IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - "ФАЛА БОГУ ШТО СУМ АТЕИСТ"!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

"ФАЛА БОГУ ШТО СУМ АТЕИСТ"!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 18>
Автор
Порака
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2009 во 20:11
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

"ФАЛА БОГУ ШТО СУМ АТЕИСТ"!
Луѓето со повисок коефициент на интелигенција се повеќе склони кон атеизам, отколку оние кои се просечно интелигентни, тврдат бртанските научници, кои причината за тоа ја наоѓаат во нивниот ум, кој често пати се сомнева и бара одговори.

Истражувачите предводени од професорот Ричард Лин од Улстер универзитетот, велат дека откриле врска помеѓу интелигенцијата и атеизмот. Според нив, универзитетските академици најретко веруваат во Бога, од кој било друг.

”Верувам дека во прашање е нивниот коефициент на интелигенција. Тие имаат многу повисок IQ од генералната популација. Неколку претходни анкети потврдија дека поинтелигентните луѓе најчесто се атеисти”, вели проф. Лин.

Своите заклучоци, Лин ги базира на анкетата врз членовите на Британската академија на науки, која покажала дека само 3,3% од нив веруваат во Господ. И тоа, во време кога 68,5% од целата британска популација се декларирале како верници.

Професорот вели и дека повеќето од децата во основните училишта веруваат во Бог, но како што стануваат адолесценти и како што им се развива интелектот, така сè поголем број почнуваат да покажуваат сомнежи.

Но, професорот Гордон Линч од лондонскиот колеџ Биркбек, ја критикува оваа теорија, велејќи дека научниците не ги земале во предвид различните социјални, економски и историски фактори.

”Поврзувањето на верата и интелигенцијата на овој начин, може да има несакани ефекти, односно може да резултира со дефинирање на религијата како примитивен тренд”, предупредува Линч.
izvor: on net

FALA NA KOGO STO SI ATEIST???????????????????????????
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2009 во 20:31
antimedio, dobredojde vo nashiot dom narechen Veroispoved.

Toj ne e ekskluzivno mesto za teisti, taka sto vratite se otvoreni za site ateisti koi so respekt se obrakjaat kon nas i koi imaat iskrena zhelba da gi razmenat svoite veruvanja, znaenja i iskustva so nash*te chlenovi. Takviot odnos nie go smetame kako temel za osnovnata kultura na sekoj chovek, bez razlika na negovite zhivotni pogledi i ubeduvanja.

I tokmu toa beshe esencijata na mojot komentar vo vrska so otvaranjeto na ovaa tema.

Se nadevam deka nemash nishto protiv toa i deka go spodeluvash istiot pogled za megjuchovechkite odnosi.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2009 во 16:10
Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

"ФАЛА БОГУ ШТО СУМ АТЕИСТ"!...

Blagoja, izvini, da ne imash problem so dipotrijata ?
OK, mala shala ne e na odmet, a sega eve edno malo doobjasnuvanje ( a mozhebi ushte povekje kje te zbunam ama shto da se pravi koga nemozhe poinaku, kje probam so paraboli):

Seta nauka, spoznaja, filozofija, praksa, istorisko iskustvo i t.n. ostanuva nemokjna kaj onie koi seushte se posveteni na verskite koncepti, t.e. bez razlika kolku naukata otishla daleku, TAA NE DOZHIVUVA NEKOJA POGOLEMA "DIFERENCIJACIJA" (vo smisol na zbogatuvanje, unapreduvanje ) preku reflekisjata koja doagja od verskite konecpti ( bez razlika kolkav broj se - koncepti i vernici, ), t.e. ista e kako onaa ( diferencijacija) shto soncevata svetlina ja dozhivuva od raznovidnosta na predmetite shto gi osvetluva.

Изменето од Marko sk - 27.Септември.2009 во 17:20
Кон врв
al__ISLAM Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 23.Септември.2009
Поени: 102
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al__ISLAM Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2009 во 17:47
zosto go spomnuvas bog koga si ateist
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2009 во 18:04
Originally posted by al__ISLAM al__ISLAM напиша:

zosto go spomnuvas bog koga si ateist

Naslovot na topicot e pod navodnici, a za da ne se povtoruvame, eve doobjasnuvanje od drugite diskutanti:

Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Насловот на темата е игра на зборови.
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ima edna dobra rabota kaj ateistite.

...ateistite, za razlika od teistite, imaat shirum otvoreni pogledi za sekakvi mozhni opcii. Tie, dodeka ne dobijat zadovolitelna potvrda za Bozhjeto postoenje, ostanuvaat samo privremeno rezervirani kon Negovata egzistencija. S'e dodeka ne se antiteisti, tie ja smetaat i taa mozhnost kako validna, zaedno so site drugi so koi se zapoznaeni ili koi kje gi zapoznaat.

I tokmu takviot otvoren svetogled im dava na ateistite edna mokjna dimenzija od koja vernicite ushte vo start se otkazhuvaat samoinicijativno.

Изменето од Marko sk - 27.Септември.2009 во 18:07
Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2009 во 02:24

Makarios, ha, ha, dobar si...na eden topic, pred 7-8 meseci pishuvav za ova triagolnikov, ok, nishto strashno, bitno e deka ne ja napagjam verata, bez galje..:)))

Majkl, ajde za ova direktivive, blazheno znaenje i apsurdov na intelektov, shkrtni nekoj zbor povekje :)))

IMA MNOGU NESTA ZA KOI SMETAS DEKA NE SE OPASNI SE DODEKA NE GI POCUVSTVUVAS NA SOPSTVEN GRB..........
Кон врв
IHLAS_MUSLIMA Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 03.Октомври.2009
Поени: 85
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IHLAS_MUSLIMA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2009 во 02:27
izgleda lugje vie gospod si go zimate kako igracka neli? ama teshko na toj sto igra so gospod tesko na toj !!!!!!!!!! neka mu ja misli koga ke umre i kako ke mu izleguvaa taa dusha i kaj ke mu odi neka razmisli pred da bide polos zasto da ne bese gospod nie nemase da bideme na ovoj svet da postojme
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2009 во 18:31
Море ман А-ТЕИСТ, ако си малку писмен твојот наслов ке ти кажи се!

за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2009 во 22:20
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Ја з`к работа, незнаев дека сум бил неписмем....на форумов имаме и такви експерти кои детектираат кој колку е писмен
Туку остај тоа, шала на страна, пред неколку месеци се сеќавам дека ти зададов онтолошка повреда со трајни последици, па да не ме јаде совеста ( би рекол како некој вид на искупение) ќе се обидам да ти помогнам со неколку збора, кои за жал ги нема во Библијата, но за среќа ги има во науката и философијата, кои се многу благопоучни и разбира се - фрлаат една поинаква - порелана светлина врз состојбите, концептите, идеите, и т.н., па во тој контекст обиди се да го доразбереш и самиот смисол на насловот на темава, иако се соменавам во тоа зашто се директно спротивни на верските опсервации и толкуванја, но сепак мое е да се обидам:

Како прво, на голема жал на сите `тешки` верници Коперник нè детронизира од центарот на универзумот и нè деградира на периферна позиција.

Како второ но никако помалку значајно од претходното е и Кант кој на еден издржан логички начин објасни дека никогаш не можеме да бидеме сигурни дека нашите идеи ( меѓу кои и религиските ) соодветствуваат на каква и да било реалност надвор од нашите глави.

А Дарвин ја докрајчи работава кога посочи дека сме едноставно животни.

И како логичко продолжение на Дарвиновата ТЕ доаќа Фројд, кој ја докомплетира неговата теорија покажувајкји дека (парафразирам): далеку од тоа да бидат целосно рационални креации, човечките суштества се препуштени на милоста на моќни, ирационални сили на несвесното ( `ид`), на кое може да му се пристапи само со големи тешкотии.

И да завршам со Х. Хесе, во негвата брилијантна книга `Степски Волк`, тој не пишува за волци и степи, туку за БИПОЛАРИЗАЦИЈАТА на човековото `ЈАС`.....ОК, ако ме разбра супер, ако не, во Работнички Дом на к*рс   

Изменето од Marko sk - 10.Октомври.2009 во 01:58
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2009 во 22:23
Тетратка-смири се, без навреди!!!
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2009 во 01:04

Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

"ФАЛА БОГУ ШТО СУМ АТЕИСТ"!...

Blagoja, izvini, da ne imash problem so dipotrijata ?
OK, mala shala ne e na odmet, a sega eve edno malo doobjasnuvanje ( a mozhebi ushte povekje kje te zbunam ama shto da se pravi koga nemozhe poinaku, kje probam so paraboli):

Seta nauka, spoznaja, filozofija, praksa, istorisko iskustvo i t.n. ostanuva nemokjna kaj onie koi seushte se posveteni na verskite koncepti, t.e. bez razlika kolku naukata otishla daleku, TAA NE DOZHIVUVA NEKOJA POGOLEMA "DIFERENCIJACIJA" (vo smisol na zbogatuvanje, unapreduvanje ) preku reflekisjata koja doagja od verskite konecpti ( bez razlika kolkav broj se - koncepti i vernici, ), t.e. ista e kako onaa ( diferencijacija) shto soncevata svetlina ja dozhivuva od raznovidnosta na predmetite shto gi osvetluva.

Dobro Marko, zosto mislis deka si mnogu napreden i mnogu inteligenten?

Zosto mislis deka vernicite se prosti luge?

Aj da zboruvam za mene, da ne generaliziram,ti si ja videl li mojata biblioteka na knigi ? Imam literatura od istorija, umetnost, beletristika, stripovi, filozofija,politika, religija, klasika, psihologija, istorija na umetnost, enciklopedii. (Mojot vnuk od brat koj ima 12 godini mi veli deka jas imam najmnogu knigi vo cel svet :D)

A go imam zavrseno i "carshiskiot fakultet" koj e mnogu vazen za sekoj covek.

Dali mislis deka jas gi nemam citano Darvin, Kant, Hese, Volter, Ruso, Frojd, From, Kapitalot, Komunistickiot Manifest ? Mislis deka otsekogas sum bil vernik pa ne znam nisto drugo osven Biblijata? Prasaj me nesto za muzika, za sport, za film, za istorija, za filozofija , umetnost, politika...

Se nadevam deka nema da me sfatis pogresno, sakam da kazam ako nekoj e vernik ne znaci deka e prost i neobrazuvan covek. Pozdrav do tebe Marko!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2009 во 01:48
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

... sakam da kazam ako nekoj e vernik ne znaci deka e prost i neobrazuvan covek. Pozdrav do tebe Marko!

Кингдавид, поздрав и до тебе, и во никој случај не ми била поентата верниците да ги девалвирам ниту пак да ги позиционирам ...ок, твојата забелешка е нјаверојатно мотивирана пред се од `стилот` на моите коментари

Изменето од Marko sk - 10.Октомври.2009 во 01:59
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2009 во 02:00

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

... sakam da kazam ako nekoj e vernik ne znaci deka e prost i neobrazuvan covek. Pozdrav do tebe Marko!

Кингдавид, поздрав и до тебе, и во никој случај не ми била поентата верниците да ги девалвирам ниту пак да ги позиционирам ...ок, твојата забелешка е нјаверојатно мотивирана пред се од `стилот` на моите коментари

Nema problem, milo mi e sto ne me razbra pogresno. Pozdrav!
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2009 во 18:55

Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Ја з`к работа, незнаев дека сум бил неписмем....на форумов имаме и такви експерти кои детектираат кој колку е писмен
Туку остај тоа, шала на страна, пред неколку месеци се сеќавам дека ти зададов онтолошка повреда со трајни последици, па да не ме јаде совеста ( би рекол како некој вид на искупение) ќе се обидам да ти помогнам со неколку збора, кои за жал ги нема во Библијата, но за среќа ги има во науката и философијата, кои се многу благопоучни и разбира се - фрлаат една поинаква - порелана светлина врз состојбите, концептите, идеите, и т.н., па во тој контекст обиди се да го доразбереш и самиот смисол на насловот на темава, иако се соменавам во тоа зашто се директно спротивни на верските опсервации и толкуванја, но сепак мое е да се обидам:

Како прво, на голема жал на сите `тешки` верници Коперник нè детронизира од центарот на универзумот и нè деградира на периферна позиција.

Како второ но никако помалку значајно од претходното е и Кант кој на еден издржан логички начин објасни дека никогаш не можеме да бидеме сигурни дека нашите идеи ( меѓу кои и религиските ) соодветствуваат на каква и да било реалност надвор од нашите глави.

А Дарвин ја докрајчи работава кога посочи дека сме едноставно животни.

И како логичко продолжение на Дарвиновата ТЕ доаќа Фројд, кој ја докомплетира неговата теорија покажувајкји дека (парафразирам): далеку од тоа да бидат целосно рационални креации, човечките суштества се препуштени на милоста на моќни, ирационални сили на несвесното ( `ид`), на кое може да му се пристапи само со големи тешкотии.

И да завршам со Х. Хесе, во негвата брилијантна книга `Степски Волк`, тој не пишува за волци и степи, туку за БИПОЛАРИЗАЦИЈАТА на човековото `ЈАС`.....ОК, ако ме разбра супер, ако не, во Работнички Дом на к*рс   
Брат - нбемам време да се занимавам, со тебе - овај муабет прајмуго на ПРОТЕСТАНТИТЕ.
 Терај си го филмот и живеј си ја твојата АПОСТАСИС И КАТАСТАСИС ... и уживај си во А-ТЕИЗМОТ!!!

А-ТЕИЗАМ ЗБОР ПОВРЗАН СО БОГ!!!

интересно е шо јанголемите фанатици така наречени А-ТЕИСТИ НАЈМНОГУ ЗБОРУВААТ И СВЕДОЧАТ ЗА БОГА!!!

Ај сега слободен си ...

п.с.

Немам многу време - имам приватни работи - ама гледам дека си научил што значи зборот ОНТОЛОГИЈА голема%20насмевка Мило ми е...

брате А-теист!
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.