IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Свет
  Активни теми Активни теми RSS - Целта на Масонството
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Целта на Масонството

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3637383940 62>
Автор
Порака
nikolabitola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 150
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikolabitola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2009 во 16:41
Originally posted by Biba_G Biba_G напиша:

Originally posted by nikolabitola nikolabitola напиша:

Зошто ми ги бришите постовите ?

Намерно повторување на еден ист пост и намерно постирање навреди и провокации на адреса на членови кои активно учествуваат во дискусијата нема да толерирам овде. Еднаш ти објаснив по пп, два пати ти бришам ист пост. Доколку мислиш да дискутираш на темата повели,во спротивно повторно ќе реагирам како и до сега.мир

Тој пост беше одговор на постот на зидарски, не знам кај виде навреда, ако тој се навреди оти го нарекувам пионче од најдолниот слој на масонството тогаш не треба да го вреѓа вистината, а и не е тоа ништо навредливо туку едноставно значи титула за него која и самиот со гордост ја носи.Ако ТИ тоа не го сфаќаш тогаш твој проблем. А го повторив дека постот едноставно е одговор на неговиот коментар, само мене ова ми личи на замолчување а не на некоја си дисциплина шо сакаш да ја спроведиш. Ај зидарски е малку посмирен ама тие околу него шо се нон стоп провоцираа и вреѓаа па не видов тогаш да му избришиш пост. Се што напишав беше во склоп со темава. Ама добро, вака барем да си знам за друг пат џабе да не пишам.

Изменето од nikolabitola - 14.Септември.2009 во 16:42
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2009 во 17:12
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

zidarski...Ајде вака да погледнеме на работите...Да речеме дека масонството како движење не е поврзано со разно-разни заговори...дека во суштина не се работи за некое мистично движење...туку дека се работи за една обична граѓанска иницијатива...која претставува...
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

масонството е систем од морални поуки, и систем од "алатки" кои му помагаат на човекот да се изгради себе си.
значи еве да се согласам со ова што го кажуваш...сега прашувам...ЗОШТО му помага на човекот да се изгради себе...одговор - за да го направи светот подобро место за живење..сега прашувам...КАКО ќе го направи тоа...според тебе...со тоа што ќе ги пушти своите членови по свои "слободни" убедувања да се рашират по светот и да дејствуваат секој во разни области... во уметноста, во науката, во образование, во медицина, во политика...и тука всушност се кршат копјата...ти велиш дека сето тоа не е организирано од масонските ложи...туку е самостојно по избор на членовите...според твоите објаснувања, масонските ложи се сведуват на образовни институции...
кои "произведуваат" кадри од областа на почитување на вистинските морални и етички норми...
а по "дипломирањето" секој си ја продолжува кариерата...
каде сака, како сака...
и на крај..
ако сака...
јас (а претпоставувам и многу други)...никако не можам да го проголтам ваквото објаснување...едноставно не ми е сфатливо дека масоните делуваат секој на своја рака...неорганизирано...пологично е дека има некаков заеднички план, договор...(и колку тоа мистично звучи - заговор)...и на крај...ако е така како што велиш...нема убавина...на човештвото му е потребна мистика... 

Повторно, твоето видување се сведува на организација која контролирано делува во надворешниот свет.
Масонството е организација, братство, кое единствено и само се занимава со тоа да помогне на членот во личниот духовен и морален развој. Зошто? Веќе ти реков - погледни го светот околу себе.
Масонството не е "универзитет", ниту пак некаква школа. Кај нас е малку тешко да се разбере бидејќи немаме традиција на такви организации. Англо-саксонскиот свет има многу долга и многу богата традиција на такви "братства" кои се токму со цел развој на поединецот на најразлични начини.
Значи - оддели ги "масонството" од поединецот.
Поединецот - делува сам за себе и делува на начин на кој тој смета дека треба. Некој цел живот е шалтерски службеник и не прави ништо грандиозно или запаметливо. Друг станува претседател на САД. Внатре во ложата - и едниот и другиот се еднакви. Има еден многу интересен пример - во времето кога Рузвелт е претседател, неговиот шофер е Мајстор (раководител) на истата ложа во која е претседателот!
Патем не реков дека нема мистика. Има многу мистичност во масонството - но е од езотеричка и филозофска природа, не од банално-заговорничка.
Секој делува на своја рака - не затоа што масонството му вели дека треба или затоа што очекува од него. Луѓето го прават тоа затоа што веруваат дека треба да живеат во подобар свет. И секој е слободен да го прави тоа на начин на кој смета дека е исправно. Токму тоа - слободата - е најголемата вредност која човек може да ја има.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2009 во 17:14

Originally posted by Biba_G Biba_G напиша:

Зошто ми ги бришите постовите ?

Намерно повторување на еден ист пост и намерно постирање навреди и провокации на адреса на членови кои активно учествуваат во дискусијата нема да толерирам овде. Еднаш ти објаснив по пп, два пати ти бришам ист пост. Доколку мислиш да дискутираш на темата повели,во спротивно повторно ќе реагирам како и до сега.мир

Тој пост беше одговор на постот на зидарски, не знам кај виде навреда, ако тој се навреди оти го нарекувам пионче од најдолниот слој на масонството тогаш не треба да го вреѓа вистината, а и не е тоа ништо навредливо туку едноставно значи титула за него која и самиот со гордост ја носи.Ако ТИ тоа не го сфаќаш тогаш твој проблем. А го повторив дека постот едноставно е одговор на неговиот коментар, само мене ова ми личи на замолчување а не на некоја си дисциплина шо сакаш да ја спроведиш. Ај зидарски е малку посмирен ама тие околу него шо се нон стоп провоцираа и вреѓаа па не видов тогаш да му избришиш пост. Се што напишав беше во склоп со темава. Ама добро, вака барем да си знам за друг пат џабе да не пишам.
Немам воопшто намера да спроведувам никаква дисциплина овде,ниту да замолчувам некого ,посебно не некого кој активно учествува и допринесува во развивање на темата... Етикетирање и категоризација на членовите, конкретно во твојот пример е ништо друго сем намерна навреда упатена лично кон некого кој имаше доблест , и покрај тоа што ти го прочита и прв пат постот упатен до него, да премолчи и да не ти врати на провокациите.
Не е моја должност никому ни да забранам, а помалку да молам да пишува било каде по форумот.Тоа се однесува и на тебе. И пак ќе ти речам, ако имаш да пишеш нешто со што би допринел во развивање на темата повели, се’ останато ( и сам си рече) џабе ќе пишеш!
Кон врв
alf Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 16:08
.

Изменето од alf - 17.Септември.2011 во 14:52
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 17:08
Ништо не може да се направи за 24 часа. Ниту за 24 дена, ниту за 24 години.
Потребно е човекот да вложи постојан труд и воља, за да може да го направи светот подобро место за живеење. Пред се, треба да ги воспита идните генерации да го прават тоа, за да не се оди светот две напред едно назад постојано.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 20:39
.

Изменето од alf - 17.Септември.2011 во 14:53
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2009 во 02:57
Ако си очекувал друг одговор - тогаш дај ни го твојот одговор. Јас ти кажав што јас мислам.
Визијата и идејата е доста индивидуална работа - чудно како пресуди за тоа од еден коментар.
Цитатот од Библијата не гледам каква врска има со темава?!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2009 во 10:28
.

Изменето од alf - 17.Септември.2011 во 14:53
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2009 во 17:11
Како што реков - ништо не се прави за 24 часа, уште помалку со закон... Човекот не се менува одеднаш, човекот се менува постојано, постепено, преку делата свои. Верата не се наметнува, таа се живее. Бог Кој Е Семоќен, не им ја наметна верата на луѓето, туку ги остави сами да ја спознаат. Така што пак ќе речам - цитатите што ги даваш не се во контекст на првичното прашање кое ми го постави.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2009 во 21:14
.

Изменето од alf - 17.Септември.2011 во 14:54
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2009 во 21:44
Колку што се сеќавам, а се сеќавам добро - Бог имаше дадено Слободна Воља на луѓето.
Кога Бог им даде Слободна Воља, кој сум јас да им ја ограничувам? Кој сум јас па да им судам?
Само Еден Е Судија, и секој кој се поставува во Негова улога и им суди на душите, прави грев.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2009 во 23:42
.

Изменето од alf - 17.Септември.2011 во 14:54
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2009 во 00:22
Не можеш да го направиш светот подобро место за живеење на сила. Слободата е најважното и највредното нешто.
Не разбрав што мислиш со ова за храмот...
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2009 во 06:23

Идејата е дека човек кој е добар, гради добар свет околу себе. Човек кој е добар, нема да трпи неправда. Нема да поднесува луѓето околу него да живеат во беда, да страдаат, без тој да помогне, без да направи нешто, без да промени нешто.

Колку што се сеќавам, а се сеќавам добро - Бог имаше дадено Слободна Воља на луѓето.
Кога Бог им даде Слободна Воља, кој сум јас да им ја ограничувам? Кој сум јас па да им судам?
Само Еден Е Судија, и секој кој се поставува во Негова улога и им суди на душите, прави грев.

збунетост

Изменето од којсумјас - 23.Септември.2009 во 06:30
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3637383940 62>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,336 секунди.