|
DALI FOTOGRAFIJATA JA GUBI DUSATA |
Внеси реплика | страница <1 2345> |
Автор | ||
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jas kje genaraliziram, zatoa sto nestata koi se slucuvaat ne se samo kaj fotografijata tuku kaj site vidovi na coveckoto dusevno izrazuvanje.
Moeto mislenje deka postmodernizmot e najretrogradnoto nesto sto se slucilo vo istorijata na covekot. Minimalizmot e zloupotreben vo nasoka da lugjeto koi ne se talentirani da stanat iminja. Izgubeni se civiizaciskite vrednosti koi se zameneti so egoizam i nepocituvanje. Moderno e da si ateist, anarhist, demokrat, liberal, da zivees sam kako sto sakas, da ne se zenis, da nemas deca, da se osekjas vecno mlad, da velis deka vo sebe se osekjam kako 20 godini, a imas 60................ Se gubi mudrosta. Umetnosta i coveckoto tvorenje odsekogas bile vrzani so nekakov zanat. Poznavanjeto na zanaetot, pominuvanjeto na fazi od cirak do majstor vekje ne postojat. Dechurlaana so tri finti se mislat deka se majstori. Sto e uste postrasno gi ozboruvaat starite majstori. Toa se veli nemanje na opsta kultura, bezobrazie........ Fotografijata kako umetnost odsekogas bila vrzana i za zanatska rabota. I se znaelo koj e koj. So denesnava tehnologija i kultura na ziveenje rabotite se nadvor od kontrola. Ne e problem digitalnata konverzija od senzor vo fajl. Problemot se alatkite dostapni na sekoja budala da napravi od losa slika nesto na koe ostanatite budali kje mu vikaat BRAVO. I tuka se javuva uste eden problem na prokletata demokratija. Budalite se sekogas povekje na broj od pametnite. Bez nikakva cenzura od strana na nekakva elita nema da se vospostavat nikakvi pravila. Mora da ima cenzura i sinarhija. Bidejki nema nekoj koj kje kaze sto da se gleda lugjeto gledaat sekakvi gluposti od sekakvi budali. Digitalnata era donese nov nacin na retrogradno razmisluvanje. Mrzlivo razmisluvanje. Povekje ne se kreira tuku se kopira. Sekojdnevno se kreiraat kopii od nekakvi paterni, semplovi. Dobredojdovme vo erata na terabajtite. Koga pocnuvav so mojot zanaet rabotevme montaza so 16 i 35mm lenta (secenje/lepenje). Se znaese koj e montazer, a koj e asistent. Koj e cirak a koj majstor. Sum bil i cirak, sum bil i kalfa, tutula majstor ne si zimam za pravo da ja stavam. Pa se znaelo koj moze da dzirne vo montazata i da vidi kako ide toj proces. Na toj nacin bevme pofokusirani. Sega sekoja budala kje dojde i kje gleda i kje si kazuva sto misli - rezultatot e razvodneta ideja. Za vreme na snimanje so filmska lenta osven snimatelot samo reziserot imal pravo da pogledne niz okularot - pa nemoze sekoja budala da mu go prlja okularot na kamerata. Sega imate na snimanje golemi monitori okolu koj se zbrani site budali koi si komentiraat. Rezultat - defokusirana ekipa. So digitalnata tehnologija se druzam od nejzinite prapocetoci. Real time montaza so 486-ka i digitalna fotografija so Sony Mavica na floppy (go pamti li nekoj ova?). Megju prvite montirav seriozen film na obicno PC bez nikakov hardver i me pravea budala deka nema da mi uspee. Veruvav deka so poeftinuvanjeto na alatkite polesno kje pravime mali remek dela........ Nisto ne se sluci od toa. Donese kvantitet, a ne kvalitet. na kvalitet mislam na kvalitet na razmisluvanje. Sega sekoja budala moze da napravi film, muzika, animacija bez nikakov golem trud. Zatoa nema povekje moderni remek dela od super majstori koi posvetteno rabotat na nestoto da bide perfektno. Nema posvetenost vo zanaetoto tuku posvetenost kako da najdes skraten i polesen pat. Barajki go skrateniot i kopirajki kje si napravel nesto originalno. Tuka e internetot kako eden ogromen jadac na vreme i energija. po cel den gubime vreme i gledame glupi fotki, glupi test videa od nekakvi glupi kameri, i go gubime vreme potrbno da pogledneme i slusneme navistina dobro remek delo. koe kje ja napolni dusata za potoa da explodira vo nov kreativen naboj kaj gledacot/slusatelot. Nema povekje bogata muzika kade treba da se znaat noti/ moderno e da se znaat finti so semplovi. Sega i kocka so edna dupka vo sredina stavena vo galerija dobiva status na umetnicko delo. Teoretski, da, ama prakticno...... Koga nekoe delo e napraveno so posvetenost, toa se chuvstvuva kaj konzumentot. Si odi doma so napolneta dusa koja ima potreba da se oslobodi so nov naboj na kreativnost. Kje pottikne razmisluvanje, emocija... Dodeka onaa kocka so dupka kje napravi se osetite prazno, izgubeno....No kje se vidite so prijatelite na izlozbata, kje svrtite laf muabet i kje si go pominete denot - ama dusata e prazna. Zabegav Samo za kraj - i jas sum edno gjubre koe vo segasniov brz nacin na rabota se snaogjam so gotovi paterni, semplovi....... So film slikam za da mozam barem da prava nesto neavtomatski, da pravam grski i da se popravam. Greski koi skapo cinat i vo vreme i vo pari, pa posle sekoja greska maximalno se trudam da ne ja povtoram. |
||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||
GEMINI
Сениор Регистриран: 01.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Tegla, znaes dopaga mi se voa so si go napisal.
P.S. Ne se sekiraj ne si zabegal, uste si tuka. |
||
http://www.youtube.com Chesma Sharena
|
||
Janus
Сениор Регистриран: 07.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nekoj pogore spomena deka fotografijata ima dusa ako predizvikuva emocii kaj gledacot. dali e nuzno da se definira kakvi emocii? Dali plitkite emocii, animalnite instinkti, golata nadraznetost ne se emocii? Dali pop-artot ne e art? Dali turbo folkot ne e muzika?
Ja sum covek sto se odusevuva so tehnologija, i ja zloupotrebuva do maksimum. So moite fotografii tocno znam sto kazuvam, no ne znam dali sakam nekoj toa da go sfati? Fotografijata moze da bide mnogu nesto: dokument, moment, umetnicko delo... I se toa e fotografija. Fotografija e i mrtovecot na ulica, i nevestata pred oltar, i smizlata vo studio. I nivnata dusa e na site tie fotografii. Prasanje e za kogo e nameneta fotografijata. Avangardna e ako mal lugje ja razbiraat, ili se pravat deka ja razbiraat. Pop e ako site mislat deka ja razbiraat. Fotografijata e "lesen" medium. Sekoj e*an telefon ima pristojna kamera vo sebe. Novite apratcinja-idiotcinja za mali pari davaat mnogu ok rezultati. Novo vreme. Fotografijata vekje ne e privilegija na profesionalci i geekovi. No i togas i sega vazelo: Ili te biva, ili ne te biva za toa sto se pretstavuvas deka si. Ne e nisto polesno da napravis dobra fotografija sega, od bilo koga. Tehnicki da, ama... Kvanititet ima, neverojaten. Moznosti za publishing ima nevideni. Ama rezultatot e ist. P.S. Odluciv da stanam i ostanam lesen, beletristicki fotograf. Verojatno zatoa sto go sakam Momo Kapor, i mislam deka vo negovite lesni knigi ima dusa barem kolku kaj Zola... |
||
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pa ne bas... nivnata dusa ke bide na fotografiite, samo ako fotografot se potrudi da gi prikaze likovite vo nivnata esencija, iskrena do beskraj i ako nivniot karakter e "isturen" niz celiot kadar... temava e pokompleksna otkolku so si mislime... |
||
Janus
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ako pod dusa ja podrazbirame esencijata na karakterot koj e na fotografijata, povazen od sezorot (ili filmot na aparatot) e sensot na fotografot. Sepak ona sto se gleda na fotografijata e interakcijata na fotografot so subjektot. Ako fotografot ne umee da bide katalizator za vadenje na karakterot (ili "dusata") na subjektot na vidlivo nivo, na fotografijata nema da ja ima...
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ako tocno znaes so sakas da kazes so fotografijata i neznaes dali sakas drugite da go razberat ebi mu majkata na takva rabota
ako fotografijata e prvenstveno za avtorot ebi mu majkata i na takva fotografija inaku najdobra e taa koja na povekje kje im se dopadne, nezavisno dali se tie poznavaci ili laici SE STO PROAGJA NA PAZAR VO ENORMNI KOLICINI E VRVNO DELO... toa deluva malku demoralisticki no toa e vinstinska stvarnost |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Janus
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Anakin, se si ima svoe.
Objektivizmot e samo sinergija na povekj subjektivizmi. Za e**nje majki, mislam deka e malku pre isklucivo. Ona sto go zboris e poenta na pop-artot. A osven pop-art, imas mnogu drugi art-ovi. No, tvojot stav si e tvoj, i e vo red, od tvoj aspekt. Mislam deka uste porano zaklucivme deka voopsto ne sme na ista branova dolzina, taka sto sekoja ponatamosna diskusija ke ne vovede povtorno vo macna i neproduktivna situacija. Zatoa, so ova ja prekinuvam diskusijata. Kazav sto imav da kazam, za sebe i vo svoe ime. I ne ma zanima bash dali ti toa go sfakjas, razbirash, ili opravduvash. Samo ne im ja ebi majkata na moite fotografii, oti tatkoto moze da zbesne. Pozdrav, i sekoe dobro. |
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
stalno nesto tebe ne te interesira
imas problemi so rabiranjeto i percepciite??????? znaes edno e JAS a sasim neso drugo e FAKT toa so go kazav e generalno za se, kakov be pop art, toa vazi za operi za sliki za teatarski pretstavi za skulpturi za knizevnost se e vrvno ako go prifati masa, se drugo e farsa i kabare na avtorot koj sam se zalazuva kolku e golem ako sakas nepisuvaj povekje, Изменето од anakin - 20.Септември.2009 во 11:54 |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Janus
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jas zboram za JAS. Ti tvoeto "jas" go tretiras kako fakt. I tuka lezi zajakot.
P.S. Spored tebe, Boki 13ka e podobar umetnik od Durlovska, oti povekje lugje go konsumiraat. Veselo! Изменето од Janus - 20.Септември.2009 во 15:38 |
||
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Delata sto se opshto prifateni od shirokite masi e onoa sto e vrednuvano kako kvalitet od pogolemiot broj lugje. Definitivno toa mora da sodrzhi kvalitet, no ne mora istovremeno da bide i vrvno delo. Toa e popularno delo.
Istorijata ni pokazhala deka vrvniot kvalitet bil sekogash prepoznavan od mal krug lugje. Toa sto podocna, so vreme i populariziranje, tie eventualno stanale prifateni kako takvi i od mnozinata e druga rabota. |
||
Bob Rock
Сениор Регистриран: 13.Февруари.2006 Статус: Офлајн Поени: 188 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Eve edno remek delo od Wolfgang Amadeus Mozart
kompozicija so dusa :) Naslovot e Leck mich im Arsch eve go prevodot: лижете ми го газот Убаво лижете ми го газот, чисто и убаво лижете го, чисто и убаво лижете ми го газот. Тоа е мрсна желба со путер убаво намачкана, како моето секојдневно лижење печено месо. Тројца ќе лижат повеќе од двајца, ајде, само пробајте и лижете, лижете, лижете. Сите го лижат својот сопствен газ. http://www.youtube.com/watch?v=SHIw-ZfbDSQ&feature=player_embedded ako ne vi se veruva,gledajte go videoto Zaklucok: na sekoe delo mu treba vreme da dobie dusa :) |
||
_______
Niz mojot zivot pominuvaat mnogu budali-samo jas ostanuvam _______ Zdenko |
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
hahahahahah dobro e
a prifakjanjeto na bilo koe delo ne priznava vremenska distanca taka bilo so delata na van gohg gi prifatija posle mnogu vreme koga odamna trunel vo grobot no sekako se vrvni oti se prifateni kako takvi.... imeto popularni i vrvni e tuka nekade .. toa e samo izgovor na grupa lugje inaku so kjer od vrvni dela ako ne se prifateni . kolku se togas vrvni????? za kogo se napraveni???? no zabegavme ova ne e za vo ova tema |
||
|
||
dimitarmisev
Група Регистриран: 30.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 72 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ај да го цитирам мислењето на едно другарче:
|
||
focus
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Група Регистриран: 15.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 78 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Uh, kakva diskusija!
Mnogu gorcina vi se sobralo na dusite, epten. |
||
If your pictures aren't good enough, you aren't close enough.
|
||
Внеси реплика | страница <1 2345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |