IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Српска пропаганда и окупација на Македони
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Српска пропаганда и окупација на Македони

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 33>
Автор
Порака
Pirinec Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pirinec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 16:14
DelijaSkopje
Не бе jас само кажувам една от многото книги :)
Еве малко цитат от неjа:
"Ја напуштив Македонија оскрбен, ужаснат. Згнасен од тоа што го видов таму, разбрав и сам проверив - благодарение на одобренијата за проучување, со кои располагав и наспроти големите усилби на белградските агенти по секоја цена да ме спречат да ја откријам вистината... Јас, Французинот, кој длабоко ја сака Србија и кој достапно го докажал тоа во текот на 20 години... ги признавам сите жестокости, насилија, деспотизам, аморалност во сите случаи, без исклучок... Јас го видов следното: еден селанец, близу до селото Орсак, меѓу Куманово и Ново Село, со симнати панталони, беше врзан за дрво.
Целото лице, грбот и стомакот му беа облеани во крв. Опколен беше од тројца џандари и еден поднаредник. Четвртиот џандар излегуваше од една куќа. Тој во торба носеше една мачка, која се оттргнуваше да избега. И ги кренаа панталоните на жртвата, ги подврзаа под секое колено и ја ставија внатре мачката, веќе силно разбеснета. Целото село - мажи, жени, деца, молчеа онемени. Човекот, на кого разбеснетото животно му ги кинеше месата, завиваше од страшни маки... А двете жени? Умреа ли, без да признаат?" - "Без да признаат? А, тоа не може да се случи. Со свеќа... Ако одречува, ја исправаат, расчекорена, запалуваат свеќа и малку по малку ја искачуваат пругоре меѓу нозе. Малечките (има три години оттогаш, откога беа тука) како волчици завиваа. Не можеше да се стои во канцеларијата од смрдеа. После ги обесивме на дрво" (Анри Пози: "Војната се враќа", Париз, 1934 година)."

Тоа са факти от странци...ти ако сакаш от Тито ми цитираj шо избереш ама нема коj да ти верува

Изменето од Pirinec-Vrhovist - 30.Јули.2009 во 16:18
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 16:15
Originally posted by DelijaSkopje DelijaSkopje напиша:

Ti begas od vistinata i ja tolkuvas sosema poinaku...   90 % od onie koi bile maltretirani ili deportirani bile bugari od Makedonija koi se borele za Bugarskata kauza... 90% od niv ucele i rabotele za Sofija i ne im smetalo toa sto ucat na bugarski, a im smetalo sto ucat na srpski... Pazi Bogati... Toa ze tebe da ne se Makedonci slucajno...???

Ајде понуди некој документ ,те молам, вака само се вртиш во круг и повторуваш едно исто, со надеж дека некој нешто ќе поверува. Јас ти понудив документи за МАКЕДОНЦИ како бабата на Страшо Пинџур, Методија Андонов-Ченто, Шаторов-Шарло кои се изјаснувале како Македонци, се бореле за слободна Македонија и биле малтретирани и мачени од Србите, тоа е факт, ама ти ги заобиколуваш досега и збор не кажа за истите, како и за мапите, кои се мошне разбирливи, ама како за кого нели ( борба за вистината чинам беше тоа ).
Повели демантирај ме со документи, со емотивни изјави не можеш воопшто ништо да постигнеш, барем јас не сум емотивен кога станува збор за овие работи.
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 16:30

Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Зборуваш за Србомани/Бугарофили или таканаречени пропагандисти кои ги има и од Српската и од Бугарската страна.Всушност тие две земји по неколку војни решиле дека копјата ке се кршат преку Македонското прашање и затоа потполно ги маргинализираат Македонците во време по Балканската војна,едните ги нарекуваат Срби(ако се против бугарите) а другите ги нарекуваат Бугари(ако се против србите) - едноставно борбата била против создавање на Македонска држава и допуштање на Македонско самоопределувањенамигнувањеТоа е вистината,а од неа бегање немаголема%20насмевка

Ti begas od vistinata i ja tolkuvas sosema poinaku...   90 % od onie koi bile maltretirani ili deportirani bile bugari od Makedonija koi se borele za Bugarskata kauza... 90% od niv ucele i rabotele za Sofija i ne im smetalo toa sto ucat na bugarski, a im smetalo sto ucat na srpski... Pazi Bogati... Toa ze tebe da ne se Makedonci slucajno...???

Ти само си ставаш цифри од ракав извлечени - каде 90% најде,во која смисла Македонците ги правиш Бугари а тие се бореле воедно и против Бугарите и против Србите.

Ова само сакаш да изиграваш тврдоглав Србин и ништо повеке,демек „Косово е Српско а Србин ни за лек„

Неможе тоа така,дај конкретни докази и поткрепи го твојот муабет како што јас ти дадов конкретни докази - инаку муабетот ти е како на Српска тралалајка,рекла-казала муабет намигнување
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 16:44
Би било убаво кога сето тоа што се тврди е во фототипно издание (документ или др.) и нормално да е на Македонски за да не би била Српска пропаганда нормално
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 16:46
.

Читај сам како што се изјаснувал и кои факти си ги побил ( без документи- пак со емотивни изјави и некои српски страни ). Јас нудам ДОКУМЕНТИ, како овој горе каде јасно стои дека по националност е МАКЕДОНЕЦ, ти рекла-кажала. ШАторов тоа што го сторил го сторил по наредба на коминтерната,а не е тема неговиот живот, туку времето на српската окупација и одразувањето врз животот на Македонците, а него го зедов како пример!
А Ченто? Зошто во 1940 е осуден на смрт? Зошто организира Илинденски демонстрации против Србите?
За баба му на Пинџур имаш на темава, побарај, поназад е.

Кон врв
DelijaSkopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Март.2008
Поени: 1580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 17:25
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

.Читај сам како што се изјаснувал и кои факти си ги побил ( без документи- пак со емотивни изјави и некои српски страни ). Јас нудам ДОКУМЕНТИ, како овој горе каде јасно стои дека по националност е МАКЕДОНЕЦ, ти рекла-кажала. ШАторов тоа што го сторил го сторил по наредба на коминтерната,

... Moite dokazi ne ti cinat, pa gi narekuvas rekla - kazala...       Koi dokumenti gi nudis ti...???
Nekoj so sila go nateral da odi i da se zaclenu vo Bugarskata komunisticka partija...??? Ne bidi smesen... Od DRVATA ne ja gledas SUMATA...!!!

Изменето од macedon_alex - 30.Јули.2009 во 17:30
"ОСУМ ИПОУ ИУЈАДИ ВУЃЕ..."
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 17:27

.Читај сам како што се изјаснувал и кои факти си ги побил ( без документи- пак со емотивни изјави и некои српски страни ). Јас нудам ДОКУМЕНТИ, како овој горе каде јасно стои дека по националност е МАКЕДОНЕЦ, ти рекла-кажала. Шаторов тоа што го сторил го сторил по наредба на коминтерната,

... Moite dokazi ne ti cinat, pa gi narekuvas rekla - kazala...

Каде ти постираше доказ? Каде се документите? Ако немаш документи за твоите тврдења, ете, барем најди документи со кои ќе докажеш дека моите не се вистините.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 17:29
Ne bidi smesen... Od DRVATA ne ja gledas SUMATA...!!!
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 17:30

Да навлегувам во бесмислени философии со тебе немам намера, затоа прашувам кратко и јасно: Имаш ли документи или немаш?
Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 17:52
Зошто не знаеме да полемизираме за темата која е дадена и секогаш темите скршнуваат во друга насока? И повторно одиме со навредлив тон, дали сме неспособни да комуницираме на едно нормално ниво?
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 17:57
Политика, Косово и слични теми имате на соодветни подфоруми ова е "Историја", дискусиите се од историски аспект, не од дневно-политички!

Бугиман, одличен пост, сите да го прочитаат, иако си оф-топик и ти, нека постои малку!
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 18:07
Originally posted by Pirinec-Vrhovist Pirinec-Vrhovist напиша:

DelijaSkopje
Не бе jас само кажувам една от многото книги :)
Еве малко цитат от неjа:
"Ја напуштив Македонија оскрбен, ужаснат. Згнасен од тоа што го видов таму, разбрав и сам проверив - благодарение на одобренијата за проучување, со кои располагав и наспроти големите усилби на белградските агенти по секоја цена да ме спречат да ја откријам вистината... Јас, Французинот, кој длабоко ја сака Србија и кој достапно го докажал тоа во текот на 20 години... ги признавам сите жестокости, насилија, деспотизам, аморалност во сите случаи, без исклучок... Јас го видов следното: еден селанец, близу до селото Орсак, меѓу Куманово и Ново Село, со симнати панталони, беше врзан за дрво.
Целото лице, грбот и стомакот му беа облеани во крв. Опколен беше од тројца џандари и еден поднаредник. Четвртиот џандар излегуваше од една куќа. Тој во торба носеше една мачка, која се оттргнуваше да избега. И ги кренаа панталоните на жртвата, ги подврзаа под секое колено и ја ставија внатре мачката, веќе силно разбеснета. Целото село - мажи, жени, деца, молчеа онемени. Човекот, на кого разбеснетото животно му ги кинеше месата, завиваше од страшни маки... А двете жени? Умреа ли, без да признаат?" - "Без да признаат? А, тоа не може да се случи. Со свеќа... Ако одречува, ја исправаат, расчекорена, запалуваат свеќа и малку по малку ја искачуваат пругоре меѓу нозе. Малечките (има три години оттогаш, откога беа тука) како волчици завиваа. Не можеше да се стои во канцеларијата од смрдеа. После ги обесивме на дрво" (Анри Пози: "Војната се враќа", Париз, 1934 година)."

Тоа са факти от странци...ти ако сакаш от Тито ми цитираj шо избереш ама нема коj да ти верува

Mislam deka ako se potrudam malku ovoj tekst ke go najdam i ke mozam da te demantiram. Ova me potsetuva na tekst od izveshtaite na Karnigievata komisija za izvrshenite zlostorstva na bugarskite vojnici vrz nedolznoto makedonsko nselenie. No ajde da ne gresham dusha prvo da najdam. Go zapamtiv tokmu po mackata.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 18:09

Да навлегувам во бесмислени философии со тебе немам намера, затоа прашувам кратко и јасно: Имаш ли документи или немаш?

E pa jas ti gi davam , a ti gi brises... Ili nekoj drug neznam...     

Ti kazuvam za zapisi za toj Satorov, a nekoj ne mu odgovara i gi brise...   A bas se potrudiv da gi najdam... Ima li fajde pak da dokazuvam koga nekoj gi brise...       

No ti dadi uste nekoj tvoj "fakt" , a jas ke ti go pobijam do utre, samo nekoj da ne gi brise tie moi postovi OK...???

Изменето од macedon_alex - 30.Јули.2009 во 18:18
"ОСУМ ИПОУ ИУЈАДИ ВУЃЕ..."
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 18:14

E pa jas ti gi davam , a ti gi brises... Ili nekoj drug neznam...     

Ti kazuvam za zapisi za toj Satorov, a nekoj ne mu odgovara i gi brise...   A bas se potrudiv da gi najdam... Ima li fajde pak da dokazuvam koga nekoj gi brise...       

No ti dadi uste nekoj tvoj "fakt" , a jas ke ti go pobijam do utre, samo nekoj da ne gi brise tie moi postovi OK...???

"Записи". Оф леле. Какви црни записи, па уште и автентични....тоа некој си напишал нешто и ајде сега записи. Научи да разликуваш официјален документ од чкртаница на web-страна па дојди да говориме документирано за историјата!

Изменето од macedon_alex - 30.Јули.2009 во 18:20
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 33>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.