|
КУЛТОТ ЗА МАРИЈА |
Внеси реплика | страница <1 4546474849 60> |
Автор | ||||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Очекував цитати, ама ајде...
A зарем мислиш дека ти го барав цитатот да ми го закачиш? Ахххх, типично протестантско глумење лудило. Ќе ме удостоиш ли на одговор што значи тоа што го пишува? Што сакал авторот да каже?
Спасението не е од делата и тоа се однесува на сите луѓе во светот. Но што сака тука да каже? Кое спасение, кога јасно знаеме дека нема сите луѓе да бидат спасени, затоа што сите се повикани, но малкумина избрани? Кога нашите прародители згрешиле, прелагани од сатаната, Бог ги изгонил од рајот, и зад нив рајската порта била затворена. Во Стариот Завет, сите грешници, но и сите праведници, поради тоа оделе во пеколот. За рајските врати повторно да бидат отворени за човекот, требала некоја извонредна жртва, која ниту еден човек не можел да ја даде. Токму затоа и доаѓа овоплотен Синот Божји на земјата – да го отвори рајот за човештвото и да го победи ѓаволот со тоа. А тоа се гледа од стихот каде Господ му вели на покајаниот разбојник дека тој уште во истиот ден ќе биде со Него во рајот. Тој е првиот човек кој влегол во рајот откако биле отворени рајските порти за сите нас, после Христовиот откуп на Голгота. Но дали сите ние ќе стигнеме таму, затоа што Господ не ја пролеа Својата крв само за тебе и мене, туку за сето човештво, од почетокот на светот до самиот негов крај? Toj Својата Крв ја пролеа и за убијците, и за крадците и разбојниците, и за сите кои вршат престапи. Токму тоа спасение од пеколот е дарот Божји, затоа се вели – 1 Коринтјаните 15:55 “Смрт, каде ти е осилката? Пеколу, каде ти е победата?”Тој дар не е по нашите дела. ПО ДАР НИ Е ДАДЕНА МОЖНОСТА ЗА СПАСЕНИЕ; НО НЕ СИТЕ ЌЕ БИДАТ СПАСЕНИ Христос ги отвори рајските порти за мене и за секој човек, но дали ќе влезeмe во рајот, тоа зависи од нашите дела. Матеј 7:23 И тогаш Јас ќе им кажам: ‘Никогаш не сум ве познавал; бегајте од Мене вие што правите незаконски дела!’ Римјаните 2:6-7 Кој секому ќе му даде според неговите дела; живот вечен на оние, кои со трпение во добрите дела бараат слава, чест и бесмртност;
Ај нека ти служи на чест, и искривеното толкување на Светото Писмо, и твоите ниски провокации Изменето од Maran Ata - 16.Септември.2009 во 13:56 |
||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
И не заборавај да оговориш на следните прашања што ви беа поставени вам баптистите:
A да не продолжувам и со останатите кои ги игнорираш! Изменето од Maran Ata - 16.Септември.2009 во 14:09 |
||||
|
||||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ова повеќе ми личи на хула кон Пресвета Богородица. Уште некој ден е празник, па да не го валкаме името на Мајката Божја. Што ќе дискутираме толку многу за некој си "култови" подобро ќе биде да речеме: Мајко Божја, моли се за мене грешниот! Сепак благодарам за информацијата. Поздрав! Нека Господ преку молитвите на Богородица не помилува и спаси! Изменето од DDarko - 16.Септември.2009 во 14:10 |
||||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
[QUOTE=Maran Ata][quote=EvAngelos]
Римјаните 2:6-7 Кој секому ќе му даде според неговите дела; живот вечен на оние, кои со трпение во добрите дела бараат слава, чест и бесмртност; [/QU 5 Но со твојата закоравеност и со непокајаното срце самиот собираш гнев врз себе, за денот на гневот и на откривањето на праведниот Божји суд, 6 Кој ќе му даде секому според неговите дела: 7 на оние, кои со трпение прават добро и бараат слава, чест и непропадливост - вечен живот; 8 а на оние, кои се противаат и не и се покоруваат на вистината, а се покоруваат на неправдата - гнев и јарост. Преку спасоносната вера автоматски се препознаваат и добрите дела.Услов за дела кои водат кон спасение е спасоносната вера. Плодови на спасоносната вера се добрите дела. Причина е верата а последица делата ( добри ). Понатаму кажува тие што не и се покоруваат на вистината ке добијат гнев и јарост. Не кажува тие што не прават добри дела туку тие што не и се покоруваат на вистината. |
||||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Сакаш да кажеш дека оние кои не се Христијани, нема да бидат спасени, затоа што тие имаат дела без вера во Христос?
Точно е дека тие што СВЕСНО не се покоруваат на вистината, ќе добијат гнев и јарост. Но, не е точно дека не се вели дека тие што не прават добри дела: 1 Петар: 1:17 И ако Го нарекувате Татко Оној Кој непристрасно го суди секој поединец според делата 2 Тимотеј: 4:14 Ковачот Александат ми направи големо зло. Нека му врати Господ според делата негови! Откровение: 2:23 И чедата нејзини ќе ги поразам со смрт, и сите цркви ќе узнаат дека Јас сум Оној , Кој ги испитува срцата и бубрезите; и секому од вас му давам според делата негови. 20:12 Потоа ви висов мртвите, мали и големи, како стојат пред Бога; се отворија книги, и друга книга се отвори - книгата на животот; и судени беа мртвите според запишаното во книгите, според делата нивни. 20:13 Морето ги поврати мртвит свои, кои беа со него; смртта и пеколот ги повратија мртвите свои, што беа во нив; и секој прими суд според делата свои. 22:12 ‘И еве, ќе дојдам скоро, и отплата Моја и со Мене, за да му дадам на секого според делата негови.’ Значи, Изворен, Господ и тебе и мене ќе ни даде според делата наши. Ако имаме добри дела - ќе ни даде добро (рај), ако имаме лоши дела - ќе ни даде тоа што сме заслужиле (пекол). |
||||
|
||||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
не ми одговараш на прашањата. Те прашав конкретно нешто. Сакаш да кажеш дека оние кои не се Христијани, нема да бидат спасени, затоа што тие имаат дела без вера во Христос? Изменето од Maran Ata - 16.Септември.2009 во 14:56 |
||||
|
||||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Па нормално! Ама мотив за спасоносни дела е верата во Христос. |
||||
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
не ми одговараш на прашањата. Те прашав конкретно нешто. Сакаш да кажеш дека оние кои не се Христијани, нема да бидат спасени, затоа што тие имаат дела без вера во Христос? |
||||
|
||||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Римјаните:
10:9
Зашто, ако со твојата уста исповедаш, дека Исус е Господ и ако во
твоето срце поверуваш, дека Бог Го воскреснал од мртвите, ќе бидеш
спасен.
|
||||
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
"зашто со делата на Законот ниедно тело нема да се оправда пред Него; зашто преку Законот доаѓа самото познавање на гревот."
(Римјаните 3:20, Светото Писмо)
"Но бидејќи знаеме дека човекот не се оправдува од делата на Законот, туку само преку верата на Исуса Христа, и ние поверувавме во Христа Исуса, за да се оправдаме од верата во Христа, а не од делата на Законот ; зашто од делата на Законот нема да се оправда ниту еден човек."
(Галатјаните 2:16, Светото Писмо) "Кој Го има Синот, има живот; кој Го нема Божјиот Син, нема живот."
(1 Јованово 5:12, Светото Писмо) |
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
И што сакаш да кажеш со ова? Дека оние кои кои имаат добри дела, а не се Христијани, нема да бидат спасени? Избегнувате директен одговор, а? Пак дојдовте до онаа ситуација во која дошле и фарисеите кога Господ ги прашал дали Јован бил пророк. |
||||
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Изворен, во секој познат јазик денеска на земјава, постојат зборчињата ДА и НЕ. Знаеш ли да одговориш конкретно, или ќе продолжуваш да го заобиколуваш одговорот? |
||||
|
||||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ако не ти се јасни овие одговори нема понатаму да продолжувам.
Затоашто не е темата спасението. А пак твоите коментари на сите теми се со со иста содржина без оглед на насловот. Научи се да се придржуваш до насловите на темите за да може да дискутираме конкретно на темите. |
||||
|
||||
Внеси реплика | страница <1 4546474849 60> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |