IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - DALI FOTOGRAFIJATA JA GUBI DUSATA
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

DALI FOTOGRAFIJATA JA GUBI DUSATA

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
Автор
Порака
Glecin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 450
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glecin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 11:08
hahahhaha moj doture
toa ne se uci, so toa se ragja da turas dusa vo odredeni raboti
neli e toa delo na gospod
ne moze sekoj da e gospod, no nekoj e, zatoa i fotkite mu se takvi
jas za dve godini na idividi foto stretnav 5 torica koi toa go pravat
im se divev na nivnoto turanje dusa

Delo e na gospod tochno.
No neli nekogash vo odreden moment otkrivame deka sme bile sposobni za nesto sto ne sme ni mozhele da zamislime deka mozheme da go napravime. E nachinot i patot da se samospoznae deloto gospodovo e toa sto se uchi i sto se razviva. Isto kako i ljubovta delo gospodovo e da no za da postoi i trae mora da se poraboti na istoto,

pozdrav

There is more in life than books you know, but not much more!
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 13:32
eh sega prereligozno si go kazal
ne mi bila mene namera ova vo toj Gospodski pravec da trgnam голема%20насмевка
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 14:10
Dali nekogas Vi se slucilo da vidite fotografija, pa posle zatvoranjeto na sajtot, vesnikot, ... koga se odmarate ili sl da Vi se javi zelba da ja poglednete povtorno, i povtorno....
Ako ste go doziveale ova zaprasajte se sto e toa pak da se navrakate na ednas videnoto. Primer za mene od starite majstori (od koj i den denes go ucam svetloto) posebno draga mi e NOKNATA STRAZA. Jas ovaa slika sum ja gledal ilada pati i se uste si ja gledam i uzivam. Sreka sto tehnikata otide napred pa so dva klika mi se otvara i sekogas uzivam dodeka ja gledam. Ili koga se raboti za film. Zenata se cudi kako jas sodrzinite na filmot gi pamtam slabo. Taa vnimava na sodrzinata a jas nea ja sledam posle tretoto preglednuvanje, veruvam nema potreba da objasnuvam zosto.
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 14:16
Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

Zenata se cudi kako jas sodrzinite na filmot gi pamtam slabo. Taa vnimava na sodrzinata a jas nea ja sledam posle tretoto preglednuvanje, veruvam nema potreba da objasnuvam zosto.

Jas kako profesionalen filmski montazer prvo mi e bitna prikaznata. Fotografijata, montazata i se drugo se vo funkcija na prikaznata, ti pomagaat pouverlivo da ja dozivees намигнување. Barem taka rabotime намигнување.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 21:06
Mene posledna mi e prikaznata, mozebi oti sum fotograf. Mislam deka prikaznata mi doaga samo po sebe. Ja sledam i prikaznata zaedno so fotografijata, muzikata i site ostanati delovi na koi go cinat filmot, no prikaznata vo detali pri prvite gledanja ne mi se vrezuva vo memorijata.
Mozebi taka sum formatiran. Megutoa edno moram da priznaam
ako filmot zanaetciski ne e izraboten dobro gabe mu e i prikaznata, vednas go skartiram. Isto taka ako kopijata ne e dobra uste vo prvite minuti CD to odi vo korpata.
Кон врв
mickeymkd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2006
Локација: Macedonia
Поени: 368
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mickeymkd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 22:38
Originally posted by anakin anakin напиша:

tebe da ti kaze anakin neso
sekoja slika koja predizvikuva kaj tebe emocii ima dusa
inaku kako bi predizvikala

Поврзаноста меѓу душа и емоции според мене во овој случај ја нема.
Значи ако една слика има "душа" тогаш ке предизвика кај тебе емоции, ако нема тогаш ништо нема да почуствуваш.

Значи се тоа што нема душа неможе да предизвика емоции кај тебе. Ти се молам. Се што не опкрушува може да предизвика некоја емоција кај нас, од тоа какво е времето надвор, местото каде што сме го поминале детството, домот во кој живееме, некој драг предмет, школото во кое сме учеле, некоја боја итн.............

Така да според мене во зависност од моментот (приказната) што стои позади сликата и како истиот е интерпретиран, такви чувства истата и ке предизвика.

Еве чим почна да се збори за филмови нека биде филмот со најдобрите глумци, најдобро остварен технички, најскап нај се..........ако нема квалитетна приказна нема да е добар филмот.

Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 22:40
Originally posted by mickeymkd mickeymkd напиша:

tebe da ti kaze anakin neso
sekoja slika koja predizvikuva kaj tebe emocii ima dusa
inaku kako bi predizvikala

Поврзаноста меѓу душа и емоции според мене во овој случај ја нема.
Значи ако една слика има "душа" тогаш ке предизвика кај тебе емоции, ако нема тогаш ништо нема да почуствуваш.

Значи се тоа што нема душа неможе да предизвика емоции кај тебе. Ти се молам. Се што не опкрушува може да предизвика некоја емоција кај нас, од тоа какво е времето надвор, местото каде што сме го поминале детството, домот во кој живееме, некој драг предмет, школото во кое сме учеле, некоја боја итн.............

Така да според мене во зависност од моментот (приказната) што стои позади сликата и како истиот е интерпретиран, такви чувства истата и ке предизвика.

Еве чим почна да се збори за филмови нека биде филмот со најдобрите глумци, најдобро остварен технички, најскап нај се..........ако нема квалитетна приказна нема да е добар филмот.

vidi loso e so ovoj muabet si fatil so mene
oti jas na site 243 sliki im dadov dusa i toa svoja

polemiziraj so nekoj koj pravi samo SHKRAP, mozebi kje se soglasite

PS  i na 300 te vasi sliki koi stojat vo anakin place

Изменето од anakin - 16.Септември.2009 во 22:41
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
mickeymkd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2006
Локација: Macedonia
Поени: 368
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mickeymkd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 00:05

toa ne se uci, so toa se ragja da turas dusa vo odredeni raboti
neli e toa delo na gospod
ne moze sekoj da e gospod, no nekoj e, zatoa i fotkite mu se takvi
jas za dve godini na idividi foto stretnav 5 torica koi toa go pravat
im se divev na nivnoto turanje dusa

oti jas na site 243 sliki im dadov dusa i toa svoja

Па што не кажа така дека си господ. Се извинувам што се осудив да ти реплицирам, и да се спротиставам на твоето мислење.  смешен

Сваќам кога со некој неможе да се дискутира, така да толку од мене.
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 00:07
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

Originally posted by сашо сашо напиша:

vo princip se soglasuvam, osven sto mislam deka e floskula "kvaliteten kako licnost" onda site majstori na fotografija bi bile lami, Isusi, Budi, gurua... hihihi
... setete se na Modiljani.... koj kreten.... koi sliki !!!!!!!!!!
mene mi e celiov disk*rs, naiva kao Generalich....

mislam deka poimot "kvaliteten kako lichnost" razlicno go definirame среќа

Vnatresno bogatstvo da receme?

Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 00:10
miki
jas vo Gospod ne veruvamголема%20насмевка

Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 00:26
Originally posted by Glecin Glecin напиша:

E vaka drag prijatele,

edinstveno sushestvo sto ima dusa na zemjinava topka e chovekot iako nekoj religiozni ubeduvanja velat deka e nasekade.....no ako vistinski sakash da razgovarame za DUSHATA i za DUSHATA VO FOTOGRAFIJATA kje mora malko poopsezhen razgovor.

Znachi chovekovoto sushtestvo ima ogromna zadacha na zemjinava topka, edno da prezhivee, dva da sozdade i da obezbedi nasledstvo, tri da kontaktira so drugi lugje, da sozdava dobra, da ostane zdrav i taka natamu. Vo celiot toj proces treba da se posveti vnimanie i na DUSHATA koja ne e lesno da se oznachi nitu so medicinska terminologija, sakam da kazham deka chovek malku treba da posveti vreme i na spiritualnosta prevenstveno kaj sebe ( TOA E PRIDOBIVKATA NA Z. FREUD VO SVOITE DELA ZA PSIHOANALIZATA KADE VELI ZA DA MOZHESH DA SE BAVISH SO PSIHOANALIZA NA DRUGITE PRVENSTVENO MORASH DA OBAVISH AVTOPSIHOANALIZA ZA DA MOZHESH DA SE OSLOBODISH OD EGOTO I SVOITE MENTALNI FRUSTRACII KAKO BI MOZHEL POJASNO DA GLEDASH NA SVETOT ).

E SEGA DA GO PREFRLIME SETO OVA VO FOTOGRAFIJATA.

Znachi dushata e vo chovekot,
za da fotografijata ima dusha treba da go slikash chovekot i negoviot zhivot a toa e LIFE photography
za da mozhesh da ja fotografirash dushata na chovekot prvenstveno morash da ja poznavash svojata
se pomalku gledash takvi fotografii i zatoa ti izgleda deka fotografijata ja gubi dushata NE PRIJATELE NEMA FOTOGRAFI STO JA SLIKAAT DUSHATA PA NEMA NITU FOTOGRAFII SO DUSHA..)))))...kakov dobar rak*rs nametna ne mi se veruva....BRAVO

Normalno edka edna fotografija nema dusha ako na nea ima mrtva priroda, ako na nea ima makro shots of something, ako na nea ima moda, ako na nea se pretstavva shminka, ako na nea ima rastenija odnosno nema lugje vo zhivotni situacii.....!!

Pokraj seto ova mora da se napomene i deka dokolku se nafatish da go portretirash ZHIVOTOT vleguvash vo golemata igra vo fotografijata shto kje reche ima potreba od LJUBOV, ZNAENJE, POSVETENOST, OPREMA hehehe a toa vo momentov znachi Leica M 8/9 diskreten digitalen kvaliteten fotogparat od kogo mozhesh da si vadish prekrasni printovi....)))) se shalam no ne sum daleku od vistinata....

POZDRAV i super muabet

Navistina super muabet.

Cinam doktore deka malku restriktivno navleze vo definiranjeto na nestata, verojatno nenamerno, ili pak analizirajci eden aspekt na "fotografija so dusa".
Kako i da e, po toa prasanje sum povece na linija so Saso (sto verojatno mozese i da go kovertiras, dokolku pretpostavi deka bi se vklucil vo diskusijata намигнување)

Sepak, paralelata koja ja povlece so Frojd e odlicna i nadopolneta od ona sto go kaza Branko, mislam deka frla ubavo svetlo na nestata.

Licno mislam deka dokolku ona sto go slikas te "dopre" ce bides vo sostojba da prefrlis del od dusata vo fotografijata...pa sto i da e toa sto te doprelo. Sekako, za toa e potrebno da ne se gleda samo so oci, a tokmu tuka doadja ona sto go kaza Branko.
Imeno, pristapot "'bes jedno oko, ovo moram da uslikam" ne e bas najdobar recept, no e se pocest.

Dali toa ce go oseti toj sto ce ja vidi fotografijata e sosema druga rabota. Dali ce go oseti dopirot na ist nacin...kolku da e toa prasanje na duhovnoto bogatstvo na toj sto ce ja gleda fotografijata, tolku e i prasanje na umesnosta na avtorot da se iskaze.

Ako pojdeme od poednostavnata strana na "prikazna vo fotografijata" i kolku toa moze da bide zbunuvacko i poinaku doziveano od sekogo... od kolku faktori toa ce zavisi...sto ostanuva za spoznavanje na dusata vtkaena vo deloto?

BTW, mislite deka emociite ne se povrzani so dusata?
Mene toa mi lici na pregolemo spiritualiziranje na nestata. Vo krajna linija koj e proizvodot/rezultatot koga nesto ce vi ja dopre dusata?

Navistina ubav muabet.
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 14:31
Jas ja nametnav temata i veke ednas napisav deka poimot DUSA go zedov i (pokraj drugoto) kako metafora. Pricinite od koj sakav da podiskutirame bea slednive:
Koga od analogna pominav na digital, pa foto shop so seta negova sila i mok (smetnuvam kapa na avtorite i mislam deka se za Nobelova nagrada) ednostavno bev zbunet mislejki si dali zivi luge mozat da napravat vakvo nesto. Pa vooduseven od ova vo pocetokot so nekoi raboti preteruvav. Bev kako nekoe dete koe na primer nemalo moznost da jade tulumbi, go vodat vo slatkarnica i mu vikat jadi kolku sakas. I toa jade, jade, .. i posle seto toa doaga rigoleto, pa go bole stomao, pa izvala okolu nego dodeka go pee rigoletoto....
Vo posledno vreme ova prejaduvanje go gledam na mnogu fotografii. Sto mislite ?
Jas mislam deka fotografijata ima DUSA pa se slozuval nekoj ili ne jas go opravduvam i go pocituvam negovoto mislenje. A kako ke i vnesses dusa na fotografijata? E to zavise od fotografo. Koga ja gledam fotografijata sakam kaj mene ne samo da predizvika emocii, tuku i sakam ovaa 2D dimenzija vo mene da predizvika cuvstvo deka pred mene imam objekt vo 3D. Sakam Taa STOP snimka da mi raskaze prikazna. E TOA E DUSATA NA FOTOGRAFIJATA (se razbira za mene) Mozebi nekomu mu e smesno no jas sum star romanticar i taka gledam na rabotite.
Кон врв
ptr Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Мај.2009
Поени: 24
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ptr Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2009 во 16:15
Браво Gemini, добро кажано.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2009 во 16:41
Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

Jas ja nametnav temata i veke ednas napisav deka poimot DUSA go zedov i (pokraj drugoto) kako metafora. Pricinite od koj sakav da podiskutirame bea slednive:
Koga od analogna pominav na digital, pa foto shop so seta negova sila i mok (smetnuvam kapa na avtorite i mislam deka se za Nobelova nagrada) ednostavno bev zbunet mislejki si dali zivi luge mozat da napravat vakvo nesto. Pa vooduseven od ova vo pocetokot so nekoi raboti preteruvav. Bev kako nekoe dete koe na primer nemalo moznost da jade tulumbi, go vodat vo slatkarnica i mu vikat jadi kolku sakas. I toa jade, jade, .. i posle seto toa doaga rigoleto, pa go bole stomao, pa izvala okolu nego dodeka go pee rigoletoto....
Vo posledno vreme ova prejaduvanje go gledam na mnogu fotografii. Sto mislite ?
Jas mislam deka fotografijata ima DUSA pa se slozuval nekoj ili ne jas go opravduvam i go pocituvam negovoto mislenje. A kako ke i vnesses dusa na fotografijata? E to zavise od fotografo. Koga ja gledam fotografijata sakam kaj mene ne samo da predizvika emocii, tuku i sakam ovaa 2D dimenzija vo mene da predizvika cuvstvo deka pred mene imam objekt vo 3D. Sakam Taa STOP snimka da mi raskaze prikazna. E TOA E DUSATA NA FOTOGRAFIJATA (se razbira za mene) Mozebi nekomu mu e smesno no jas sum star romanticar i taka gledam na rabotite.

tocno toa go mislevme, ne se sekiraj, teraj vmetnuvaj koristi se sto mozes vo taa namera

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,157 секунди.