|
"ФАЛА БОГУ ШТО СУМ АТЕИСТ"! |
Внеси реплика | страница <1 910111213 18> |
Автор | |||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ne mi e jasna temata
|
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Имено атеист е оној кој не верува во Бог. Од друга страна луѓето честопати велат за нешто „фала богу...„. И сега атеистот(значи кој не верува во постоењето на Бог) вели „Фала богу што сум атеист!„ |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ima edna dobra rabota kaj ateistite.
Imeno,kaj vernicite sekogash postoi edno i samo edno veruvanje vo edna i samo edna teologija. Na nekoj nachin tie se zatvoraat vo ramkite na edna doktrina i za niv taa pretstavuva s'e i seshto na ovoj svet. Na toj nachin odnapred reshavaat svojot pochetok da go napravat i svoj kraj vo spiritualen smisol. Im ostanuva edinstveno da se discipliniraat sto povekje vo teoloshkata doktrina koja ja prifakjaat kako svoja i so toa "de facto" da gi otfrlat site ostanati kako pogreshni. Dobrata strana na sledenje eden pat vo duhovnosta, vo poshirok smisol na sopstvenoto prosvetluvaje, na eden nachin e otezhnato, pa i neutralizirano so negovata ekskluzivnost i decidnoto odbivanje na zapoznavanje, sogleduvanje i koristenje znaenja i iskustva od sekoj drug pat. Potpolnoto posvetuvanje na eden i samo eden pat pretstavuva dvizhenje vo rov koj so vreme stanuva s'e podlabok i na toj nachin dava s'e pomalu shansa da se vidi horiznotot kade shto neboto ja dopira zemjata. Na toj nachin s'e pomala e shansata da se komparira i proveri izodeniott pat i s'e povekje se navleguva vo negovoto teoloshko filigranstvo koe na krajot postanuva cel samoto za sebe i tragachite po prosvetlenosta stanuvaat fundamentalisti na teologijata. Vo realnosta na soznanieto deka nie lugjeto sme limitirani vo kapacitetot na nasheto osoznavanje na Boga, bozhenstvenoto i seto onoa sto e sozdadeno do Nego, sekoe posvetuvanje samo na edno chovechko razbiranje i ekstradikcija na site ostanati iskustva i soznanija ne pretstavuva neshto sto bi bilo produktivno vo krevanjeto na svesta i duhovnosta. Od toj aspekt, ateistite, za razlika od teistite, imaat shirum otvoreni pogledi za sekakvi mozhni opcii. Tie, dodeka ne dobijat zadovolitelna potvrda za Bozhjeto postoenje, ostanuvaat samo privremeno rezervirani kon Negovata egzistencija. S'e dodeka ne se antiteisti, tie ja smetaat i taa mozhnost kako validna, zaedno so site drugi so koi se zapoznaeni ili koi kje gi zapoznaat. I tokmu takviot otvoren svetogled im dava na ateistite edna mokjna dimenzija od koja vernicite ushte vo start se otkazhuvaat samoinicijativno. Изменето од Messenger - 09.Август.2009 во 21:18 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Znam shto e ateist i teist, a toa shto go kazhuvaat e grev spored zabovedta NE SPOMENUVAJ GO NAPRAZNO IMETO BOZJO!
|
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
sum
no ne e toa fala bogu inaku ne sup optereten so spomnuvanje na negovo ime oti za mene sekoe spomnuvanje e na prazno nema na polno toj i da postoi, kaj kje ti pomogne moze samo da ti se pojavi samo verba i samonadez za nesto pa kje imas povekje sila za toa no nekomu ne mu e potrebna da taa doagja od nadvor, ja ima vo sebe silata neka e so vas, ja ima nasekade |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Haha. Togash zoshto velime, off nemam sila poveke. |
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
oti namesto da si veruvame sebesi veruvame vo nego jako ti e pitanjeto |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Golem talent i mozok si. |
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
јас сум креатор
креација е моето хоби |
|||
|
|||
Предраг
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 24.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 224 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Каква врска има коефициентот на интелигенција со времето(генерацијата) на раѓање??? |
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Taka e Predrag. Ke recam uste nesto ... Fala Bogu sto ne sum ateist. |
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
a, shto?.....ne ti se dopagja mojata molitva?!
|
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||
antimedio
Нов член Регистриран: 08.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 11 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Читам и неможам да се изначудам...Очигледно дека ЈАС сум немал појма каде живеам...Небулози и противречности еден куп, а згора на тоа и еден тон емоции каде што во таква атмосфера едноставно за реален муабет нема место... Модераторов не дека сака да ја кочи темава ама и дигна "дупла ручна" затоа што му сметаат кога дискутираат прогресивно и отворено "суштества" кои се од друга планета кои имаат 4 глави и 8 раце и се опасни по луѓето...Дај ве молам видете што му се допаѓа на модераторот и ве молам немојте да излегувате од неговиот интелектуален оквир... Значи најпрво да му објасниме на модераторот дека човечките вредности не се содржат во јавно декларираниот верник туку во добро воспитаниот образован и еманципиран граѓанин во едно општество кој во себе ја носи главната антианархистичка агенда а тоа е:НЕ ГО ПРАВИ ОНА ШТО НЕ САКАШ ТЕБЕ ДА ТИ ГО НАПРАВАТ"...ТОА Е ГЛАВНАТА ПОЕНТА... Многумина библијата ја имаат сватено погрешно,а таа впрочем е огромна филозофска доктрина која била насочена конкретно за времето во која била пишувана за да се скроти мнозинството на не еманципирана популација која имала животински манири и која морала да се скроти со влевање страв од нешто со надчовечки особини...Библијата со исклучок на некои ептен нереални делови представува кодекс на убаво однесување и само како таква треба да се разбере...Немојте да се удирате во гради дека сте големи верници и да етикетирате луѓе што свежо и прогресивно размислуваат бидејки тоа се особините на инквизаторите од средниот век кои во име на верата зверски мачеле и убивале големи умови..... Христијанството е филозофска доктрина која во денешно време пародично се толкува и злоупотребува... На човекот не му треба бог за да се плаши од него за да не направи нешто нечовечко,туку му треба образование,еманципација и култура Е ТОГАШ ке биде среќно целото општество..А во овие вулгарни фаворизирања на една вера па сето тоа поврзано ДЕМЕК со некој патриотизам и плус партија само се удираат темелите на лулката на раздорот меѓу народите!!! Во тој случај верата само ке представува истакнување на различностите а со тоа и поларизација и омраза!!! http://www.zeitgeis.com/ Изменето од antimedio - 08.Септември.2009 во 13:43 |
|||
antimedio
Нов член Регистриран: 08.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 11 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во контекст на моето излагање ви го препорачувам документарецот што верувам многумина го имаат веќе гледано...http://www.zeitgeistmovie.com/
http://www.zeitgeis.com/ Изменето од antimedio - 08.Септември.2009 во 13:42 |
|||
Внеси реплика | страница <1 910111213 18> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |