|
Зар сите Религии не водат кон Господ. |
Внеси реплика | страница <1 1011121314> |
Автор | ||||
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Инаку одговор на темата: НЕ.
|
||||
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
||||
camerlengo
Нов член Регистриран: 08.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 12 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Od kade znaes deka ista vera kako Mareto imale? Bese tamu da vidis? Ili samo pogoduvas na tepka? Kako vprocem i za ostanatoto? Kaj vas novovercite se e na zimi majka i zimi oci. Изменето од camerlengo - 18.Септември.2009 во 23:32 |
||||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не кажувај приказни. Верата на Мараната нема многу допирни точки со верата на апостолите. |
||||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Сакаш да кажеш дека апостолите верувале како денешниве православци?
Покажи ми каде апостолите осветувале вода? Покажи ми каде апостолите се молеле на покојни верници? Покажи ми каде апостолите се молеле на Мојсеј, Авраам, Исак, Јаков, Ное, Лот, Илија, Еремија, Исаија, Јован Крстител итн? Покажи ми каде апостолите користеле икона од некој од горенаведениве? Покажи ми каде апостолите се поклонувале на лешевите од верниците (мошти)? Покажи ми каде апостолите принесувале свеќи за живи, за мртви, за здравје и сл? Покажи ми каде апостолите и се молеле на блажената Марија? Каде ја нарекле најголема, пресвета, преблагословена, владичица? Покажи ми каде апостолите дозволиле да им се поклонуваат? (А од друга страна има јасен цитат каде што апостол Петар одбива поклонување) Покажи ми каде на апостолите им бацувале раце? Покажи ми каде апостолите носеле свештенички одора, великодостојнички мантии и огромни златни крстови на нив? Покажи ми каде апостолите проповедале етнофилетизам? Покажи ми каде апостолите се прекрстувале со рацете? Покажи ми каде апостолите мафтале со кандила? Покажи ми каде апостолите се мешале во политика? Покажи ми каде апостолите се побратимувале со власта? Итн. |
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Евангелосче, наместо да ни пишуваш раскази, поезија и рецитали на форумов, те молам, дај пиши имиња на 10-тина верници, еве, не мора да се од 3-ти век, ќе ти олеснам, нека бидат од 10-ти век, кои верувале како тебе?
Или нема ниту еден таков? Некако многу го избегнуваш тој список. п.с. чудо како тоа во трети век гинеле стотици илјадници христијани од страна на незнабожечките цареви, а не ви останало НИТУ ЕДНО име на таков христијанин во вашата архива |
||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Bronhi, ако верата на твојата соверничка Maran Ata е иста како и верата на апостолите, тогаш зошто таа ги избегна прашањата погоре?
|
||||
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Затоа што пред тие 20 прашања што поетски ги изрецитира, тебе и на твојата соверничка ви беше поставено само едно единствено прашање, т.е. задача: да наброите само 10 христијани по име кои во 3-ти век загинале Христа ради, а верувале исто како вас |
||||
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ти тоа прашање и го постави на мојата соверничка, а не мене. Потоа јас ти го поставив истото прашање тебе, но ни ти не одговори на сопственото прашање. Затоа јас подигнав други прашања, за да ја споредиме нашата вера со верата на апостолите - бидејќи во рамките на нашите различни вери тие ни се заедничко подмножество. Зарем не е најдобро да ја споредиме верата со првите христијани? Со оние кои беа постојано со Исус и врз кои слезе Светиот Дух? |
||||
|
||||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не, не. Драга моја пак утна. Овој е смешниот, а тој преходно-паметниот. Изменето од Rita.MD - 20.Септември.2009 во 14:18 |
||||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
EvAngelose, ќе ти пишам 10 имиња на такви кои не верувале како нас православните, не е проблем тоа, ама очекувам и ти да ја исполниш таа задача.
А со понатамошниот твој предлог, свесно или несвесно тврдиш дека после апостолите, не постоеле Христијани од првите неколку века кои ја држеле верата каква што им била предадена од апостолите, туку дека после 21 века сега ти ја држиш. Не бегај, соочи се со историјата која го кажува спротивното. А „дискусијата“ со Rita.MD не е од некоја голема вредност, очигледно, кога не знае да комуницира како возрасен, зрел човек. Или можеби сеуште е дете? |
||||
|
||||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Аха, второ одделение сум. Како погоди? Ти ми постави прашање и јас како културна личност ти одговорив. Човек не може да те разбере: ако не ти вратат цимолиш дека не ти одговараме, а ако го сториме тоа, тогаш сме деца, незрели, глупави и што ли уште не. Тогаш ич не ме прашувај. |
||||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Лесно е да се наведат 10 имиња кои НЕ ВЕРУВАЛЕ како вас православните. За тоа е доволно да се напишат само имињата на апостолите и веќе имаме 12 такви имиња
Но јас велам да напишеш 10 имиња од 3 век кои ВЕРУВАЛЕ како вас православните, ако воопшто има такви.
|
||||
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ЕвАнгелос, не ми треба листа на Христовите Апостоли, туку на Христијани од 3-ти век кои верувале како тебе. А листата на 10-тина Христијани од 3-ти век, кои верувале како мене, е следнава: 1. Св. Василид војник († 202 г.) 2. Св. Наркис Ерусалимски († 213 г.) 3. Св. Корнилиј Римски († 253 г.) 4. Св. Кипријан Картагински († 258 г.) 5. Св. Дионисиј Александриски († 265 г.) 6. Св. Григориј Неокесариски (†ок. 266 г.) 7. Св. Иполит Римски († 268 г.) 8. Св. Павле маченик за време на императорот Аврелијан (270-275) 9. Св. Кирјакија († 289 г.) 10. Св. Теон Александриски († 300 г.) Се надевам дека и од тебе ќе видам ваква културно уредена листа со Христијани од 3-ти век кои верувале како тебе. |
||||
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Кажи ми кој од овие верувал во митарства како што веруваш ти?
Кој од овие се поклонувал пред икона како тебе?
Кој од овие бацувал икони?
Кој од овие осветувал икони?
Кој од овие принесувал свеќи за здравје, за живи, за мртви како тебе?
Кој од овие ја нарекувал блажената Марија: преблагословена, пресвета, владичица, царица, господарка како што ти ја нарекуваш?
|
||||
|
||||
Внеси реплика | страница <1 1011121314> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |