IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - ПАТРИОТИЗАМ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПАТРИОТИЗАМ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 23>
Автор
Порака
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 13:14
Originally posted by МАРШАЛ МАРШАЛ напиша:

патриотизмот во овие мигови е очувување и унапредување а никако уназадување и деструкција на создаденото ............. секое преминување од патриотизам во национализам е нешто кое може да резултира само неповолно по нашата држава ......... а тоа што некој мисли дека настојувањата се само дезинформации во делот за идејата за федерализација , многу греши ........ во РМ веќе на сила е своевидна “ тивка федерализација “ , сакале ние да признаеме или не .........

Бегаме пак од темата, говориме за патриотизам или како јас ке речам, национализам, не селектираме во моментот теми за федералзиација туку да допреме во самите себе. Секоја друга тема е дефокусирање, бегање од соочување на внатрешниот дел во нас.

Еве едно прашање:

Зошто ја селектираше федерализацијата кога имаме и многу други теми, како на пример Грција со името? Србија со МПЦ и СПЦ, Бугарија со нацијата ијазикот?

Јас лично потенцирав дека во едно ГРАЃАНСКО ОПШТЕСТВО Охридскиот договор е лудило, е сега само ме интересира, дали на Македонија и е потребна како прво внатрешна стабилност или не? Дали со внатрешна стабилност ке сме многу појаки за да се соочиме со сите други НАДВОРЕШНИ проблеми? Дали со внатрешната стабилност не ке има простор за надворешните сили да “маневрираат“ за ослабнување на Македонските позиции на балканот?
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 13:22

патриотизмот не се манифестира преку водење инает и самодокажување преку истиот ........

Не знам како би и одговорил за да не биде индивидуално препукување, но никако не можам да се согласам со твојот селективен пристап.

Цитат:

Originally posted by МАРШАЛ

патриотизмот во овие мигови е очувување и унапредување а никако уназадување и деструкција на создаденото ............. секое преминување од патриотизам во национализам е нешто кое може да резултира само неповолно по нашата држава ......... а тоа што некој мисли дека настојувањата се само дезинформации во делот за идејата за федерализација , многу греши ........ во РМ веќе на сила е своевидна “ тивка федерализација “ , сакале ние да признаеме или не .........

Зарем не е конфузен став? Како да го разберем ваквиот твој став, или имам изграден патриотски став со почитување на уставот и законите на Р.М или едноставно немам став.

Нема никогаш да бидам селективен, во зависност од емоциите, емоциите немаат никаква конекција со правото, законите...

Homo homini lupus est...
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 13:24
лудилото наречено ОХРИДСКИ РАМКОВЕН ДОГОВОР е само можност наметната од “ пријателите “ да се изврши додатен притисок врз нас а во врска со она што се случува ...... се е добро испланирано и уште подобро се реализира ............ федерализацијата е нешто кое ќе се актуелизира доколку не се изнајде решение за проблемот и пристапување кон нато и а подоцна и еу ...... враќање назад нема ...... или , доколку има , губитници ќе бидеме само ние .......... внатрешната стабилност е добро осмислен план за дополнителен притисок .............. проблемот со црквите никако не смее да биде и проблем кој ќе ги оптеретува меѓу државните односи ... сепак , нели сме секуларна држава и како таква , проблемот помеѓу црквите треба да си го решат онаму каде што се решаваат такви проблеми и оние кои тој проблем треба да го решат ...........

се враќаме назад на темата ........ дали во овие мигови ни е потребно преоѓање од патриотизам во национализам ? .......... и сето тоа  поддржано од МПЦ ? ..........
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 13:26
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

патриотизмот не се манифестира преку водење инает и самодокажување преку истиот ........

Не знам како би и одговорил за да не биде индивидуално препукување, но никако не можам да се согласам со твојот селективен пристап.

Цитат:

Originally posted by МАРШАЛ

патриотизмот во овие мигови е очувување и унапредување а никако уназадување и деструкција на создаденото (  треба да се размислува за движење кон иднината а никако враќање во минатото )  ............. секое преминување од патриотизам во национализам е нешто кое може да резултира само неповолно по нашата држава ......... а тоа што некој мисли дека настојувањата се само дезинформации во делот за идејата за федерализација , многу греши ........ во РМ веќе на сила е своевидна “ тивка федерализација “ , сакале ние да признаеме или не .........

Зарем не е конфузен став? Како да го разберем ваквиот твој став, или имам изграден патриотски став со почитување на уставот и законите на Р.М или едноставно немам став.

Нема никогаш да бидам селективен, во зависност од емоциите, емоциите немаат никаква конекција со правото, законите...

кога веќе правиш анализи на соговорниците , не донесувај заклучоци доколку нешто не ти е јасно од напишаното ..... обиди се , имаш можност за ЛП  а во полза на неоптеретување на просторот за едитирање пораки ...........

Изменето од МАРШАЛ - 03.Август.2009 во 13:28
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 13:29

лудилото наречено ОХРИДСКИ РАМКОВЕН ДОГОВОР е само можност наметната од “ пријателите “ да се изврши додатен притисок врз нас а во врска со она што се случува ...... се е добро испланирано и уште подобро се реализира ............ федерализацијата е нешто кое ќе се актуелизира доколку не се изнајде решение за проблемот и пристапување кон нато и а подоцна и еу ...... враќање назад нема ...... или , доколку има , губитници ќе бидеме само ние .......... внатрешната стабилност е добро осмислен план за дополнителен притисок .............. проблемот со црквите никако не смее да биде и проблем кој ќе ги оптеретува меѓу државните односи ... сепак , нели сме секуларна држава и како таква , проблемот помеѓу црквите треба да си го решат онаму каде што се решаваат такви проблеми и оние кои тој проблем треба да го решат ...........

се враќаме назад на темата ........ дали во овие мигови ни е потребно преоѓање од патриотизам во национализам ? .......... и сето тоа  поддржано од МПЦ ? ..........

Патриотизмот нема никаква врска со религијата во Македонија, ако идеш според тој терк, тогаш подобро ке беше прашањето дали МПЦ создава религиски фанатици..., сконцентрирај се на темата, што лично чуствуваш како патриот, омраза кон останатите граѓани, или политување кон истите и давање на можност СИТЕ граѓани да дадат свој удел во државата, секако, неселектирано?
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 13:30

Не знам како би и одговорил за да не биде индивидуално препукување, но никако не можам да се согласам со твојот селективен пристап. Цитат: Originally posted by МАРШАЛ патриотизмот во овие мигови е очувување и унапредување а никако уназадување и деструкција на создаденото (  треба да се размислува за движење кон иднината а никако враќање во минатото )  ............. секое преминување од патриотизам во национализам е нешто кое може да резултира само неповолно по нашата држава ......... а тоа што некој мисли дека настојувањата се само дезинформации во делот за идејата за федерализација , многу греши ........ во РМ веќе на сила е своевидна “ тивка федерализација “ , сакале ние да признаеме или не ......... Зарем не е конфузен став? Како да го разберем ваквиот твој став, или имам изграден патриотски став со почитување на уставот и законите на Р.М или едноставно немам став. Нема никогаш да бидам селективен, во зависност од емоциите, емоциите немаат никаква конекција со правото, законите...

кога веќе правиш анализи на соговорниците , не донесувај заклучоци доколку нешто не ти е јасно од напишаното ..... обиди се , имаш можност за ЛП  а во полза на неоптеретување на просторот за едитирање пораки ...........

Ок, се извинувам...
Homo homini lupus est...
Кон врв
Vlad Tepesh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Април.2008
Локација: Romania
Поени: 540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlad Tepesh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 14:21
~,,~Povece i pogolemi Patrioti bi bile onie koi doprinesuvaat za dobroto na svojot narod za podobruvanje na kvalitetot na zhivotot i dostapnost na informacci od poshiroki razmeri ~,,~ isto taka popametno bi bilo da se chuvstvuvaat kako gradjani na svetot i da go zhiveat blagodetot za koj kako bitija od grupatA Homosapiens ja imaat taa privilegija ~,,~ Jas na Patriotizmot mu odobruvam zasluzheno mesto edinstveno vo folklorot ~,,~ Poznato e deka vo bliskata istorija pa i denes na kartata na Patriotizam ni se sluchuva golemo zlo od koe nema da dozhiveeme da go dochekame krajot i posledicete ce ostanat vechni ~,,~ Edna druga ogromna greshka e vo formuliranjeto i samoto razbiranje i nepravilno definiranje na zborot ,,Patriot,, koj po nekoj avtomatizam preodja vo definicija za Nacionalist a po opshta logika toa ne bi trebalo da e edno te isto. Taka da deneshnite deklarirani Patrioti bi gi smestil vo grupata Nacionalisti oti po aktivnostite i imidzot edinstveo mestoto im e tamu.Znam deka tie miluvaat da se narekuvaat Patrioti od opshto poznat fenomen kako shto na pr. pijanicite miluvaat da se narekuvaat boemi i slichno. Nacionalist e pogrden zbor koj se izbegnuva mada formulacijata odgovara tokmu na toa ali nema veze idemo dalje... Vo vremeto na raspadjanje na SFRJ naednash se pojavija : Ustashi,CHetnici,Komiti Mudzahedini i dr. vprochem tie postoele od sekogash no doshol plafonot i publicizacijata e neizbezhna a posledicite katasrofalni vo katastrofalen podem koj nema kraj. Koj imashe korist od nacionalistichkiot razdor koj odnese bezbroj zhivoti i ja unishti ekonomskata struktura na SFRJ. Korist imaa samo Vladatelite koi gi iskoristija Nacionalistite na koi im velea deka se Patrioti i Patriotite ginea kako muvi bez glavi a Vladetelite gi pustoshea zatechenite budzeti na novopechenite zemji i gi prodavaa zatechenite matrijalni dobra za lichen interes sproveduvaa reforma -Privatizacija- hahahaha.. . Patriotite koi gi vodea i upravuvaa po Nacionalistichki sistem eteti gi i denes vo nekolku organizacii samo si bladaat i nikoj nema sluh za nivnite maki. Patriotite se samo instrument vo racete na Vladarot koj otkako ce gi iskoristi gi ostava na cedilo ma bilo od koj blok i da se ,konkretno vo Mk. posle vojnata nezadovolni se i go nemaat soodvetnoto mesto nitu Makedoncite nitu Albancite koi direktno bea involvirani vo konfliktot. Ako celata ovaa Demagogija okolu Patriotizmot ili Nacionalizmot se razgleda i matemathki izrachuna ce se dojde do edinstven zakluchok -reshenie deka vo nitu eden sluchaj ne se isplati Patriotizmot ...   eve vi za kraj eden zapaden primer na vistinski Patriotizan ,ljubov i pochit kon svoeto : Gremanija ima 16 republiki vo koi ludjeto se deklariraat kako germanci i sakaat da obedinat se shto e nivno i toa ednash i go napravija. Vo SFRJ bea 6 republiki i 80% od naselenieto bea Patrioti koga gospod odeshe po zemja i videte se kade sme denes i za shto vsushnost se machime i shto vsushnost sakame. Celiot svet odi napred a nie propadjame se podlaboku vo bezdnata povedeni i upravuvani od fenomenot Patriotizmam...
http://protravelguide.com/Images/VladTepesDraculaBranCastle.jpg
Кон врв
Neptun74 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Регистриран: 23.Октомври.2008
Поени: 2643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 14:33
Nesto nepovrzano so prethodnite postovi...

Ako moeto nastojuvanje i pravo da se narekuvam kako se cuvstvuvam (ili kako sakam, bez pritoa da zagrozuvam tugjo ime), da se boram za zacuvuvanje na mojot identitet, kulturno nasledstvo i istorija na mojot narod i drzava se narekuva PATRIOTIZAM, ili nacionalizam ako nekoj saka da kaze...

Kako se narekuva toj sto mi go uskratuva toa moe pravo?
DeepBlue
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 14:43
Originally posted by Neptun74 Neptun74 напиша:

Ako moeto nastojuvanje i pravo da se narekuvam kako se cuvstvuvam (ili kako sakam, bez pritoa da zagrozuvam tugjo ime), da se boram za zacuvuvanje na mojot identitet, kulturno nasledstvo i istorija na mojot narod i drzava se narekuva PATRIOTIZAM, ili nacionalizam ako nekoj saka da kaze...

Никој не може да ти го оспори твоето право да се чуствуваш како сакаш, да се бориш (демократски ) за твојот идентитет, културното наследство и историја. Н.И.К.О.Ј.!

А кој ти го ускратува тоа право?

Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 14:47

Originally posted by Neptun74 Neptun74 напиша:

Никој не може да ти го оспори твоето право да се чуствуваш како сакаш, да се бориш (демократски ) за твојот идентитет, културното наследство и историја. Н.И.К.О.Ј.!

А кој ти го ускратува тоа право?

Nikoj ne moze da mi go uskrati...
Ama Grcija se trudi, na primer...
DeepBlue
Кон врв
Vlad Tepesh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Април.2008
Локација: Romania
Поени: 540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlad Tepesh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 14:48
~,,~Pishuvav na temata a ne da se nadovrzam na predhodnite postovi~,,~ Koj ti brani da se chuvstvuvash kako sakash i taka da se narekuvash i dr. toa shto nekoj ne e istomislenik so tebe i nemash prodja kaj nego vo konkreten sluchaj aludirash na Grcija ostavi gi da si imaat svoe mislenje a ti teraj si ja svojata... vprochem pishuvav za neshto drugo a toa se negativnite iskustva na primena na Patriotizmot na nash*te prostori i golemite zagubi i minusi od toj proizvod i objasnuvav deka Nacionalizmot e vsushnost identitet na Patriotot ~,,~
http://protravelguide.com/Images/VladTepesDraculaBranCastle.jpg
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 14:50
Originally posted by Vlad Tepesh Vlad Tepesh напиша:

~,,~Pishuvav na temata a ne da se nadovrzam na predhodnite postovi~,,~ Koj ti brani da se chuvstvuvash kako sakash i taka da se narekuvash i dr. toa shto nekoj ne e istomislenik so tebe i nemash prodja kaj nego vo konkreten sluchaj aludirash na Grcija ostavi gi da si imaat svoe mislenje a ti teraj si ja svojata... vprochem pishuvav za neshto drugo a toa se negativnite iskustva na primena na Patriotizmot na nash*te prostori i golemite zagubi i minusi od toj proizvod i objasnuvav deka Nacionalizmot e vsushnost identitet na Patriotot ~,,~

Zatoa napisav " nesto nepovrzano so prethodnite postovi"...
Ne aludiram na tvojot post, ne se prepoznavaj vo moeto prasanje...
DeepBlue
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 14:55
Na mojot majcin jazik zborot patrida znaci tatkovina. A pod tatkovona verojatno bi mu doshlo neshto nasledeno od tateнамигнување (mala shega)
Shto e vo sushtina patriotizmot- sakanje na zemjata vo koja si roden, branenje na nejziniot integritet, spokojstvoto i blagosostojbata na site nejzini gragjani, stari-mladi, zeni-mazi, deca, cuvanje na nejzinite granici i da ne redam. Me buni koga slusham deka patriotizam stana naednash pravoto Makedonija da bide tatkovina necija povekje necija pomalku. Odnosno nekoj smee da ja imaa 100%, nekoj 20 ili 25 % a nekoj 0,05 %. I sega se prashuvam dali patriotot koj ja ima Makedonija za tatkovina 100% treba da plakja danoci, da ja brani koga nedaj boze ke ima vojni 100% a nekoj  mo nekolku stotinki od procentot? Koga toa nie dojdovme vo situacija da imame patriotizam vo procenti (dali toa go dobivme so ramkovniot) ili toa nekade dlaboko tleeshe pa sega mu faleshe samo mala iskra da plamne.
I navistina se prashuvam dali spored onie koi se pobrojni od mene i moeto etnicko malcinstvo jas sum pomal patriot vo ovaa zemja samo zatoa shto sum od nekoe etnicko malcinstvo koe i ne se dvoeshe, ne se deklarirashe kako svoe tuku poveke se drzeshe do drzavnosta a ne do etnickoto? Ima li pravo nekoj "patriot od onie 100% mene da mi rece - Lesno ti e tebe, tebe nema da ti go smenat ni imeto ni identitetot?збунетост
Kade ziveam jas???збунетост

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 14:55
Poentata na prasanjeto mi e:

Stanete svesni deka nikoj ne moze da ni nametne nesto.
Dodeka nie se delime na vakvi i onakvi, dodeka se grizime kako ke bideme okvalifikuvani, dodeka se grizime dali na nekoj drug ke mu gi povredime cuvstvata - NIKOJ NE VI MISLI DOBRO...

Za naseto "dorbo" sami treba da se izborime, nemame "postar" brat da se tepa za nas.
DeepBlue
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.