IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Веродостојноста на Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Веродостојноста на Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 12>
Автор
Порака
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2009 во 11:32
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Majkl, таканареченото "евангелие" на ебионитите не е од први, туку од втори век. Тоа не го напишал никој од апостолите, туку тоа си го измислиле они.
Смешно е што велиш дека јас ги напаѓам ебионитите, затоа што тие исчезнале уште во 2от век. Дури и нивното "евангелие" кое ти го спомнуваш не постои. Зачувани се, за твое изненадување, само 4 цитати од тоа квази-евангелие во пишувањата на Епифаниј (Panarion: 30.13.1-8, 30.14.5, 30.16.4-5, и 30.22.4).

Да беше тоа учење од Бог, Бог ќе го сочуваше, но...

"А сега, ви велам: оставете ги овие луѓе и пуштете ги! Зашто, ако овие замисли или ова дело се од луѓе - ќе пропадне; но, ако е од Бога, не ќе можете да го уништите" (Дела 5:38-39)

И пак ќе те прашам: Зошто си одлучил да веруваш во овие 4 цитати пренесени од Епифаниј, а ги сметаш за погрешни новозаветните евангелија? Ти велиш дека ние веруваме во преписи од преписи, но како што гледаш дека од евангелието на ебионитите не постојат ни пре-пре-пре-преписи, туку само 4 цитати спомнати во пишувањата на Епифаниј кој меѓу другото живеел и пишувал во крајот на 4ти век среќа

Токму Епифаниј ги обвинувал Ебионитите дека не се држеле до законот идека не вршеле жртвувања на животни.

Што се однесува до датирањето на евангелието, можно е дека под тој наслов потекнува од 2ри век како што велиш ти. Но тоа во друга форма(веројатно друг наслов) постоело многу порано. Јас лично во моментов не би можел понатака да ти наведувам историски факти(што не значи дека ги нема, на тоа поле е пишувано многу), но уверем сум ако тргнеш да истражуваш понатака дека ќе наидеш на списи кои укажуваат на тоа дека првите христијани биле вегетаријанци.

Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2009 во 11:45
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Во Каиро на пример, со околу 20 милиони жители, има 3-5 милиони крајно сиромашни луѓе кои живеат на гробиштата, во старите и во новите гробници! И сега да се направи приказна дека овие луѓе се некој посебен вид на живи суштества би била брутална шпекулација со фактите.

Да се надоврзам на евангелос.

Еве замислете го реконструираниот лик на еден неандреталец.
Нели го преставувавт како демек џоа полу мајмун кој грофта.Иако во една од неанреталските пештери во Северен Ирак(или Израел беше, не ме фаќајте за збор)откриле една многу битна мала коска која ја имаме сите во вратот која е најодговорна за можноста ние да зборуваме!
И ај сега тој наендреталец избричете го,ишишајте го, спастрете го во одело и пуштето го меѓу другите луѓе.
Верувајте дека освен широкиот нос(прилагодување за многу ладна клима),нема баш многу да отскокнува од останатиете.

На крај краева тоа е исто као сега да тврдиме дека Австралиските абориџини се полу луѓе зашто имата различни црти на лицето од нас.(Тоа не ги прави посебна врста!!)

Изменето од ahmar1 - 27.Август.2009 во 11:47
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2009 во 11:53
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Majkl, во Стариот Завет, според вашата верска заедница, сметаш дека немало наредба од Бога да се жртвуваат животни (така јас досега барем разбрав) Сега имам прашање.
Во книгите на Стариот Завет постојат цели описи кога и како треба да се жртвуваат животните. Но тоа не е нешто кое го кажал Бог, туку подоцна свештеничкиот сталеж му го подметнал на пророкот Мојсеј.(т.е. го напишал во негово име)

Дали за вашата верска заедница е реален фактот дека Пресвета Богородица и Јосиф однеле во Храмот гулаби (Лука 2:24).
Според учењето на Универзалем Живот свет и пресвет е само Бог. Но постојат луѓе кои воделе продуховен живот држејќи се до законите Божји и со тоа станале повторно блажени битија во Бога, какви што сите ние еднаш сме биле и еден ден ќе бидеме.

Бог никогаш не се инкарнирал. Оттаму не постојат Богородици и Пресвети.

За Евангелието според Лука постојат историски сомневања дека е составено по барање на Павле, а напишано според некој лекар по име Лука(не апостолот) кој го напишал според сопствените убедувања. Ако сум добро информиран, Евангелието според Лука е единствено евангелие кое Марија ја опишува како девица што пак беше земено за основа при создавањето на догмата за девственоста на Марија.

Дали тоа значи дека Мајката Божја и Свети Јосиф не биле духовно освестени?
Не. Тоа значи дека некој им подметнал понешто на телесните родители Исусови во писанијата, т.е. раскажал нешто што не се случило навистина.

Од друга страна и самиот Павле говори дека смееме да јадеме месо, иако и самиот вели дека доколку братот негов се соблазни, тогаш тој нема да вкуси месо довека.
Павле(или некој со негов потпис) масивно го фалсификуваше учењето на Исус од Назарет(на пр. дека само верата е доволна, потценување на жената, оправданост на смртна казна, воена служба, консумирање месо и сл.). Тој Исусовото учење го знаеше само од она што го беше слушнал и при тоа го измеша со своите представи.

Какво е објаснението на вашата верска заедница во однос не веродостојноста на овие библиски настани?
Генерално, самата Библија е во голема мера неверодостојна.

Поради тоа(и други причини), Христос и божествениот свет денес(но и низ вековите) низ бројни објави преку својата пророчица и вестојавителка, Габриеле од Вирцбург, меѓу другото ги рехабилитираа пророците божји и даваа исправки, продлабочувања и објаснувања на она кое некогаш беше погрешно (или за денешните луѓе недоволно јасно) запишано и менувано.

Изменето од Majkl - 27.Август.2009 во 12:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2009 во 12:29
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Проблем е затоа што се тврди од страна на службените цркви дека Библијата е апсолутна Реч Божја. Ти сега велиш дека се работи за преданија.

Мислам дека потенцирав дека тоа е став на Првославната Црква.
За нас има Свето предание,од кое понатаму произлегло и Светото Писмо.

Каква врска има па сега нечија верска заедница и терминологијата?

И то те како е битна терминологијата!
Според Учењето на Црквата,до потопот навистина луѓето не јаделе месо.По потопот Бог му дозволил на Ное и неговите потомци да јаде се што има на земјата.
Старите евреи јаделе месо и немале периоди на нејадење од месо(а камоли па строго веганство!!)Затоа и Христос јадел јагнешко,риби накратко,се што јаделе останаатите Евреи.

На пример на Пасхата евреите треабало да јадат јагнешко месо на кое не му е скршена ниедна коска.
Христос на земјата до неговото распнување живеел 33 години,зар не би било чудно на останатите ако баш само Он и неговите ученици не јаделе јагнешко,ќе значи дека не ја почитува старозаветната пасха.
И то те како добар изговор ќе имал синендрионот за негова осуда како прекршител на законот.

По неговото воскресение Неговата Црква не' повикува да биде совршени кaко што е совршен нашиот Отец небесен.
Затоа и почнало да се практикуваат период на воздржување од месо,на тој начин сакајќи да се присетиме на состојба која сме ја имале пред падот и кон која треба да се стремиме.

Затоа кога постат правоверните не јадат месо,не зашто е тоа одвартно и слично тука да се сетат од каде сме и какви требало да бидеме.
Следствено на тоа секој кој се гади и го офрла месото паѓа под анатема на каноните на Вселенските собори каде се наведува дека секој кој не јаде месо и го отфрла бракот ,не од благочестиви причини, туку поради тоа што ги смета за нечисто-анатема!!

Сега за монасите финтата е што они и најповеќе треба да се трудат да се уподобат на нашата природа пред падот,затоа и е вообичаено монасите да не јадат месо(што не вклучува тука риба и млечни продукти).

Додека за тоа што го цитираш од блажен Јероним е извадено вон контекст.Како прво монасите на запад отсекогаш имал поблаги пости од монасите на исток.
И што е најважно на запад не само рибата туку и пернатите животни се сметале за посна храна!

Така да толкувањето на тој текст би било дека монасите треба да се воздржуваат од животинско месо(не вклучувајќи   
ги тука рибите и живината) а башка е што се вели
„ Ако сакате да бидете совршени, тогаш се бара ..., да не јадете месо.„ Значи- АКО САКАШ,а не МОРАШ.

НЕ зашто месото е гадно,НЕ дела било греота да се заколе животното,НЕ дека тоа било реинкарнација на баба му и слично.

Инаку целава оваа фама со вегетаријанството во христијанството е непозната се до појавата на Габриела.
(Правоверните кои скоро пола година не јадат месо и животински продукти НЕ СЕ ВЕГЕТАРИЈАНЦИ).

И е разбирлива од духовен аспект, во хиндуизмот, будизмот и слични источни филозофско-религиозни движења али никако и за христијанството.

Изменето од ahmar1 - 27.Август.2009 во 12:36
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2009 во 13:53
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Мислам дека потенцирав дека тоа е став на Првославната Црква.
За нас има Свето предание,од кое понатаму произлегло и Светото Писмо.
Коректно од твоја страна.

По неговото воскресение Неговата Црква не' повикува да биде совршени кaко што е совршен нашиот Отец небесен.
Затоа и почнало да се практикуваат период на воздржување од месо,на тој начин сакајќи да се присетиме на состојба која сме ја имале пред падот и кон која треба да се стремиме.
Ова е за поздрав!

Следствено на тоа секој кој се гади и го офрла месото паѓа под анатема на каноните на Вселенските собори каде се наведува дека секој кој не јаде месо и го отфрла бракот ,не од благочестиви причини, туку поради тоа што ги смета за нечисто-анатема!!
Точно. Но Бог никого не анатемисува. Вселенските собори беа еден од инструментите низ кои се извитопери Христовото учење за да Принцот на овој свет си обезбеди понатамошни извори на енергија а сето тоа завиткано под наметката „христијански„.

Додека за тоа што го цитираш од блажен Јероним е извадено вон контекст.Како прво монасите на запад отсекогаш имал поблаги пости од монасите на исток.
И што е најважно на запад не само рибата туку и пернатите животни се сметале за посна храна!
Па сепак не ги јадел.

Инаку мене лично не ми менува ниту едното ниту другото, Јероним е одговорен за тежок фалсификат кој римо-католичката црква го смета за безгрешен(иако беше менуван и тој повеќе пати).

„ Ако сакате да бидете совршени, тогаш се бара ..., да не јадете месо.„ Значи- АКО САКАШ,а не МОРАШ.
Точно! Бог никогаш ништо не ни наметнува. Тој во заповедите вели Ти требаш... или Ти не требаш... а никогаш мораш.Тоа е во склад со слободата која Бог Е!

... НЕ дека тоа било реинкарнација на баба му и слично.
Па ја не сум ни рекол такво нешто. Од објавите на Духот дознаваме дека реинкарнирањето на човечка душа во животинско тело не било, не е и засекогаш останува НЕВОЗМОЖНО.

Во спротивно тоа би значело дека почнала деградацијата на душите кон првобитниот безличен етер, што пак беше цел на сатанските битија. За среќа, Христос ги осуети нивните планови трајно.

Инаку целава оваа фама со вегетаријанството во христијанството е непозната се до појавата на Габриела.
А зошто тогаш сите прахристијански движења(Ориген, Манихејците, Богомилите и тн.) негувале вегетаријански режим на исхрана?   

(Правоверните кои скоро пола година не јадат месо и животински продукти НЕ СЕ ВЕГЕТАРИЈАНЦИ).
Штета.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2009 во 14:40

Па ја не сум ни рекол такво нешто. Од објавите на Духот дознаваме дека реинкарнирањето на човечка душа во животинско тело не било, не е и засекогаш останува НЕВОЗМОЖНО.

Знам дека не си споманал за тоа,ја тука мислев на будистите.А тоа со бабата е вистината шега од двајца Германци кои биле во Тибет околу 1937(они се ко инспирација за филмот 7 години на Тибет).

Кога едниот саркастично вели дека многу внимателно го пиел чајот кој му го носел некој монах зашто ако му паднела случајно некоја мува во него и го испиел тоа би било серизоен пролем зашто мувата е можеби реинкарнираната баба на истиот тој монах .

А кога сме кај реинкарнацијата на исток баш реикарнирањето во луѓе е нешто многу многу ретко.
Тоа дека биле сите кралеви и принцези во "претходните животи" е само пуста желба на западњаците

А зошто тогаш сите прахристијански движења(Ориген, Манихејците, Богомилите и тн.) негувале вегетаријански режим на исхрана?

Ориген бил колку што ја знам свештеномонах,така он не јадел месо зашто бил монах.
Манихејците не се ни христијани,иако користеле христијанска терминологија.
Додека ни нашите јадни Богомили не јадел месо зашто го сметале за сатанско дело!,значи се гаделе од него(како и од бракот).
И друго доста битно за нив, месо не јаделе само совршените богомили(чистите) додека обичните богомили(слушатели)се женеле/мажеле и јаделе месо.

Изменето од ahmar1 - 27.Август.2009 во 14:42
Кон врв
fileo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2009 во 17:35
Majkl zosto mesas orientalna nauka i hristijanska nauka?
istocna filozofija i hristijanska filozofija?

Isus rekol: Koj me prima mene go prima mojo Tatko
Apostol Petar rekol: nema spasenie vo niedno drugo ime osven vo Isus.

Ili ova e neverodostojno da go primis?
bidejki e od Biblijata?

jas Licno doziveav novoragjanje preku citanjeto na Biblijata, bev ispolnet so Svetiot Duh preku vera vo toa sto e napisano vo Biblijata.

ako biblijata e neverodostojna togas jas nemase da go doziveam ova sto sega go spomnav.

jas imam pogolem dokaz deka e verodostojna preku moeto iskustvo, dodeka ti samo davas pisani dokumenti koi voopsto ne se inspirirani od Bog.

treba da ispitas i ti, da se molis na Bog da ti kaze dali biblijata e vistinita ili ne, posto ti se somnevas vo nea.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2009 во 17:37
i da ne odis kaj gabriele da ja prasas za toa, no Bog da ti kaze. se razbira ako sakas vistinata da ja dobies. otkako ke ja dobies vistinata sledi nesto potesko: Dali ke ja prifatis taa vistina?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2009 во 17:44

Знам дека не си споманал за тоа,ја тука мислев на будистите.А тоа со бабата е вистината шега од двајца Германци кои биле во Тибет околу 1937(они се ко инспирација за филмот 7 години на Тибет).

Кога едниот саркастично вели дека многу внимателно го пиел чајот кој му го носел некој монах зашто ако му паднела случајно некоја мува во него и го испиел тоа би било серизоен пролем зашто мувата е можеби реинкарнираната баба на истиот тој монах .

А кога сме кај реинкарнацијата на исток баш реикарнирањето во луѓе е нешто многу многу ретко.
Тоа дека биле сите кралеви и принцези во "претходните животи" е само пуста желба на западњаците

Да, знам за таа анегдота, ја читав во една православна збирка текстови на тема Православието и духовноста на далечниот исток.

Но тоа (не)знаење кај будистите и хиндусите ќе беше спонтано отстрането доколку христијанството не се институционализираше и не се отклонеше од изворното Христово учење од кое во Библијата има само траги. Имено една од задачите на христијаните беше да ја пронесат радосната вест и длабокото духовно знаење кое го имаа примено, токму во источните подрачја. Така многу нешта ќе беа таму преобразени и останатите религии ќе станеа надминати. Наместо тоа, правилното знаење за повторното раѓање беше исклучено од христијанството и заменето со верувањето во вечно проклетство. И сега наместо христијаните да ги подучуваат другите вери, тие во еден дел ги отвораат ширум портите на учењата од исток при што се шират само делумно подлабоки духовни знаења измешани со невистини и спиритуални техники кои пак можат да имаат свое душепогубно дејство.

Ориген бил колку што ја знам свештеномонах,така он не јадел месо зашто бил монах.
Манихејците не се ни христијани,иако користеле христијанска терминологија.
Додека ни нашите јадни Богомили не јадел месо зашто го сметале за сатанско дело!,значи се гаделе од него(како и од бракот).
И друго доста битно за нив, месо не јаделе само совршените богомили(чистите) додека обичните богомили(слушатели)се женеле/мажеле и јаделе месо.

За жал тоа е точно до некаде. Не сите богомили успеале да живеат консеквентно според духовното знаење кое го имале. Некои декларативни богомили дури се вклучувале во војни и политики. Подоцна мораа и тие да си ги пожнеат плодовите од своите сеидби.

Оние Богомили кои не се женеле имале практична причина за тоа. Семејството значи превземање на одредени обврски кои пак во тоа време кога техниката не беше развиена, ќе значеше и анмалување на нивната мобилност при проповедањето и формирањето нови заедници.

За манихејците не се согласувам, ниту за тоа дека од месо би требало да се воздржуваат само монасите. Зошто да не се придонесе да дојде царството на мирот и да биде онака како што беше пред потопот? Но отидовме ептен со тоа во друга тема веќе.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2009 во 17:52
Originally posted by fileo fileo напиша:

Majkl zosto mesas orientalna nauka i hristijanska nauka?
istocna filozofija i hristijanska filozofija?
Не мешам.

Isus rekol: Koj me prima mene go prima mojo Tatko
Apostol Petar rekol: nema spasenie vo niedno drugo ime osven vo Isus.
Се согласувам апсолутно. Христос е ПАТОТ, ВИСТИНАТА и ЖИВОТОТ и никој не доаѓа кај Отецот освен преку Него!

Ili ova e neverodostojno da go primis?
bidejki e od Biblijata?
Тоа е една од вистините кои останале низ Новиот Завет, но за жал многумина христијани(ова не се однесува нужно на тебе) не ја сфаќаат нивната длабочина и важност.

jas Licno doziveav novoragjanje preku citanjeto na Biblijata, bev ispolnet so Svetiot Duh preku vera vo toa sto e napisano vo Biblijata.

ako biblijata e neverodostojna togas jas nemase da go doziveam ova sto sega go spomnav.
Тоа е твоето лично искуство. Некогаш и јас размислував како тебе. А потоа го чув живиот Бог кој говори низ пророчка уста, денешно време.

jas imam pogolem dokaz deka e verodostojna preku moeto iskustvo,
Твоето искуство не е универзално и не може да биде меродавност за нештата. Но ако за тебе е задоволувачко, тогаш слободно верувај си во тоа. Немам против.

... pisani dokumenti koi voopsto ne se inspirirani od Bog.
А од кај знаеш дека не се инспирирани од Бог??? Бог ти објави?

treba da ispitas i ti, da se molis na Bog da ti kaze dali biblijata e vistinita ili ne, posto ti se somnevas vo nea.
Се молев, испитав и сега ви кажувам вам, а дали вие тоа ќе го прифатите е ваша работа.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2009 во 17:52
Мајкл, сакам, ако може, да ди дадеш некој историски доказ дека во Библијата се зборувало за реинкарнација и слично
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2009 во 17:54

Мајкл, сакам, ако може, да ди дадеш некој историски доказ дека во Библијата се зборувало за реинкарнација и слично
Во Библијата каква што сега ја познаваме не се зборува за реинкарнација. Додуша има траги, но тие различно се толкуваат.

Изменето од Majkl - 27.Август.2009 во 17:54
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2009 во 18:02
citiram: "Твоето искуство не е универзално и не може да биде меродавност за нештата. Но ако за тебе е задоволувачко, тогаш слободно верувај си во тоа. Немам против."

naprotiv univerzano e, denes sekoj vistinski hristijanin moze da go kaze svoeto iskustvo vo toa podracje i ke go kaze istoto koe jas go doziveav.

eve ako sakaat hristijanite koi doziveale novoragjanje da se vklucat i da go kazat svoeto iskustvo na spasenie, ke vidis deka site isto dozivele. lesnotija, mir, dlaboka ljubov, radost, zelba da mu sluzat na Gospod, zelni se da zborat za biblijata, gladni za da ja citaat...

Изменето од fileo - 27.Август.2009 во 18:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2009 во 18:17

citiram: "Твоето искуство не е универзално и не може да биде меродавност за нештата. Но ако за тебе е задоволувачко, тогаш слободно верувај си во тоа. Немам против."

naprotiv univerzano e, denes sekoj vistinski hristijanin moze da go kaze svoeto iskustvo vo toa podracje i ke go kaze istoto koe jas go doziveav.

eve ako sakaat hristijanite koi doziveale novoragjanje da se vklucat i da go kazat svoeto iskustvo na spasenie, ke vidis deka site isto dozivele. lesnotija, mir, dlaboka ljubov, radost, zelba da mu sluzat na Gospod, zelni se da zborat za biblijata, gladni za da ja citaat...
Епа ако е универзално зошто јас не го зборам истото?(мислам на делот со желбата за зборење за библијата) Или другите меѓу кои има и поранешни теолози???

Збориме за луѓе кои некогаш го имале, а потоа го напуштиле таквото сфаќање!!!

Изменето од Majkl - 27.Август.2009 во 18:20
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,703 секунди.