|
Aнтички или словенски? |
Внеси реплика | страница <1 1819202122 74> |
Автор | ||||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
najstari ... postari i od starite
|
||||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Да, од праисторијата, а последните откриени се од времето на Филип Втори На Цареви кули монети со ликот на Филип ВториНа познатиот локалитет Цареви кули над Струмица деновиве се откриени наоди и елементи од периодот на владеењето на Филип Втори Македонски, што предизвика изненадување дури и кај археолозите.Пронајдени се монети со ликот на Филип, потоа амфори, садови, кантароси, накит, фрагменти од сликани вазни, црнофиносувана керамика, фигури од малоазиски тип и други артефакти кои укажуваат на фактот дека Струмичката тврдина била населена кон крајот на четврти век пред нашата ера. „Откривме прекрасен материјал од крајот на петтиот и од четвртиот век, попрецизно од македонско-хеленистичкиот период, датиран со монети на Филип Втори. Исто така дефиниран и доцноантичкиот бедем на оваа тврдина при што се откриени две кули од тој период“, вели археологот Зоран Рујак, раководител на овој истражувачки проект. Сите
досегашни наоди заедно со предисториската населба која беше откриена
лани, недвосмислено укажуваат дека на овој локалитет опстојувале разни
цивилизации во еден растеглив временски период - од праисторијата до
средниот век, односно во период од околу седум илјади години. |
||||
Владо
Сениор Регистриран: 25.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Всушност токму тоа е и поентата, оваа земја ја газеле многу народи, исто и како и грчката, на пример. И ние наместо да им го оспоруваме правото на денешните Грци да се поистоветуваат со античка Македонија, ние зафативме ние самите, да се поистоветуваме со античка Македонија, т.е. со Александар Македонски. Чист популизам, според мене!! |
||||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас не негирам ниеден дел од мојата историја!
И не сакам никој отстрана да ми го негира! Не ме интересира со што ќе се поистоветуваат грците, се додека не се мешаат во мојот двор. Штом досега сме го задржале името МАКЕДОНСКО, значи имаме сосема легитимно право да си го бараме својот континуитет во се’ што било МАКЕДОНСКО назад во историјата. А континуитетот сакам да си го проследам до крај, до онаму каде може да се оди, научно и со докази. А тука има уште многу да се истражува, да се копа и прекопува... Зошто не ги оставиме историчарите и археолозите да си ја бркаат работата?! |
||||
Владо
Сениор Регистриран: 25.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Чекај малку, спорниот момент ми се мене токму Александар и Филип, Клеопатра, па и Букефал...Се се тоа грчки имиња гледано етимолошки, ширеле грчка култура околу себе, споменици со грчки натписи, официјален јазик - грчкиот коине...Како мислиш ти да им докажеме на странците дека тоа сме ние, со Александар и Филип? |
||||
vesnap
Сениор Регистриран: 21.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 293 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Тибериј не бил словен, затоа оставил само рушевини зад себе! Се знае кога не е твое само го користиш! А има на интернет истириски записи, па информирај се околу историјата. А денес во мојот град има стари архитектонски градби - Некогашен хотел „Српски крал“ Некогашна осматрачница Турска кула Некогашна Турска пошта, Има и еден гроб на Струма, која е керка на словенот крал Марко, а Царевите кули се од 6 век каде тој се засолнувал. Има во приградските населби некои манастири од римјаните и тоа е. Што има античко? Каде биле антиците? И какви антички корени имам? Strumica postoi od vremeto na formiranje na makedonskata kralska loza na argestidite poznatata oblast ,,amfestida,,a Strumica go ima imeto togas vo toj vremenski period gospoda Dober. |
||||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Кога ги читам денес застапниците на античката теза, се` едно читам грчката пропаганда од крајот на 19 и почетокот на 20 век. Единствената разлика е етничката карактеристика на античките Македонци.
Дури и Сандански за некое време се имал за еден од потомците на Александар. Не за долго. „Сандански, по потекло од Пиринска Македонија, им припаѓаше на таканаречените словеногласни Македонци. Тој тврдеше дека како што се ослободија од турскиот јарем грчката нација, српската и бугарската, дојде часот да се ослободи и македонската нација. За да Македонија стане цела и сосем независна држава, Сандански проповедаше дека сите жители, без исклучок, не се ниту Бугари, ниту Грци ниту Куцовласи, макар и да зборуваат на македонски славјански дијалект како и самиот тој, или на грчки или на куцовлашки идиом, сите жители на Македонија се чисти Македонци, потомци на античките македонци на Филип II и на Александар. . . .“ —„Елефтериос Ставридис“, „Зад кулисите на КПГ“, Атина 1953 г., стр. 214 |
||||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
da grcki iminja no vo helenizamot poslem smrta na Aleksandar Makedonski,a per toa civi iminja se gospoda celi otprilika 5000 do 6000god.a gospoada.Ako zboruvame za Demostenos togas mozebi ste vo pravo.I da ve potsetam imeto na tatko mu na Aleksandar e Filip vtori Makedonecot.ako ne ste znaele. |
||||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ajde da se educirame pozdrav.
http://www.youtube.com/watch?v=TiTgvd5T1q8 |
||||
пивце
Група Регистриран: 19.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 71 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не знам што врска имаат овие два линка со темава.
Некако имам впечаток (поврзано со првиот линк) дека ако најдиме нешто во земјата, автоматски тоа е дело на некого од нашиот народ. Нешто како да тврдам дека некои абориџински цртежи се дело на директните предци на тетка ми од Австралија. |
||||
Навигатор Цветко
|
||||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
http://www.youtube.com/watch?v=8ywHSZq6rUU
|
||||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
http://www.youtube.com/watch?v=L45fHRSdJjw
|
||||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Pivce Paon - Paoni(Paonci),Tribal - Tribali,Skodar - Skodri,Avtarij - Avtarijati,Jason - Jasonci,Perheb Perhebi,Disar - Disari,Makedon - Makedoni(Makedonci)Ilja - Iljadite....................................po kralot po cezarot se vika i teritorijata i narodot.
Pivce nikade miljon iminja ke ti spomenam i kralevi na Balkanot nikade Sloven - Sloveni(Slovenci)ne sum sretnala ko brat ti kazuvam i dali si znael slovenite koga dovagale na ovie prostori se unistuvale pred sebe taka sto ima zapisano za bitkite okolu Solun deka slovenite vino piele od cerepite na mrtvite starosedelci vo slucajov makedonci pivce. |
||||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Pivce znaes li koj ni ja sklopi ova prikazna deka makedoncite se sloveni a pivce od porano Rim,a denes istiot Rim pivce e E.U.a dali znaes pivce koi go oformi rimskoto carstvo ili koj se krie pozadi ,,rimskata volcica,,
|
||||
Внеси реплика | страница <1 1819202122 74> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |