|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика | страница <1 554555556557558 824> |
Автор | |||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Прав си, името им е заедничко. Кога реков немаат ништо општо заедничко, повеќе мислев на јазикот, културата, обичаите.....од каде им дошле бабите и дедовците итн. Се срамат од потеклото Бугарите или пак од тие кои им го дале името, а од друга страна прва радост им е што го носат нивното име. Циркус невиден! |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Буги, верно ли си чел интервуто? Ми се чини што ние двоицата сме чели различни интервута. Ете што е рекол Иван Добрев : - Според вас гагузите какви Прабугари, Бугари или Турци? - Искрено кажано секогаш ме огорчавал овој факт, дека бугарската наука и држава до ден-денешен не се поставија точка над и-то и не си кажале зборот за произхода и потеклото на Гагаузите. Има десетици теории и хипотези. Една од нив тврди дека Гагаузите се потомци на Аспаруховите Бугари (кои се исто така од турско потекло). Друга, дека тие се племе, кое припаѓа на Турско-Огузка група. Трета дека Гагаузите се Бугари, кои за време на османското иго прифатиле турскиот јазик, се задржаа православната својата вера. Можеби последната верзија е најблиску до вистината. Ова барем потврдуваат сите факти, поврзани со припадноста на Гагаузите. Иван Добрев |
|||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Васил К'нчов е написал:
Христијани кои зборуваат турски. Во З'хна има еден остров од христијанско население, што зборува турски. Главното место на оние христијани е Градец Зелjaхово, дето те сочинуваат мнозинството. Покрај овде живеат во селата Росилово и Долна Нуска, измешани со Бугари и во селата Орјахово, Старо-Сер и Горна Нуска (Серско) - одделно; во селата З'хна, Порна и Полос - смешани со Турци. Во сите овие села (заедно со Горна Нуска) се бројат околу 3700 жители. Каде ми е познато, првпат Веркович споменува за тие жители. Можно е, што тие да се сродственици на Гагаузите. Сами тие велат дека се Грци, исто така, што велат и Гагаузите. Васил К'нчов |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не ми е јасно што пишуваш - прво во две од три теории кажува човекот дека се вистински Аспарухови Бугари,кои се тјурки по род - па после ми пишуваш дека можда се и потурчени како што има и Грци потурчени.
Ова ме эеэаш или си сериоэен |
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Апсолутен рекорд на форумов во целост!
Тема со 700 страници, речиси 10.000 пораки и речиси 117.000 прегледи на пораките! Изменето од Zlatnik - 14.Септември.2009 во 11:45 |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ехеееее колега па ти неэнаеш дека скоро пола постови има иэбришано
|
|||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Пак ми се струва, че четем различни инервута. Чоекот jасно е казал: ... Има десетици теории и хипотези. Една од нив тврди дека Гагаузите се потомци на Аспаруховите Бугари (кои се исто така од турско потекло). Друга, дека тие се племе, кое припаѓа на Турско-Огузка група. Трета дека Гагаузите се Бугари, кои за време на османското иго прифатиле турскиот јазик, се задржаа православната својата вера. Можеби последната верзија е најблиску до вистината. Ова барем потврдуваат сите факти, поврзани со припадноста на Гагаузите. Значи гагаузот Иван Добрев от десетиците теории лично за него е приел да верва во онаа што е во црвено... А ти си верваj во таа што ти е наj омилена |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Што правиме ние муабет воопшто - за човекот што се чувствува или што се гагаузите или што се Бугарите по род.
Значи типов во интервуто вика дека : - На кој јазик зборуваат Гагаузите меѓусебно?
- На Гагауски, јазик од тјуркска група, кој е многу близок до турскиот. - Значи ли тоа дека тие се Турци? - Во никој случај. Самите Бугари-Гагаузи, кои непознато од кога живеат со бугарско самосвест и православната вера, примаат само оваа вистина, дека се вистински Бугари (аслъ Булгари), т.е.чисти Бугари, праблгари. - Според вас гагузите какви се-ПраБугари, Бугари или Турци?
- Искрено кажано секогаш ме огорчавал овој факт, дека бугарската наука и држава до ден-денешен не се поставија точка над и-то и не си кажале зборот за произхода и потеклото на Гагаузите. Има десетици теории и хипотези. Една од нив тврди дека Гагаузите се потомци на Аспарухови Бугари (кои се исто така од Тјуркско потекло). |
|||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Теории, хипотези... Знаеш то е хипотеза? И знаеш ли што до средата на 19 век името "Гагауз" не е било извесно никому? Значи ли што сичко кое содржа во името си "гага" е сврзано со гагаузите например Jури Гагарин Изменето од чоли - 14.Септември.2009 во 18:23 |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Хипотеза и теорија е дека Гагаузите се Аспарухови бугари но убаво пишува дека Аспаруховите Бугари без разлика какви се Гагаузите се од Тјуркско потекло.Значи Аспаруховите Бугари се од Тјуркско Потекло
Читај убаво |
|||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Адмиралот не е некој капацитет, тој кажал што слушнал.
Нему нај му одговара да биде асл` Булгар, прашање на самоопределување, нека секој мисли што сака. И Влахов Мицов се мисли за пола Македонец, пола Куманин, ама дали има некој доказ за куманското потекло свое? |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Значи јас не пишувам што кажал генералот туку пишувам за новинарот што додава од негово знаење
Хипотеза и теорија е дека Гагаузите се Аспарухови бугари но убаво пишува дека Аспаруховите Бугари без разлика какви се Гагаузите се од Тјуркско потекло.Значи Аспаруховите Бугари се од Тјуркско ПотеклоЧитај убаво Изменето од Boogie - 14.Септември.2009 во 22:28 |
|||
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Според статутот на Егзархијата било задолжително (засекогаш) клерот при секоја црковна служба да го споменува името на починатиот руски император Александар II како Цар Ослободител. Повеќето од епископите продолжуваа истотака да го споменуваат и името на Александар III како Цар Заштитник на бугарите. Тие покрај неговото име ги споменуваат и имињата на целото руско кралско семејство, меѓутоа избегнуваат да го споменат името на Фердинанд иако тој бил назначен од бугарското национално собрание. Забележето го ова, изборот на Фердинанд Русија не го признавала.
Трифонов 1926 |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
Внеси реплика | страница <1 554555556557558 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |