|
Ѓорѓија Мијакот Скендербег Ѓерѓ Кастриот |
Внеси реплика | страница <1 1011121314> |
Автор | |
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И управо овде када говори о људима који су бранили Светиград, Марин Барлети покушава поближе да одреди и њихов етнички састав, па каже: "... Superior Dibra montuosa est et aspera, ferax tarnen et Macedoniam tum ipsa loci vicinitate, tum similitudine morum contingens. Bulgari sive Tribali habitant,[12] ferox in armis gens et non minus Scanderbego multis praeclarae virtutis fidelque meritis grata. Propior tamen externis quam Epiroticis moribus[13] et adhorens multo ab Albano cultu, Graecanico ritu victitabant et plerasque eorum superstitiones sequebatur".[14]
Тоа sive што значи? |
|
аминта
Нов член Регистриран: 22.Март.2009 Локација: Aruba Статус: Офлајн Поени: 15 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако си чел ова што и jас сум чел, тогава забелешките во скоби [12],[13],[14] ке бидат : 12. Овде Барлети етникон Трибали употребљава као синоним за "Бугаре", односно, Македонце. Народ на овим теренима званично се није декларисао, ни фигурирао као македонски. Барлетију чак и не замерамо незнање, јер на сличне називе у историографији наилазимо и код озбиљних научника какав je проф. А. М. Селишчев. Славянское население в Албанци. София. Из. Македонского Института, 1931, стр. 3. 13. Опет, веома умешно, Барлети подвлачи да становници Горњег Дебра нису Епирци (читај Албанци), већ нешто сасвим друго. Ту он наглашава да им ни вера није као у Албанаца, већ напротив, они су "грчке вере", значи, православни, а то су управо и били Македонци. 14 Vita. с, 126, књ. 5:"... Горњи Дебар je планински, нераван, али ипак плодан. Има додирних тачака са Македонијом како због близине са њом тако и у односу на обичаје. Насељен je Бугарима или Трибалима, племеном оружјем немилосрдним, а које je било веома драго Скендербегу, jep je вишеструко пројављивало своју изванредну срчаност, а и ради своје привржености к њему. Али ипак, обичаји овог племена били су сличнији туђинским, него епирским. Доста им се разликује и религија у односу на Албанце, jep они припадају грчкој вери, преузимајући многа њена празноверја". Љубинка Бастова и Соња Зоговић |
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, токму тоа читав, само мислам не е исто Бугари и Трибали. Обично Трибали ги нарекувале Србите. Не знам Бугари да се нарекувани Трибали.
|
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Трибали најверојатно потекнува од латинскиот збор tribus што означува племе. |
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
KAMELEON
Нов член Регистриран: 14.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
prochitajte ja ovaa kniga ALBANSKITE ISTORISKI FALSIFIKATI!!! novo izdanie e i mislam deka moze da se najde po knizarite...ja od saem si ja zemav
|
|
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Seal of Skanderbeg
A seal ascribed to Skanderbeg has been kept in Denmark since it was discovered in 1634. It was bought by the National Museum in 1839. The seal is made of brass, is 6 cm in length and weighs 280 g. The inscription (laterally reversed) is in Greek and reads ΒΑΣΙΛΕΥΣ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.ΕΛΕΩ.ΘΥ. ΑΥΤ.ΡΩΜ.ΟΜΕΓ. ΑΥΘ.ΤΟΥΡ.ΑΛΒ. ΣΕΡΒΙ.ΒΟΥΛΓΑΡΙ. Several words are abbreviated, but an English translation might be: King. Alexander. By the grace of God. Emperor of the Romei (Romans, probably meaning Byzantine Greeks). The Great. Ruler of the Turks. Albanians. Serbs. Bulgarians. Значи излегува сепак дека грците не викале на сите варвари БУГАРИ, туку разликувале албанци,срби и бугари. Извор Изменето од lav4eto - 14.Април.2009 во 17:40 |
|
Buggyman
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова е се што пронајдов за Ѓорѓија...
http://www.google.com/search?q=scanderbeg+history&hl=en&safe=active&rlz=1T4ADBS_enMK298MK298&start=0&sa=N http://www.google.com/search?q=scanderbeg+history&hl=en&safe=active&rlz=1T4ADBS_enMK298MK298&start=10&sa=N http://books.google.com/books?id=lxrJn7xIZC4C&pg=PA203&lpg=PA203&dq=scanderbeg+history&source=bl&ots=Qpce12YFKc&sig=sEqBtklz0C0iaCsEuc-3YpRBh-Q&hl=en&ei=6B5XSrbZK5HCmgO907jdCQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3 |
|
Picasso`
Група Регистриран: 30.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 66 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се што знаеме за Скендербеј, дека бил заштитник на Христијаните, каде сите биле Христијани, и славјани и неславјани, и се нарекувале Епирци, а самиот се нарекувал потомок на ПИР Епирски и Александар Велики.
На шлемот, личниот, му пишуе Крал на Епир, Крал на Албанија, Принц на Ематија, и терор за Отоманот... Тоа Албанија, секако Арбанија, на латински Р станува Л. |
|
g-1
Сениор Регистриран: 10.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
PRAVOTO IME ZAPISANO SO LATINICNO PISMO NA NEGOVIOT LICEN PECAT E:
GEORGIU CASTRIOTU |
|
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А на татко му и останатото семејство энаеш ли како им е латинскиот наэив
|
|
Buggyman
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pope John Paul II Latin: Joannes Paulus II, Italian: Giovanni Paolo II, Polish: Jan Paweł II), Македонски: Папата ЈОВАН ПАВЛЕ II (има разлика, нели?) Gjon Kastrioti Giovanni Castriota Македонски: ИВАН КАСТРИОТ Gjergj Kastrioti Georgius Kastriotа Македонски: Ѓорѓија Кастриот Ако е позанто дека словените имињата на градовите ги имаат сменето со словенски опоними, не е чудо и лугето да ги именуваат со словенски имиња, горе се примерите а посебно за папата Јован Павле втори... Изменето од Buggyman - 15.Јули.2009 во 02:57 |
|
Panini
Сениор Регистриран: 13.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 222 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Lugje jas toplo vi ja preporacuvam biografijata na Marin Barleti za Skenderbeg,negov sovremenik i tamu gi ima site potrebni fakti i informacii za nego.
Mora da se procita ovoj mnogu znacaen istoriski psian spomenik,akosakate da doznaete mnogu povekje. |
|
MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!
|
|
skenderbeu
Нов член Регистриран: 17.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 11 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
@ Ima eden pogore vika deka Albancite za SkenderBeg znaat od 1930! tuka totalno si u greska! poso skenderbeg koga ja pobedil turskata vojska vo KORCE go dignal Albanskoto ZNAME i posle smrta na SkenderBeg Osmanliite pak ja dobile Albanija no sepak vo 1912 Ismail Qemali pak uspeal da ja vrati nezaviznosta na Albanija i go digase Albanskoto Zname vo VLORE 28 JULI 1912! vo cest na Skender BEG! A on ke mi kaze mene deka vo 1930 znajme koj e Gjergj Kastriot |
|
Внеси реплика | страница <1 1011121314> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |