IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што претставува монаштвото?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што претставува монаштвото?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7778798081 97>
Автор
Порака
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2009 во 19:37
Se raduvam shto se sobravme poveke i poveke Pravoslavni, ajde da diskutirame na ovaa tema gledano od nash aspekt...среќа
Hristos posredi nas. ++
Кон врв
sneska_v Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јуни.2009
Поени: 3455
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sneska_v Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2009 во 21:22
Sekoj ima pravo na svoj izbor,monasite i monaxinite se luge koi za mene imaat golema hrabrost da go provedat zivotot vo osamenost i molitva, mislam deka ne treba da gi osuduvame monasite za nivniot zivot, niv Gospod bog i go pokazuva patot, eve na primer procitav od nekoj od clenovite dali nekoj zboruval so monah< da jas ovaa godina imav moznost da odam vo Debar vo s.Rajcica, vo manstirot Sv.Gorgi, ne preceka malada monahina koja tolku ubavo se ponese so nas, ni kaza nekoi raboti,mnogu dobri, bev i vo Jovan Bigorski, maski manstir, monasite se tolku ljubezni, cekajte malku, eden nas golem svetec Sv.Jokaim Osogovski sto bil, znaete, monah, da da monah bil, sekoj sto ke otide vo manastir kade ima monasi ili monahini da ne ocekuva cudo, tiie mozat da se pomaolat za nas, da ni dadat brojanica i da ne doblizat blisku do Boga, a kako ke se doblizime do Boga, sami nie treba da se doblizime do boga, sami bez nikoj, monahot moze da se moli za mene,ama jas sum taa sto treba da se boram vo zivotot ponatamu i da go ziveam spored BOga, ni treba duhovnik vernici moi dragiiiiiii, da da duhovnik, ok, mnogu kazav, toa e moe mislenje
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2009 во 01:48
Originally posted by dejanpp dejanpp напиша:

medicinski  gledano  za  da  se  stane  monah  potrebno  e  da  se  ima  fobija..............................................

Ехх, ме изнасмеа со ова... Фобија од?
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2009 во 01:52
Originally posted by sneska_v sneska_v напиша:

Sekoj ima pravo na svoj izbor,monasite i monaxinite se luge koi za mene imaat golema hrabrost da go provedat zivotot vo osamenost i molitva, mislam deka ne treba da gi osuduvame monasite za nivniot zivot, niv Gospod bog i go pokazuva patot, eve na primer procitav od nekoj od clenovite dali nekoj zboruval so monah< da jas ovaa godina imav moznost da odam vo Debar vo s.Rajcica, vo manstirot Sv.Gorgi, ne preceka malada monahina koja tolku ubavo se ponese so nas, ni kaza nekoi raboti,mnogu dobri, bev i vo Jovan Bigorski, maski manstir, monasite se tolku ljubezni, cekajte malku, eden nas golem svetec Sv.Jokaim Osogovski sto bil, znaete, monah, da da monah bil, sekoj sto ke otide vo manastir kade ima monasi ili monahini da ne ocekuva cudo, tiie mozat da se pomaolat za nas, da ni dadat brojanica i da ne doblizat blisku do Boga, a kako ke se doblizime do Boga, sami nie treba da se doblizime do boga, sami bez nikoj, monahot moze da se moli za mene,ama jas sum taa sto treba da se boram vo zivotot ponatamu i da go ziveam spored BOga, ni treba duhovnik vernici moi dragiiiiiii, da da duhovnik, ok, mnogu kazav, toa e moe mislenje

Убаво мислење имаш. И убаво е што си го кажуваш твоето искуство со монасите. Јас благодарение на монах излегов од протестантските и останатите канџи со кои бев зграбена.

Инаку, Бигорски и Рајчица се прекрасни манастири, а отец Партениј и останатите јеромонаси, прекрасни духовници.

Снешка, еве еден поздрав до тебе

Псалм 1 - Блажен е оној човек...

п.с. снимкава е од монашењето на отец Еразмо пред 2 год. во Бигорски манастир.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2009 во 01:53
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Originally posted by dejanpp dejanpp напиша:

medicinski  gledano  za  da  se  stane  monah  potrebno  e  da  se  ima  fobija..............................................

Ехх, ме изнасмеа со ова... Фобија од?

Neka se izjasni strucnjakot ...

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2009 во 01:53
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

A shto ke napravam, ke go razdadam lekot, pa ke odam vo manastir...

Во мојата илустрација "лекот" го претставува евангелието кое апостолот Павле го нарекува "Божја сила за спасение на секој што верува".
Имајќи го ова предвид, одговори ми, што ќе направиш:
Прво ќе го споделиш евангелието со целиот свет, а потоа ќе отидеш во манастир или пак ќе го споделиш евангелието само со твоите најблиски пријатели и роднини, па потоа ќе отидеш во манастир и ќе ги оставиш сите останати да умрат без лекот т.е. без евангелието?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2009 во 01:54
Originally posted by Македон Македон напиша:

Добредојдовте назад Маран Ата и Опитен!големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Добро ве најдов! Молете се за мене!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2009 во 01:54
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Во мојата илустрација "лекот" го претставува евангелието кое апостолот Павле го нарекува "Божја сила за спасение на секој што верува".

Прво ќе го споделиш евангелието со целиот свет, а потоа ќе отидеш во манастир или пак ќе го споделиш евангелието само со твоите најблиски пријатели и роднини, па потоа ќе отидеш во манастир и ќе ги оставиш сите останати да умрат без лекот т.е. без евангелието?

Пријателе, а ти си се излекувал ли прво самиот себе си?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2009 во 15:10

Vidi druze EvAngelose, kolku go imas Evangelieto ti, tolku go imam i jas...
Kolku znaes da go propovedas ti, tolku znam i jas da go prenesuvam, bidejki vo Slovoto Evangelija se cetiri, a vistina e edna, lesno na pamet mozeme da naucime pogolem del od stihovite, no so ljubov da gi prenesuvame e malku tesko, pa zatoa sto e tesko bas ti gi prenesuvas so ubeduvanje i metodi...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2009 во 15:15
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Пријателе, а ти си се излекувал ли прво самиот себе си?

Smirenie EvAngelose...
Isceluvanjeto ne moze da bide so edna molitva so poveke zborovi taka prazna i koja ne dopira do Bozjoto srce! Lekot ne e vo zborovite protkaeni od usnata praznina... Lekot e vo smirenieto golemo, ne vo gordosta, tamu kade sto ima gordost Bog ne dopira, a ti me ponizuvas mene deka go nema lekot, t.e Evangelieto, a se velicis samiot sebe si deka ti si toj koj go ima!
Maran Ata se sekavas na ova: Da ne velime, Gospodi Isuse Hriste isceli me, tuku da velime; Gospodi Isuse Hriste, Sine Bozji, pomiluj me mene gresniot!големо%20гушкање

Изменето од DDarko - 15.Септември.2009 во 15:15
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2009 во 22:34

Vidi druze EvAngelose, kolku go imas Evangelieto ti, tolku go imam i jas...
Kolku znaes da go propovedas ti, tolku znam i jas da go prenesuvam, bidejki vo Slovoto Evangelija se cetiri, a vistina e edna, lesno na pamet mozeme da naucime pogolem del od stihovite, no so ljubov da gi prenesuvame e malku tesko, pa zatoa sto e tesko bas ti gi prenesuvas so ubeduvanje i metodi...

Пријателе, јас никаде не реков дека ти го немаш евангелието, напротив претпоставив дека го имаш и затоа и те прашав што би правел со него кога би бил во дилема да отидеш во манастир.

Значи те прашав дали ти прво ќе го споделиш евангелието со целиот свет, а потоа ќе отидеш во манастир или пак ќе го споделиш евангелието само со твоите најблиски пријатели и роднини, па потоа ќе отидеш во манастир (како што кажа предходно) и ќе ги оставиш сите останати во светот да умрат без лекот т.е. без евангелието?
Кон врв
sneska_v Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јуни.2009
Поени: 3455
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sneska_v Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 00:08
Maran Ata golem pozdrav i do tebe, toa e moe mislenje, ne sum mnogu duhovno obrazovana, ja citam biblijata od vreme na vreme, ama veruvam vo Gospod i go sledam srecto i razumot, a za monasite mozam da kazam deka se hrabri luge spored mene, i mislam deka nikoj nema pravo da gi osuduva za nivniot licen izbor, verata treba da e vo nas,monasite mozat da ni kazat nesto za Boga, da ni go pokazat patot, ama nie treba da odime po toj pat,verata treba da ja nosime so nas sekade, ok, toa e moe mislenje.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 00:21

monasite mozat da ni kazat nesto za Boga, da ni go pokazat patot,

Точно така дека монасите можат да ни кажат нешто за Бога. Но, моето убедување е дека тие не се најдобриот избор за луѓе кои би требало да ни кажуваат за Бога или пак да ни го покажуваат патот, бидејќи, според моето убедување, тие не чекорат по Божјиот пат објавен во Библијата.
Кога монасите би го знаеле доволно Божјиот Збор (Библијата), тие никогаш не би се замонашиле и не би пребегнале во манастир, туку би му служеле на Бога меѓу луѓето, онака како што Христос десетина пати заповедал во евангелијата, и онака како што во пракса постапувале Христос и апостолите.

Христовата служба и службата на апостолите била секогаш меѓу луѓето. Единствените исклучоци биле 40те дена кога Христос бил искушуван од Сатаната во пустината и моментите кога спиел, или пак кога му се молел насамо на Својот Татко небесен.

Затоа моето мислење е дека монасите знаат по нешто за Бога, ама не доволно за да бидат наши учители и да ни го покажуваат патот.
Според мене, Божјиот Збор (Библијата) е сигурната стрелка на компасот на која што можеме безрезервно да се потпреме и да бидеме сигурни дека чекориме во вистинска насока, дека одиме по вистинскиот Пат - Христос.
Имај убава вечер Снешка големо%20гушкање
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2009 во 00:39

a za monasite mozam da kazam deka se hrabri luge spored mene,

За некого да посочиш дека храбро Му служи на Бог треба да има сосема спротивен начин на служење од монасите.

Ке ти илустрирам накратко.

Храброста може да се манифестира  доколку слугата Божји се појави на некоја седенка, кадешто се пие алкохол, се ужива во храната има неморално однесување.И во тој момент слугата Божји  да го осуди нивното однесување и да ги предупреди дека таков начин на живеење не е одобрен од Бог.

Апостолот Павле во едно послание кажува "храбро се борев", ама Павле вистина храбро се борел.Не останал Павле изолиран во некоја пештера и повремено преку посланија да ги информира лугето.
 Напротив Павле одеше по светот го проповедаше евангелието, знаејки дури дека и животот му виси на конец.

Е тоа се нарекува храброст.
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7778798081 97>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,453 секунди.