![]() |
|
DALI FOTOGRAFIJATA JA GUBI DUSATA |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345> |
Автор | ||
Glecin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 11.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 450 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
hahahhaha moj doture
toa ne se uci, so toa se ragja da turas dusa vo odredeni raboti neli e toa delo na gospod ne moze sekoj da e gospod, no nekoj e, zatoa i fotkite mu se takvi jas za dve godini na idividi foto stretnav 5 torica koi toa go pravat im se divev na nivnoto turanje dusa Delo e na gospod tochno. No neli nekogash vo odreden moment otkrivame deka sme bile sposobni za nesto sto ne sme ni mozhele da zamislime deka mozheme da go napravime. E nachinot i patot da se samospoznae deloto gospodovo e toa sto se uchi i sto se razviva. Isto kako i ljubovta delo gospodovo e da no za da postoi i trae mora da se poraboti na istoto, pozdrav |
||
There is more in life than books you know, but not much more!
|
||
![]() |
||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
|
eh sega prereligozno si go kazal
ne mi bila mene namera ova vo toj Gospodski pravec da trgnam ![]() |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
![]() |
||
GEMINI ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 311 |
|
Dali nekogas Vi se slucilo da vidite fotografija, pa posle zatvoranjeto na sajtot, vesnikot, ... koga se odmarate ili sl da Vi se javi zelba da ja poglednete povtorno, i povtorno....
Ako ste go doziveale ova zaprasajte se sto e toa pak da se navrakate na ednas videnoto. Primer za mene od starite majstori (od koj i den denes go ucam svetloto) posebno draga mi e NOKNATA STRAZA. Jas ovaa slika sum ja gledal ilada pati i se uste si ja gledam i uzivam. Sreka sto tehnikata otide napred pa so dva klika mi se otvara i sekogas uzivam dodeka ja gledam. Ili koga se raboti za film. Zenata se cudi kako jas sodrzinite na filmot gi pamtam slabo. Taa vnimava na sodrzinata a jas nea ja sledam posle tretoto preglednuvanje, veruvam nema potreba da objasnuvam zosto. |
||
http://www.youtube.com Chesma Sharena
|
||
![]() |
||
Tegla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
|
Jas kako profesionalen filmski montazer prvo mi e bitna prikaznata. Fotografijata, montazata i se drugo se vo funkcija na prikaznata, ti pomagaat pouverlivo da ja dozivees ![]() ![]() |
||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||
![]() |
||
GEMINI ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 311 |
|
Mene posledna mi e prikaznata, mozebi oti sum fotograf. Mislam deka prikaznata mi doaga samo po sebe. Ja sledam i prikaznata zaedno so fotografijata, muzikata i site ostanati delovi na koi go cinat filmot, no prikaznata vo detali pri prvite gledanja ne mi se vrezuva vo memorijata.
Mozebi taka sum formatiran. Megutoa edno moram da priznaam ako filmot zanaetciski ne e izraboten dobro gabe mu e i prikaznata, vednas go skartiram. Isto taka ako kopijata ne e dobra uste vo prvite minuti CD to odi vo korpata. |
||
|
||
![]() |
||
mickeymkd ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 368 |
|
Поврзаноста меѓу душа и емоции според мене во овој случај ја нема. Значи ако една слика има "душа" тогаш ке предизвика кај тебе емоции, ако нема тогаш ништо нема да почуствуваш. Значи се тоа што нема душа неможе да предизвика емоции кај тебе. Ти се молам. Се што не опкрушува може да предизвика некоја емоција кај нас, од тоа какво е времето надвор, местото каде што сме го поминале детството, домот во кој живееме, некој драг предмет, школото во кое сме учеле, некоја боја итн............. Така да според мене во зависност од моментот (приказната) што стои позади сликата и како истиот е интерпретиран, такви чувства истата и ке предизвика. Еве чим почна да се збори за филмови нека биде филмот со најдобрите глумци, најдобро остварен технички, најскап нај се..........ако нема квалитетна приказна нема да е добар филмот. |
||
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
|
||
![]() |
||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
|
vidi loso e so ovoj muabet si fatil so mene oti jas na site 243 sliki im dadov dusa i toa svoja polemiziraj so nekoj koj pravi samo SHKRAP, mozebi kje se soglasite PS i na 300 te vasi sliki koi stojat vo anakin place Изменето од anakin - 16.Септември.2009 во 22:41 |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
![]() |
||
mickeymkd ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 368 |
|
Па што не кажа така дека си господ. Се извинувам што се осудив да ти реплицирам, и да се спротиставам на твоето мислење. ![]() Сваќам кога со некој неможе да се дискутира, така да толку од мене. |
||
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
|
||
![]() |
||
Mire ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
|
Vnatresno bogatstvo da receme? |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
![]() |
||
|
miki
jas vo Gospod ne veruvam ![]() |
||
|
||
![]() |
||
Mire ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
|
Navistina super muabet. Cinam doktore deka malku restriktivno navleze vo definiranjeto na nestata, verojatno nenamerno, ili pak analizirajci eden aspekt na "fotografija so dusa". Kako i da e, po toa prasanje sum povece na linija so Saso (sto verojatno mozese i da go kovertiras, dokolku pretpostavi deka bi se vklucil vo diskusijata ![]() Sepak, paralelata koja ja povlece so Frojd e odlicna i nadopolneta od ona sto go kaza Branko, mislam deka frla ubavo svetlo na nestata. Licno mislam deka dokolku ona sto go slikas te "dopre" ce bides vo sostojba da prefrlis del od dusata vo fotografijata...pa sto i da e toa sto te doprelo. Sekako, za toa e potrebno da ne se gleda samo so oci, a tokmu tuka doadja ona sto go kaza Branko. Imeno, pristapot "'bes jedno oko, ovo moram da uslikam" ne e bas najdobar recept, no e se pocest. Dali toa ce go oseti toj sto ce ja vidi fotografijata e sosema druga rabota. Dali ce go oseti dopirot na ist nacin...kolku da e toa prasanje na duhovnoto bogatstvo na toj sto ce ja gleda fotografijata, tolku e i prasanje na umesnosta na avtorot da se iskaze. Ako pojdeme od poednostavnata strana na "prikazna vo fotografijata" i kolku toa moze da bide zbunuvacko i poinaku doziveano od sekogo... od kolku faktori toa ce zavisi...sto ostanuva za spoznavanje na dusata vtkaena vo deloto? BTW, mislite deka emociite ne se povrzani so dusata? Mene toa mi lici na pregolemo spiritualiziranje na nestata. Vo krajna linija koj e proizvodot/rezultatot koga nesto ce vi ja dopre dusata? Navistina ubav muabet. |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
![]() |
||
|
Jas ja nametnav temata i veke ednas napisav deka poimot DUSA go zedov i (pokraj drugoto) kako metafora. Pricinite od koj sakav da podiskutirame bea slednive:
Koga od analogna pominav na digital, pa foto shop so seta negova sila i mok (smetnuvam kapa na avtorite i mislam deka se za Nobelova nagrada) ednostavno bev zbunet mislejki si dali zivi luge mozat da napravat vakvo nesto. Pa vooduseven od ova vo pocetokot so nekoi raboti preteruvav. Bev kako nekoe dete koe na primer nemalo moznost da jade tulumbi, go vodat vo slatkarnica i mu vikat jadi kolku sakas. I toa jade, jade, .. i posle seto toa doaga rigoleto, pa go bole stomao, pa izvala okolu nego dodeka go pee rigoletoto.... Vo posledno vreme ova prejaduvanje go gledam na mnogu fotografii. Sto mislite ? Jas mislam deka fotografijata ima DUSA pa se slozuval nekoj ili ne jas go opravduvam i go pocituvam negovoto mislenje. A kako ke i vnesses dusa na fotografijata? E to zavise od fotografo. Koga ja gledam fotografijata sakam kaj mene ne samo da predizvika emocii, tuku i sakam ovaa 2D dimenzija vo mene da predizvika cuvstvo deka pred mene imam objekt vo 3D. Sakam Taa STOP snimka da mi raskaze prikazna. E TOA E DUSATA NA FOTOGRAFIJATA (se razbira za mene) Mozebi nekomu mu e smesno no jas sum star romanticar i taka gledam na rabotite. |
||
|
||
![]() |
||
ptr ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 10.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 24 |
|
Браво Gemini, добро кажано.
|
||
![]() |
||
|
tocno toa go mislevme, ne se sekiraj, teraj vmetnuvaj koristi se sto mozes vo taa namera |
||
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |