|
КОЈА ЦРКВА СПАСУВА? |
Внеси реплика | страница <1 56789 16> |
Автор | ||||
Blagoj_s
Сениор Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Sto se odnesuva do Katolickata crkva, jas nemam protiv nikoja vera , sekoj veruva vo ona sto misli deka e isprvno, no sakam da kazam prvo treba da se ispita vo sto se veruva da se istrazuva.
Niedna crkva pa koja da bilo nesmme da promenuva Bozji zakoni. Koj e toj sto se stava nad Bozjiot avtoritet. Koj e toj sto saka da promeni i vreme i zakon. Prostimi ne ti go znam imeto no za ovaa tema moze da se diskutira mnogu. NEe samo dase veruva nego i vo sto se veruva. |
||||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Токму така брате,многу побитно е во што и како се верува бидејќи и демоните веруваат но треперат.
Затоа и го истакнав дека Црквата е врховниот репер за тоа дали верата е исправна. И кога велам црква не мислам на градби и камењата тука на заедницата на верни. Христос рекол дека ќе ја утврди Црквата на камен и ниту вратите на пеколот нема да ја надвладеат до крајот на времето. Црквата е ЕДНА ,нема повеќе цркви. За правоверните(на грчки-ортодоксни)има само една Црква а тоа е ЕДНАТА СВЕТА КАТОЛИЧКА(СОБОРНА)И АПОСТОЛСКА ЦРКВА. Секако тука не мислам на РИМОкатоличката "Црква" која за жал навистина се стави над Бога со дрзнување да се менуваат работите што Христос ни рече да ги правиме(со додавањето на филиоквето како прво и основно)а потоа еден цел куп на ереси и застранувања од вистината која ги доведува до ваква состојба до која се. Како вели Свети Кипријан Картагински..кој ја нема Црквата за мајка го нема ни Бога за Отец. |
||||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ahmar, respekt za ovoj komentar!
Samo edna mala, no sepak vazhna (barem za mene) korekcija - novozavetnite pisanija se sobrani od pretstavnicite na podocna narechenata Edna Sveta Katolichka i Apostolska Crkva spored nivnoto razbiranje za Isusovoto predanie. Znachi ovie tekstovi ne se napishani od Crkvata, tuku od lugje koi vo momentot na pishuvanjeto ne mozhele da bidat chlenovi na ovaa crkva. Popravi me ako gresham.
Mislam deka dokolku ova na nekoj ne mu e jasno, togash ednostavno ne saka da mu bide jasno.
Apsolutno tochno i toa vazhi za site pisanija vo Biblijata. Sekakvo podrugo komentiranje za niv, kako sto naveduvash i ti, e vadenje od kontekst.
Apsolutno tochno, kako sto ima i nekoi drugi delovi koi se dodavani ili menuvani vo pisanijata. Samo protestantite so toa nema nikogash da se soochat bidejki za niv vazhi doktrinata oti Biblijata e bukvalen Bozhji zbor koj nikogash ne bil promenet. Ako go prifatat faktot deka sepak imalo menuvanja (kako na primer onoj sto go navede ti) togash se rushi nivnata strategija na bukvalno sledenje i razbiranje na sekoj zbor napishan vo Knigata. Изменето од Messenger - 01.Септември.2009 во 16:08 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Добро.Црквата викаш е врховен репер преку кој лугето ке се преиспитуваат во верата.Многупати се случува црковното старешинство (свештенство ) или дел од нив да забегаат.Како вчерашниот случај во Лутеранската црква во Америка. Тоа свештенство сакало или некело мора да ја има Библијата за репер и буквално да ја следи.За да не се отиде во погрешен правец, како што и сами го осудувате случајот со хомосексуалноста. Доколку не се почитува Библијата како уставот во една држава, човекот ке најде оправдувања за сите глупирања и ке ги убеди останатите дека таа истата глупост е од Бога оправдана. Незнам зошто толку се противите на Библиското учење што ви пречи толку напишаното во таа книга и нејзино буквално следење? Изменето од izvoren - 01.Септември.2009 во 21:31 |
||||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
izvoren, dali ja sledish bukvalno celata Biblija (Stariot i Noviot Zavet) ili samo nekoj del od nea?
|
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Се трудам да ја следам, особено Новиот Завет бидејки тој е за исполнување.Тој е сржта на христијанството. Така? Е сега колку во тоа успевам само Господ знае.Во секој случај секојдневно грешам. |
||||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
||||
папата
Група Регистриран: 29.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 81 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Колку неточно! На истокот, црквата се воздигна себеси над Бога и Неговиот Дух. Таа сега управува со вистината и исправноста на верата. Но така е само според нив. Ако Црквата е врховниот репер, тогаш сосема оправдано оние кои ги нарекувате еретици, ќе бидат спасени, бидејќи едно време ересите доминираа со црквата, а тие само ја следеле. Почнувајќи од Аријевците, Донатистите, иконоборците, католиците, па се до султано-патријаршијата за време турско. Сите овие ереси, биле ОФИЦИЈАЛНИ учења на црквата, во одреден период, се додека некој друг не дошол да ги промени и прогласи за еретички.
Христос ви рече за филиоквето? Ова било хумористичен форум! Да те прашам, зарем на вториот Васеленски Собор (Цариград 381), не се ДОДАДЕ кон Символот еден куп зборови? Зошто се додадоа? И зарем само затоа што ги додадоа, тие се еретици, ако суштинатата на додаденото е точна?
А да те прашам: да не беше случајно Кипријан католик? Се разбира, тогаш немаше исток-запад поделба, се уште, но во суштина, Картагина е папска територија. Мн си контрадикторен, со други зборови. |
||||
Баци!!!
|
||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ami kade tamu, vo Noviot Zavet, se osuduvaat homoseksualcite? |
||||
|
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
На многу места, меѓу нив: 2 Петрово послание 2:6, Јуда 7 Римјани 1:18-32 1 Коринтјани 6:9-10. Таму јасно стои дека Хомосексуалноста е спротивна на Божјата волја, па така не постои ни трунка веројатност истата да биде прифатена од христијанството 9а уште помалку геј свештеници, благослови на хомо-бракови и што ти не како што денес е случај со евангелистичките протестантски цркви ширум светот) Апостол Павле потенцира дека овие луѓе (хомосексуалците) самите си се лишиле од спасението, и дека се соочуваат со осуда. За Стариот Завет пак да не правиме моабет, прашањето беше за новиот Завет... |
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
папата
Група Регистриран: 29.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 81 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Некои излегоа со тезата, дека практицирачката хомосексуалност, односно интима, е грев, но не и хомосексуалноста како нагон, чувство, инстинкт.
Што мислите по ова прашање? |
||||
Баци!!!
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
А што ќе кажете за хомосексуалните распаљотки меѓу православните монаси на ткн. "светата гора" во Грција? http://www.gay-serbia.com/religija/2005/05-01-15-grcko-leto/index.jspИзменето од EvAngelos - 02.Септември.2009 во 11:59 |
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ќе кажеме дека не ти држи место очајничкиот обид да го одбраниш последниот потег на евангелската црква. А изворов ти е...екстра, геј србија, ме изненади Евангелос. |
||||
|
||||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Кои се тие “некои“ што излегле со таква теза? Многу јасно е напишано 2 Петрово послание 2:6, Јуда 7 Римјани 1:18-32 1 Коринтјани 6:9-10. |
||||
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Maria, каде виде дека јас го бранам потегот на таа евангелско-лутеранска црква?
Што му фали на изворот? Имаше едно време и на телевизија за овие скандали ама не можам да најдам на гугл.
Изменето од EvAngelos - 02.Септември.2009 во 12:51 |
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
Внеси реплика | страница <1 56789 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |