|
Враќање на инквизицијата! |
Внеси реплика | страница <1 252627 |
Автор | ||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Новаче и Евангелос, да не ви го бришам трудот, постовите ви ги префрлив во истата тема во Вероисповед, тука продолжете ја дискусијата.
Изменето од anastea - 18.Април.2009 во 14:05 |
||
novace
Сениор Регистриран: 06.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 3067 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не бидете вообразени,туку дружете се со обичните луѓе. Немојте да мислите дека се знаете!Посл. Рим 12:16
|
||
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
||
novace
Сениор Регистриран: 06.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 3067 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Почитувајте ја државната власт.
Секоја власт произлегува од Бога,
па и државната власт е
воспоставена од Бога
Посл. Рим. 13:1
Изменето од novace - 18.Април.2009 во 13:50 |
||
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
значи вака бога не казнува Изменето од zabegan - 18.Април.2009 во 13:59 |
||
размисли пред да напишеш глупост
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Евангелосе - како што реков и во една друга тема - ништо од ова немаме слушнато од тебе и неколку твои сомисленици тука... критики да, постојано - но Словото, она што треба и како треба да се постапува - не, сеуште не сум го чул... (Интересно е како селектираш што ти е угодно, а што не - што значи ова, дека цитатите од Новаче се неважечки, заради твоите цитати?!?!?!) |
||
Do what is right, come what may...
|
||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тепачка со стихови. Ќе летаат пердуви!
|
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кога Христијаните на антихристијаните им возвраќаат во нехристијански дух, тогаш најповеќе губи и се прла ВИСТИНАТА!
|
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
Isidora
Сениор Регистриран: 29.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 112 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
- Ете ја демонската клевета на нашиот сељубовен,себлаг и апсолутно добар Бог...Еве како тој успеа да влијае за да го убеди човештвото во ова кое ти сега го кажа - теологијата. Како? Најпрво,тој воведе незначителна промена во теологијата којашто,кога еднаш беше примена,тој успеа да ја зголеми се повеќе и повеќе до тој степен,што христијанството стана потполно непрепознатливо.Тоа е она што се нарекува ’’ западна теологија ’’.Нејзината главна карактеристика е тоа што Го смета Бог за вистинска причина на сето зло. Што е злото?Не е ли оттуѓување од Бога,Кој е живот?Не е ли смрт?Што таа западна теологија учи за смртта? -Сите римокатолици и мнозинството протестанти ја сметаат смртта за казна од Бога.Според нив,Бог ги сметаше сите луѓе за виновни заради Адамовиот грев и ги казни со смрт,отфрлајќи ги далеку од Себе;лишувајќи ги од Неговата животодавна енергија и така убивајќи ги најпрво духовно,а потоа и телесно,со некој вид духовно гладување. Августин го преведува пасусот од Битието ’’ Од секое дрво во градината можеш да јадеш,освен од дрвото за познавање на доброто и злото;од него не јади,зошто во оној ден кога ќе вкусиш од него,ќе умреш (со смрт) ’’ (Мој.2,16-17),како: ’’Ако јадете од плодовите на ова дрво,Јас ќе ве убијам’’. Исто,западните теолози го сметаат пеколот,вечната духовна смрт на човекот,за казна од Бога.Го сметаат демонот за слуга Божји во вечната казна на луѓето во пеколот. ’’Бог’’ на Западот е еден навреден и лут Бог,полн со гнев заради непослушноста на луѓето,Кој во Неговата деструктивна страст,посакува да го мачи целото човештво во вечноста за нивните гревови,освен ако не добие бескрајно задоволување на неговата навредена гордост.Оваа западна теологија не учи дека нашата вистинска опасност и наш вистински непријател е нашиот Творец и Бог.Спасението за западњаците е да се биде спасен од рацете на Бог! Ете зошто ти го кажа она што го кажа,бидејќи клеветникот Го наклевети Бога преку оваа извртена теологија.Ти фактички,како православен,се потпираш на неа,која толку вешто си продрела насекаде (па и кај тебе),затоа погрешно Го дефинираш Бога,исто како и нив. и сега ти мене кажи ми,кога они би биле во право,како би можеле луѓето да љубат таков Бог,потпирајќи се на нивното?Како може да имаат вера во некого кого го мразат?Верата во нејзината длабока суштина е производ на љубовта,па така,би сакале,оној кој им се заканува,подобро да не постои,особено кога таа закана е вечна. Дури и ако постои средство за избегнување од вечниот гнев на ова семоќно,но страшно Суштество,ним им е подобро ако Истото не постои.Тоа е најлогичниот заклучок во умот и срцето на западните луѓе,зашто дури и вечниот Рај би бил ужасен со таков суров Бог.Така е роден атеизмот,и ете зошто Западот е негово место на раѓање.Атеизмот беше непознат во источното христијанство,се додека и таму не беше воведена западната теологија.Атеизмот е последица на западната теологија.Атеизмот е одрекување,негирање на еден злобен Бог-(затоа сега разбирам зошто си атеист и под чие невидливо,а премногу силно влијание). Луѓето станаа атеисти за да се спасат од Бога,криејќи си ги главите и затворајќи си ги очите како ној.Атеизмот,е фактички негирање на римокатоличкиот и протестантски Бог.Атеизмот,не е всушност,вистински непријател,нам,православните.Вистинскиот непријател е фалсификуваното и искривено ’’христијанство’’. не го прифаќам дека е божјо дело Ова погоре се објаснува,кажува и зошто ти тоа го сметаш за човечко (иако не е).... п.с.- бидејќи гледам дека бараш наука и логика во врска со ова,оди побарај ја книгата во Матица(ако уште ја има)-бестселер на Њујорк Тајмс: ’’Случајот СОЗДАТЕЛ’’ од Ли Стробел,новинар и правник.Имаш интервјуа со разни научници од областа на физиката,биохемијата,астрономијата,имаш истражувања на днк,човечка свест и сл,и нема теолошки елементи,потополно е потпрена на науката...има 400 и нешто страни.Дел од предговорот на книгата која ја пишува бивш атеист,поддржувач на дарвинизмот,кој трагајќи по факти да ги згази под нозе верниците и нивната теорија,запаѓа во мрежа,во која не наоѓа ништо друго,освен факти со кои самиот започнува да се побива,е:’’Книгата е препорачана за сите верници а атеисти,но верувајте дека по нејзиното читање,веќе нема да бидете истите....’’ А позади на книгата:’’Мојот пат кон атеизмот беше трасиран од науката.Каква иронија!Истото се случи и сега,кога преку истата,Го пронајдов Бога’’. Уништување со силни докази на дарвинизмот,кој започува во годините на 21 век да се распаѓа.... Изменето од Isidora - 08.Јуни.2009 во 18:35 |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mnogu dobar osvrt Isidora... mnogu dobar oti navleguva vo sushtinata na hristijanskata dogma koja jas ne bi ja delel na zapadna i istochna. Dokollku dosledno go sledish pravoslavieto, porano ili podocna, kje se soochish so istiot problem koj vo komentarov go narekuvash "zapaden". Ako gresham, bi te zamolil da me koregirash ili barem da gi doobjasnish ovie razliki koi ti vo ovoj moment verojatno gi sogleduvash podobro od mene.
Vo sekoj sluchaj, izvonredno fokusirano, ostroumno i iskreno iznesuvanje na neshtata na videlina. Изменето од Messenger - 09.Јуни.2009 во 01:29 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И јас како и Меси, сметам дека овој пост е доста остроумен, но за разлика од него, кој смета дека со тоа се завлегува длабоко во христијанската догма, јас сметам дека во овој пост Исидора многу остроумно се обидува да наметне теза од која произлегува дека атеизмот настанал под влијание (или како резултат) на неправилното толкување и применување на христијанството од страна на католиците (западњаците). Во стварност, таа (според мои сфаќања) се обидува преку атеистите да го нападне католицизмот (протестантизмот, но верувам и другите), како ривалска/и религија/и.
Исидора, зошто ги двоиш источното и западното христијанство? Мислам, во однос на примерот за Давид и уништувањето на неговото потомство, кое беше повод за да го напишеш твојот последен „остроумен“ пост. Дали сакаш да кажеш дека западњаците го прифаќаат тоа осветување од страна на бог, а источњаците го отфрлаат? Дека богот на западњаците е лош, осветољубив ... Впрочем, кој бог тоа го направил, на западните или на источните христијани? |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
Внеси реплика | страница <1 252627 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |