|
СТИХОВИ КОИ ВЕ ДОПРЕЛЕ |
Внеси реплика | страница <1 2223242526 67> |
Автор | ||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
She walks in beauty, like the night
Of cloudless climes and starry skies; And all that's best of dark and bright Meet in her aspect and her eyes: Thus mellowed to that tender light Which heaven to gaudy day denies. One shade the more, one ray the less, Had half impaired the nameless grace Which waves in every raven tress, Or softly lightens o'er her face; Where thoughts serenely sweet express How pure, how dear their dwelling place. And on that cheek, and o'er that brow, So soft, so calm, yet eloquent, The smiles that win, the tints that glow, But tell of days in goodness spent, A mind at peace with all below, A heart whose love is innocent! Lord Byron |
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
ana sk
Сениор Регистриран: 03.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2278 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...
|
||
lane62
Сениор Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
BESMRTNA PESMA – MIKA ANTIC
I Ako ti jave: umro sam, A bio sam ti drag, Mozda ce i u tebi Odjednom nesto posiveti. Na trepavicama magla. Na usni pepeljast trag. Da li si, uopste, ponekad Mislio sta znaci ziveti? K’o sneg u toplom dlanu U tebi detinjstvo kopni. Brige… Zar ima briga? Tuge… Zar ima tuga? Po merdevinama maste U mladost hrabro se popni. Tamo te ceka ona Lepa, al’ lukava, duga. I zivi. Sasvim zivi. Ne grickaj kao mis dane. Siroko zvaci vazduh. Prestizi vetar i ptice. Jer, najzad, sve kratko traje: Odjednom nasmejani U ogledalu nekom Dobijaju zborano lice. Odjednom, u ponekom uglu, Vreba poneka suza. Nevolje na prstima stignu. Godine postanu sivlje. Odjednom svet, Dok hodas, Sve vise ti je uzan I osmeh sve tisi i tisi I nekako – iskrivljen. Zato zivi. Al’ sasvim. I ja sam ziveo tako. Za pola veka samo Stoleca sam obisao. Priznajem: pomalo luckast. Ponekad: naopako. Al’ nikad nisam stajao. Vecno sam isao… Isao… Stvarno, da li si kat-kad Mislio sta znaci umreti? I, gde to nestaje covek? Sta ga to zauvek iste? Nemoj ici na groblja - Nista neces razumeti. Groblja su najcrnji vasar, I ruzno pozoriste. Ti nisi za takve teatre Gde nema nade i vatre, Teatre presahlih suza Gde vlada grobljanski red, Gde nema svadje i pesme I nema aplauza. I kraj se zna unapred. II Ako ti jave: umro sam, Evo sta ce to biti. Hiljadu sarenih riba Leprsace mi kroz oko. I zemlja ce me skriti. I korom ce me skriti. A ja cu za to vreme Leteti visoko… Visoko. Zar mislis da moja ruka, Koleno, Ili glava Moze da bude sutra Koren breze, Il’ trava? Da neka malecka tajna Il’ neki luckasti strah Mogu da postanu sutra Tisina, Tama I prah? Znas, ja sam odnekud sa zvezda. Sav sam od svetlosti stvoren. Nista se u meni nece Ugasiti ni skratiti. Samo cu, obicno tako, Jedne slucajne zore Svom nekom dalekom suncu Zlatnih se ociju vratiti. Jer ja sam za teatre Sa mnogo srca i vatre, Gde nikad ne vlada red, Gde ima i svadje, I pesme I vriske, I aplauza. I kraj se ne zna unapred. III Ja sam prelepo ziveo, Jer to sam zaista znao. Ako ti jave: umro sam, Ne veruj, To ne umem. Ljubav je jedini vazduh Koji sam udisao. I osmeh jedini jezik Koji na svetu razumem. Na ovu zemlju sam svratio Da ti namignem malo. Da za mnom ostane nesto Kao leprsav trag. I zato: ne budi tuzan. Toliko mi je stalo Da ostanem u tebi Budalast i cudno drag. Nocu, kad gledas u nebo I ti namigni meni, Neka to bude tajna. Uprkos danima sivim, Kad vidis neku kometu Da nebo zarumeni, upamti: to JA jos uvek sasav letim i zivim. |
||
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
||
lane62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Osmeh
Djura Jaksic Volem slusat morskijeh talasa Strahovitu smrtonosnu jeku, I nozeva krvozednu seku, I lajanje nesnosljivih pasa; Volem cuti groma lelek pusti, I urlanje lavova svirepo: Nego osmeh umereni lepo S covecijih tankih slusat usti. More davi, strasno lav ujeda, Sablja sece, grmec grom obara - Al' toliko pokora ne stvara, Kao osmeh covecijeg jeda. |
||
|
||
orlov
Сениор army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zjelim josh i za uvjek da budem dio TEBE..................
|
||
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
lane62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Annabel Lee
It was many and many a year ago, In a kingdom by the sea, That a maiden there lived whom you may know By the name of Annabel Lee; And this maiden she lived with no other thought Than to love and be loved by me. I was a child and she was a child, In this kingdom by the sea; But we loved with a love that was more than love - I and my Annabel Lee; With a love that the winged seraphs of heaven Coveted her and me. And this was the reason that, long ago, In this kingdom by the sea, A wind blew out of a cloud, chilling My beautiful Annabel Lee; So that her highborn kinsman came And bore her away from me, To shut her up in a sepulchre In this kingdom by the sea. The angels, not half so happy in heaven, Went envying her and me - Yes!- that was the reason (as all men know, In this kingdom by the sea) That the wind came out of the cloud by night, Chilling and killing my Annabel Lee. But our love it was stronger by far than the love Of those who were older than we - Of many far wiser than we - And neither the angels in heaven above, Nor the demons down under the sea, Can ever dissever my soul from the soul Of the beautiful Annabel Lee. For the moon never beams without bringing me dreams Of the beautiful Annabel Lee; And the stars never rise but I feel the bright eyes Of the beautiful Annabel Lee; And so, all the night-tide, I lie down by the side Of my darling - my darling - my life and my bride, In the sepulchre there by the sea, In her tomb by the sounding sea |
||
|
||
ana sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
STREPNJA
Ne, nemoj mi prići!Hoću izdaleka Da volim i želim oka tvoja dva. Jer sreća je lepa samo dok se čeka, Dok od sebe samo nagoveštaj da. Ne,nemoj mi prići!Ima više draži Ova slatka strepnja,čekanje i stra`. Sve je mnogo lepše donde dok se traži O čemu se samo tek po slutnji zna. Ne,nemoj mi prići!Našto to, i čemu? Iz daleka samo sve k`o zvezda sja; Iz daleka samo divimo se svemu. Ne,neka mi ne priđu oka tvoja dva. Desanka Maksimovic |
||
|
||
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Prolaze gradom umorne bivse lepojke
iz moje slatke mladosti skrivaju bore, s linijom se bore vreme im smislja pakosti Najbolji momci sa korzoa mladi lavovi, mangupi, ugursuzi sad su soferi, magacioneri kriju ih mracni bircuzi... |
||
Sho-Sana
Сениор Регистриран: 24.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2944 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот, - не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот. Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe |
||
pcelka
Сениор Регистриран: 10.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 3326 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Камења
Секогаш тие камења. Дамир Шодан ...!!! |
||
секој нов ден, носи нова надеж...
|
||
ana sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
''AKO'':
Ako mozes da vidis unisteno delo svoga zivota, i bez jedne reci da ga ponovo gradis, ili da bez uzdaha ili protesta, podneses gubitak onoga sto si dugo tekao; ako mozes da budes zaljubljen, ali ne i lud od ljubavi, ako mozes da budes jak, a da ipak ostanes nezan, da ne mrzis one koji tebe mrze, a da se ipak boris i branis; ako mozes da slusas kako tvoje reci izvrcu nevaljalci, da razdraze glupake, i da cujes kako luda usta o tebi lazu, a da sam ne kazes ni jednu laz; ako mozes da sacuvas dostojanstvo i slavu, ako mozes da budes skroman, iako si savetodavac kraljeva, ako mozes da volis svoje prijatelje kao bracu, a da ti ni jedan ne bude sve i svja; ako znas da razmisljas, da posmatras i upoznajes, a da nikad ne postanes skeptik ni rusilac, ako znas da sanjaris, a da ti san ne bude gospodar, da mastas, a da ne budes samo mastar; ako mozes da budes cvrst, ali nikad divalj, ako mozes da budes dobar, ako mozes da budes pametan, a da nisi cistunac i sitnicar; ako mozes da zadobijes pobedu posle poraza, a da te dve varke podjednako primis, ako mozes da sacuvas hrabrost i glavu, kad je svi ostali izgube. Tada ce sreca i pobeda biti zauvek tvoji poslusni robovi, i ono sto vise vredi nego slava: Bices Covek Sine moj! Radjard Kipling __________________
|
||
|
||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ThePPPTrooper
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор АнтиКомунист.. Регистриран: 12.Декември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 581 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Стерна
Ами моите стари зер не се плашат од Стерна што ја правел Марко Крале под Маркови кули, и што ја затнал водата со не знам колку арари со бубаќ и ковани со бруќе колку еден аршин големи, та ја затнал водата и го к*ртулисал Прилепското поле да не стане како Охридското Езеро. М. Цепенков Ја затнав Стерната со бубаќ, со партали, со песочиште, со чакалиште, со камења, со карпи што ги натрупав на дувлото — да крепат. Беше заден час! Сонот ми скипна. Во ниедна доба сум одел да наслушнам како приидува водата, како гргори, грчи и зајачува под земи, се лути некому — а не го разбираш зборот — се токми да излезе како сура мечка од пештера, да потера лов. Ноќе. Знаев: трепелива таа го чека својот час. Таа ќе почека да го успие мајка детето, и лелејката да запре во лулањето, елемијата во вртењето, таа ќе почека да вечераат орачите, да ги сопашат објалата, да ги потурат опинците со плева, таа ќе почека да згасне последното жарче под пепелот, последното ѕвонче во трлата да молкне, и пците да се притајат, и старците што ги мачи бесоница и кашлица — да тивнат. Да биде глуво и спокојно и темно кога ќе рикне. Стерната. Таа го чека само својот час. Сите спијат, а само јас буден во трудната ноќ, како ајдут на пусија, чекам — полн од нејзиното подземно бучење, сиот намовнат кога за малку ќе молкне — зашто тогаш крои најлошо и се присеќава. Ми иде да викам, да мавтам со раце, да будам! ...А кога запрев, задишен и потен, и минав со кална рака по челото, кога се исправив сосем простум и вдишив со сета душа воздух и тишина, чув — некој под земи, далеку, се кикоти, како да ја прекрил устата со дланка. Истрпнав. ...како јас да ја создавам Стерната и треба да го изречам нејзиниот збор. Наслушувам: таа расте. Таа го чека само својот час — да биде глуво и спокојно и темно кога ќе рикне, ќе се оттиши, ќе гргне, да поклопи, да подави, да повлече, да се успокои во ширината. Блаже Конески |
||
Those who wants to live, let them fight, and those who does not want to fight in this world of eternal struggle, do not deserve to live!
|
||
Внеси реплика | страница <1 2223242526 67> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |