IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - ПАТРИОТИЗАМ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПАТРИОТИЗАМ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 23>
Автор
Порака
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2009 во 21:44
работите толку се испревртеа во оваа лудница наречена балкан (е да бе да, целиот балкан) што веќе е лошо, или пак те сметаат за лош ако си патриот 
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2009 во 21:48
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Toa e vistinska katastrofa, a tregedijata e sto istite lugje se javuvaat na makedonski forum.

Sto baraat togash na makedonski forum? Da se falat deka se sramat zatoa sto se makedonci?

Sto pretstavuva toa?

Shirenje na sebemrazechki makedonizam?

Што ако е само “очајнички крик“ по многуте “срамни“ дела кој нам ни се случуваат, кој ниту сакаме да ги признаеме?

Ne mozhesh da se sramih i da se mrazish zatoa sto nekoj drug ne znae sto pravi. Ne mozehesh da rechish oti ti e sram da se narechesh makedonec bidejki postojat nekoi izrodi od makedonci.

Mozhe da im bide sram nim, ako voopahto im e sram, no nema zoshto da ti bide tebe ili mene sram zaradi nekoj drug.

Toa e kako da kazhesh oti ti e sram sto si chovek zatoa sto ima nekoi nelugje. Sto ima zaednichko tvojata chovechnost, dokolku ja poseduvash, so onie koi ja nemaat?

Kako mozhe da mi bide mene sram poradi nekoj kriminalec koj si odgovoara samiot za sebe so svoite nedela?

Kako mozhe nam da ni bide sram od nashata nacionalnost poradi nekoi koi ne znaat sto e toa nacionalnost, nitu pak priznavaat neshto takvo?

Grupata od koja "se sramime" ne e glaven faktor vo karakteriziranje na narodot. Mozhebi e najglasen, no ne e najbroen i zatoa ne go reprezentira narodot vo celost. Poradi toa, sekoe sopstveno sozhaluvanje i obezvrednuvanje ne vodi nikade podaleku od onoa sto ne ni se dopagja - afirmacija na neshtata so koi ne se slozhuvame.

Ili mozhebi gresham... mozhebi se slozhuvame?

Изменето од Messenger - 11.Август.2009 во 21:51
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2009 во 21:52

Ne mozhesh da se sramih i da se mrazish zatoa sto nekoj drug ne znae sto pravi. Ne mozehesh da rechish oti ti e sram da se narechesh makedonec bidejki postojat nekoi izrodi od makedonci.

Mozhe da im bide sram nim, ako voopahto im e sram, no nema zoshto da ti bide tebe ili mene sram zaradi nekoj drug.

Toa e kako da kazhesh oti ti e sram sto si chovek zatoa sto ima nekoi nelugje. Sto ima zaednichko tvojata chovechnost, dokolku ja poseduvash, so onie koi ja nemaat?

Kako mozhe da mi bide mene sram poradi nekoj kriminalec koj si odgovoara samiot za sebe so svoite nedela?

Kako mozhe nam da ni bide sram od nashata nacionalnost poradi nekoi koi ne znaat sto e toa nacionalnost, nitu pak priznavaat neshto takvo?

Grupata od koja "se sramime" ne e glaven faktor vo karakteriziranje na narodot. Mozhebi e najglasen, no ne e najbroen i zatoa ne go reprezentira narodot vo celost. Poradi toa, sekoe sopstveno sozhaluvanje i obezvrednuvanje ne vodi nikade podaleku od onoa sto ne ni se dopagja - afirmacija na neshtata so koi ne se slozhuvame.

Ili mozhebi gresham... mozhebi se slozhuvame?

абе како да не ми е срам кога јас сум Македонец и он е Македонец, и кога на некој му викаш мојот народ е супер, он ти вика „сигурен си?“

Изменето од Анастеа - 12.Август.2009 во 23:44
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2009 во 21:55
Sto ima tebe da ti bide sram za negovoto mislenje i zborenje? Toj samo dokazhuva oti e nominalen makedonec, nekoj na koj mu se sluchilo da bide makedonec. Verojatno bi bil posrekjen ako mu se sluchilo neshto drugo.

Najmalu treba da se chuvsvtuvash zasramen poradi takvi lugje

Изменето од Messenger - 11.Август.2009 во 21:58
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2009 во 22:18

Sto ima tebe da ti bide sram za negovoto mislenje i zborenje? Toj samo dokazhuva oti e nominalen makedonec, nekoj na koj mu se sluchilo da bide makedonec. Verojatno bi bil posrekjen ako mu se sluchilo neshto drugo.

dobro, toa go znam ja, ama toa ne go znae ostatokot od svetot, nekoj ne ni slusnal sto e makedonec, a veke go videl onoj drugiot makedonec
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2009 во 22:19
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Патриотизмот значи сакај си ја земјата кај што си, но остави го и другиот кој не ја сака, ако сака тој така чувствува. Доколку го наруши нејзиниот интегритет, целовитост и постоење тогаш за тоа има закони.Убаво е да се зивее во демократија, да се остваруваат демократски (па и основни човекови права) ама лично,но грдо е  кога  на другите  им се кажува како тие не треба за себе да ги бараат истите. Чуден патриотизам, чудна селективна демократија.

Ako ova se odnesuva do mene, samo da potsetam deka temava ne e "Demokratija", tuku "Patriotizam" i tuka mislam deka se diskutira za patriotizam.

Ostavanjeto sekoj da chuvstvuva i proklamira kako sto saka e definicija za demokratija, a izjavuvanjeto za nesakanje na sopstvenata tatkovina e definicija za nedostatok na patriotizam.

Demokratijata i patriotizmot se dve razlichni kategorii i ne mozhe da se stavi znak na ravenstvo megju niv. Nekoj mozhe da bide najgolem demokrat i nikakov patriot, kako sto mozhe mnogu lesno da bide i obratno.

Ako gresham, neka bidam popraven.

Изменето од Messenger - 11.Август.2009 во 22:25
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2009 во 22:23
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

dobro, toa go znam ja, ama toa ne go znae ostatokot od svetot, nekoj ne ni slusnal sto e makedonec, a veke go videl onoj drugiot makedonec

Tokmu zatoa ti treba da bidesh ambasador na makedonstvoto i da go pretstavuvash vo negovata najubava svetlina vmesto javno da se sramish, da krshish prsti, da se samosozhaluvash, da se rezignirash i da se povlechesh pred onie drugite.
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2009 во 23:31
Да не мешаме патриотизам со демократија, национализам, со актуелна политичка ситуација или власт, со некакви планови и проекции за иднина, со потреба од некакво докажување или пак негирање на чувствата на останатите...

Патриотизмот е лично чувство на љубов кон сопствената татковина, морална вредност која поединоцот ја поседува или не и не е баш етички да се осудуваме едни со други врз основа на тоа дали во очите на другите сме или не сме доволно патриоти.

И кога зборуваме за патриотизам, да правиме разлика помеѓу чувството на несакање на татковината поради незадоволство или очај од моментална политичка ситуација или власт, и од друга страна недостаток на таквото чувство од некоја друга (лична или било каква друга) причина.

Првото може да е минливо и менливо, второто може да биде трајно.
Татковина не се сака или мрази поради погрешни или правилни потези на политичарите на власт, тие идат и си одат, туку поради самото тоа што е татковина, поради нејзината историја, поради нејзината култура и убавини, поради чувството на заедничка припадност со својот народ...

Уште еднаш ќе повторам, општо за сите: на темава да не се осудуваме и етикетираме едни со други само врз основа на паушални претпоставки за членовите, притоа непознавајќи се едни со други доволно за да дадеме суд дали другиот бил патриот, “квазипатриот“, “предавник“, националист итн...
Таквите епитети задржете си ги за себе.

Изменето од Анастеа - 11.Август.2009 во 23:32
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2009 во 23:41
Анастеа,

Se slozhuvam so tvoite zborovi.

Mojata reakcija beshe povedena od izjavi deka sramota e da bidesh makedonec.

Dokolku pogreshno sum gi razbral tie izjavi, togash i pogresho sum gi prokomentiral.

Vo toj sluchaj najiskreno im se izvinuvam na site chlenovite koi se najdoa pogodeni od moite zborovi.

Vi pozheluvam ploden i konstruktiven razgovor.

Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2009 во 23:49
За тоа срамота и јас не се сложувам и веќе напишав.
Срамно е само да се срамиш од самиот себеси, од тоа што си, но секој со личното чувство, секој со своите ставови...

Срамно е да се наоѓаме во таква ситуација како што сме, срамно е луѓе да немаат основни средства за живот, срамно е луѓе да не можат да си дозволат еден саглам годишен одмор, срамно е политичари без морал да ги цицаат и молзат граѓаните безмалку 20 години, и уште многу нешта... но не е срамно да си Македонец, оти тоа подразбира многу повеќе нешта од овие претходно набројаните, и многу повеќе време назад од ова сега и во моментов...

Барем јас така мислам.

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2009 во 00:19

Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Патриотизмот значи сакај си ја земјата кај што си, но остави го и другиот кој не ја сака, ако сака тој така чувствува. Доколку го наруши нејзиниот интегритет, целовитост и постоење тогаш за тоа има закони.Убаво е да се зивее во демократија, да се остваруваат демократски (па и основни човекови права) ама лично,но грдо е  кога  на другите  им се кажува како тие не треба за себе да ги бараат истите. Чуден патриотизам, чудна селективна демократија.

Ako ova se odnesuva do mene, samo da potsetam deka temava ne e "Demokratija", tuku "Patriotizam" i tuka mislam deka se diskutira za patriotizam.

Ostavanjeto sekoj da chuvstvuva i proklamira kako sto saka e definicija za demokratija, a izjavuvanjeto za nesakanje na sopstvenata tatkovina e definicija za nedostatok na patriotizam.

Demokratijata i patriotizmot se dve razlichni kategorii i ne mozhe da se stavi znak na ravenstvo megju niv. Nekoj mozhe da bide najgolem demokrat i nikakov patriot, kako sto mozhe mnogu lesno da bide i obratno.

Ako gresham, neka bidam popraven.

NIKOGASH NE S EOBRAKJAM NIKOMU DIREKTNO (ODNOSNO MNOGU RETKO TOA MI SE SLUCUVA). SEKOGASH ZBORUVAM GENERALNO I SE TRUDAM NIKOGO DA NE OSUDAM ZA SVOITE STAVOVI.
Patriotzmot ne opravduva nedemokraticnost odnosno ne ja isklucuva demokratijata.

Кон врв
Neptun74 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Регистриран: 23.Октомври.2008
Поени: 2643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2009 во 01:30
Makedonskata istorija e navistina prokleta. Poprokleta ne moze da bide. A nasata istorija navistina postojano se povtoruva. Nie imame edna posebna odlika. Osven so nadvoresnite naprijateli, sekogas morame da se borime I so vnatresnite. Onie koi gi smetame za nasi. Nasi si se, ama ne ni mislat arno. A nozot v grb mnogu poveke boli od onoj vo stomak.
Citajki gi knigite po istorija, slusajki razni prikazni od dedo I pradedo, sekogas mislev deka ovie vnatresni neprijateli, ovie nasinci - ili morale taka da postapat (gi ucenile so nesto), ili se prodale za pari, ili bile epten neobrazovani pa ne znaele sto pravat. Denes nema neobrazovani. Ne postojat sitni uceni za golemi celi. Ednistveno sto preostanuva se parite. Ama I toa ne mi e verno.
Kako togas da se objasni ovoj fenomen? So genetika? So spioni ufrleni vo nasite redovi?
Ne… SINDROM. Toa ke da e. Makedonski Sindrom. Makedonci protiv Makedonija. Makedonci bez svest za Makedonija.
Ramislete malku. Procitajte poveke. Podignete ja svesta. Ne gledajte go svetot kako crno-bel. Ne e takov. Svetot e saren. I vie ste edna boja von ego. I ne mozete da bidete druga boja, osven taa sto ste. Kolku I da se farbate. Kolku I da se lazete I zalazuvate. Ne mozete da imete druga istorija, osven taa sto ja imate. Istorija koja e tkaena so vekovi, protkaena vo nasite geni. Toa ste vie. Granka od naseto drvo. Na drugo mesto ke bidete samo kalem.

P.S. Postov mi e reakcija na odredeni postovi od temata "pregovori za imeto".
DeepBlue
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2009 во 02:03
Originally posted by Neptun74 Neptun74 напиша:

Makedonskata istorija e navistina prokleta ... Kako togas da se objasni ovoj fenomen? So genetika? … SINDROM. Toa ke da e. Makedonski Sindrom. Makedonci protiv Makedonija. Makedonci bez svest za Makedonija ...

меѓу другите аргументи што ги наброја, треба да се спомене и заблудата на македонецот дека токму тој, токму неговиот патриотизам е најдобар за државата и, ако некој му се споритивстави на тоа, тој сите свои сили ги насочува кон елиминирање на „противникот“ - другиот македонец со поинакви размислувања. Или со други зборови, секогаш мисли дека само тој е во право и не прифаќа други сугестии. Затоа сме таму каде што сме. И воопшто нема да „пркнеме“ ако нешто не се промени во генот.
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2009 во 09:24
’’Зборувањето’’ со емоции и желбата за покажување љубов кон татковината е нормална одлика на патриотизмот. Но и револтот кон истата татковина заради необезбеден економски просперитет е нормална одлика на патриотизмот- односно револт зошто некој граба-а некој е ограбен. Некој тука спомна дека револтот кон политичарите не треба да се поистоветува за државата, ама не кажа како да се направи таа одвоеност.
Банален пример кој деновиве ја бранува македонската јавност и ги вознемирува оние повозрасните кои размислуваат малку по трезвено.
Партиски фронт за Карпалак без да се размисли за ефектот од тоа (а можеби и е поарно да се зборува, за да се освестат некои вжештени глави). Едни зборуваат со свои аргументи дека погинатите можеле да се спасат, други дека  е тоа глупост. Но како и да е тие погинаа а некој преку нивни гроб не размислувајки за чувствата на семејствата, за девалвирањето на одбранбениот систем на земјата (и не дај боже да има потреба да се реагира кој би реагирал- ако е наведното вистина) се шпекулира ( а може и да е вистина). Значи дилеми, сомнежи кому овие луге служеле, кому го дале својот патриотизам, кому ги положиле своите животи????
Погинатите водени од патриотизам и одбраната на земјата се пријавиле во резервниот состав на армијата  на Македонија, не на Бучковски, не на Љубе Бошковски и според покажаните докази на екс-началникот на ДБК, Јанко Бачев  излезе дека тие се ’јагниња пратени на кланица’’ дека Македонија (преку одговорните министри) ги жртвувала и не ги заштитила??? Каде е лимитот?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.