|
Колку Протестантите го разбираат Светото Писмо? |
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Автор | |||
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Maran Ata во ред е титулата м-р ме интересираше по што е магистер.
ХАХАХАХА ама се изнасмеав за тоа БАПТИСТИЧКАТА СЕМИНАРИЈА: Факултет: International Baptist Theological Seminary Адреса: Nad Habrovkou 3, 16400 Praha, Checz Republic Телефон: ++ 420 2 9639 2300 Телефакс: ++ 420 2 9639 2370 е-пошта: itbs@itbs.cz Интернет-адреса: www.itbs.cz Оди на линкот И СЕ СЛУЧУВА ЧУДОООООООООООООО International Baptist Theological Seminary = Индустриски технолошки бизнис решенија ITBS = ITBS Е ова е дар за чудотворство |
|||
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
|||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па, бидејќи господинот Евангелос не се најде доблесен да одговори на неговите искривувања на вистината, направив мало истражување во релација грчките зборови послание – Писмо дали се разликуваат, и излезе дека во сите цитати што ги проверив, никаде во Новиот Завет не се преклопуваат. Првава група се цитати каде се содржи зборот "посланија". Гледаме дека секаде на грчки стои зборот „ἐπιστολή“, само му се менува формата во зависност од членувањето, множината или сл. 2 Коринтјани 7:8 Оти, ако сум ве и ожалостил со посланието, не се кајам, иако се каев; бидејќи гледам дека тоа послание ве ожалостило само за малку време. ὅτι εἰ καὶ ἐλύπησα ὑμᾶς ἐν τῇ ἐπιστολῇ, οὐ μεταμέλομαι: εἰ καὶ μετεμελόμην {βλέπω [γὰρ] ὅτι ἡ ἐπιστολὴ ἐκείνη εἰ καὶ πρὸς ὥραν ἐλύπησεν ὑμᾶς} 2 Коринтјаните 10:9 Но, никој нека не помисли дека преку посланијата ве заплашувам, бидејќи во посланијата свои, ќе рече некој, тој е строг и силен, но при личното присуство меѓу нас слаб; проповедта негова ништо не вреди. Таквиот нека знае дека какви сме во зборовите во посланијата свои, кога отсуствуваме, такви сме и на дело, кога присуствуваме. ἵνα μὴ δόξω ὡς ἂν ἐκφοβεῖν ὑμᾶς διὰ τῶν ἐπιστολῶν: ὅτι, Αἱ ἐπιστολαὶ μέν, φησίν, βαρεῖαι καὶ ἰσχυραί, ἡ δὲ παρουσία τοῦ σώματος ἀσθενὴς καὶ ὁ λόγος ἐξουθενημένος. τοῦτο λογιζέσθω ὁ τοιοῦτος, ὅτι οἷοί ἐσμεν τῷ λόγῳ δι' ἐπιστολῶν ἀπόντες, τοιοῦτοι καὶ παρόντες τῷ ἔργῳ. Дела 15:30 И така пратените слегоа во Антиох, го собраа народот и го предадоа посланието. Οἱ μὲν οὖν ἀπολυθέντες κατῆλθον εἰς Ἀντιόχειαν, καὶ συναγαγόντες τὸ πλῆθος ἐπέδωκαν τὴν ἐπιστολήν: Втората група се цитати каде се спомнува зборот "Писма", под што се мисли Светите Писма од Стариот Завет т.е. Законот. Тука, на грчки стои зборот "γραφὴ", кој, исто така, ја менува формата во зависност од членувањето, множината или сл., и истиот, освен една буква, нема никаква допирна точка со зборот "ἐπιστολή". Лука 4:21 И почна да им говори: “Денес се исполни ова Писмо, што го чувте.” ἤρξατο δὲ λέγειν πρὸς αὐτοὺς ὅτι Σήμερον πεπλήρωται ἡ γραφὴ αὕτη ἐν τοῖς ὠσὶν ὑμῶν. Лука 24:27 Па, кога почна од Мојсеја и од сите пророци, им зборуваше за Него во целото Писмо. καὶ ἀρξάμενος ἀπὸ Μωϋσέως καὶ ἀπὸ πάντων τῶν προφητῶν διερμήνευσεν αὐτοῖς ἐν πάσαις ταῖς γραφαῖς τὰ περὶ ἑαυτοῦ. Јован 19:37 И друго Писмо пак вели: ‘Ќе погледнат на Оној, Кого Го прободоа.’ καὶ πάλιν ἑτέρα γραφὴ λέγει, Ὄψονται εἰς ὃν ἐξεκέντησαν. 2 Тимотеј 3:16 Целото Писмо е од Бога двахновено и полезно за поука, за изобличување, поправање и поучување во правдата... πᾶσα γραφὴ θεόπνευστος καὶ ὠφέλιμος πρὸς διδασκαλίαν, πρὸς ἐλεγμόν, πρὸς ἐπανόρθωσιν, πρὸς παιδείαν τὴν ἐν δικαιοσύνῃ... 1 Коринтјаните 15:3, 4 Ви го предадов најнапред она, што го бев и примил, дека Христос умре за нашите гревови, според Писмата; дека Он беше погребан и дека на третиот ден воскресна, според Писмата... παρέδωκα γὰρ ὑμῖν ἐν πρώτοις, ὃ καὶ παρέλαβον, ὅτι Χριστὸς ἀπέθανεν ὑπὲρ τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν κατὰ τὰς γραφάς, καὶ ὅτι ἐτάφη, καὶ ὅτι ἐγήγερται τῇ ἡμέρᾳ τῇ τρίτῃ κατὰ τὰς γραφάς... Изменето од Maran Ata - 18.Септември.2009 во 02:53 |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
п.с. само еден заклучок.
Со оглед на тоа што зборот „Писмо“ што се спомнува во цитатот 2 Тимотеј 3:16 се однесува на Стариот Завет, јасно е дека во тоа време, канонот на Новиот Завет не постоел (освен расфрлани посланија до одредено место и одредена Христијанска заедница), и се користеле Писмата од Стариот Завет. Со тоа се соборува протестантската теорија дека во времето на апостолите имало канон на Новиот Завет и дека Писмата од Стариот Завет се веќе мртви за употреба. |
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Госпоѓице Maran Ata, ние дискусијата околу 2 Тимотеј 3:16 и "Писмата" ја започнавме на темата "КОЈА ЦРКВА СПАСУВА" (15та страна) и јас таму ти одговорив веднаш откако ја видов твојата реплика т.е. веднаш откако се приклучив на форумов. Не знам од која причина си ја копи-пејстирала нашата дискусија на оваа тема и не знам зошто спамираш дискутирајќи ја истата дискусија на две теми
Замисли јас да ти поставам прашање, ти да ми одговориш, а потоа јас да ја префрлам таа дискусија на некоја друга тема и таму да ти поставам потпрашања чудејќи се зошто не ми ги одговараш додека ти истите ги очекуваш на првата тема? Зарем не е малку хммм... налудничаво тоа? Ете тоа го правиш ти.
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Господине Евангелосе, јас мојот пост на тема "КОЈА ЦРКВА СПАСУВА" (15та страна) го имам постирано од вчера во 12:04, ти ми одговараш Денес во 03:02, а во меѓувреме имаш пуштено постови на тема „КУЛТОТ ЗА МАРИЈА“ вчера во 01:19, на тема „Што претставува монаштвото?“ од вчера во 01:27. Сакаш да ми кажеш дека за тој цел час и половина разлика од мојот пост до твојот последен пост, ти не си ја видел мојата реплика? Е мало морген дека некој ќе ти поверува на тоа, кога 24/7 висиш на форумов!
А тебе кој ти е крив што не си го прочитал воведниот пост на темава, за да видиш зошто мојата реплика се наоѓа и тука? Изменето од Maran Ata - 18.Септември.2009 во 03:39 |
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Maran Ata, не висат овде сите како тебе по 24 часа на ден. Јас пишувам на форумов додека пијам кафе и појадувам наутро и потоа навратувам пред спиење да видам што има како има. (Признавам дека навечер знам да се задржам и 2-3 саати кога е интересно). Затоа стрпи се, не мора на сите теми да дискутираш една иста дискусија со мене.
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Евангелос, самата временска разлика од час и половина помеѓу мојот пост и твојот последен пост од вчера, го докажува спротивното од тоа што го велиш. |
|||
|
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Лелее, прости ми. Сега го гледам овој коментар. Ти благодарам што имаш доблест да кажеш на која верска заедница припаѓаш. Сепак, тоа колку-толку е христијанска карактеристика Што не применувате? Па следи ја темава, и ќе сфатиш доста работи. Доколку нешто не ти е јасно после извесно време, слободно прашај |
|||
|
|||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Maranata, во право си, владикава на неколку места вели Господи помилуј и Нека ми прости. Значи ли тоа дека признава дека греши? Ако е свесен дека греши зошто ја испратил статијата? |
|||
Вера, надеж, љубов
|
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Алдра, знаејќи ја суетата на тој што ја напишал статијата, а со тоа знаејќи дека секој збор кој ќе се каже со разобличување удира директно на суетата, што навистина боли, владиката вели: Нека ми прости
А Господи помилуј... па нели разговаравме дека треба постојано да се молиме на Господа за да не’ помолува поради нашите гревови? А според тебе, тој што е грешник, не треба да пишува и да го брани својот ближен? Ако е така, тогаш прво Марко, кој како и сите луѓе, е грешен, не треба да напаѓа и прв да истапува со јавни статии на кои клевети и шири лаги за кои беше разобличен |
|||
|
|||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во текстот во дневник владиката не Му се обраќа на Господ што бара помилување туку на теолог што укажува на аномалии во православната црква. |
|||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
|||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тоа не се клевети и лаги туку чиста вистина. А таа понекогаш знае и да боли. А ако веке толку си убедена дека Марко греши, нели требаше владиката да испадне поголем човек, а не вака да возвраќа? М. Грозданов покажа на паганизмите и вонбиблиските доктрини, а владиката не призна. Грешките треба да се признаат. Не е поентата само да викаш Господи помилуј и сл. Она што е во срцето се важи. Самиот Исус рече: "Не секој, што Ми вели: ‘Господи, Господи!’ ќе влезе во Царството небесно, а оној, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата." -Матеј 7:21 |
|||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
1. Пасторот ви лаже дека владиката ја дал таа изјава, затоа и не се појави за да покаже каде владиката го изјавил тоа. 2. Вели дека таква изјава дал владиката пред неколку дена, а всушност, владиката дал некоја сосема друга изјава лани. 3. Владиката вели дека неговото мислење дека таквите огнови се пагански и не се добри, е веќе познато. Значи, тука не само што јавно кажува дека тоа не е добро, за што Марко обвинува за спротивното, туку вели дека неговото мислење е ДОБРО ПОЗНАТО, што значи веќе го има кажано и порано тоа, со што на Марко му се препишува уште една клевета и лага. Па сега, ако се вистина, мила моја, кажи му на Марко твој да ја пише таа негова „вистина“, како што и владиката јавно го повика, а него го нема да се појави Изменето од Maran Ata - 20.Септември.2009 во 14:47 |
|||
|
|||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па на вас човек неможе ништо да ви докаже. Виде човекот нема фајде и се откажа. Што, сега треба да се натега со владикава?
И зашто кога веќе знае дека е погрешно, не го смени тоа? Само велат: да, да свесни сме за тоа, Господи помилуј и пак си се враќаат на истото. Какви духовни водачи се ако не се спротистават и не ги поведат луѓето на правиот пат? Не може да се следи традицијата по секоја цена! Предците грешеле-ајт со нив во пеколот! Што ќе менуваме, битни се обичаите! |
|||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
|||
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |