IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали верувате во БОГ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали верувате во БОГ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5960616263 73>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 15:09

Na prasanjeto od eden novinar:" Koi istrazuvanja ke napreduvaat najmogu vo sledniot polovina vek?",
d-r Charles Steinmetz ,( eden od najgolemite amerikanski genijalci vo naukata ), odgovoril:

" Mislam deka najgolemite otkritija ke bidat postignati vo ispituvanjeto na duhot. Eden den lugeto ke otkrijat deka materijalnite nesta ne mozat da ja sozdadat srekata i deka nemaat golemo vlijanie kon kreativnosta i mokjite na mazot i zenata.

Togas, naucnicite niz celiot svet, svoite laboratorii ke gi pretvorat vo mesta za proucuvanje na Boga, na molitvite i na duhovnite mokji, koi do den denesen se samo zacnati.

Koga ke dojde toj moment, svetot ke otide duri cetiri generacii ponapred."

Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 15:39
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

... Otidete kaj kvanten fizicar i zaprasajte go: " Sto go sozdal svetot?" . Toj ke vi odgovori : "Energijata."

Ke pobarate objasnuvanje: " Opisete mi ja energijata".
A toj ke odgovori: Energijata ne moze da se sozdade ili da se unisti,sekogas postoela, sekogas postoi,i se sto postoelo sekogas ke postoi, dobiva forma i ja menuva."

Ako na teolog mu mu go postavite prasanjeto: Sto go sozdalo Kosmosot?, ke vi odgovori: "Gospod."

Ke pobarate opis na Gospod. "Gospod sekogas postoel i ke postoi, ne moza da se sozdade ili da bide unisten, se sto nekogas postoelo ke postoi, sekogas dobiva forma i ja menuva."

Zabelezuvate deka opisot e ist, samo terminologijata e razlicna.

За „поистоветувањето“ на бог и енергија пишував на стр. 44, но за да не се прекинувате во читањето и пребарувањето по страниците, еве го повторно постот:
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Дали постои бог или не?
Нели би било подобро прво да расчистиме што подразбираме под поимот бог?
Сигурен сум дека сите ќе се согласиме во едно - сите сакаме да знаеме кога, како и од што настанало се познато и непознато околу нас, без да завлегуваме во филозофското - зошто е сето тоа направено.

За објаснување на ова, тука треба да разграничиме две работи, две прашања:

1.  Која „креација“ (како, кога, од што ...) го создал светов (вселената и се во неа)?

2.  Како се создала самата „креација“? Од што „таа“ настанала и во кој простор таа „егзистирала“ пред и после создавањето на вселенава?

Кај првото прашање, едни (теистите) велат: бог создал и - толку! Точка. А други (атеистите и научниците) велат: сето ова настанало од еден праатом, кој имал огромна маса, огромна енергија, па експлозија ... бла, бла, бла ... = биг бенг!
Значи, и во двата случаја имало некаква „креација“!
Јас лично признавам дека не ми се јасни и двете работи (а има ли некој на светов на кого му е јасно сето ова?). Но, за кратко да го оставиме „атомот“. Тоа што повеќе ме оттргнува од теолошкото објаснување е фактот што на бог му се даваат одлики на некакво живо (интелигентно) суштество, суштество кое размислува, кое разговара со луѓето (теистите му се обраќаат, а богами има и такви на кои и тој ним им се обраќанамигнување), суштество со свој карактер, со емоции од кои зависи „неговото“ расположение и однесеување во одреден момент ... суштество кое е лика и прилика на човекот. Или ако сакате обратно, суштество кое го создало човекот по свој лик! Суштество кое си прави друштво околу него (ангели и сл.), меѓу другото си прави и негов син, суштество кое се претставува на слики (фрески, икони...),  и.т.н. Некој ќе рече дека тоа „претставување“ на бог како суштесто со човечки лик и особини морало да биде такво за да можеле простите народни маси пред многу илјади години да го сфатат и прифатат. Но, ако тогаш морало така да се претставува бог, тогаш зошто денес сеуште се користи истиот начин? Дали сеуште масите се прости, па мора на тој начин (со приказни) да им се објаснува? Од претходно реченово, дали денес  може да се рече дека сеуште бог навистина е суштество или е некаква енергија? Некои од теистите на форумов, во повеќе наврати спомнаа дека бог всушност е енергија! Ако е така, нема ли да се потврди теоријата на научниците за праатомот кој имал енергија ...?

За мене многу позначајно и многу понеобјасниво е второто прашање т.е. од каде и како се создал тој праатом, од каде таа огрома (пра)маса, од каде таа (пра)енергија и, од каде тој „бог“? Да, лесно е да се каже: „бог од секогаш постоел ...“, но токму тоа е поентата, да се осознае како тој бог или тој праатом настанал. И каде настанал. Во кој простор опстојувал(е)? Овде јас (како што реков претходно) ја согледувам разликата меѓу теистите од една и атеистите и научниците од друга страна. Првите прифаќаат здраво за готово, бог е вечен, тој од секогаш постои, тој создал се ... тоа е така и точка. Нема што повеќе да се мисли. За разлика од нив, вторите не се задоволуваат со понуденото, па макар така тоа било и  „свето“. Секој ден се обидуваат да откријат нови и нови работи. Затоа се дојде до ова ниво на човеково живеење. Ако човекот слепо се придржуваше на теолошкото учење, тешко дека денес ќе ги имавме сите овие придобивки на „современово“ живеење. Дали научниците и атеистите не се во право во тврдењето дека бог (онака како што го претставуваат сите теолошки учења) не постои, поради тоа што сеуште неможат да докажат како сето ова настанало? Дали теистите се во право во тврдењето дека бог (онаков како што тие го поимаат и прифаќаат) постои, а за тоа немаат никаков опиплив доказ (во кој секако не спаѓа „докажувањето“ со наведување на сето ова што е околу нас или со синтагмата: „така пишува таму и таму...“?!размислување

Значи, ако се согласуваме дека сето тоа е некоја (некаква) енергија, тогаш зошто е сето тоа клањање, сите тие молитви, сите тие обичаи (прекрстување, палење свеќи, крштевање, сунеттисување ...), зошто е потребна целата таа „меѓусебна“ комуникација на човекот и „енергијата“, но зошто се и сите тие убиства во „нејзино“ име, ... зошто и’ се припишуваат интелигентни особини и зошто се сите тие правила и норми во однесувањето кон една „едноставна“ енергија? Зошто се троши толку време и енергија за една таква „енергија“ размислувањене%20знам
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 16:39
,.Значи, ако се согласуваме дека сето тоа е некоја (некаква) енергија, тогаш зошто е сето тоа клањање, сите тие молитви, сите тие обичаи (прекрстување, палење свеќи, крштевање, сунеттисување ...), зошто е потребна целата таа „меѓусебна“ комуникација на човекот и „енергијата“, но зошто се и сите тие убиства во „нејзино“ име, ... зошто и’ се припишуваат интелигентни особини и зошто се сите тие правила и норми во однесувањето кон една „едноставна“ енергија? Зошто се троши толку време и енергија за една таква „енергија“ размислувањене%20знам

,...valjda ke "umuknat" sega,...ama ,...teshko deka taka i ke bide,..ke pochekaat da se svrti druga stranica i ,...ajde jovo nanovo,...gospod i .....se e mozno!,...намигнување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Siuxi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Мај.2009
Поени: 168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Siuxi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 16:44
estestveno ke postij.i svi ni gleda i ni cuva od lose.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 16:50

Abre Zlatnice, koga citiras postovi (barem za moite )
bi sakal da gi citiras celi, da ne gi seckas. Kade e prvata recenica od mojot post? Taka ti si gi seckas postovite i gi vades rabotite od kontekst.

Znaci onaka kako sto jas navedov, toa e izjava na James Ray,a ne moja.

Bog E Licnost, nekoi naucnici veruvaat deka e energija , no vernicite veruvaat deka e Licnost.

Koga kvantniot fizicar se obiduva da ja opise taa energija i koga teologot go opisuva Bog, go definiraat isto, samo so razlicna terminologija.

Toa e poentata na mojot post. Ajde pozdrav!

P.S. Me potsetuvas na eden fabrikant koj mu rekol na eden vernik deka i Gospod da slegne od neboto da mu kaze deka postoi, toj nema da veruva , zatoa sto ne mu odgovara da veruva i ne saka da go smeni svojot stil na zivot.
Toa li e problemot Zlatnice?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 16:55
Originally posted by brza brza напиша:

,.Значи, ако се согласуваме дека сето тоа е некоја (некаква) енергија,
тогаш зошто е сето тоа клањање, сите тие молитви, сите тие обичаи
(прекрстување, палење свеќи, крштевање, сунеттисување ...), зошто е
потребна целата таа „меѓусебна“ комуникација на човекот и „енергијата“,
но зошто се и сите тие убиства во „нејзино“ име, ... зошто и’ се
припишуваат интелигентни особини и зошто се сите тие правила и норми во
однесувањето кон една „едноставна“ енергија? Зошто се троши толку време
и енергија за една таква „енергија“ размислувањене%20знам,...valjda ke "umuknat" sega,...ama ,...teshko deka taka i ke bide,..ke pochekaat da se svrti druga stranica i ,...ajde jovo nanovo,...gospod i .....se e mozno!,...намигнување

brza , ima edna izreka: Krajot go krasi deloto ...

P.S. Ne sakav da ja kazam drugata izreka: Koj posleden se smee, najslatko se smee... zasto ne e vo duhot na Hristijanstvoto. Mislam deka sfakas sto sakam da kazam.

Изменето од KINGDAVID - 23.Јуни.2009 во 17:03
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 17:02
?P.S. Me potsetuvas na eden fabrikant koj mu rekol na eden vernik deka i Gospod da slegne od neboto da mu kaze deka postoi, toj nema da veruva , zatoa sto ne mu odgovara da veruva i ne saka da go smeni svojot stil na zivot."

....ti samo slezi go dole,..pa, ke vidish i te kako deka ke go smenam stilot ,...ama , ne menjavam stil tek taka ,..radi reda,...

a, zoshto da ne mu odgovara na tvojot fabrikant ako postoi?збунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 17:05
Originally posted by brza brza напиша:

?P.S. Me potsetuvas na eden fabrikant koj mu rekol na eden vernik deka i
Gospod da slegne od neboto da mu kaze deka postoi, toj nema da veruva ,
zatoa sto ne mu odgovara da veruva
i ne saka da go smeni svojot stil na
zivot."....ti samo slezi go dole,..pa, ke vidish i te kako deka ke go smenam stilot ,...ama , ne menjavam stil tek taka ,..radi reda,...a, zoshto da ne mu odgovara na tvojot fabrikant ako postoi?збунетост

Zosto ne mu odgovara na "mojot" fabrikant da veruva vo Bog?

Zatoa sto koristi droga, odi po prostitutki, pravi matni zdelki...
Ako ima Bog, ne treba da gi pravi ovie raboti.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 20:07
a koj vika deka toj ke mora da si go smeni stilot....pa i da mu se "simne" gospod?,...ja pa mislev deka ke "istresesh" neshto poasalno ,..ama , aj , ako ne drugo....dokaza deka imash i  smisol za humor,..намигнување

tuku,..daj odgovori mu na chovekot,..ti postavi, fino lepo ,.."iljada" zoshto,...pa, sega e tvoj red da mu odgovorish so,..iljada zatoa!,...ne?
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 20:35
brza, ne gledam kade KINGDAVID reche deka kje mora da se smeni nachinot na zhiveenje. Ne mora nikoj nihto da menuva. Sekoj ima slobodna volja da pravi kako sto miluva i sekoj kje si zhnee kako sto kje si see.

Mislam deka poentata na KINGDAVID e deka dokolku lugjeto stanat svesni za nekoi raboti, togash toa definitivno kje vlijae na nivniot nachin na zhiveenje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 20:55
ne,..tuku poentata mu beshe deka,...ateist nema da poveruva deka postoi,..pa i toj (gospod) da mu dojde i lichno da mu kaze deka se ,..laze!...  vekje go kaza toa na drug nachin,..tolku e siguren za  niv shto ete,..i kazuva mesto niv,.djabe e shto ovie, "sto" pati do sega ,...megjudrugoto,..kazale deka,...ke poveruvaat ,..ama , samo ako im se "simne dole",..
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 21:26
Сите ќе поверуваат кога ќе застанат пред Бог на отчет..што и како го проживеале животот.....

Само.....тогаш касничко ќе биде...

Изменето од polzavce - 23.Јуни.2009 во 21:26
МИР со сите
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 23:29
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

brza, ne gledam kade KINGDAVID reche deka kje mora da se smeni nachinot na zhiveenje. Ne mora nikoj nihto da menuva. Sekoj ima slobodna volja da pravi kako sto miluva i sekoj kje si zhnee kako sto kje si see.

Mislam deka poentata na KINGDAVID e deka dokolku lugjeto stanat svesni za nekoi raboti, togash toa definitivno kje vlijae na nivniot nachin na zhiveenje.

Ova se odnesuva za brza: Tokmu toa sto brat messi go kaza, toa mi bese poentata.

Inaku, imam smisla za humor,da .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2009 во 15:05
sekoj si vadi poenta od se ,..kako mu se svigja,..iako tuka i stvarno moze taa da bide,...samo ne e toa bash nekoj opsht primer za ateist,...

-tuku,..ostajte poenti,..zlatniot ubavo prashuva,..zoshto ova,..zoshto ,.ona ,.pa pak zoshto,...a , nieden ne mu kaza ,..pa, zatoa be,...poradi toa,..збунетост
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5960616263 73>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.