|
Преговори и за идентитетот? |
Внеси реплика | страница <1 34567 12> |
Автор | |
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se soglasuvam deka del od ostavkite najverojatno doagjaat poradi nesoglasuvanje so vodenata politika ili onoa sto verojatno kje se sluchi kako rezultat od toa. Ne saka sekoj chovek da bide pokazhuvan so prst ili imeto da mu se pishuva do veka, kako nekoj koj gi napushtil nacionalnite interesi i gi izdal nacionalnite vrednosti za koi makedoncite se borele so generacii.
Za takvite lugje imam respekt. Inaku, nie ne gi dobivame informaciite samo preku lugje koi doagjaat kaj nas ili samo preku internet... i nie imame roditeli, brakja, sestri i rodnini vo Makeodnija i doagjame skoro sekoja godina... Ti epten ne napravi izgubeni i dezinformirani. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
mileg
Сениор Регистриран: 13.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 1758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo ovaa vlada samo Ivica Bocevski si podnese ostavka drug ne sum slusnal da si podnese.Dobro e toa sto doagated vo makedonija ama vie ne sledite redovno sto se slucuva vo Makedonija i jas preporacuvam o idnina da sledite pa ke razgovarame ponatamu. |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
odkako kje smenime samo edna bukva od imeto na drzavata
brzo kje izgubime se kje ne snema od kartata na svetot toa e jasno ako toa nekomu ne e jasno, neka mu stane |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
abnormalen
Сениор ... Регистриран: 05.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
а што може да изгуби еден ......голтар?
|
|
Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Жалосно е што дојдовме до ситуација да се поделиме за и против промена на името. Уште по жалосно е што се донесовме во ситуација да се етикетираме на патриоти и предавници, на Македонци и не Македонци. Секој си зема за право на другиот да му каже што сака и како сака. Лично сметам дека името Македонија е името на државата во која сум родена, во која се родени сите мои пра пра дедовци и баби и никој нема право да ми каже од каде се доселени моите само затоа што тој/таа така мисли или така сака и дека некој повеќе знае од мене самата кој ми се корењата. Никој нема право да ми каже дека јас помалку си ја сакам земјата само затоа што не сум Македонка по род. Никој нема право да побара промена на името затоа што со тоа е нормално дека ке се промени и идентитетот на Македонецот, ама на сите нас кои живееме тука. Јас и секој кој не е Македонец по род кога оди надвор не вели јас сум Влав, Србин, Албанец, Ром туку вели јас сум Македонец, јас сум од Македонија. Значи ако се промени името ке треба да викаме северомакедонец
Ако сме ние тука сложни, ако не дозволиме некој да не подели, секој и од внатре (политичарите) и од надвор (емисарите) ке знаат дека не можат да се играат со нешто што е свето. |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се’ укажува дека натаму се движат работите. Се работи за последниот официјален предлог од Нимиц од октомври 2008-ма, кој тогаш беше отфрлен токму поради отвореноста која ја оставаше за понатамошни преговори и поради многуте нејаснотии околу прашањата кои го допираат идентитетот. Според она што Нимиц вчера и денеска го изјави од Скопје и Атина, неговиот оптимизам се должел баш на кооперативноста на двете страни. Нимиц јасно кажа дека се работи на модификација на некои точки токму од овој предлог, што значи во игра е варијантата Република Северна Македонија, веројатно со козметички корекции во делот за употребата на името... |
|
mileg
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moderatorke sakam da mi kazete dali ste vie za ili protiv promena na identitetot?Sakam da kazam deka jas sum protiv negova promena i ne sakam da se menuva nitu imeto nitu identitgetot.Vo paketot pisuva deka ke pisuva makedonski identitet a samo ke imame promena na imeto na patnite spravi i ke se vika Republic of North Macedonia so koj paket jas licno a se nadevam i drzavniot vrv nema da se slozi.
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Милег, не знам ни сама колку пати сум кажала низ темиве: ЈАС НЕ СУМ ЗА НИКАКВА ПРОМЕНА НА ИМЕТО НА ДРЖАВАТА, НИТУ БУКВА ОД НЕГО!
А за идентитетот, никаде во предлогот не пишува конкретно идентитет, бидејќи и не може така да се напише. Идентитетот е сложено прашање кое опфаќа повеќе обележја и не се менува со обичен декрет или спогодба, туку со промена на елементите што го сочинуваат. Тука, во врска со промена на името, зборуваме за национален идентитет (бидејќи има повеќе видови), како збир на повеќе обележја со кои еден народ се идентификува заеднички во група (држава): јазик, култура, историја, традиции... |
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
значи и владата почна да омекнува
сепак не бил толку цврст ставот за неменување на името како што не убедуваа пред многу кратко време Изменето од Andjelina - 09.Јули.2009 во 00:51 |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
сеуште ли ги делат името и идентитетот
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
mileg
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За коментарот една огромна Што се однесува до поделбите тие се резултат на ситно политичко профитерство... Ги гледам и ги жалам нашите политичари, како ли само прават пазар со онаа што несмее да се пазари... |
|
Polaris
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2007 Локација: Turkey Статус: Офлајн Поени: 1514 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Znaci i tie makedonci sto ziveat vo Grcija i Bugarija ne se makedonci tuku bugari i grci se taka Zatoa sto spored tebe tie imat grcko i bugarsko drzavjanstvo Drugo e drzavjanstvoto drugo e nacijata,ako ziveam naprmier vo Grcija ne znaci deka sum GRK ako imam grcko drzavjanstvo,,,,naprmier tie makedonci sto ziveat vo Grcija tie se grcki drzavjani ama ne se grci me razbiras sto sakam da kazam
PSSS= A tie sto imat dvojno drzavjanstvo kako treba da se pretstavuvat nador
Vlav od Makedonija ne e MAKEDONEC tuku e VLAV ama Makedonski drzavjanin
Albanec od MAkedonija e albanec ama makedonski drzavjanin
Srbin od Makedonija e srbin ama makedonski drzavjanin
Turcin od Makedonija e turcin ama makedonski drzavjanin.
Znaci drugo e drzavjanstvoto a drugo e nacijata |
|
Hayatta kimseye güvenme! çünkü beyaz gülün gölgesi bile siyahtır.
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мислам дека јасно се разбравме, во нашиот етнички идентитет никој не ни чепка.
Кога некој надвор ке добие признание за некое животно дело (ај да не кажам ке направи криминал, оти последниве години само по тоа не кажуваат) не велат Албанец, Влав, Србин, Ром од Македонија туку велат Македонец или македонскиот државјанин. Мислам дека не сме расчистиле со некои работи. Надвор сите сме македонски држјавјани, значи Македонци, а дома сме си тоа што сме си по етничко потекло. И една реалност- пред себе гледаме Индиец, ама од Америка и не велиме тој е Индиец од Америка туку велиме Американец. И останува дилемата зошто ли сите сакаат да се Американци а не сакаат да се Македонци, ??? |
|
Внеси реплика | страница <1 34567 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |