|
Идолопоклонички однос кон Библијата |
Внеси реплика | страница <1 89101112 13> |
Автор | |||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Грчкиот глагол употребен погоре "заспал" (koimao) е сличен како и македонскиот глагол "да починеш". Некои го употребуваат за сон/ремка (починка, или почивка како што велат бугарите за одмор ), а некои за смрт (тој и тој почина). Така што тука Исус го употребил првиот збор (кој бил двосмислен), па откако учениците не го разбрале, се изразил појасно употребувајќи појасен збор за смртта на Лазар (apothnesko) кој едносмислено значи да умреш, да биде мртов.
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Еве еден типичен пример како протестантите Му пикаат во устата на Господ зборови и мисли, ѓоа тие му биле советници:
Изменето од Maran Ata - 21.Септември.2009 во 07:48 |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Maran Ata; очигледно не си ја разбрала Rita.MD. Таа збори за ќерката на началникот на синагогата (за која Исус рекол дека не е мртва), а ти збориш за смртта на Лазар (за кого Исус кажал дека е мртов).
Ете каде ви било недоразбирање, ти пишуваш за еден, а она за друг текст од Библијата
|
|||
|
|||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не, душичке, смртта на Лазар и заспивањето на девојката, не се разликувале. Двајцата биле умрени. А со ваквото понижување на Господ, нема ништо да постигнете, освен само грев на душа. Велите дека Го повикале Господ за да ја разбуди од сон, а не да ја воскресне. Па зарем Господ толкави чуда правел - будел од сон? Па тогаш и јас сум голем чудотворец, и јас го можам тоа. Нашиот свет отец Теофилакт Охридски совршено ги објаснува овие цитати: Матеј 9:23, 24 И кога дојде Исус во куќата на началникот и ги виде свирачите и народот збунети, им рече: “Излезете надвор, зашто девојката не е умрена, туку спие.” А тие Му се потсмеваа. Господ рекол дека спие затоа што за Него, Кој лесно можел да го воскресне девојчето, смртта била како сон. Немој да се чудите што Му се потсмеваа, затоа што тоа уште повеќе го потврдува чудото, бидејќи Тој воскресна девојка која навистина беше умрена. Сите присутни така посведочија дека она била мртва, за подоцна никој да не може да каже дека она само ја изгубила свеста. |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Нашиот учител Исус Христос рекол дека девојчето не било умрено. Вашиот учител Теофилакт Охридски вели дека девојчето било умрено. Да не се расправаме повеќе. Ние христијаните Му веруваме на Христос, вие православните на Теофилакт. Секој со својата вера, а кој е во право, ќе видиме еден ден кога ќе се појавиме пред Теофилакт, пардон, пред Христос. |
|||
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ova e neshto novo. Ne znaev deka pravoslavnite ne bile hristijani i deka tie ne mu veruvaat na Hrista. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Секој ден си носи нова песна Messenger. Вчера едни работи ти беа нови, денес ова ти е ново, утре други работи ќе ти бидат нови. Човек учи додека е жив. Тоа важи и за мене, и за тебе, и за сите нас.
А дека православните не Му веруваат на Христос од овој случај е очигледно. Христос во евангелијата на две места вели дека девојето не било умрено..
Значи Христос јасно вели дека девојчето не било умрено, но православните Нему, туку му веруваат на својот учител - Теофилакт Охридски кој вели дека девојчето било умрено. Затоа реков, секој со својата вера.
|
|||
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ufff... generaliziranjeto, koe zapochnuva so eden detal za potoa na osnova na toa izveduva zakluchok za site raboti, ne bilo nikogash dobra rabota.
Inaku, potpolno se slozhuvam so kazhanoto:
Nebare se chitam samiot sebe si... Изменето од Messenger - 21.Септември.2009 во 18:17 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
pcelka
Сениор Регистриран: 10.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 3326 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сега ве читам и мене ме испозамисливте.....
Едни биле Христијани, други Православни, трети , Православни Христијани..четврти............Боже колку ли ги има....??? а
сите ја читаат...Библијата... и сите различно ја ...доживуваат...
...Јас и дури да остарам...не сум сигурна дека ќе ве разберам ..сите...
|
|||
секој нов ден, носи нова надеж...
|
|||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
So tekot na vremeto se ke razberes pcelka, ke svatis deka vistinata ne se site Hristijanski zaednici, tuku samo edna: PRAVOSLAVIETO... Site ke bideme vo rajot, mislam na onie koj pravele dobri dela i koj veruvale, no nekoj uste na zemjata se vnatre vo Hristijanstvoto, nekoj samo se okolu nego, a ateistite se malku podaleku od nego. Velam: (malku) zatoa shto mozhat i tie da bidat vnatre ili okolu nego, voljata e nasha i slobodna e! |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
"Освети ги (Боже) во Својата вистина, Твоето Слово е вистината."
(Исус Христос во ев. Јован 17:17)
Ете кој е критериумот за вистината, ете го Божјиот компас чија стрекла ја покажува вистистинската насока - Божјото Слово, Слово кое Бог го возвеличил дури и над Своето име како што вели псалмистот Давид:
"Те славам Господи, со сето срце свое; се поклонувам пред Твојот свет Храм. Го славам Твоето име за Твојата милост и вистина, зашто го возвеличи Твоето слово, повисоко од Своето име. "
(Псалм 138:1-2) Само држи се цврсто до Божјото Слово pcelka и ќе бидеш, како што вели Христос, осветена во Божјата вистина и лагите на Злиот нема да те отклонат од вистината, доколку останеш во Христос и доколку Христовото Слово остане во тебе.
"Јас Сум Лозата, а вие сте прачките. Кој останува во Мене, и Јас во него, тој дава многу плод; зашто без Мене не можете да направите ништо. Ако некој не остане во Мене, тој ќе биде исфрлен надвор како прачката, која е исушена, - ги собираат, ги фрлаат во оган и ги горат. Ако останете во Мене и ако Моите зборови останат во вас, барајте што и да посакате, и ќе ви биде. "
(Исус Христос во ев. Јован 15:5-7) |
|||
|
|||
Момче Македонче
Сениор Регистриран: 16.Август.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Вистината е само една: ДОБРИНАТА!!! Џабе ви е и православие, џабе ви е и католиштво, џабе ви е и протестанство, џабе ви е се, ако не сте ДОБРИ!!!
|
|||
„Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
"Никој не е добар, освен Eдиниот Бог"
(Исус Христос во ев. Лука 18:19)
|
|||
|
|||
Момче Македонче
Сениор Регистриран: 16.Август.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зошто го мислиш тоа, зошто е напишано во книга? |
|||
„Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
|
|||
Внеси реплика | страница <1 89101112 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |