IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Самоубиство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Самоубиство

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 8>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 21:39
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

I sto bi rekle za toa deka, spored Stariot Zavet, daruvanjeto so materijalna zhivotna egzistencija vsushnost e Bozhja kazna za grevot storen vo Gradinata ?

Јас само би рекол дека тоа не е "според Стариот Завет", туку според тебе.

Spored Stariot Zavet od Biblijata, na Adam i Eva im bilo kazano da se mnozat i da ja napolnat rajskata Zemja so pravedni luge bez grev. Toa bilo blagoslov, a ne kazna.

Se razbira deka Adam i Eva trebalo da se mnozhat i da ja polnat zemjata, a kako kje go pravat toa eve sto veli Bog vo Stariot Zavet, razgneven od niv:

I stavam neprijatelstvo megju tebe i zhenata i megju rodot tvoj i porodot nejzin. On kje ti ja gazi glavata, a ti kje go kasnuvash vo petata. A na zhenata i reche: "Kje ti gi umnozham i preumnozham makite koga si bremena; so bolki kje ragjash deca i kje bidesh pod vlasta na mazhot svoj i toj kje bide tvoj gospodar. Pa potoa mu reche na Adama: "...zatoa zemjata neka bide prokleta poradi tebe; so maka da se hranish od nea s'e do krajot na svojot zhivot... so pot na liceto svoe kje jadesh leb, se duri ne se vratish vo zemjata od koja si zemen"
Bitie 3:15-19

No, da se vratime na temata...

KINGDAVID, beshe li nekogash prashan dali go sakash vakviot zhivot kako podarok i dali ti beshe dadeno shansa da odbirash, po slobodna volja, dali sakash da go primish ili ne?

1)Messi... Bog ja prokolnuva Zemjata posle grevot na Adam i Eva. Inaku, pred toa Bog im veli na Adam i na Eva:

"I gi BLAGOSLOVI Bog i im rece: 'Plodete se , i mnozete se, i napolnete ja zemjata, i godpodarete nad nea, i ovladajte gi ribite morski, i zverovite, i pticite, i siot dobitok, i so celata zemja, i so site zivotni sto lazat po zemjata"( 1 Mojseeva 1:28).

2) Da se vratime na temata: Nikoj ne me prasal dali sakam da se rodam, no jas sum sreken sto sum ziv i sto moze da uzivam vo ubavite strani od zivotot, kako i da se ucam od losite strani na zivotot, se dodeka ne dojde Bozjeto Carstvo kade ke bideme sovrseni.

Tuku, da te prasam nesto: Tebe nesto ne ti se zivee? Ne go cenis zivotot? Ne ti se dopagaat okolnostite vo tvojot zivot?

P.S. prethodniot post kade zboruvav za samoubijcite i kamikazite mu replicirav na prethodniot diskutant koj bese vooduseven od "pocitta " na Japoncite kon samoubistvoto.

E taka de... i jas go velam toa. Ne zboruvam sto im vetil Bog na Adam i Eva koga bile sami vo Gradinata, tuku kako gi prokolnal Bog niv i siot nivni porod otposle. Gledash, nie ne poteknuvame od Adam i Eva vo Gradinata, tuku od prokolnatite Adam i Eva.

Prashanjeto dali si odluchuval da bidesh roden ili ne e povrzano so onoa sto nie figurativno go narekuvame "dar". Dar e neshto sto e ponudeno od nekogo, a sto e prifateno od nas. Dar nemozhe da bide neshto sto ti e dadeno so sila.

No na strana od seto toa, dali mozhesh da ja prakticirash svojata slobodna volja i da odluchish dali i natamu sakash da go imash darot ili ne? Ako e dar, togash nie mozheme da go imame samo dobrovolno, dodeka ni se dopagja negovoto imanje, no vo momentot koga povekje ne bi sakale da go poseduvame bi trebalo da bideme slobodni da se otkazheme od nego bez da bideme penalizirani za toa, neli? Toa sto ti si srekjen od dobieniot dar koj ne si go baral ne e tema na diskusijava.

Ako prashuvash iskreno, togash postavuvaj otvoreni prashanja, bez da implicirash odgovori. Znachi ne e prashanje "Tebe neshto ne ti se zhivee?" Toa e impliciranje na ogovor. Prashanjeto bi trebalo da bide "Dali tebe ti se zhivee?" Ne "Ne go cenish zhivotot?", tuku "Dali go cenish zhivotot?" i t.n.

Vednash da ti odgovoram deka apsolutno mi se dopagja ovaa forma na egzisetencija, go cenam zhivotot, mi se dopagjaat okolnostite vo koi zhiveam i ne gledam zoshto seto toa bi go prekinal. No tuka ne sum jas tema za diskusija, kako sto ne si nitu ti. Tvoeto i moeto miluvanje na darot ne e od nikakva relevantnost za drugite lugje, kako sto ne e nitu pak za generalnata diskusija na temava.

Toa sto ponekogash sakam da diskutiram za gjavolot ne znachi deka sum gjavol, kako sto koga diskutiram za Boga ne znachi deka sum Bog, neli?

Temata postavuva mnogu ednostavno prashanje: dali chovek mozhe po slobodna volja da go terminira prestojot na svojata dusha vo materijalnoto telo bez da bide osuduvan za toa? Garancijata za poseduvanje i prakticiranje na slobodnata volja po defolt go anulira prashanjevo, no znaeme deka vo sekojdnevniot zhivot takvoto reshenie e vo koalizija so telologijata i so opshtestvenite normi.

Te biva za filozofija brate messi, ne znam sto si po zanimanje, no imas golema darba za filozofija .

Ti go postaviv prasanjeto direktno tebe dali ti se zivee, zatoa sto, na sekoj normalen i zdrav covek mu se zivee.

Bog ni dal slobodna volja i po ova prasanje: Ako sakas da se samoubies, Toj nema da go skine jazeto , nema da go sopre pistolot da pukne, ili pak nema da te napravi od zelezo pa da ne mozes da se samoubies. Site imame slobodna volja.

Ti preporacuvam od imeto na site forumdzii da ne se samoubivas, ne e dobro za zdravjeto .

Drugo,ako se samoubies,ke treba da barame nov moderator, a i toa ne e lesno, nema da mozeme da najdeme nekoj koj ke moze da te zameni . Ke ni napravis problemi.

A za darot, koga si se rodil, bez da znaes si primil mnogu darovi od rodninite, prijatelite itn. Mozebi nekoj dar i uste go cuvas , taka li e? Pozdrav i se najdobro!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 21:58

KINGDAVID, znaesh deka mi prichinuva osobeno zadovolsvo diskutiranjeto so tebe, bez obzir sto ponekogash imame razlichni razbiranja za nekoi raboti.

Isto taka znaesh deka te respektiram i deka nikogash ne zemem za zlo bilo kakva replika ili emotivna reakcija.

A sega da se vratime na temata...

Koga vekje velish deka:

Bog ni dal slobodna volja i po ova prasanje: Ako sakas da se samoubies, Toj nema da go skine jazeto , nema da go sopre pistolot da pukne, ili pak nema da te napravi od zelezo pa da ne mozes da se samoubies. Site imame slobodna volja.

... toa znachi deka Toj nema da interferira so nashata slobodna volja, neli?

Ako e taka, togash nema da ni presudiva za nashiot akt na odzemanje na sopstveniot zhivot.

Vo sprotivno, seto prethodno diskutirano, kazhano, razbrano i dogovoreno nema nikakva logika.

Изменето од Messenger - 26.Јули.2009 во 21:59
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2009 во 11:03
Јас си мислам дека човекот е апсолутен и неприкосновен господар на својот живот а Бог е негов  водич и учител.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2009 во 20:51

KINGDAVID, znaesh deka mi prichinuva osobeno zadovolsvo diskutiranjeto so tebe, bez obzir sto ponekogash imame razlichni razbiranja za nekoi raboti.

Isto taka znaesh deka te respektiram i deka nikogash ne zemem za zlo bilo kakva replika ili emotivna reakcija.

A sega da se vratime na temata...

Koga vekje velish deka:

... toa znachi deka Toj nema da interferira so nashata slobodna volja, neli?

Ako e taka, togash nema da ni presudiva za nashiot akt na odzemanje na sopstveniot zhivot.

Vo sprotivno, seto prethodno diskutirano, kazhano, razbrano i dogovoreno nema nikakva logika.

I mene mi e zadovolstvo da diskutiram so tebe messi, isto taka znam deka si covek so siroko glediste na rabotite i deka imas smisla za humor, pa znaev deka ke go razberes mojot prethoden post.

Isto taka te respektiram mnogu , toa go znaes.

No, da se vratime na temata...

Iako BOG vo ovoj zivot ni dal sloboden izbor, TOJ ne ne osloboduva od posledicite sto sledat od toa.

Ke ti citiram od Biblijata iako nema toa da go prifatis kako merodavno , razbira se

"Ne lazete se: Bog ne dozvoluva da bide porugan. Sto ke si posee covekot, toa i ke se znee:

koj see vo teloto svoe, od teloto ke poznee pogibel; a koj see vo duhot, od duhot ke poznee vecen zivot."
(Galatjanite 6:7,8).

Zatoa site treba da vnimavame sto pravime so darot na zivotot i treba da go cenime.

Zatoa, mavni go jazeto podaleku, isprazni go pistolot i uzivaj vo ubavinite na zivotot. Pozdrav
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2009 во 13:49
I koga site ti vikaat deka si glup i luzer, zapamti deka Isus i takov te saka !
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2009 во 17:13
ne oprostliv grev e samoubistvoto duri i kaj satanistite
tie velat deka ne bilo ubavo da se odzeme zivot koj go dal gavolot za uzivanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Август.2009 во 16:08
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

ne oprostliv grev e samoubistvoto duri i kaj satanistitetie velat deka ne bilo ubavo da se odzeme zivot koj go dal gavolot za uzivanje

Imas kontaktirano so satanisti?
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Август.2009 во 18:56
Imav drugarka, no toa e dolga prikazna, ako sakash poveke informacii mozhe da razgovarame na temata Opshto i Nevrzano, ovde ne mu e mestoto na nashiot razgovor, znam dosta za niv, za nivnite rituali i slicno...
Mozr i preku e-mail ,pishi go na Privatna Poraka ako ne e problem, ako e togash zdravje.среќаголемо%20гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2009 во 02:59
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Imav drugarka, no toa e dolga prikazna, ako sakash poveke informacii mozhe da razgovarame na temata Opshto i Nevrzano, ovde ne mu e mestoto na nashiot razgovor, znam dosta za niv, za nivnite rituali i slicno...Mozr i preku e-mail ,pishi go na Privatna Poraka ako ne e problem, ako e togash zdravje.среќаголемо%20гушкање

Pred da stanam Hristijanin,poznavav i jas decko i devojka koi bea satanisti, bas od tvojot grad bea... Jas ne ni znaev deka se satanisti, ama koga otidov kaj deckoto doma imase sto da vidam.

Darko, podaleku od satanata i satanistite. Bog neka te cuva!

Inaku ne me interesira za satanistite ama bas nisto!

Da ne odime offtopic, pozdrav Darko i drzi se do Boga i nemoj da imas nisto so lukaviot.
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2012 во 11:42
Se sto sum procitala i se sto sum cula e svedeno samo na filozofii. Site se plasime od smrtta (nepoznatoto) pa so stravot od toa tamu sto se slucuva izmisluvame teorii, prikazni itn. Ako se samoubijam ke goram li vo pekolot? Pa zarem ima pogolem pekol od ova tuka? Pa neli toj sevishniot vo kogo veruvate ni dava onolku tezina kolku sto mozeme da izdrzime? 'Negovite' zlostorstva nemaat kraj, a nie sme ovde marioneti, ziveeme vo strav. Ziveam i jas, no ne se plasam od toa 'tamu'. Se sto znam e deka ke me zakopaat dva metra po zemja i ke skapuvam. Toa drugoto nikoj ne moze da go znae... Nikoj ne se vratil da kaze kako e..
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2012 во 12:01
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Se sto sum procitala i se sto sum cula e svedeno samo na filozofii. ......
Pa neli toj sevishniot vo kogo veruvate ni dava onolku tezina kolku sto mozeme da izdrzime? 'Negovite' zlostorstva nemaat kraj, a nie sme ovde marioneti, ziveeme vo strav. ... Nikoj ne se vratil da kaze kako e..

Без филозофии. Ако ти дава тежина колку што можеш да издржиш, се самоубиеш поради тежината, you are weak!
Кое злосторство ти го сторил Бог?
Никој не се вратил да каже како е - затоа се вика верба !

Слаба верба (во било што не во Бог) - самоубиство = слаба личност! Зошто се уште живееш? Што сакаш да докажеш?

Изменето од pHp - 23.Јануари.2012 во 12:02
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2012 во 12:03
Pisi uste eden izvicnik, nemam problem jas so toa.. a uste pomalku so toa ako nekoj mi kaze deka sum slaba licnost. Mene ne mi trebaat ordeni i jas ne rekov deka sega ke zaminam nekade.. samo si kazav moe mislenje. A steta, jas ne veruvam, jbg 
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2012 во 12:07
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Pisi uste eden izvicnik, nemam problem jas so toa.. a uste pomalku so toa ako nekoj mi kaze deka sum slaba licnost. Mene ne mi trebaat ordeni i jas ne rekov deka sega ke zaminam nekade.. samo si kazav moe mislenje. A steta, jas ne veruvam, jbg 

Извичникот е акцент, не викам, бар тоа знаеш дека не викам
Не е прашањето дали си слаба личност, туку не религиски, тргни го Бог на страна, зошто и покрај се, продолжуваш (ме) да живееш (ме)?
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2012 во 12:11
Zosto? Ne znam.. ne sakam ni da gi baram pricinite, toa barem mi e seuste strashno da si dozvolam da mi pomine niz pamet.. kako sto ke izleguvaat pricinite poradi koi ostanuvam uste tuka kako crn oblak ke pocnat da me progonuvaat i onie drugine.. a mnogu se.. i se drzam vaka,nekako, stutkano - ama uspesno do nekade. Ne znam ni jas, a mozebi i ne sakam da znam,ne seuste.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.