IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - "ФАЛА БОГУ ШТО СУМ АТЕИСТ"!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

"ФАЛА БОГУ ШТО СУМ АТЕИСТ"!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 18>
Автор
Порака
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2009 во 16:52
ne mi e jasna temata
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2009 во 18:14
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

ne mi e jasna temata
Насловот на темата е игра на зборови.
Имено атеист е оној кој не верува во Бог. Од друга страна луѓето честопати велат за нешто „фала богу...„. И сега атеистот(значи кој не верува во постоењето на Бог) вели „Фала богу што сум атеист!„
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2009 во 21:10
Ima edna dobra rabota kaj ateistite.

Imeno,kaj vernicite sekogash postoi edno i samo edno veruvanje vo edna i samo edna teologija. Na nekoj nachin tie se zatvoraat vo ramkite na edna doktrina i za niv taa pretstavuva s'e i seshto na ovoj svet. Na toj nachin odnapred reshavaat svojot pochetok da go napravat i svoj kraj vo spiritualen smisol. Im ostanuva edinstveno da se discipliniraat sto povekje vo teoloshkata doktrina koja ja prifakjaat kako svoja i so toa "de facto" da gi otfrlat site ostanati kako pogreshni.

Dobrata strana na sledenje eden pat vo duhovnosta, vo poshirok smisol na sopstvenoto prosvetluvaje, na eden nachin e otezhnato, pa i neutralizirano so negovata ekskluzivnost i decidnoto odbivanje na zapoznavanje, sogleduvanje i koristenje znaenja i iskustva od sekoj drug pat. Potpolnoto posvetuvanje na eden i samo eden pat pretstavuva dvizhenje vo rov koj so vreme stanuva s'e podlabok i na toj nachin dava s'e pomalu shansa da se vidi horiznotot kade shto neboto ja dopira zemjata. Na toj nachin s'e pomala e shansata da se komparira i proveri izodeniott pat i s'e povekje se navleguva vo negovoto teoloshko filigranstvo koe na krajot postanuva cel samoto za sebe i tragachite po prosvetlenosta stanuvaat fundamentalisti na teologijata. Vo realnosta na soznanieto deka nie lugjeto sme limitirani vo kapacitetot na nasheto osoznavanje na Boga, bozhenstvenoto i seto onoa sto e sozdadeno do Nego, sekoe posvetuvanje samo na edno chovechko razbiranje i ekstradikcija na site ostanati iskustva i soznanija ne pretstavuva neshto sto bi bilo produktivno vo krevanjeto na svesta i duhovnosta.

Od toj aspekt, ateistite, za razlika od teistite, imaat shirum otvoreni pogledi za sekakvi mozhni opcii. Tie, dodeka ne dobijat zadovolitelna potvrda za Bozhjeto postoenje, ostanuvaat samo privremeno rezervirani kon Negovata egzistencija. S'e dodeka ne se antiteisti, tie ja smetaat i taa mozhnost kako validna, zaedno so site drugi so koi se zapoznaeni ili koi kje gi zapoznaat.

I tokmu takviot otvoren svetogled im dava na ateistite edna mokjna dimenzija od koja vernicite ushte vo start se otkazhuvaat samoinicijativno.

Изменето од Messenger - 09.Август.2009 во 21:18
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2009 во 21:15
Znam shto e ateist i teist, a toa shto go kazhuvaat e grev spored zabovedta NE SPOMENUVAJ GO NAPRAZNO IMETO BOZJO!голема%20насмевка
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2009 во 21:30
sum
no ne e toa fala bogu
inaku ne sup optereten so spomnuvanje na negovo ime
oti za mene sekoe spomnuvanje e na prazno

nema na polno

toj i da postoi, kaj kje ti pomogne
moze samo da ti se pojavi samo verba i samonadez za nesto
pa kje imas povekje sila za toa
no nekomu ne mu e potrebna da taa doagja od nadvor, ja ima vo sebe

silata neka e so vas, ja ima nasekade

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2009 во 21:35
Originally posted by anakin anakin напиша:

sum
no ne e toa fala bogu

nema na polno

Haha.голема%20насмевка
Togash zoshto velime, off nemam sila poveke.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2009 во 21:37

sum
no ne e toa fala bogu

nema na polno

Haha.голема%20насмевка

oti namesto da si veruvame sebesi veruvame vo nego

jako ti e pitanjetoголема%20насмевка
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2009 во 21:38

sum
no ne e toa fala bogu

nema na polno

Haha.голема%20насмевка

oti namesto da si veruvame sebesi veruvame vo nego

jako ti e pitanjetoголема%20насмевка

Golem talent i mozok si.голема%20насмевкаголемо%20гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2009 во 21:46
јас сум креатор
креација е моето хоби

Кон врв
Предраг Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јуни.2009
Поени: 224
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Предраг Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2009 во 22:23

oti bilo takvo vreme togasno sega vise ne e taka Evansega vrvnite naucici ne veruvat vo Bogaa denesnite vrvni naucnici se mnogu pointeligentni od togasnite vrvni naucniciнамигнување

Каква врска има коефициентот на интелигенција со времето(генерацијата) на раѓање???
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2009 во 02:38
Originally posted by Предраг Предраг напиша:

oti bilo takvo vreme togasno sega vise ne e taka Evansega vrvnite naucici ne veruvat vo Bogaa denesnite vrvni naucnici se mnogu pointeligentni od togasnite vrvni naucniciнамигнување

Каква врска има коефициентот на интелигенција со времето(генерацијата) на раѓање???

Taka e Predrag.

Ke recam uste nesto ... Fala Bogu sto ne sum ateist.

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2009 во 16:56
a, shto?збунетост.....ne ti se dopagja mojata molitva?!изненадување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
antimedio Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2009
Поени: 11
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај antimedio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2009 во 12:15
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Temava e vo red, no ne sum siguren dali e prigodna za ovoj forum.

Ova e forum za veroispoved i vernici, a ne za ateizam i ateisti.

Da dojdete vo domot na vernikot i da mu zborite deka ste presrekjni zatoa sto ne ste vernici, nekako ne e na mesto... sto bi rekle evreite - ne e kosher.

Vo domot na vernikot se zboruva za verata, a ne za neverata.

Mislam deka me razbirate sto sakam da recham... ne sum protiv temava, nemam namera da ja limitram na bilo koj nachin, no sakam da vi svrtam vnimanie na nekoi opshtochovechki normi. Ve molam bidete vnimatelni kako diskutirate i kako replicirate koga ste na gosti.

Читам и неможам да се изначудам...Очигледно дека ЈАС сум немал појма каде живеам...Небулози и противречности еден куп, а згора на тоа и еден тон емоции каде што во таква атмосфера едноставно за реален муабет нема место...
Модераторов не дека сака да ја кочи темава ама и дигна "дупла ручна" затоа што му сметаат кога дискутираат прогресивно и отворено "суштества" кои се од друга планета кои имаат 4 глави и 8 раце и се опасни по луѓето...Дај ве молам видете што му се допаѓа на модераторот и ве молам немојте да излегувате од неговиот интелектуален оквир...
Значи најпрво да му објасниме на модераторот дека човечките вредности не се содржат во јавно декларираниот верник туку во добро воспитаниот образован и еманципиран граѓанин во едно општество кој во себе ја носи главната антианархистичка агенда а тоа е:НЕ ГО ПРАВИ ОНА ШТО НЕ САКАШ ТЕБЕ ДА ТИ ГО НАПРАВАТ"...ТОА Е ГЛАВНАТА ПОЕНТА...
Многумина библијата ја имаат сватено погрешно,а таа впрочем е огромна филозофска доктрина која била насочена конкретно за времето во која била пишувана за да се скроти мнозинството на не еманципирана популација која имала животински манири и која морала да се скроти со влевање страв од нешто со надчовечки особини...Библијата со исклучок на некои ептен нереални делови представува кодекс на убаво однесување и само како таква треба да се разбере...Немојте да се удирате во гради дека сте големи верници и да етикетирате луѓе што свежо и прогресивно размислуваат бидејки тоа се особините на инквизаторите од средниот век кои во име на верата зверски мачеле и убивале големи умови.....
Христијанството е филозофска доктрина која во денешно време пародично се толкува и злоупотребува...
На човекот не му треба бог за да се плаши од него за да не направи нешто нечовечко,туку му треба образование,еманципација и култура Е ТОГАШ ке биде среќно целото општество..А во овие вулгарни фаворизирања на една вера па сето тоа поврзано ДЕМЕК со некој патриотизам и плус партија само се удираат темелите на лулката на раздорот меѓу народите!!! Во тој случај верата само ке представува истакнување на различностите а со тоа и поларизација и омраза!!!

http://www.zeitgeis.com/

Изменето од antimedio - 08.Септември.2009 во 13:43
Кон врв
antimedio Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2009
Поени: 11
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај antimedio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2009 во 12:51
Во контекст на моето излагање ви го препорачувам документарецот што верувам многумина го имаат веќе гледано...http://www.zeitgeistmovie.com/

http://www.zeitgeis.com/

Изменето од antimedio - 08.Септември.2009 во 13:42
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.