бидат нови. Човек учи додека е жив. Тоа важи и за мене, и за тебе, и за сите нас.

А дека православните не Му веруваат на Христос од овој случај е очигледно. Христос во евангелијата на две места вели дека девојето не било умрено..

"Зошто викате и плачете? Детето не е умрено, туку спие!" (Исус во Марко 5:39)
„Отстранете се, зашто девојчето не е умрено, туку спие.” (Исус во Матеј 9:24)

Значи Христос јасно вели дека девојчето не било умрено, но православните Нему, туку му веруваат на својот учител - Теофилакт Охридски кој вели дека девојчето било умрено.
Затоа реков, секој со својата вера.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 18:17
Ufff... generaliziranjeto, koe zapochnuva so eden detal za potoa na osnova na toa izveduva zakluchok za site raboti, ne bilo nikogash dobra rabota.

Inaku, potpolno se slozhuvam so kazhanoto:

Секој ден си носи нова песна Messenger. Вчера едни работи ти беа нови, денес ова ти е ново, утре други работи ќе ти бидат нови. Човек учи додека е жив. Тоа важи и за мене, и за тебе, и за сите нас.

Nebare se chitam samiot sebe si...

Изменето од Messenger - 21.Септември.2009 во 18:17
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
pcelka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2009
Поени: 3326
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pcelka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 18:34

Сега ве читам и мене ме   испозамисливте.....
Едни биле Христијани, други Православни, трети , Православни Христијани..четврти............Боже колку ли ги има....???  а
сите ја читаат...Библијата... и сите различно ја ...доживуваат...не%20знам

...Јас и дури да остарам...не сум сигурна дека ќе ве разберам ..сите...ох
секој нов ден, носи нова надеж...
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 19:53
Originally posted by pcelka pcelka напиша:

Сега ве читам и мене ме   испозамисливте.....
Едни биле Христијани, други Православни, трети , Православни Христијани..четврти............Боже колку ли ги има....???  а
сите ја читаат...Библијата... и сите различно ја ...доживуваат...не%20знам

...Јас и дури да остарам...не сум сигурна дека ќе ве разберам ..сите...ох

So tekot na vremeto se ke razberes pcelka, ke svatis deka vistinata ne se site Hristijanski zaednici, tuku samo edna: PRAVOSLAVIETO...
Site ke bideme vo rajot, mislam na onie koj pravele dobri dela i koj veruvale, no nekoj uste na zemjata se vnatre vo Hristijanstvoto, nekoj samo se okolu nego, a ateistite se malku podaleku od nego. Velam: (malku) zatoa shto mozhat i tie da bidat vnatre ili okolu nego, voljata e nasha i slobodna e!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 20:06
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

So tekot na vremeto se ke razberes pcelka, ke svatis deka vistinata ne se site Hristijanski zaednici, tuku samo edna: PRAVOSLAVIETO...

"Освети ги (Боже) во Својата вистина, Твоето Слово е вистината."
(Исус Христос во ев. Јован 17:17)

Ете кој е критериумот за вистината, ете го Божјиот компас чија стрекла ја покажува вистистинската насока - Божјото Слово, Слово кое Бог го возвеличил дури и над Своето име како што вели псалмистот Давид:

"Те славам Господи, со сето срце свое; се поклонувам пред Твојот свет Храм. Го славам Твоето име за Твојата милост и вистина, зашто го возвеличи Твоето слово, повисоко од Своето име. "
(Псалм 138:1-2)

Само држи се цврсто до Божјото Слово pcelka и ќе бидеш, како што вели Христос, осветена во Божјата вистина и лагите на Злиот нема да те отклонат од вистината, доколку останеш во Христос и доколку Христовото Слово остане во тебе.

"Јас Сум Лозата, а вие сте прачките. Кој останува во Мене, и Јас во него, тој дава многу плод; зашто без Мене не можете да направите ништо. Ако некој не остане во Мене, тој ќе биде исфрлен надвор како прачката, која е исушена, - ги собираат, ги фрлаат во оган и ги горат. Ако останете во Мене и ако Моите зборови останат во вас, барајте што и да посакате, и ќе ви биде. "
(Исус Христос во ев. Јован 15:5-7)
Кон врв
Момче Македонче Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Август.2009
Локација: Macedonia
Поени: 378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Момче Македонче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 20:47
Вистината е само една: ДОБРИНАТА!!! Џабе ви е и православие, џабе ви е и католиштво, џабе ви е и протестанство, џабе ви е се, ако не сте ДОБРИ!!!
„Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 20:50
"Никој не е добар, освен Eдиниот Бог"
(Исус Христос во ев. Лука 18:19)
Кон врв
Момче Македонче Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Август.2009
Локација: Macedonia
Поени: 378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Момче Македонче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 21:05

"Никој не е добар, освен Eдиниот Бог"
(Исус Христос во ев. Лука 18:19)

Зошто го мислиш тоа, зошто е напишано во книга?
„Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,391 секунди.