IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - ПАТРИОТИЗАМ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПАТРИОТИЗАМ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 23>
Автор
Порака
Neptun74 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Регистриран: 23.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 15:08
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Na mojot majcin jazik zborot patrida znaci tatkovina. A pod tatkovona verojatno bi mu doshlo neshto nasledeno od tateнамигнување (mala shega)Shto e vo sushtina patriotizmot- sakanje na zemjata vo koja si roden, branenje na nejziniot integritet, spokojstvoto i blagosostojbata na site nejzini gragjani, stari-mladi, zeni-mazi, deca, cuvanje na nejzinite granici i da ne redam. Me buni koga slusham deka patriotizam stana naednash pravoto Makedonija da bide tatkovina necija povekje necija pomalku. Odnosno nekoj smee da ja imaa 100%, nekoj 20 ili 25 % a nekoj 0,05 %. I sega se prashuvam dali patriotot koj ja ima Makedonija za tatkovina 100% treba da plakja danoci, da ja brani koga nedaj boze ke ima vojni 100% a nekoj  mo nekolku stotinki od procentot? Koga toa nie dojdovme vo situacija da imame patriotizam vo procenti (dali toa go dobivme so ramkovniot) ili toa nekade dlaboko tleeshe pa sega mu faleshe samo mala iskra da plamne. I navistina se prashuvam dali spored onie koi se pobrojni od mene i moeto etnicko malcinstvo jas sum pomal patriot vo ovaa zemja samo zatoa shto sum od nekoe etnicko malcinstvo koe i ne se dvoeshe, ne se deklarirashe kako svoe tuku poveke se drzeshe do drzavnosta a ne do etnickoto? Ima li pravo nekoj "patriot od onie 100% mene da mi rece - Lesno ti e tebe, tebe nema da ti go smenat ni imeto ni identitetot?збунетостKade ziveam jas???збунетост

Vo nieden slucaj, nikogas nema na nikoj da mu prerecam za nisto - ni sto e po nacionalnost, ni kako se cuvstvuva, ni sto misli vo vrska so naseto ime i identitet. Toa e pravo na sekoj covek, individualno.Ja respektiram secija nacionalna pripadnost i kultura vo Makedonija.

Megjutoa, nemozam da ne reagiram na poedinci, koi koristejki razni situacii, me ubeduvaat deka naseto ime i identitet se precka za negovata podobra egzistencija. Interes na cel narod nasproti licni interesi.

Kako da se cuvstvuvam koga nekoj mi vika - poradi tvoeto ime jas ne mozam da ziveam podobro - smeni si go...
Za nekoj e toa prasanje za 100-200 evra mesecno...ako e sposoben da gi zaraboti... Za mene e identitet, kultura, tradicija, ISTORIJA...

Ostavete gi procentite na strana...jas ne spomenuvam procenti.

Изменето од Neptun74 - 03.Август.2009 во 15:10
DeepBlue
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 15:21
Se dogovorivme deka nema da gi dozivuvame diskusiite licno, tuku ke diskutirame opshto, generalno za patriotizmot, koj kako go dozivuva. . Poentata mi beshe druga- patrida -tatkovina e zemjata kaj shto ziveesh, kaj shto pridonesuvash. Patriotizmot se ogleduva vo grizata za napredokot za blagosostojbata na zemjata. So mavtanje vo gradi koj e pogolem patriot (so prazni zborovi, a ne so dela) zemjata ne odi napred.
Dosega milion pati na ofoj forum imam kazano deka NIE site nie vo Makedonija imame dovolno neprijateli i negatori od nadvor, ne ni se potrebni podelbi od vnatre,
Sekogash koga ke procitam komunjar, vmroovci, shiptari, cincari, predavnici, bugarofili, srbofili, grkofili i shto li ne mi se ide vo del od sekundata da kliknam na nepovraten ban ama se vozdrzuvam zatoa shto sepak sekoj neka si kaze shto ima neka si go pokaze svoeto vistinsko lice na nepatriot. Zoshto? Pa so sekoe etiketiranje na drugiot se predizvikuva nekoj da ja zamrazi necija politika, da ja zamisluva kako necija a ne negova.
Patriotizmot za mene e vo edinstvoto, vo slogata. Samo edinstveni vnatre ke bideme silni nadvor.

Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 15:29

Na mojot majcin jazik zborot patrida znaci tatkovina. A pod tatkovona verojatno bi mu doshlo neshto nasledeno od tateнамигнување (mala shega)Shto e vo sushtina patriotizmot- sakanje na zemjata vo koja si roden, branenje na nejziniot integritet, spokojstvoto i blagosostojbata na site nejzini gragjani, stari-mladi, zeni-mazi, deca, cuvanje na nejzinite granici i da ne redam. Me buni koga slusham deka patriotizam stana naednash pravoto Makedonija da bide tatkovina necija povekje necija pomalku. Odnosno nekoj smee da ja imaa 100%, nekoj 20 ili 25 % a nekoj 0,05 %. I sega se prashuvam dali patriotot koj ja ima Makedonija za tatkovina 100% treba da plakja danoci, da ja brani koga nedaj boze ke ima vojni 100% a nekoj  mo nekolku stotinki od procentot? Koga toa nie dojdovme vo situacija da imame patriotizam vo procenti (dali toa go dobivme so ramkovniot) ili toa nekade dlaboko tleeshe pa sega mu faleshe samo mala iskra da plamne. I navistina se prashuvam dali spored onie koi se pobrojni od mene i moeto etnicko malcinstvo jas sum pomal patriot vo ovaa zemja samo zatoa shto sum od nekoe etnicko malcinstvo koe i ne se dvoeshe, ne se deklarirashe kako svoe tuku poveke se drzeshe do drzavnosta a ne do etnickoto? Ima li pravo nekoj "patriot od onie 100% mene da mi rece - Lesno ti e tebe, tebe nema da ti go smenat ni imeto ni identitetot?збунетостKade ziveam jas???збунетост

Бинго... (браво)!
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 15:45

Se dogovorivme deka nema da gi dozivuvame diskusiite licno, tuku ke diskutirame opshto, generalno za patriotizmot, koj kako go dozivuva. . Poentata mi beshe druga- patrida -tatkovina e zemjata kaj shto ziveesh, kaj shto pridonesuvash. Patriotizmot se ogleduva vo grizata za napredokot za blagosostojbata na zemjata. So mavtanje vo gradi koj e pogolem patriot (so prazni zborovi, a ne so dela) zemjata ne odi napred.Dosega milion pati na ofoj forum imam kazano deka NIE site nie vo Makedonija imame dovolno neprijateli i negatori od nadvor, ne ni se potrebni podelbi od vnatre,Sekogash koga ke procitam komunjar, vmroovci, shiptari, cincari, predavnici, bugarofili, srbofili, grkofili i shto li ne mi se ide vo del od sekundata da kliknam na nepovraten ban ama se vozdrzuvam zatoa shto sepak sekoj neka si kaze shto ima neka si go pokaze svoeto vistinsko lice na nepatriot. Zoshto? Pa so sekoe etiketiranje na drugiot se predizvikuva nekoj da ja zamrazi necija politika, da ja zamisluva kako necija a ne negova.Patriotizmot za mene e vo edinstvoto, vo slogata. Samo edinstveni vnatre ke bideme silni nadvor.

Toa e poentata... I jas se zalagam za toa. Za edinstvo vo nasite napori za podobra idnina.
DeepBlue
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Август.2009 во 16:30
ас сум патриот - рече и отиде пред Бугарска амбасада...
и ја сам патриота - рече и забега накај селана на Скопска Црна...
I am patriot, bree - рече и купи карта за Австралија...

јас сум Македонче, си помислив...
и ми падна страм...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Август.2009 во 18:52
Jas sum MAKEDONEC. I nema zbororvi so koi mozam da ja opisam mojata gordost poradi toa.

Neka se zasramat site onie sto so vekovi posegaat po nasata zemja a nemaat pravo na toa.
Neka se zasramat site onie sto sakaat da ja prisvojat nasata istorija namesto da iskazat blagodarnost.
Neka se zasramat site onie koi ni nanele zlo niz vekovite minati i koi uste kopneat da go cinat toa.
DeepBlue
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Август.2009 во 22:32
после ваков говор...
сигурно е дека 100% ќе се засрамат...
барем од оние 0,001% што ќе прочитаат...
а на кои се однесува ова...

Изменето од којсумјас - 08.Август.2009 во 22:32
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Август.2009 во 23:21
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

...јас сум Македонче, си помислив...и ми падна страм...

Podobro ke se cuvstvuvas ako ne go upotrebuvas "deminutivceto" poveke...

postot voopsto ne e namenet na tie 0,001 %...

Изменето од Neptun74 - 08.Август.2009 во 23:22
DeepBlue
Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2009 во 11:59
Неверојатни 750.000 евра за бензин за пратениците

07.08.2009 18:25

Собранието под итно да ги намали парите кои на пратениците им ги исплаќа за бензин за нивните автомобили, а кои ги користат за службени потреби, ова го сугерира Државниот завод за ревизија.

Забележале дека само лани по овој основ парламентот потрошил неверојатни 750 илјади евра. Според пресметките на ревизорите, бруто износот кој еден пратеник го добива за бензин за својот автомобил, а кој го користел за службено цели на годишно ниво достигнува и до 17.800 евра.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=112345

Еххххх...златен “патриотизам“...

Homo homini lupus est...
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2009 во 10:16
Koga vakvi "patrioti" ni ja vodat zemjata ne e cudo sto 18 godini ne mrdnavme od mesto niti vo pregovorite so imeto, niti za priem vo NATO i EU. Ne pijat tie nafta, da si ja ispushtat "zlatnata kokoshka" od race. Vaka so nametnati problemi i lazni vetuvanja narodot ke gi glasa i nema da prasa shto napravija na pole na ekonomijata i podobruvanje na zivotniot standard na gragjanite. Ovie nasive pratenici se mnogu popametni od tie sto pijat nafta, nashive pijat benzin, ni pomalku ni poveke po 50 litra dnevno, a sekogash se umorni i mlitavi bidejki ne e lesno da minuvaat po 500 km dnevno. Barem taka presmetale pametni luge po informaciite koi se objaveni za objavenite informacii za izvrsenite uvidi.
A zamislete za narodot cicijashat. Rabotnik- obicen smrtnik za da dobie avtobuski prevoz mora domot da mu e oddalecen od rabota nad 2 i pol kilometri. Odat zeni so shtikli peski po 2 i pol kilometri oti skapo im e da platat avtobus ili taksi. Imase polemiki zosto ne simnuvaat barem na 2 km. Sega e jasno, pari nema za vistinskite patrioti, onie koi si ja sakaat zemjata i si odat na rabota i za pomala plata i za bez prevoz. Parite odat kaj "patriotite" koi godisno dobivaat ohohoooo suma za prevoz.

Пратеници „пијат нафта“ по 50 литри на ден
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2009 во 10:27
ме интересира дали овие “ патриоти “ би биле исто толку големи “ патриоти “ кога не би ги имале сите привилегии кои ги имаат сега по основ домазети во парламентот ......... слика без тон ......... само прст за притискање на копчиња со чива помош ќе се исполнат желбите на својот претседател на партијата .......... сега ми станува јасно зошто воопшто не им пречи да бидат она што се .......... безгласни марионети ......... со вакви привилегии на трошок на граѓаните кои поради проблемите кои ги имаат почнаа да го мразат секое ново утро , не ме ни чуди како стигнавме до тука кај што сме а уште помалку ме чуди и противењето од евентуално влегување во еу ......... овие нашите “ патриоти “ убаво е сватиле поговорката “ подобро прв во село отколку последен во град “ ........... а ова со бензинот не би го издржал ни кувајт , а не некој кој мора да увезува голема%20насмевка

Изменето од МАРШАЛ - 10.Август.2009 во 10:28
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2009 во 12:19
не сум патриот поради една причина, не си го сакам народот...
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2009 во 12:50
viva la....biblical macedonia!намигнување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
lilica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2009 во 15:41
Originally posted by Neptun74 Neptun74 напиша:

Jas sum MAKEDONEC. I nema zbororvi so koi mozam da ja opisam mojata gordost poradi toa.

Neka se zasramat site onie sto so vekovi posegaat po nasata zemja a nemaat pravo na toa.
Neka se zasramat site onie sto sakaat da ja prisvojat nasata istorija namesto da iskazat blagodarnost.
Neka se zasramat site onie koi ni nanele zlo niz vekovite minati i koi uste kopneat da go cinat toa.

Незнам во која земја живееш, ама да живееш во Македонија и да си Македонец - ќе се срамиш од тоа што си! Сите ние кои живееме тука , во РМ, и секој ден си ги изгладнуваме децата оти немаме доволно, може само да се насмееме на твојот коментар........ Во кое време живееш ЧОВЕКУ!!!Разбуди се!!! Македонија одамна е ФИРОМ и владетелот не убедува дека подобро никогаш не ни било од сега!!! ..........„нема зборови.......мојата гордост“.........жити мајка на гладта ли си горд!!!.......Ај , те молам не не исмевај повеќе и не ни ставај бензин на огнот во душата!.......
Патриотизам е што сум останала во маки да преживувам, а некој што од далеку сеир гледа е предавник, колку и да вика дека се гордее оти е Македонец.Таквите немаат право да зборат за своја татковина.
Кој бара ќе најде.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,152 секунди.