|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика | страница <1 546547548549550 824> |
Автор | |||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Нема доказ за тјркско потекло. Енциклопедијата отвара некоја книга и препишува. Ама од претпоставки да се градат теории, а тие теории да се објавуваат како вистинити не е прифатливо. |
|||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Знаеш дека сите работи почнуваат со некакви си предпоставки, хипотези за истите да прераснат во теорија или во вашиот случај теории. Една од тие тероии постанува доминантна и со текот на врмето ја одсликува “факичката“ состојба. Јас суште неможам да разберам која е вашата доминантна теорија?! Според она што сум прочитал доминантна треба да биде теоријата за турксото потекло на Бугарите. Стотици трудови се напишани несамо од бугарски туку и од странски автори. На која основа ти тоа сето го негираш?! Мицов-Влахов по се изгледа е прав кога вели дека никој во Бугарија незнае која е татковината на Бугарите и кое е значењето на поимот Бугарин. Ти немој нас да ни се лутиш! Ние само постираме што други, поупатени од нас, пишувале за потеклото на Бугарите. Еве на пример што Бешевлиев и Рашев ќе изјават: Материјалната култура на првото бугарско царство (до 971 г.) е чисто турска, со елементи присутни во сите останати култури од турскиот каганат: дванаесетгодишен животински календар, култ кон Тангра, итн. (Б е ш е в л и е в, В. Първобългарите. Бит и култура. С., 1981; Р а ш е в, Р. Дунавска България и Централна Азия. - Втори международен конгрес по българистика. Доклади. Т.6. С., 1987, с. 205-210). Мене ме чуди, зошто волшките Бугари не се сметаат за Словени, за разлика од вас дунавските? Па нели потекнувате од истиот род?! |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тангра?
Има само едно буквосочетание на два реда „нтаггран“ и од тие 8 букви, без да имаат врска со нешто друго се изведуваат заклучоци за вера во Тангра и се пишуваат книги и не знам што. За кои бе волжки Бугари ми зборуваш и зошто тие треба да се сметаат за Словени? Подобро кажи дали сте роднини со Хуните и Атила, бидејќи сте браќа со Хунзите. |
|||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако вие се сметате за Бугари со словенско потекло, а и оние од Татарстан се сметаат за Бугари, а потекнувате од истиор род, родот Дуло тогаш прашањето е сосема логично. Ако сте вие Словени тогаш и тие треба да бидат Словени! Но, тие велат дека се турки? Тука некој е во заблуда, вие или тие?! Судејки по археолошките остатоци, кои се и најмеродавни, бугарите на балканскиот полуостров се населиле само во североисточна Бугарија и северна Добруџа. За средновековните бугари од денешна Бугарија и Волга (Татарстан, Чувашија) специфично е целосната деформација на черепите на главите, деформирајки си ги главите самоволно со еден вид менгеме. Своите мртви ги закопувале на специфичен начин, ориентирани север-југ, горејки ги телата на упокоените со оган (исчистување), легнати попреку, додека позицијата на нозете на покојниците биле скрстени (турски начин на седење). Идентични некрополи со карактеристичните бугарски ритуали на закоп и деформирани черепи се најдени и во Долна Волга, со што се заклучува дека правите бугари биле турки народ, истиот оној кој ги населува денешни Татарстан и Чувашија. Антрополошки, Бугарите од волшката низина и од североисточна Бугарија и северна Добруџа биле монголска група на народ, како и денешните наследници на вистинските Бугари- болгаростанците, татарстанците и чувашите [В. М и к о в. Последни могилни находки. — В: Мадара, I,1934, 429-438; |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Добро бе, зошто Георги Поп Христов во своите спомени исто како повекето македонски борци се изjаснува како бугарин?
Да не збориме дека татко му бил поп-значи од Егзархиjата. Значи овоj ретардиран ли бил или прост, или неосвестен, или што? Сфаќав дека идејата се состои главно во будењето на бугарштината и затоа и самиот агитирав во тој дух по околните гркомански села, на пример во Буково. Откако го завршив четвртиот клас во текот на 1892/3 година, станав учител во своето село. Бев сам; училиштето беше егзархиско. Сe уште не се размислуваше како натаму ќе се реализира, дали Македонија ќе биде одделно кнежевство или не, дали ќе се соедини со Бугарија и сл. До крајот на годината успеавме да формираме организациска мрежа во бугарските села на целиот лерински реон, во кого има околу 50 села. Во секое село се формираа благајна, раководно тело, архива и к*рирска служба. Изменето од lav4eto - 31.Август.2009 во 16:11 |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ние овде пишуваме за ТуркоМонголоите а не за ТуркоМонголизираните народи - па сети се дека до пред 20 год во вашите пописни графи ни Ром ни Циган не пишуваше и тие беа Бугари како и сите други насилно (политички )Бугаризирани
|
|||
lav4eto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па сега да не пишува циганин во личната карта?
Во вашите документи во графата "државjанство" да не пишува "влав"? Инаку за потписите има графа и за цигани и за македонци, а ако си вонземjанин, се пишуваш во "други". Изменето од lav4eto - 31.Август.2009 во 16:39 |
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Cercetator, ова е историја, за економијата и економските проблеми има соодветен подфорум!
|
|||
lav4eto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Еве да го земем за пример Спиро Гулапчев од Лерин, коj е анархист и нема ништо заедничко со ВМОРО.
Дури и он се смета за бугарин.Нема и помен од некакви татари или туркомонголи. Прочитаjте го материалот во македонската Вики: Во книгата „Еден расказ: Дедо Стојан“ се објавува против етимолошкиот правопис, штитејќи го фонетскиот принцип, но инсистира на зачувувањето на турцизмите и на застапеност на македонизмите во заедничкиот македонско-бугарски литературен јазик кои би биле одбрана од божемната опасност од навлегување на руските јазични елементи. Во своето творештво, Гулапчев се нарекува македонски Бугарин, а Македонија - земја претежно населена со Бугари. Спиро Гулапчев Изменето од lav4eto - 01.Септември.2009 во 11:35 |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
АКо ти мислиш дека не е ТуркоМонголин Спиро Гулапчев тоа е само твое мислење,ние ке те послушаме и ке го вметнеме или во Анархисти останати или во Бугаризирани,Бугарин сигурно не е чим не е ТуркоМонголин зар не
|
|||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Господа, модерни Бугари или Словенобугари, се прашувам дали е толку тешко да се сфати дека Бугарите се со азиско односно туркомонголско потекло?!
Дали може да направите разлика меѓу Бугарите и бугаризираните?! Дали можете да сфатите дека словенобугарската етногенеза е политичка конструкција?! Дали можете да сфатите дека и на просторот на етнографска Македонија има одреден број на луѓе (па и Македонци)кои подпаднале под влијание на Егзархијата словенобугарсата идеја?! Дали можете да сфатите дека сите оние кои имаат правослвани христијански имиња, а се декларираат за Бугари се само производ на словенобугарската идеја читај пропаганда?! Дали ќе разберете дека некој кој одел во егзархиска или патријархиска црква незначи дека е етнички Бугарин или Грк?! Пример: ако Хрват католик оди во католичка црква во Шпанија тој оди во таа црква како католик, а не како Хрват или Шпанец. Од кога религиската припадност се поистиветува со етничката, националната? Тоа може да се случи само во Бугарија и Грција. Јас отворено и одговорно изјавувам, ќе се пишам Бугарин доколку некој ми го објасни етнонимот Бугарин, а притоа да нема ништо заедничко со туркомонголите или дека не политички исконстуриран. Изменето од Platenik - 01.Септември.2009 во 03:45 |
|||
|
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Види сега Платеник, не е толку тешко да се разбере - Егзархијата не е од секогаш, од 1870г. е, а и никој не сака да се пишуваш различно од тоа што се чувствуваш.
Кликни ми на потписот и читај, се надевам дека Мисирков ќе ти го објасни подобро. Вчера со прикаска ти објаснував за Бугарите тука и покрај Волга, сега можам пак да ја надополнам историјата за стариот Платеник и да ве намешам и вас, ама модератор Македон не дозволува. Мислам не е во право, зошто и во Библијата многу работи се објаснети со притчи. |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Што ке се објаснува јас незнам - абе една енциклопедија како Гролиер мултимедијалната општа компјутерска ЦД енциклопедија (објавена
во САД, 1995 година и преку Интернет, достапна до десетици милиони
корисници ширум светот), во поднасловот Бугари пишува:
„Бугарите се турско племе, кои се населиле на Балканот од централна Азија во втората половина на 7. век. Тие ги потчиниле словенските племиња и го основале Првото Бугарско царство во 681 година." |
|||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас веќе и со поопширна приказна ти објаснив преку ЛП за апсурдите на бугарската политика и историографија. По се изгледа дека несакаш да разбереш иако доста сликовито и живописно ти беа објаснати работите. Ти реков секој документ кој ќе го приложиш, а излегува од бугарската лабарторија за историски истражувања прво треба да прочиташ, а потоа да најдеш одговор на 5те клучни прашања, кој, кому, кога зошто и како. Се друго ќе биде песна. Еве ти уште нешто да прочиташ: Евлија Челебиja кој ја посетил североисточна Бугарија во 1651 г., територијата населена во 6 век со туркоБугари, вели дека е посебна област- (Гага) Узка Милет и вели дека таму луѓето носат татарска носија и се од татарско потекло; протоБугарите се Узи. Челебија, цела Добруџа ја представува како населена со турко-татарски народ, или мешавина од словено-татари. За Силистра вели дека е град на Татари, а за потсетување Силистра е центарот на средновековната бугарска црква. Освен Татари, Челеби вели дека во Добруџа има и Читаци- мешавина на Татари (прави Бугари, Челеби ги нарекува така поради правите Бугари од Болгаростан-Татарстан), Словени, Власи и Молдавци. Жените биле забyлени, но христијани, а ја населувале целата област на Добрич. Понатаму зборува за Делиорманци, исламизирани прави Бугари, кои не биле Османци, иако И тие како И останатите жители на Узка-Милет говореле турки јазик, различен од турскиот (османскиот) (“ЗА ГАГАУЗИТЕ” А. И. Манов., Музејна Библиотека, Варна). Ќе те молам да ми одговориш каде го гледаш спојот меѓу тебе и овие луѓе за кои зборува Манов? |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 546547548549550 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |