IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што претставува монаштвото?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што претставува монаштвото?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7879808182 97>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 00:48
Се согласувам со izvoren. Исус рекол:
"Ете, Јас ве испраќам како овци меѓу волци; затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби."
(Исус Христос во ев. Матеј 10:16)

Ете тоа е храброст, да се оди и меѓу волците (неморалните неверници) да се проповеда евангелието, онака како што правел апостолот Павле, онака како што правеле и сите останати апостоли и Христови ученици.
Лесно е да се седи во некој манастир, да се ужива во природата таму, да си плетеш бројаници, да си сликаш икони и да си праиш муабет со туристите. За тоа не е потребна никаква храброст. Храброста е потребна за исполнување на Христовите заповеди: а тие не повикуваат меѓу луѓето, да бидеме меѓу нив како овци меѓу волци и дури и по цена на животот да го проповедаме евангелието, со цел да спасиме што е можно повеќе луѓе од пропаста.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 01:22
Navistina ne e moja rabota da presuduvam koj kako saka da zhivee, dali megju lugje ili osamen vo planina i mojava zabeleshka ne se odnesuva na niv, tuku na edna rabota koja postojano se provlekuva kako citati, na eden ili drug nachin...

A toa e postojanoto potsetuvanje "Isus im rekol ova, Isus im rekol ona, Isus im porachal da pravat ova, Isus im naredil da pravat ona..." i site tie citati se upotrebuvaat kako upatstvo za deluvanje na site hristijanski vernici.

Onoa sto nikoj ne spomenuva pri citiranjeto na tie delovi od Noviot Zavet e deka Isus toa im go porachuva na dvanaesette apostoli, a ne ne bilo koj chovek koj eventualno go pratel po negoviot pat i koj veruval vo nego isto onaka kako sto veruvaat i deneshnite vernici.

Ako nekoj reche "pa shto ima toa vrska, nie sme site hristijani i toa vazhi i za nas", ne razbira za sto se raboti...

Isus im propovedal na apostolite so godini. Onoa sto tie nauchile od nego ne e nitu priblizhno isto vo sporedba so onoa sto nie chitame od nekolku stranichki Isusovi anegdoti i paraboli.

Koga Isus veli "Ve isprakjam megju narodot da gi propovedate moite zborovi i bidete mudri... i t.n." toj ne im govori na hristijanite Petko, Stanko, Cvetanka ili Stojche, tuku na onie koi bile ucheni lichno od nego!

Toa se uchitelite koi toj gi isprakja da gi prosvetuvat drugite lugje. Sekoe namerno ili nenamerno samopovikuvanje vo pridruzhba so apostolite, aludirajki na Isusovite preporaki iskluchivo do niv, e dokaz za nerazbiranje na momentot od istorijski i duhoven aspekt.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 01:51
Еве што им рече Исус на апостолите при Неговото разделување од нив:

"Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сè што Сум ви заповедал!"
(Исус Христос во ев. Матеј 28:19)

Од тука гледаме дека Христос им вели на апостолите да идат меѓу сите народи и од нив да прават Христови ученици и да ги учат да ги пазат заповедите кои Христос им ги дал на апостолите, а една од нив секако е и "ве испраќам како овци меѓу волци, затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби".

Исус кажал дека има и други "овци", кои не се од првобитниот "овчарник", па затоа Неговите заповеди се однесуваат и за другите овци, да одат меѓу волци и одејќи да го проповедаат евангелието меѓу луѓето, а не да плетат бројаници во удопството на манастирите.

"И други овци имам, што не се од овој овчарник; и нив треба да ги доведам, па ќе го слушаат Мојот глас и ќе биде едно стадо и еден Пастир"
(Исус во ев. Јован 10:16)
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 01:59

Зошто добивам чувство дека секој еден Библијски Христијанин мисли дека е подготвен (достоен) да Го проповеда Христа и Евангелието?

Зошто секој еден Библијски Христијанин се чувствува себеси повикан да проповеда?

Дали навистина Господ тоа го бара и посакува и очекува од секого од нас?

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Матеј 22: 36-39 "Учителе која заповед е најголема во Законот?" А Исус му одговори: "Возљуби Го Господа, својот Бог, со сето свое срце, и со сета своја душа, и со сиот свој разум; тоа е прва и најголема заповед; а втората е слична на неа: Возљуби го својот ближен како себеси!

Љубовта значи дејство, подвиг за Слава Божја и за доброто на луѓето, кога со дарување на добра поука, кога со дарување на добар збор и благослов, кога со дарување на Христовиот мир, кога со молитва, кога со конкретно дело. Да љубиш со празен збор, да љубиш САМО со емоција, ама да си седиш мирен/мирна во својот комфор и да немаш никаков подвиг за доброто на другиот - тоа со сигурност НЕ е љубов! Самото по себе, љубовта не секогаш значи да бидеш ваму или таму, да правиш точно ова или да не правиш точно тоа. Исто така љубовта не значи “читај Свето Писмо, зашто ако често не декларираш дека ја читаш Библијата Протестантиве ќе те направат паганин, идолопоклоник...“ . Суштински, најсилниот знак дека љубиш, тоа е да го положиш својот живот за оној кого велиш дека го љубиш!!

Што значи да го возљубиш Господа? Исус недвосмислено кажа:
"Ако Ме љубите, ќе ги пазите Моите заповеди." (Господ Исус Христос во ев. Јован 14:15)

Алилуиа!! Така е!

А заповедите на Исус не се да се повлекуваме во манастири и да плетеме бројаници таму...

... уууппсс... чекај малку... изгледа дека маалку ја подпретера... прво: бројаниците не се наменети да бидат декорација, туку на многумина им се помошно средство за молитва. Ако бројаниците некому му се ПОТРЕБА, тогаш зошто да не се посвети дел од времето да се работи во служба на потребите на браќата и сестрите?? Друго, манастирот не е место во кое кулираат луѓе кои нејќат да работат, туку е место на подвиг на лично очистување, смирување, оХристовување, просветлување, исполнување со Божјата Благодат..., па и на физичка работа и на посветеност на доброто на браќата/сестрите од манастирот и браќата и сестрите кои ќе доаѓаат на манастирот за задоволување на своите душоСпасителни потреби. Тоа е подвиг кој го прават некои затоа што со тоа утре ќе им бидат во служба на други... Не е една книга која излегла од перото на подвижниците, во која Бог говори преку искуствата на тие луѓе во борбата против страстите, гордоста... ама што да ти правам кога не читаш житија на светиите...

туку:

"И одејќи, проповедајте и кажувајте дека се приближи царството небесно." (Исус Христос во ев. Матеј 10:7)
"Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици" (Исус Христос во ев. Матеј 28:19)
"Одете по целиот свет и проповедајте го Евангелието на секое создание!" (Исус Христос во ев. Марко 16:15)
"Ве испраќам како овци меѓу волци; затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби." (Исус Христос во ев. Матеј 10:16)
"Врвете по Мене и Јас ќе направам да станете рибари на луѓе!" (Исус во евангелие по Марко 1:17)
(Рибарот не ја става јадицата на брегот и не се моли рибите да скокаат од водата на брегот по неа, туку ја фрла во водата)

Забележуваш? Сите овие заповеди им се дадени на точно одредена група/групи на луѓе (апостолите), а не на апсолутно секого! Никаде Светото Писмо не бара од СЕКОГО од нас да бидеме проповедници и Евангелисти. Факт е дека апостолите назначувале конкретни личности (барем од она што се пренесува во Светото Писмо), ама тоа биле личности кои им биле ДОБРО ПОЗНАТИ на апостолите, посведочени и во знаењето и во поведението и однесувањето. Ако некои од нас решат да ја вршат оваа благословена служба на Бога и луѓето, треба да бидат ммногу доброоооо подготвени за тоа. Не секој кој ќе ја знае Библијата на памет (или нејзини цитати на памет) а недоволно добро ја разбрал и продрел во нејзините суштини и длабини - може да биде добар проповедник Христов. Уште нешто... сите сме јаки на читање, сите сме јаки на збор, ама за да бидеш добар Христов проповедник - треба да бидеш и што? Треба да бидеш и Христов сведок! А Тој вели: “Таму каде што Сум Јас, таму ќе биде и Мојот слуга.“ А Христос Е секаде каде што му се служи на доброто. Тоа не значи само да се проповеда и да се пишуваат и издаваат книги, туку и таму каде што има разни други подвизи и пожртвуваност. А јас имам чувство дека има Протестанти кои не ја познаваат доволно Библијата (иако нејзини делови цитираат на памет) и се чувствуват себеси повикани да зборуваат, ама во нивните зборови нема ниту Сила на Светиот Дух, ниту Божја Благодат која призива на покајание...

Дури, во посланието на апостолот Јаков сме предупредени:

Послание на апостол Јаков
Глава  3

1 Не станувајте, браќа мои, мнозина од вас учители, бидејќи знаеме дека ќе бидеме построго осудени за тоа.

2 Зашто сите ние грешиме на разни начини. Ако некој не греши во зборувањето, тој е совршен човек, способен да го заузда и целото свое тело.

-------------

На уште едно место има:

Прво послание на апостол Павле до Коринтјаните
Глава  12 

4 Постојат разни дарови, но Духот е еден и ист;

5 има разни служби, но Господ е еден и ист;

6 и разни сили постојат, но Бог е еден и ист, Кој врши се во се.

7 А на секого му се дава во него да се појави Духот на полза; (Pravoslavie: овој стих е многу важен!!)

8 оти, на еден му се дава преку Духот збор на мудрост, на друг - збор на знаење, преку истиот Дух;

9 на еден - вера, преку истиот Дух; на друг - дар на лекување, преку истиот Дух;

10 на еден - да чини чуда, на друг да пророкува, на еден - да ги разликува духовите, на друг - разни јазици, на трет - да толкува јазици.

11 Сето тоа го прави еден и ист Дух, распределувајќи секому пооделно, како што сака. (Pravoslavie: ова е многу битно! Не како што сакам јас, туку како што сака Тој)

12 И како што е телото едно, а има многу органи, и на сите органи од тоа тело, па колку и да се тие, едно тело се, - така и Христос.

13 Зашто преку еден Дух сме крстени сите во едно тело - било Јудејци или Елини, било робови или слободни; и сите сме со еден Дух напоени.

----------

Размислете убаво дали секој еден човек има Дар на проповедање и дали секој е повикан да биде проповедник? Од каде може да биде сигурен? Што или кој(Кој) со посведочува тоа и на каков начин?

Многу добро размислете!! големо%20гушкање

Изменето од Pravoslavie - 16.Септември.2009 во 02:02
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 02:11
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Зошто добивам чувство дека секој еден Библијски Христијанин мисли дека е подготвен (достоен) да Го проповеда Христа и Евангелието?

Зошто секој еден Библијски Христијанин се чувствува себеси повикан да проповеда?

и дека повеќето од браќата во Господа, охрабрени од моите окови, се осмелуваат сè повеќе да го проповедаат без страв Божјото слово.

Филипјани 1:14

Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 02:11
Originally posted by sneska_v sneska_v напиша:

Maran Ata golem pozdrav i do tebe, toa e moe mislenje, ne sum mnogu duhovno obrazovana, ja citam biblijata od vreme na vreme, ama veruvam vo Gospod i go sledam srecto i razumot, a za monasite mozam da kazam deka se hrabri luge spored mene, i mislam deka nikoj nema pravo da gi osuduva za nivniot licen izbor, verata treba da e vo nas,monasite mozat da ni kazat nesto za Boga, da ni go pokazat patot, ama nie treba da odime po toj pat,verata treba da ja nosime so nas sekade, ok, toa e moe mislenje.

Христос посреди нас, Снешка!

На добар пат си!
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 02:14
Pravoslavie, дали службата на маченикот Стефан била да го проповеда Божјото Слово или пак да се грижи околу делењето помош на вдовиците и другите сиромашни луѓе?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 02:30
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Maran Ata se sekavas na ova: Da ne velime, Gospodi Isuse Hriste isceli me, tuku da velime; Gospodi Isuse Hriste, Sine Bozji, pomiluj me mene gresniot!големо%20гушкање

DDarko, така е. Господ на смирените гледа, а на горделивите се противи. А бидејќи ние сме грешни, треба да се молиме Господ духовно да не’ исцели!

Моли се за мене!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 02:35
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Originally posted by sneska_v sneska_v напиша:

a za monasite mozam da kazam deka se hrabri luge spored mene,
За некого да посочиш дека храбро Му служи на Бог треба да има сосема спротивен начин на служење од монасите.  Ке ти илустрирам накратко.Храброста може да се манифестира  доколку слугата Божји се појави на некоја седенка, кадешто се пие алкохол, се ужива во храната има неморално однесување.И во тој момент слугата Божји  да го осуди нивното однесување и да ги предупреди дека таков начин на живеење не е одобрен од Бог.Апостолот Павле во едно послание кажува "храбро се борев", ама Павле вистина храбро се борел.Не останал Павле изолиран во некоја пештера и повремено преку посланија да ги информира лугето. Напротив Павле одеше по светот го проповедаше евангелието, знаејки дури дека и животот му виси на конец.Е тоа се нарекува храброст.

А за ти да објаснуваш вакви работи, треба прво да ги прочиташ претходните коментари, каде што јасно беше кажано дека монасите се меѓу луѓе и навистина храбро се борат!

Ај да те поздравам со неодамнешни фотографии од еден „изолиран“ манастир од цивилизацијата:

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 02:38

Apsolutno!

I toa beshe poentata na mojot prethoden komentar.

Sekoj onoj koj se samopovikuva da go propoveda Isusa, koristejki gi negovite zborovi upateni do apostolite, toa go pravi od ignorantnost ili od prelest.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 02:39

Лесно е да се седи во некој манастир, да се ужива во природата таму, да си плетеш бројаници, да си сликаш икони и да си праиш муабет со туристите. За тоа не е потребна никаква храброст.

Лесно е да се седи пред компјутер, во удобна фотелја 24 часа 7 дена неделно, и да се пишува по форуми клевети и напади врз оние, кои Христовите заповеди ги исполнуваат на дело. Треба таквиот да го сметаме за храбар?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 02:40
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Apsolutno!

I toa beshe poentata na mojot prethoden komentar.

Sekoj onoj koj se samopovikuva da go propoveda Isusa, koristejki gi negovite zborovi upateni do apostolite, toa go pravi od ignorantnost ili od prelest.

Коментаров, како и неколку други твои коментари, што во изминатите недели ги имам прочитано, се навистина на место. Само едно прашање: Како мислиш дека треба да се проповеда Христос?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 02:45

Еве што им рече Исус на апостолите при Неговото разделување од нив:

"Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сè што Сум ви заповедал!"

(Исус Христос во ев. Матеј 28:19)

Од тука гледаме дека Христос им вели на апостолите да идат меѓу сите народи и од нив да прават Христови ученици и да ги учат да ги пазат заповедите кои Христос им ги дал на апостолите, а една од нив секако е и "ве испраќам како овци меѓу волци, затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби".

Исус кажал дека има и други "овци", кои не се од првобитниот "овчарник", па затоа Неговите заповеди се однесуваат и за другите овци, да одат меѓу волци и одејќи да го проповедаат евангелието меѓу луѓето, а не да плетат бројаници во удопството на манастирите.

"И други овци имам, што не се од овој овчарник; и нив треба да ги доведам, па ќе го слушаат Мојот глас и ќе биде едно стадо и еден Пастир"(Исус во ев. Јован 10:16)

Е тука има еден битен момент. Исус навистина така им вели на апостолите, и навистина вели да постават други ученици, од следните генерации, кои ќе го проповедаат Евангелието. Е од тука следуваат две прашања:

1. Како ги поставувале таквите следни проповедници на Евангелието?

2. Кој тебе те поставил за проповедник и напаѓач на сите останати кои не го делат твоето мислење?

Изменето од Maran Ata - 16.Септември.2009 во 02:45
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 02:45
   Не е добро сега да не сакаме да се соочиме со реалноста.

Монасите се знае како функционираат.Јас немам видено ниту еден монах на јавно место да го прпоповеда евангелието.

А ти може уште многу слики такви состаноци да покажуваш, само во реалноста односно секојдневието си се изолирани..

maria-magdalena  постираше некој текст каде јасно пишува дека работата е за изолација.
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7879808182 97>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,342 секунди.