|
Тетовирање и пирсање - Богоугодно? |
Внеси реплика | страница <1 2345> |
Автор | ||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
"Не врежувајте засеци на вашето тело за покојник; ниту засечувајте некакви знаци на себе." (Левит 19:28) Делумно е нагласено, бидејќи вели "за покојник", но сепак вториот дел е токму она што ти го велиш, а јас погрешно го прочитав. Којзнае како јас прочитав во вториот дел "некакви знаци ЗА себе", наместо "НА себе", па затоа и помислив дека се работи за некакви знаци кои би не претставувале нас во смисла: еве видете што сум јас, јас сум тигар, јас сум змија, ја сум гром, јас ја сакам Трпана, јас бев во ЈНА 1975 година и сл. Но вака, кога подобро ќе се прочита, во право си, не е нагласено за какви симболи се работи и не треба да се толкува вакви или онакви.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Hamza
Група Регистриран: 12.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 72 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Исламот ги отфрлил претерувањата и оличувањата кои што бараат промена на физичкиот изглед на Аллаховите створенија. к*р,анот таквите работи ги смета за шејтански, а шејтанот вели: “...и сосема сигруно ќе им наредувам па Аллаховите созданија ќе ги менуваат...” ( Ен – Ниса, 119 )
Во ваквите престапи спаѓа и тетовирањето. Мухаммед а.с. ја проколнал онаа жена која што тетовира и онаа која што подлегнува на тетовирањето ( се тетовира). ( Бухарија и Муслим) Што се однесува до тетоважата, таа со модар пигмент и одбојни шари трајно го менува изгледот на лицето, рацете и останатите делови на телото,зависно каде сме се тетовирале. Некои предисламски арапи, нарочито жените, вообичајувале да тетовираат голем дел од телото. Припадниците на одредени верски секти практикуваат на рацете и градите да им се тетовираат слики од нивните божества или симболи, како што христијаните го тетовираат крстот на своите раце и гради и другите места. Сите овие работи се попратени со болка која оној кој што се тетовира мора да ја претпри од убодот со иглите.Поради сето ова проклети се и оној што тетовира и оној кој се тетовира ( Ел- вашиме и Ел – мустевшеме). Од ова јасно произлегува дека Мухаммед а.с. ја забранил оваа работа,додека од друга страна многу добро знаеме како треба да се поставиме кон тие забрани зарем не? Аллах џ.ш. рекол: „Кога Аллах и Пратеникот Негов нешто ќе одредат, тогаш ни верникот ниту верничката немаат право по своето мислење да постапат. А кој нема да го послуша Аллах и Неговиот Пратеник, тој сигурно скршнал од вистинскиот пат.“ (Ел - Ахзаб,36 ) Тоа е моето мислење на оваа тема. |
||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Imam eden prijatel musliman, saka da se tetovira so zborovite ALLAHU EKBER na arapski. Neli e dozvoleno toa? |
||
Hamza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Апсолутно не!
|
||
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
не постои безгрешен човек, ниту пак човек кој се знае.... човекот е грешник, единственото она што е безгрешно е Аллах џ.ш (бог), оној кој е од секогаш и засекогаш.... неговите книги, тоа е она се што е забрането а и дозволено.... тој муслиман кој ќе го направи тоа сигурно ќе греши... како што погоре наведе и братот хамза... позз... |
||
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ke mu gi prenesam vasite razmisluvanja na prijatelot ,za da ne zgresi i da se tetovira... Izgleda ne znae za taa zabrana vo k*ranot |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А што е последицата освен што нема да оди во рајот - дали попот ке го очати кога ке го закопуваат ако се плати погребот или дали оџата ке го измие ако си плати семејството на истетовираниот - чисто ме интересира што би направиле божјите луѓе околу тоа бидејке во Македонија веке 50% од населението (полнолетно) е истетовирано,без разлика на вера
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зависно од големината на тетоважата. Ако таа е мала, ќе треба еден поп да пее и чати при закопувањето, ако е средна, двајца, а ако е голема тогаш три попа. Ако имаш повеќе големи тетоважи, тогаш ќе треба и архиепископот да го викнеш да ти отпее една и обавезно да ти зачади малку одозгора. Доколку не го направиш тоа, ќе треба да ги подмитиш митниците на патот до небото, или си го јал стапот |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Баш така - знам дека во христијанската вера простувањето е можно но во муслиманската вера некако многу тешко се простува,ако се истетовирам може оџата нема да сака да ме избања или пара си е пара
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Bravo za ovoj komentar! Odamna ne sum se smeel vaka. Ama kako ti tekna da gi vmetnesh i mitnicite... toa ti beshe maestralno! |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Hamza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...
Изменето од Hamza - 13.Јули.2009 во 00:18 |
||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pocnavte so crn humor ajdeeee.... |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Абе эа умирање лесна работа во денешно време колку пари толку муэика эар не,туку ми е страв да не се погоди некој оџа што не прима мито па нема да ме иэбања или поп кој не работи по ценовник туку по книгата божја
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
In Galatians 6:17, Saint Paul says, "From this time onward let no one
trouble me; for, as for me, I bear, branded on my body, the scars of
Jesus as my Master."
|
||
Внеси реплика | страница <1 2345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |