IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Уметност , култура и традиција
  Активни теми Активни теми RSS - Извадоци,исечоци,цитати
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Извадоци,исечоци,цитати

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2728293031 46>
Автор
Порака
Sho-Sana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2944
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sho-Sana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2009 во 16:18

.....
Javno iznosim recenice kojima sam te osvojio,
Govoreci o drugim stvarima govorio sam o tebi,
.....
Dok sam s tobom govorio telefonom
Moja krv je tekla zicom do tvojih usta
I telefonska mreza se pretvarala u krvotok,
.....
Neka mi bude zabranjeno da te volim,
Hocu da ispastam, hocu da pokazem sta mogu da ucinim za tebe.
.....
Sve sto je receno o buducnosti,
Da je receno o tebi, bilo bi istinito i ne bi propalo.
.....
Jer nista ne zasluzuje himne i toliku patetiku osim ljubavi
Zato sto me volis ja volim sve ostalo,
I nikome ne zelim zlo.
.....
Neka samo moji prsti budu prljavi od mastila,
I neka se proglasi ludakom
Svako ko pomisli da te vise voli!

(Matija Beckovic)

Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот,
- не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот.
Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe
Кон врв
Sho-Sana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Ноември.2008
Поени: 2944
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sho-Sana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2009 во 19:00
...
Се прашувам ...

дали времето ќе ја измазни нашата поезија
до немузикална прозаичност?

...

(kejt-d-grejt)

Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот,
- не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот.
Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe
Кон врв
lane62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2009
Поени: 7583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2009 во 20:26
OSTRVO PORTO SANTO

Ne volim zimu, sneg, ledenu santu,
Dizem sidro, idem na Porto Santu.
Ne volim ovu stud, ledenu hladnocu,
Pakujem stvari i idem kuda hocu.

Ne volim pahuljice, mnogo mi je draza
Na Portu duga, prekrasna plaza.
Ne volim celac, volim meki zlatni pesak,
Toplo more i suncev blesak.

Ne volim mecavu, gusi mi slobodu,
Najvise volim toplu kristalnu vodu.
Ne volim zimu i to ti je eto,
Zato bezim tamo gde je stalno leto.
P.Zubac

Daj više odmora jeziku nego rukama!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2009 во 10:43
Poznajem ženu Koja stalno kupuje sl*galice Kineske ,sl*galice,Pločice,Žice, Deliće koji se na kraju sklope U neku celinu.
Ona matematički Rešava sve svoje sl*galice.Živi pored mora.Iznosi šećer za mrave I veruje Iz dna duše
U bolji svet.

Bukowski...
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2009 во 00:56
Pomudro e da se nasoci svojata ljutina na problemite..........a ne na lugjeto...
Nasocete ja svojata energija na resenijata.................a ne na izgovorite......трепкање

kazal ......Vilijam Artur Vard......
a mudrata misla im ja posvetuvam na dvajca drugari od forumot.....
...губитник
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2009 во 09:47
уште помудро е да научиш да не го вовираш носот кајшто не му е место... можеш без него да останеп...

Изменето од majstorce62 - 17.Јули.2009 во 09:47
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
Panini Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Јули.2009
Поени: 222
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Panini Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2009 во 17:03
Nepostoi strav, samo razbiranje za neshtata....
Panini :)
MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2009 во 09:53
Nasite politicari se najdaleku od zaednicki stav....
koga se najblisku eden do drug....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 23:51
"Znam ja to... Svaka žena bi htela život, onako, ceo, iz jednog komada. Kako počne – da tera, da se ne prekida do kraja... To je, dabome lepo... ako je neko te sreće... A ako nije te sreće - šta će? - neka ga krpi iz parčića... deo po deo, kako joj dođe.

Moj ceo život je iz nekih zakrpa... Sve nešto na sitno, na kratko i pomalo. To nije ono... ali, šta mogu... neki život ipak jeste. Godine prođu i svaka žena skrpi neki život... Ima tu svačega... Al ima, bogami, i lepih komada!
Malo je života bez šavova i zakrpa... Ne može! Čovek je proklet! On bi hteo i dugo da živi i da mu bude lepo. E, a to je malo teže. Ne može! Može dugo, ali iz parčića.

Pogledajte, svako od nas nosi neku zakrpu... Svakome se primeti gde je šav – nekome na licu, nekome u očima, nekome u glasu! Svi smo mi krpljeni i sastavljani – iz mnogo delova. Mi više volimo život, nego život nas. U tome je stvar! E, a ako ga tako volimo, onda nije red da ga ogovaramo i da mu nalazimo mane.
Jel' tako?"

D. Radović
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2009 во 11:54
Ja svakako nisam hteo nista drugo do da pokusam da prozivim ono sto je samo od sebe naviralo iz mene. Zasto je to bilo toliko tesko?"
"Demijan", Herman Hese.

Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Август.2009 во 16:50
"Можеби е подобро така...Можеби е подобро да се прекине нагло, да се пресече се’ додека пламенот сеуште гори отколку да се стигне до онаа точка кога нежноста се претвора во љубезност,потребата во присила...Подобро е нешто да ти недостасува отколку да прекинеш затоа што ти станало премногу."
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2009 во 11:32

КОЛКУ ПУБЛИКА МУ ТРЕБА НА ЕДЕН ПИСАТЕЛголемо%20гушкање

Извадок од “Синобрадиот“ на к*рт Вонегат

----------------

Вдовицата Берман се согласува  дека Мерили ме користела ама не на начинот на кој мислеше татко ми.

“Ти беше нејзината публика,“ рече таа.“Писателите би убиле за публика.“

“Публика од еден?“ реков јас.

“Толку и` било доволно.“ рече таа.“Толку е секому доволно.Само погледни како и` се поправил ракописот и и` се збогатил речникот.Погледни за колку нешта сака да зборува, штом сфатила дека се фаќаш за секој збор. Таа секако не можела да пишува за тоа копиле Грегори. Исто така немало никаква смисла да им пишува на нејзините дома.Тие дури не знаеле ни да читаат! Дали навистина и`веруваше кога ти рече дека ги опишува нештата што ги видела низ градот затоа што можеби би сакал да ги насликаш?“

“Да“ реков, “мислам дека и` верував.“

Мерили надолго ми ги опишуваше редовите за леб во кои биле сите оние кои останале без работа поради Големата криза и луѓе во убави облеки кои очигледно имале пари, но кои сега продаваа јаболка на уличните агли и на луѓе без нозе на некој вид колички кои беа ветерани од Првата светска војна, или се преправаа дека се, продавајќи пенкала на Главната станица и на луѓе од високото општество возбудени од тоа што се дружат со гангстери во забранетите барови - такви нешта.

“Тоа е начин како да уживаш во пишувањето и да си го поправиш стилот,“  рече госпоѓа Берман. “Не пишуваш за цел свет и не пишуваш за десетмина или за двајца. Пишуваш само за еден човек.“

Кон врв
ana sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2008
Поени: 2278
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ana sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2009 во 12:05
-Kako si?
-Ne sum dobra
-Zosto?
-Zatoa
-Ne sakas da zboruvas za toa?
-Sakam
-Zbori
-Ne mozam
-Dali te boli?
-Me boli
-Sto?
-Nikogas nema da svatam
-Sto?
-Zosto sekogas pak me turkaat vo kalta koga ke isplivam
Zosto od muvi pravat slon i se pretvaraat vo komarci
-Koj?
-Tie sto turkaat vo kalta
Zosto toa go pravat?
Ne znam
-Si zboruvala so nekogo za toa?
-Da so komarcite ocigledno
-A sto toa ne bese dobro?
Mi pukna zulj
-A sto toa ne e dobro?
-Ne mi zastanaa na zuljot togas koga ne trebase
Ponekogas moras da gi zaobikolis zuljevite na drugite i da bides melem. Osobeno na onie so losi vesti
                                                     Jelena
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2009 во 18:31

Uspeh e da go zemes toa sto go sakas........
ama sreka e da go zadrzis toa sto go zede....
трепкање

Изменето од bijonse1 - 19.Декември.2009 во 16:17
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2728293031 46>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.