IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Зар сите Религии не водат кон Господ.
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зар сите Религии не водат кон Господ.

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 14>
Автор
Порака
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Статус: Офлајн
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2009 во 20:02
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Sega veruvam e pojasno za patishtata, ima mnogu patishta ednakvo znachajni kako i religiskite, a mozhebi i poznachajni, koi i te kako vodat kon progress i posrekjen zhivot. A za spasenieto...toa e onoj marketinshki trik, koga zhenata odi da kupi 'make up', instruirana i povedena od reklamnite spotovi, taa ne kupuva kozmetichki proizvod, tuku nadezh za ubavina...OK, samata religija ne nosi srekja, nitu blagosostojba, nitu progres, nikako, sledstveno na ova ne zasluzhuva posebna elaboracija ..i da, koga se diskutira za vera, religija i sl, bez da se stavat vo kontekst so ostanatite elementi koi pogore gi navedov, kako i vremeto i stepenot na razvoj, ne e nishto drugo tuku eftino devalviranje i otkazhuvanje od racionalnata strana na chovekovata priroda.

Баш ме интересира кои се тие патишта.
Се гледа дека не си верник. Зашто еден верник би се посветил на една религија ако не добива ништо за возврат? Напротив, верниците водат поизблансирен живот, со некои морални ограничувања и вредности и секако: надеж.
И ако толку не е вредна за елаборација тогаш што мајка бараш на овој подфорум?!
Човекот освен со физичка и ментална, е создаден и со духовна страна. Ако не е некоја религија, тогаш тоа ќе биде некоја ефтина алтернатива: спритуализам, магии, халуциногени дроги, ... Се само за да се избега од реалноста и да се контактира со некоја "виша сила".
Види, ако ти е подобро да веруваш дека се запира по смртта, ок, be my guest. Јас одбивам.
Знаеш колку научници биле религиозни (условно кажано), па сепак ги направиле најсензационалните откритија. Тие немале рационална страна зашто биле верници? Хммм... не би рекла. Некои работи едноставно не држат вода.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2009 во 23:35
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Sega veruvam e pojasno za patishtata, ima mnogu patishta ednakvo znachajni kako i religiskite, a mozhebi i poznachajni, koi i te kako vodat kon progress i posrekjen zhivot. A za spasenieto...toa e onoj marketinshki trik, koga zhenata odi da kupi 'make up', instruirana i povedena od reklamnite spotovi, taa ne kupuva kozmetichki proizvod, tuku nadezh za ubavina...OK, samata religija ne nosi srekja, nitu blagosostojba, nitu progres, nikako, sledstveno na ova ne zasluzhuva posebna elaboracija ..i da, koga se diskutira za vera, religija i sl, bez da se stavat vo kontekst so ostanatite elementi koi pogore gi navedov, kako i vremeto i stepenot na razvoj, ne e nishto drugo tuku eftino devalviranje i otkazhuvanje od racionalnata strana na chovekovata priroda.

Баш ме интересира кои се тие патишта.
Се гледа дека не си верник. Зашто еден верник би се посветил на една религија ако не добива ништо за возврат? Напротив, верниците водат поизблансирен живот, со некои морални ограничувања и вредности и секако: надеж.
И ако толку не е вредна за елаборација тогаш што мајка бараш на овој подфорум?!
Човекот освен со физичка и ментална, е создаден и со духовна страна. Ако не е некоја религија, тогаш тоа ќе биде некоја ефтина алтернатива: спритуализам, магии, халуциногени дроги, ... Се само за да се избега од реалноста и да се контактира со некоја "виша сила".
Види, ако ти е подобро да веруваш дека се запира по смртта, ок, be my guest. Јас одбивам.
Знаеш колку научници биле религиозни (условно кажано), па сепак ги направиле најсензационалните откритија. Тие немале рационална страна зашто биле верници? Хммм... не би рекла. Некои работи едноставно не држат вода.

Ajde , mi trgnalo so doobjasnuvanja, a bash se obiduvam ednostavno da pishuvam, tuku nejse…
Koga go napishav sl: “OK, samata religija ne nosi srekja, nitu blagosostojba, nitu progres, nikako, sledstveno na ova ne zasluzhuva posebna elaboracija” , se gleda od avion deka poentata mi beshe da posocham deka religijata i veruvanjata ne zasluzhuvaat posebna elaboracija od aspect na tezite deka tie nosat srekja, spasenie, proglers i slichno, ZNACHI OD TOJ ASPEKT E PRIKAZNA ZA DECA , e sega vidi go boldiraniot del na mojot pasus koj si go kvotirala, jasno se gleda deka posochuvam deka religijata e samo eden od segmentite , pokraj jazikot, umetnosta i naukata, so koi chovekot si sozdava svoj “univerzum”, a so toa, vo zavisnost na stepenot na materijalniot progress go objasnuva - objavuva svoeto soznanie za sebesi i svetot koj go opkruzhuva, E OD VAKA POSTAVENITE TEZI, RELIGIJATA ZASLUZHUVA VNIMANIE, NIKAKO POINAKU.

E SEGA SHTO MAJKA BARAM TUKA ( izrazito nevkusno, da ne recham seljachko odnesuvanje vo forma na prashanje), AJDE I TOA KJE GO DOOBJASNAM: DA, TUKA DOAGJAM ZA DA SE SMEAM, NO I DA POSOCHAM NA KULTUREN NACHIN - DA GO RAZOBLICHAM DOGMATSKOTO VERUVANJE, DOGMI I VERUVANJA KOI NASTANALE I SE IMANENTNI ZA PONIZOK STEPEN NA RAZVOJ NA CIVILIZCISKTE PROCESI, KOGA NAUKATA BILA VO BEBSHKI PELENI, DOGMI I VERUVANJA DEFINIRANI VO USLOVI NA ROBOVLADETELSKO OPSHTESTVENO UREDUVANJE, I ISTITE TIE NIZ VEKOVITE SE INSTRUMENTALIZIRALE I STANALE MOKJNA ALATKA VO RACETE NA KREATORITE NA OPSHTESTVENIOT MORAL PROMOVIRAJKJI POKORNOST NA MASITE KON ELITITE I T.N. ...OK, IAKO SE SOMNEVAM DEKA KJE ME RAZBERAT SLEDBENICVITE NA SLOVOTO, SEPAK HRISTIJANSKI E DA SE OBJASNI, PA KOJ KOLKU SVAKJA I KAPIRA...

Bonus doobjasnuvanje: Religiite i veruvanjata se znchajni za elaboracii, diskusii , opservacii i sl, koga se nabljuduvaat od aspect na nivnata interakcija so svetot*, kako i nejzinoto vlijanie ( uloga) vo formiranjeto na vrednosnite sistemi, moralot, etikata, no i kako svoevidna alatka vo poverodostojno razbiranje na istoriskite nastani, koncepti i t.n

*svet, se misli na svetot shto realno postoi i sozdava elemntarni produkti za opstanok na zhivotot, produkti od mnogu oblasti, materijalni i mislovni, intelektualni i zabavni, zakoni i ekonomii, stopanstva i banki, drzhavi i regii , sport i rekreacija, muzika, film, knizhevnost, nauka, realna nauka koja dava realen pridones za prosperitet, inzhinjerski struki, zadrastvo, obrazovanie, socijani sistemi, parvni, penziski, ..mnogu gi ima…ok, terajte si muabet.

Изменето од Marko sk - 07.Септември.2009 во 00:02
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2009 во 05:58
EvAngelos, te molam chitaj ubavo do kraj i ne brzaj so replikite bidejki taka sekogash dijalozite ni zavrshuvaat vo vetar i magla.

Vo interes na prostorov i trpenieto na chlenovite nema da go prenesuvam celiot tvoj tekst, tuku samo kluchnite delovi.

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Не би те чудело доколку целосно ја цитираш мислата на Rita.MD, без да ја унаказуваш нејзината мисла:

Никој од тие не се вратил после смртта да им каже дека тој пат е исправен. Само Господ го направи тоа. Умре за нас, воскресна од мртвите и се вознесе на небото.

Ne sum unakazil nichija misla i samo ti znaesh zoshto govorish taka. Eve prochitaj ushte ednash deka na Rita sum posvetil celosno vnimanie:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Само Господ го направи тоа. Умре за нас, воскресна од мртвите и се вознесе на небото.

... e veruvanje samo na hristijanite... i toa ne apsolutno na site. Ako gi prashash na primer muslimanite, tie kje ti rechat deka onoa sto si go napishala e blasfemija i deka Isus e samo Bozhji profet. Ako gi prashah evreite, kje ti rechat deka Isus ne e nikakov mesija, tuku neshto sto ne e najsoodvetno da se napishe na ovoj forum...Ostanatite vernici i religii ne gi spomnuvam bidejki veruvam deka ja sfakjash poentata.

Veruvam deka Rita ja sfati poentata, a mislam deka i ti mozhesh da ja sfatish isto taka.

Ne znam zoshto mi imputirash raboti koi nikogash ne sum gi rekol:

И ти имаш апсолутно право да се сметаш за за круна на Божјото создание, дека си Негов близнак, совршенството над совршенствата...

Ako nemash moj citat za ovie zborovi, togash ochekuvam da gi izostavish. Ne mi se dopagja klevetenje i stavanje vo usta zborovi koi nikogash ne bi gi rekol.

I bi te zamolil ushte ednash, vo interes na diskusiite i megjuchlenskiot odnos, da bidesh malu poskromen vo izjavite:

... само немој да се повикуваш на Библијата за твојата вера, затоа што на форумов од време на време налетуваат некои што ја познаваат Библијата и може да ги разобличат твоите злоупотреби на истата.

Biblijata ne e nichija privatna svoina za da mozhe nekoj da dozvoli ili zabrani nekomu da ja koristi za svoite veruvanja. Ushte pomalu imash pravo na neshto takvo samo zatoa sto drugite veruvanja mozhebi ne se identichni so tvoite. Sto se zamisluvash deka si ti? Nekoj mesaja na koj Bog mu dal pravo da povede nova krstonosna vojna za spasuvanje na Biblijata od nejzinite "unishtuvachi" i zashtituvanje na "izgubenite" Bozhji cheda? I koj avtoritet si ti za da presudish dali nekoj ja upotrebuva ili zloupotrebuva Biblijata? Ako ne se slozhuvash so neshto kazhi deka ne se slozhuvash, argumentiraj zoshto mislish taka i ne zemaj uloga na apsoluten Bogopolozhen sudija.

Komentirash:

Библијата вели дека само Адам и Ева беа создадени по Божјиот лик и подобие и откако паднаа во гревот сите нивни потомци повеќе не се раѓаат по Божјиот лик и подобие, туку по грешниот лик и грешното подобие на Адам и Ева.

"Ова е книгата на родословието Адамово: кога Господ го создаде човекот, го направи според Божјото подобие; создаде машко и женско. А кога ги создаде, ги благослови и ги нарече - човек. Кога на Адама му беа сто и триесет години му се роди син, сличен нему, според неговиот лик и подобие, му го даде името Сит."(Битие 5:1-3)

Читаш? За Сит не се вели дека бил создаден според Божјиот лик и подобие, туку според Адамовиот лик и Адамовото подобие.

Jas Chitam, a dali chitash i ti ili zaedno so chitanjeto si dodavash i nekoi drugi raboti, pa si pravish teoloshka prikazna?

Eve edno prashanje za tebe:

Dokolku Adam bil sozdaden spored Bozhjiot lik i podobie, pa ako spored toa mu bil slichen Nemu, togash na koj mozhe da e slichen Adamoviot sin?

Onoa sto go pishuvash ponatamu ne e nishto drugo tuku teoloshka interpretacija vo koja ti mozhesh slobodno da veruvash kako sto veruvaat i mnogu drugi lugje.

Dali mozhesh da razberesh deka so toa sto Adam stanal "како Бог, распознавајќи го доброто и злото", ne go izgubil Bozhjto podobie??? Kako mozhesh da si dozvolish da go negirash Boga vo Negovoto tvrdenje:

Ete, Adam stana kako eden od Nas znaejki go dobroto i zloto"

... velejki deka Adam i site negovi pokolenija ne stana kako Boga zatoa sto zgreshi so doznavanjeto na dobroto i zloto???

Toa sto naveduvash:

Можеби си го слушнал христијанскиот израз "човекот падна во гревот". Зборот "падна" го симболизира токму тоа, дека откако човекот посака да стане "како Бог, распознавајќи го доброто и злото", тој падна под својата првична позиција за која што беше создаден... i t.n. i t.n.

... sum go slushnal bezbroj pati i toa e tokmu toa sto go naveduvash - hristijanska teologija. Bog tvrdi "Adam stana eden od nas", teologijata tvrdi "Adam padna od niv". Toa e hristijanskata teologija, ti veruvash vo nea i jas nemam problem so tvoeto veruvanje. Veruvaj vo sto sakash i ne se zhesti nepotrebno ako nekoj ne misli kako tebe... ili kako Pavle... ili kako nekoj apostol... ili kako bilo koj drug koj se interpretira na nachin kako sto mislish ti deka e ispraven.

Zatoa edno podprashanje:

Dokolku ti si bil sozdaden spored likot i podobieto na tvojot tatko, pa ako spored toa si mu slichen nemu, togash na koj mozhe da e slichen tvojot sin dokolku nekogash neshto si mu zgreshil na tvojot tatko? Dali tvojot sin kje mu bide slichen na tatko ti ili kje bide slichen na tvojata greshka?

Ajde ushte edno poednostavno prashanje:

Dali koga Bog gi progona Adam i Eva od Edemskata gradina, otkoga ovie go spoznaa dobroto i zloto, im go odzema Negoviot lik i podobie? Te molam citiraj mi takvi zborovi od Boga vo toj del od Bibljata dokolku tie postojat.

Dodeka ne citirash Bozhji zborovi deka Toj im go odzema Bozhjiot lik i podobie na Adam i Eva, seto onoa sto go pishuvash pochnuvajki od tuka:

Библијата вели дека само Адам и Ева беа создадени по Божјиот лик и подобие и откако паднаа во гревот сите нивни потомци повеќе не се раѓаат по Божјиот лик и подобие...

... pa se do krajot, mozham samo da go zemam kako teoloshka kontrukcija so koja Bog nema nishto zaednichko.

A spored toa ne gledam zoshto bi ti repliciral na tie zborovi. Jas mu veruvam na Boga, ti veruvash vo deneshnata Hristijanska teologija.

Sakash da veruvash vo taa teologija - veruvaj.

Nikoj toa ne mozhe da ti go zabrani, kako sto ne mozhesh i ti nikomu da zabranish da govori za Bibilijata i za Boga.

Изменето од Messenger - 07.Септември.2009 во 06:28
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2009 во 12:00

Tuku ajde i jas da napisham neshto, da se doobjasni no ne vo forma i nivo na detski prikzani, tuku malku poakademski, pokompleksno,

Епа ај и јас да напишам нешто поакадемски и покомплексно, за да не биде, како што ти велиш, штура дескрипција.
Феноменалната дијалектика, елаборирана во трансцеденталниот свет и индиферентно опсервирана од рационален аспект, е иманентна за универзалниот независен ум во маргините на општеството, кое пак преку реторичкиот стил воопшто е некомпактибилно со сегментите кои девалвираат во функција од првичната феноменалната дијалектика. Така да, врти сучи, исто ти се фаќа голема%20насмевка
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2009 во 12:12
сите религии се насочени кон еден куп активности кои треба одредена група луѓе да си сплоти или да ги држи на баратана линија од некои
тоа сум сигурен
а дали водат кон господ тоа е дикутабилно.. оти неверувам дека сите патишта водат кон него

сите патишта водат кон РИМ тоа да, но кон Господ тешко

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2009 во 12:54
TREBA  PRVO  DA  SE  OSOZNAE  STO  E  TOA  BOG
 A  POSLE  DA  SE  BARA  PATOT  KON  NEGO
   GOLEMI  SVESTENI  LICA  SEUSTE  GO  OSOZNAVAAT  BOGA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2009 во 13:25
Originally posted by dejanpp dejanpp напиша:

TREBA  PRVO  DA  SE  OSOZNAE  STO  E  TOA  BOG A  POSLE  DA  SE  BARA  PATOT  KON  NEGO   GOLEMI  SVESTENI  LICA  SEUSTE  GO  OSOZNAVAAT  BOGA

А како може да се осознае Бог ако не се прифаќа Неговото постоење?
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2009 во 13:27
Мене Јеховините сведоци при една тнр.библијска студија одамна вака ми рекоа: „Сеедно ли е во кој автобус ќе се качиме ако сакаме да стигнеме до одредена цел?„ Не сум Јеховин сведок, но ми се допадна кажаното како илустративен пример(они го наведоа како аргумент додуша).
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2009 во 13:30
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Мене Јеховините сведоци при една тнр.библијска студија одамна вака ми рекоа: „Сеедно ли е во кој автобус ќе се качиме ако сакаме да стигнеме до одредена цел?„ Не сум Јеховин сведок, но ми се допадна кажаното како илустративен пример(они го наведоа како аргумент додуша).

А кој им дал на нив ( и на сите останати кои така тврдат) привилегиран увид во тоа, за да знаат дека сите автобуси одат до истата цел?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2009 во 13:36

А кој им дал на нив ( и на сите останати кои така тврдат) привилегиран увид во тоа, за да знаат дека сите автобуси одат до истата цел?
Хаха, ете прееска јас тебе не те разбрав во една друга тема сега ти мене - ама ете, луѓе сме... Значи не тврдат дека „сите автобуси одат до истата цел„, напротив, велат дека НЕ Е СЕЕДНО во кој автобус(линија) ќе се качиш.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2009 во 13:44

Хаха, ете прееска јас тебе не те разбрав во една друга тема сега ти мене - ама ете, луѓе сме... Значи не тврдат дека „сите автобуси одат до истата цел„, напротив, велат дека НЕ Е СЕЕДНО во кој автобус(линија) ќе се качиш.

Хахахахаааа...

Ај не ни е денот
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2009 во 14:01

Хахахахаааа...

Ај не ни е денот

Не е до денот, до транспортот е Требаше наместо автобус авион да биде.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2009 во 18:02

Хахахахаааа...

Ај не ни е денот

Не е до денот, до транспортот е Требаше наместо автобус авион да биде.

Da, da, greski sme, lugje pravime...ups. Sakav da kazam

lugje sme, greski pravime
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2009 во 21:45
Go imate li gledano toj klipot " pato "...

http://www.youtube.com/watch?v=Wvz30NGNjGs&feature=related

Vaka se zbunuvaat i mnogu od nas koga ke ne prasat koj e vistinskiot pat do Gospod.
Isus e Patot preku verata Pravoslavna...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.