IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Албанците заштитени со закон!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Албанците заштитени со закон!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2930313233 45>
Автор
Порака
kumanovaboy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јуни.2009
Статус: Офлајн
Поени: 98
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kumanovaboy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2009 во 18:06
Diogen eve i jas na tebe nesto konkretno da ti kazam, tamu kaj sto rabotam jas finansiskiot direktor i sekretarkata se makedonci, dneska mi trebase M1 i M2 da zemam za da apliciram za viza, otidov tamu i taa mudrata makedonka mi vika , dodji posle 10 minuti posto nemozam da go najdam toj dokument, otidov jas posle 30 minuti i mi vika decko vidi doma da ne ti se dokumentite posto tuka gi nemam jas, Bog da cuva , se cudam i jas kako moze edna makedonka da bide tolku ne sposobna i da gi gubi dokumentite, M1 i M2 ne mi trebat mene doma druze , tuku taa kako odgovorna na tie raboti treba da gi sredi i da gi ima negde , a ne da gi gubi dokumentite na vrabotenite. taka da kaj da ides ima nepismeni bili od nasi bilo od vasi.
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2009 во 18:13
Originally posted by kumanovaboy kumanovaboy напиша:

Diogen eve i jas na tebe nesto konkretno da ti kazam, tamu kaj sto rabotam jas finansiskiot direktor i sekretarkata se makedonci, dneska mi trebase M1 i M2 da zemam za da apliciram za viza, otidov tamu i taa mudrata makedonka mi vika , dodji posle 10 minuti posto nemozam da go najdam toj dokument, otidov jas posle 30 minuti i mi vika decko vidi doma da ne ti se dokumentite posto tuka gi nemam jas, Bog da cuva , se cudam i jas kako moze edna makedonka da bide tolku ne sposobna i da gi gubi dokumentite, M1 i M2 ne mi trebat mene doma druze , tuku taa kako odgovorna na tie raboti treba da gi sredi i da gi ima negde , a ne da gi gubi dokumentite na vrabotenite. taka da kaj da ides ima nepismeni bili od nasi bilo od vasi.

Тука апсолутно се согласувам со тебе...
Неспособноста на администрацијата не се должи САМО на запослување по етничка линија , туку тоа е проблем кој се влече со години, и е практично рак рана која со одлуката да се примат нови кадри по етничка основа само се продлабочува...
Инаку јас етничката застапенсот би ја реализирал не со примање на нови кадри туку со отпуштање...
Од друга страна ќе се сложиш ли,дека е срамота да се примат кадри во администрацијата кои не го говорат македонскиот јазик???
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kumanovaboy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2009 во 18:50
kulturizm jas ne rekov deka se soglasuvam da se primat sekakve bitange na rabota, no ne znaci toa deka ako e makedonec ke mora da bide primen na rabota bez razlika dali e sposoben ili ne, osven toa sto ne treba da se primat luge sto ne znat makedonski , ne treba da se primat ni luge sto ne znat albanski na tie mesta kaj sto ima nad 20% albanci, no ova e samo edno prasanje koe moze da se resi , bidejki jazikot se uci i ne e problem, najmizorno e toa sto primat luge sto se idioit, nemat 1% covestvo vo sebe, strav tie da odis vo nekoj salter da pobaras nekoj dokumnet, mene toa poveke me boli.

i uste nesto sto najveke me boli e toa sto luge se primat po partiska linija, jas ti garantiram tebe deka ako se pocnuva da se vrabotat albanci so konk*rs, bez partiska linija, ke najdes iljadnici albanci sto se sposobni za bilo koja rabota, ama druze deneska vo ova drzava ne gi sakat pametnite i sposobnite, tuku poveke gi sakat partiskite militanti.

Изменето од kumanovaboy - 24.Јули.2009 во 18:52
Кон врв
Diogen Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2009
Поени: 355
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Diogen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2009 во 23:44

Пријателе, немам ништо против способните, а неспособните кои се вработени по партиски или етнички клуч ги сметам за тумор на Македонија.
Ајде малку да ги баталиме квотите за момент, да гледаме реално работите, имаш ситуација каде со примена на сила  - буквално, се бара отварање на нови паралелелки во школо по желба, или вработување во државна администрација. Ако му кажеш дека треба да ги докаже своите квалификации и да помине тест, наеднаш станува „угнетен“. Кажи ми , те молам , една земја, каде човек се вработува по етничка линија , а не по стручност и образование.
Постои само една земја на оваа планета, каде секој што е тотално неспособен се повикува на партиска книшка или етничко потекло, за да живее како паразит.....
А тоа ти е брат и на моја и на твоја штета. Ама додека тераме еуфорично една глупост, не гледаме дека сами се зафркнуваме. Тој твојот етнички, кога ке застанеш пред него на шалтер, само ќе ти го нахрани егото дека ќе си поправите муабет на ваш јазик- работа нема да завршиш. Исто е и со партиските, никаква корист ни од едни, ни од други.
Треба да сфатиме дека ни треба мала администрација составена од чисти квалификувани професионалци, макар биле сите Албанци, а не да раниме еден тумор кој станува толку голем што не ќе може ни хируршки да се отстрани...
Ама кај нас , за жал , на заедничка штета, тераме политика на економско самоуништување, ја намалуваме невработеноста со трупање све  и сешто во администрација, па се здолжуваме во странство да ја ранима таа администрација, која патем со своите ненормални плати  го качи просекот на платите..
Поточно ако паразитите земаат 30000 плата, јас и ти 10000 , треба да си среќен зашто јас и ти според статистика земаме 20000 плата.
Во каков ли хаос само живееме, којазнае дали некогаш ќе ги отвориме очите....

Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2009 во 23:50

ne znam dali vo nekoja druga drzava vo svetot ima kvoti kako sto ima vo makedonija, da se stavat kvoti za skolo ova e nesto necueno i nevideno , pa sakame evropa posle, na primer vo amerika nema kvota za hristijani ili muslimani , za crnci ili belci, tuku ima paralelki kade sto se primat ucenici , pa moze vo tie paralelki da ima po 30 crnci i samo eden belec , i nikomu nisto , a tuka ti dava kvota za tolku ucenici i gotovo , ne znam so vakva politika do kaj mislat da ja terat ova drzava, tesko deka makedonija moze da opstojuva kako drzava se dodeka gi delime lugeto po nacionalnost i vera.

a ti andjelina ne mikazuvaj na mene kolku si lojalna sprema ova drzava, znam jas kolku vie makedoncite plakate smetki , na primer da doagam doma kaj tebe ke najdam 100000% poveke neplateni smetki otkolku sto ti ke najdes kaj mene doma,

момче кумановче,еве јавно пред сите те поканувам да дојдеш кај мене дома...ќе ти ги приложам сите сметки и даночни обврски,уредно платени.
моите обврски кон државата се подмирени.одкако убаво ќе ги разгледаш платените сметки има да честиш еден ручек за казнаплазење
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kumanovaboy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2009 во 23:56
ne eden rucek tuku site ke gi cestam so po eden rucek ako ti kaj mene ke najdes nekoja neplatena smetka ,

Diogen toa sakav i jas da kazam, deka ne treba nie da gi gledame tie nepismeni sto se vraboteni od partijata i da vikame eve kolku se glupi albancite ili makedoncite, se dodeka vo ova drzava se vrabotuvat luge po partiska linija, jas ti garantiram na tebe deka ke bideme najnesposobna drzava vo svetot , ( zboruvam za administracijata).

a sega nesto ke ti kazam i za kvotite, ne se krivi tie sto protestirat, tuku krivi se tie slabi ucenici sto preku poznastva im gi fatija mestata na tie sto protestirat, problemot e vo ova , tie ne protestirat za da napravat problemi bidejki ne ja sakat makedonija, tuku tie se protiv ona sto mestata na nivnite deca se zafateni od nepismeni.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Diogen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2009 во 23:58

ne treba da se primat ni luge sto ne znat albanski na tie mesta kaj sto ima nad 20% albanci.
Види вака, во Македонија официјален јазик е Македонскиот и кирилското писмо. Ако ја почитуваш државата во која живееш , Македонскиот јазик не треба да ти биде пречка. Тие места со над 20% Алабанци каде се наоѓаат, во Албанија или Македонија?
Овој експеримент, наречен „Рамковен договор“ е странски проект кој некои повремено го признаваат, го пишав тоа во еден мој претходен пост. Македонија е експеримент на ЕУ , а Албанците и Македонците се еспериментални глувци. Идејата беше да се види дали таков систем ( прв од ваков вид некаде ) може да опстои за да го применат на планот Косово. Бидејќи Македонците се толерантни, ЕУ помисли дека експериментот успеа. Сега пробуваат истиот рецепт на Косово. Ама ако нема странски сили таму, Албанците ќе ги истребат и оние малку неалбанци што останаа. Сега ЕУ свати дека експериментот им е жива утка, ама касно, проблемот метастазира....А овие немаат лек....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Diogen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 00:10

a sega nesto ke ti kazam i za kvotite, ne se krivi tie sto protestirat, tuku krivi se tie slabi ucenici sto preku poznastva im gi fatija mestata na tie sto protestirat, problemot e vo ova , tie ne protestirat za da napravat problemi bidejki ne ja sakat makedonija, tuku tie se protiv ona sto mestata na nivnite deca se zafateni od nepismeni.
Да те потсетам на еден детал. Таму каде што има повеќе пријавени од предвидениот број, сите полагаат тест, па кој е најдобар влегува, другиот не. Зошто Албанците одбраа сила, наместо памет? Што да прават другите неалбанци кои не влегоа во квотата? Треба да излезат на улица и да тепаат, па на сила да бидат запишани?
Ако не поминеш тест, и не си доволно способен за упис во едно училиште, шансата ќе ја бараш во друго , училиште.
Пак ќе повторам, не постои никаде систем како овој што е воспоставен тука. Систем тотално апсурден и сам по себе нелогичен...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kumanovaboy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 00:13
Diogen jas nemam nisto protiv makedonskiot jazik, ama bas nisto, tuku stara pogovorka vika, kolku poveke jazici znaes tolku poveke vredis. i ne go mesaj kosovo tuka, normalno deka vo kosovo ke ima problemi bidejki ne podaleku od 10 godini tamuy srbite napravija neviden masakr ubivajki 13.000 albanci, i normalno deka tamu seuste ima nervoza bidejki ima semejstva na koj sto im bea ubieni po 5-6 clenovi. no so tek na vreme i tamu ke se resi problemot.

jas kako albanecv sto ziveam tuka ne ja gledam makedonija kako nekoja druga drzava, bidejki mkedonija e i moja tatkovina kako sto e i tvoja, tuku ako pocneme vaka da gledame na rabotite i da se mrazime megu sebe , kaj ke stigneme , ako na omrazata i vrakame so omraza kako ke zavrsi togas omrazata, ako treba na ova drzava i kineski neka se zbori samo neka odi napred i da imame podobra zivot, jazikot e samo alatka koja ni sluzi da se razbereme, tie administrativci neka zborat na koj jazik si sakat , samo neka si ja zavrsat rabotata za jas i ti ta bideme zadovolni, se nadevam deka sum jasen
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 00:19
за една паралелка конк*рираат 90 деца
паралелката може да има 34 деца најмногу
значи,не се работи за неписмени деца
конк*рирале повеќе деца отколку има предвидени места
значи,што правиме сега
сите 90 полагаат приемен,а првите 34 со најмногу бодови се запишани
во што е проблемот?
сами го измислиле па зеле патлиџани и удри по министерството
(не велам дека министерството донесува паметни одлуки,ама ситуацијата е таа и со патлиџани не се решава)
на сето згора(она што најмногу ме нервира)во првите “борбени“редови стојат деца од 5-10 години
позади нив баби и дедовци
зошто?на што личи тоа?има институции преку кои се бара правда
нели сме цивилизиран народ?
и ќерка ми полагаше приемен,па јас не отидов наоружана со патлиџани пред влада
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Diogen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 00:26

Diogen jas nemam nisto protiv makedonskiot jazik, ama bas nisto, tuku stara pogovorka vika, kolku poveke jazici znaes tolku poveke vredis. i ne go mesaj kosovo tuka, normalno deka vo kosovo ke ima problemi bidejki ne podaleku od 10 godini tamuy srbite napravija neviden masakr ubivajki 13.000 albanci, i normalno deka tamu seuste ima nervoza bidejki ima semejstva na koj sto im bea ubieni po 5-6 clenovi. no so tek na vreme i tamu ke se resi problemot.

jas kako albanecv sto ziveam tuka ne ja gledam makedonija kako nekoja druga drzava, bidejki mkedonija e i moja tatkovina kako sto e i tvoja, tuku ako pocneme vaka da gledame na rabotite i da se mrazime megu sebe , kaj ke stigneme , ako na omrazata i vrakame so omraza kako ke zavrsi togas omrazata, ako treba na ova drzava i kineski neka se zbori samo neka odi napred i da imame podobra zivot, jazikot e samo alatka koja ni sluzi da se razbereme, tie administrativci neka zborat na koj jazik si sakat , samo neka si ja zavrsat rabotata za jas i ti ta bideme zadovolni, se nadevam deka sum jasen
Се сложувам со тебе во најголем дел од постот, треба да бидеме сите Македонци (лојални на државата), а етничката припадност е интимна работа, не политичко оружје. Јас не сум етнички Македонец по потекло, ама тоа никаде не сум го користел или би го користел за лична корист. Го зборувам официјалниот јазик на оваа земја ,и  се борам за професионализам , а не за полтронизам и популизам.
А Србите никаде не ги спомнав, спомнав неалбанци , а тоа не значи само срби, но да не одиме надвор од темата, Косово е за друга дискусија, го спомнав само на кратко во контекст на експериментот што се изведува овде...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kumanovaboy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 00:29
prijatelke dali si sigurna deka tie sto bile prvi primeni i so najgolemi bodovi se realni, tatko mie e nastavnik i sekogas koga doaga kraj na godina toj poluduva, bidejki kako sto vika imat golem pritisdok za na tie slabi ucenici da im gi zgolemat ocenkite za da dobijat bod plus , bidejki se deca na nekoj , toa se slucuva i so polaganjata, vazno e da polagas ama ne e vazno dali znaes, ima drugi sto se grizat za toa, i se dodeka ne se resi ovoj problem, vaka ke bide sekogas, ne moze nepismen so sila da ni bide utre profesor,
a zatoa deka ima institucii samo se lazes, tuka vo ova drzava nema nisto , ti garantiram , kako sto ti rekov jas rabotam vo edna nacionalna televizija i sekoj den se zanimavam so ovie problemi , ministerot nitu ednas ne sedna na masa da diskutira za ovoj problem tuku sekogas gi razbegnuvase ovie sredbi, problemot e tuka vo vid na piramida, se dodeka faraonet ne e podgotven da gi resi problemite , sekogas narodot ke se buni.

Изменето од kumanovaboy - 25.Јули.2009 во 00:30
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kumanovaboy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 00:37
Originally posted by Diogen Diogen напиша:

Се сложувам со тебе во најголем дел од постот,

i ne e ubavo da se slozuvame sekogas, bidejki togas nema da imame debata ike se zatvori forumot

Изменето од kumanovaboy - 25.Јули.2009 во 00:37
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 00:40
Ќе измислиме нови теминамигнување
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2930313233 45>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.