IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Зар сите Религии не водат кон Господ.
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зар сите Религии не водат кон Господ.

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 14>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2009 во 22:22
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

KINGDAVID, znaev deka kje se javi nekoj so treta vistina!

Znachi nitu vo edna od prethodno citiranite delovi ne e kazhana vistinata i sega imame ushte edna treta "harmonizirana" vistina koja gi sintetizira razlikite na prethodnite dve.

I pri toa nikoj ne prashuva zoshto avtorite na Evangelijata, dokolku bile vodeni od Boga, izostavile vazhni informacii ili stavile razlichni vo nivnite pishuvanja za isti zbidnuvanja? Zarem mozhe da se sluchi neshto takvo ako Biblijata e bukvalen Bozhji zbor i e 100% vistinit?

I tuka se soochuvame so ulogata i esencijata na apologetikata: pretstavuvanje na treta opcija koja kje gi fuzira kontradikciite da bidat vo harmonija so usvoeniot teoloshki kontekst!

Kako sto gledash, za da se pokrijat kontradikciite i za da se zadovoli teologijata, treba da se napishe novo Evangelie koe ne lichi na nitu edno od vekje postoechkite i toa da go proglasime kako onoa vistinskoto, toa vo sushtina da bide bukvalniot Bozhji zbor koj e 100% vistinit.

Go chuvstvuvash provevot prijatele ?

I ushte neshto, sto treba postojano da go povtoruvam oti znam deka pogreshno kje me razberesh: stavajkji ja pod prashalnik verodostojnosta na Bibilijata, jas ne go stavam pod prashalnik i Boga!

P.S. KINGDAVID, te molam...

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Koga se obesuva, podocna grankata na koja e obesen se krsi i negovoto telo paga dolu na karpite i se rasprsnuva,( ne na nivata koja navodno toj ja kupil, toa e pogresno tolkuvanje na tekstot).

Apologetikata mozhe da pravi cuda so svoite intelektualni egzibicii, ama so nekoi raboti ednostavno ne se mozhe.

... so nepravedna nagrada toj pridobi niva
Dela, Luka 1:15-19

Da ti prevedam: so parite (nagradata) sto gi dobil za svojata nepravda (Isusovoto predavanje), toj pridobil (kupuva) niva. Kako mozhel da pridobie niva koga im gi vratil parite na sveshtenicite? So koja toa druga nepravedna nagrada za svoeto delo toj pridobiva niva? Ajde sega trudi se da izmislish neshto chetvrto sto ne postoi vo nitu edno Evangelie i sto kje bide 100% vistina i Bozhji zbor. No zatoa, pred da ja napisheh, bidi siguren deka taa chetvrta varijanta kje ti bide shepnata direktno od Boga.

Brate messi, Biblijata se nadopolnuva sama od sebe.

Kazi mi ti kade pisuva vo Biblijata deka Juda ne gi vratil parite? Dali Apostol Petar go kazuva toa? Ajde navedi nekoj stih kade pisuva deka JUDA NE GI VRATI PARITE.

Toa e tvoj zaklucok i nekoja si tvoja "treta vistina"
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2009 во 22:24

Na toj konj neka mu e na zdravje bilo kakva voda.

Не било каква. Животодавна вода.

"А оној што пие од водата што Јас ќе му ја дадам никогаш нема да ожедни. Водата што Јас ќе му ја дадам ќе стане во него извор на животодавна вода и ќе му донесе вечен живот."-Јован 4:14

A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2009 во 22:29
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

"А оној што пие од водата што Јас ќе му ја дадам никогаш нема да ожедни. Водата што Јас ќе му ја дадам ќе стане во него извор на животодавна вода и ќе му донесе вечен живот."-Јован 4:14

AMIN!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2009 во 00:28

... so nepravedna nagrada toj pridobi niva

Da ti prevedam: so parite (nagradata) sto gi dobil za svojata nepravda (Isusovoto predavanje), toj pridobil (kupuva) niva.

Нема потреба од преведување меси, затоа што цитатот е на македонски јазик, јазик кој сите ние го разбираме.
Таму не пишува дека Јуда купил нива, туку дека придобил нива. Кај мене во маало има едно дете кое заради тоа што бил многу скржав си придобил надимак "стипса" (Скопски жаргон за зборот скржав). Значи тој не го купил овој надимак, ниту пак сака така да го нарекуваат, но ете, заради некоја своја особина, тој си го придобил тој надимак.
Истиот случај е и со Јуда. Заради тоа што предал човек да биде убиен, тој си придобил нива именувана според неговото дело: "Крвна Нива".

I pri toa nikoj ne prashuva zoshto avtorite na Evangelijata, dokolku bile vodeni od Boga, izostavile vazhni informacii ili stavile razlichni vo nivnite pishuvanja za isti zbidnuvanja?

Кај виде дека евангелистите изоставиле важни информации? збунетост

Меси, замисли дека ти си отишол во Манчестер и таму си го посетил аеродромот и некоја модна компанија. Потоа си се вратил дома и добиваш две писма, едното од твојот пријател фудбалер, а другото од твојата пријателка маникенка, и двете со содржина: "Како си помина во Манчестер?" Ти им одговараш на писмата. Дали и во двете ти ќе напишеш исти информации? Или пак во првото ќе се задржиш повеќе на твојата посета на стадионот и можеби само бегло ќе спомнеш дека си посетил и модна куќа, а во второто обратно?
Зарем не би се надополнувале твоите две писма едно со друго?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2009 во 03:36
EvAngelos, sporedbite voopshto ne ti drzhat voda.

Prvo, Ne se raboti za trivijalna rabota na pishuvanje patepisni pisma od eden chovek do dvajca negovi prijateli, tuku za Bozhji zbor prenesen preku dve apostolski iminja vo Biblijata koj treba da bide 100% identichen i vistinit.

Vtoro, za nivata ne gi izvrtuvaj zborovite...

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Таму не пишува дека Јуда купил нива, туку дека придобил нива... Заради тоа што предал човек да биде убиен, тој си придобил нива именувана според неговото дело: "Крвна Нива".

Kakvo pridobivanje niva so negovo ime poradi napravenoto delo??? I toa posthumno, kako nagrada! Imam mnogu raboti prochitano od tebe kako apologetika na doktrinata sto ja sledish, ama ova e vistinski biser!

18With the reward he got for his wickedness, Judas bought a field; there he fell headlong, his body burst open and all his intestines spilled out. 19Everyone in Jerusalem heard about this, so they called that field in their language Akeldama, that is, Field of Blood.)/COLOR>
New International Version

18Now this man purchased a field with the reward of iniquity; and falling headlong, he burst asunder in the midst, and all his bowels gushed out. 19And it was known unto all the dwellers at Jerusalem; insomuch as that field is called in their proper tongue, Aceldama, that is to say, The field of blood.
King James Version

18 He bought a parcel of land with the wages of his iniquity, and falling headlong, he burst open in the middle, and all his insides spilled out. 19 This became known to everyone who lived in Jerusalem, so that the parcel of land was called in their language 'Akeldama,' that is, Field of Blood.
New American Bible

18 Now this man obtained a field with the reward of his iniquity; and falling headlong, he burst asunder in the midst, and all his bowels gushed out. 19And it became known to all the dwellers at Jerusalem; insomuch that in their language that field was called Akeldama, that is, The field of blood.
American Standard Version of the Holy Bible

I toa e tokmu istoto kako sto e napishano vo makedonskiot prevod:

... so nepravedna nagrada toj pridobi niva.

Eve, ushte ednash na laichki makedonski jazik za da mozhe polesno da se razbere: so parite (nagradata) sto gi dobil za svojata nepravda (Isusovoto predavanje), toj pridobil (kupuva) niva.

I drug pat sum ti rekol deka poradi kontekstot na protestantskoto veruvanje, na koe bezuslovno si se predal, ti nema nikogash da priznaesh deka s'e sto e napishano vo Biblijata ne e vistina i deka napishaniot zbor ne e Bozhji zbor, tuku chovekova interpretacija inspirirana od Nego.

No toa ne gi pobiva faktite i samoevidentnata vistina koi ne mozhat da bidat sokrieni i iskrivolcheni so nikakvi apologetski egzibicii.

Da se vratime na diskusijata i da rekapitulirame ushte ednash:

1. Spored Mateja:   Juda im gi vratil parite na prvosveshtenicite i se obesil, pa prvosveshtenicite ja kupile grncharevata niva so tie pari i ja narekle "Krvna niva" bidejki e kupena so krvni pari (aludirajki na Isusa).

2. Spored Luka: Juda ne gi vratil parite, tuku so nepravednata nagrada toj pridobiva niva na koja sto potoa pagja nichkum, prsnuva i mu se istiura celata utroba. Lugjeto ja narekuvaat nivata "Krvna niva" poradi krvavoto zavrshuvanje na Juda.

Spored dvata posocheni citati sledi sledniot zakluchok:

Ako edniot citat e vistinit, togash drugiot e lazhen.

I toa ne doveduva do epilogot na nashava diskusija:

S'e onoa sto e napishano vo Biblijata ne e vistina.

Изменето од Messenger - 14.Септември.2009 во 04:55
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2009 во 03:44

Kazi mi ti kade pisuva vo Biblijata deka Juda ne gi vratil parite? Dali Apostol Petar go kazuva toa? Ajde navedi nekoj stih kade pisuva deka JUDA NE GI VRATI PARITE.

Toa e tvoj zaklucok i nekoja si tvoja "treta vistina"

Prijatele, odgovorot se naogja vo prethodnata replika.

Gospod neka bide sekogash so tebe!
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2009 во 03:54

Prvo treba da ja pronajdesh taa Bozhja zhivotodavna voda Rita.

Naveduvanje bilo kakov citat, bez negovo vistinsko razbiranje, kako sto vidovme ne znachi apsolutno nishto iako se veruva 150% vo nego.
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2009 во 10:52

Prvo treba da ja pronajdesh taa Bozhja zhivotodavna voda Rita.

Naveduvanje bilo kakov citat, bez negovo vistinsko razbiranje, kako sto vidovme ne znachi apsolutno nishto iako se veruva 150% vo nego.

Иако не го објаснив цитатот, многу добро го знаев значењето на тие зборови. За што ни служат проповедите секоја недела во црква?

Фала Му на Бог, јас ја најдов. Ти треба да почнеш да ја бараш и да престанеш да гледаш од високо.

A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2009 во 11:25
Messenger, залудно тераш инает, текстот си е сосема јасен. Јуда го предал Исус за 30 сребреници. Откако се освестил дека предал невина крв, тој им ги вратил парите на свештениците. Но тие не ги примиле парите назад во храмската каса (затоа што биле плата за крв) и со Јудините пари купуваат нива и ја именуваат според него - крвна нива и сите жители во Ерусалим знаеле дека таа нива е придобиена со парите на Јуда, со парите кои Јуда ги заработил предавајќи го Исус.

Да те поправам: Петар е тој што зборува во текстот, а не Лука. Лука само ги запишал зборовите на Петар.
Второ, Петар не им се обраќа на луѓе кои не знаеле што станало со предавникот Јуда и како таа нива била придобиена од него, туку им се обраќа на Христовите ученици (обраќајќи им се со "браќа"), на оние кои го познавале Јуда и меѓу кои требало да изберат нов апостол на местото на Јуда. И не само тие, туку Петар таму вели дека "тоа им стана познато на сите жители на Ерусалим" (Дела 1:19)

Па затоа Матеј ги дава деталите на предаството (затоа што пишува на публика која не ги познавала деталите), а Петар не оди во детали туку прави само едно резиме затоа што сметал дека нема потреба од деталите и неговата дискусија ја концентрирал на пророштвото од Давид запишано во Псалмите "Неговиот дом да биде пуст и да нема кој да живее во него!’ а ‘неговата служба да ја прими друг" (Дела 1:20, Псалм 109) затоа што тоа и било целта на неговиот говор: да назначат нов апостол на местото на Јуда, а не да евоцираат спомени околу Јудиното предаство.

Токму затоа и ти ја дадов илустрацијата со фудбалерот и маникенката, наговестувајќи ти дека фудбалерот повеќе ќе се интересира околу твојата посета на стадионот во Манчестер, а не толку околу твојата посета на модната куќа таму, додека пак интересот на маникенката ќе биде обратен - па затоа, очекувано би било, на фудбалерот да му ги наведеш деталите околу посетата на стадионот, а на маникенката - деталите околу модната куќа. И доколку некој со векови подоцна сака да истражува што како се десило при твојата посета во Манчестер, потребно ќе биде да ги прочита и двете твои писма кои не си противречат, туку се надополнуваат.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2009 во 14:30
EvAngelos temata ja otvoriv po eden nasliv na edna kniga?
Sigurno ja imas procitano...
Bash taka glaseshe naslovot, samo sodzhinata ne ja znam bash, ke mozhe li da ni izvedesh neshto ako ne e problemзбунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2009 во 17:29

Religiite se covecki tvorbi, samo eden pat vodi do Bog, a toa e preku ISUS. AMIN!
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2009 во 19:41

Religiite se covecki tvorbi, samo eden pat vodi do Bog, a toa e preku ISUS. AMIN!

No, neli vo Noviot Zavet pishuvashe kako da bide redot vo crkvata i znachi treba da ima i crkvi, a vernikot da gi posetuva.намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2009 во 02:09
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

No, neli vo Noviot Zavet pishuvashe kako da bide redot vo crkvata i znachi treba da ima i crkvi, a vernikot da gi posetuva.намигнување

Crkvi treba da ima, i gi ima, fala mu na Boga .
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2009 во 02:51

Го следам само она што е заповедано таму и не ми требаат никакви житија и светци.

Рита, можеш ли да ми кажеш по име некој христијанин од 3-ти век, кој ја исповедал истата вера како тебе? Нели во 3-ти век ИСТОРИСКИ се знае дека било најтешкото гонење на Христијанството и дека во тоа време многумина Христијани биле убивани поради нивната вера во Христа, па сигурно има барем 10 имиња да ми напишеш на такви христијани.
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,484 секунди.