IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Aнтички или словенски?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Aнтички или словенски?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 74>
Автор
Порака
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 17:19
najstari ... postari i od starite намигнување
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 17:29
Originally posted by да          бе да бе напиша:

нови, уште по стариизненадување

Да, од праисторијата, а последните откриени се од времето на Филип Вторизадоволство

На Цареви кули монети со ликот на Филип Втори

На познатиот локалитет Цареви кули над Струмица деновиве се откриени наоди и елементи од периодот на владеењето на Филип Втори Македонски, што предизвика изненадување дури и кај археолозите.
Пронајдени се монети со ликот на Филип, потоа амфори, садови, кантароси, накит, фрагменти од сликани вазни, црнофиносувана керамика, фигури од малоазиски тип и други артефакти кои укажуваат на фактот дека Струмичката тврдина била населена кон крајот на четврти век пред нашата ера.

„Откривме прекрасен материјал од крајот на петтиот и од четвртиот век, попрецизно од македонско-хеленистичкиот период, датиран со монети на Филип Втори. Исто така дефиниран и доцноантичкиот бедем на оваа тврдина при што се откриени две кули од тој период“, вели археологот Зоран Рујак, раководител на овој истражувачки проект.

Сите досегашни наоди заедно со предисториската населба која беше откриена лани, недвосмислено укажуваат дека на овој локалитет опстојувале разни цивилизации во еден растеглив временски период - од праисторијата до средниот век, односно во период од околу седум илјади години.

Кон врв
Владо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Мај.2009
Поени: 185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Владо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 17:32
Originally posted by anastea anastea напиша:

Твојот град е и МОЈ, затоа информирај се ти подобро за неговата историја.Претходно викаш Тибериј е словен, сега се демантираш.За Струмица има записи и археолошки сведоштва уште многу пред нашата ера, а на Цареви Кули имаш артефакти од некаде 3-ти, 4-ти век пред нашата ера, па и многу порано, и тоа не од антиката, туку од праисторијата.А и сега наскоро открија нови, уште постари, барем тоа би требало да го знаеш.А тие турска кула, турска пошта, српски хотел...Ако мислиш дека одтаму ти почнува историјата, што да ти кажам...

Всушност токму тоа е и поентата, оваа земја ја газеле многу народи, исто и како и грчката, на пример. И ние наместо да им го оспоруваме правото на денешните Грци да се поистоветуваат со античка Македонија, ние зафативме ние самите, да се поистоветуваме со античка Македонија, т.е. со Александар Македонски. Чист популизам, според мене!!
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 17:42
Јас не негирам ниеден дел од мојата историја!
И не сакам никој отстрана да ми го негира!
Не ме интересира со што ќе се поистоветуваат грците, се додека не се мешаат во мојот двор.
Штом досега сме го задржале името МАКЕДОНСКО, значи имаме сосема легитимно право да си го бараме својот континуитет во се’ што било МАКЕДОНСКО назад во историјата.
А континуитетот сакам да си го проследам до крај, до онаму каде може да се оди, научно и со докази.
А тука има уште многу да се истражува, да се копа и прекопува...
Зошто не ги оставиме историчарите и археолозите да си ја бркаат работата?!
Кон врв
Владо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Мај.2009
Поени: 185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Владо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 17:49

Јас не негирам ниеден дел од мојата историја!И не сакам никој отстрана да ми го негира!Не ме интересира со што ќе се поистоветуваат грците, се додека не се мешаат во мојот двор.Штом досега сме го задржале името МАКЕДОНСКО, значи имаме сосема легитимно право да си го бараме својот континуитет во се’ што било МАКЕДОНСКО назад во историјата.А континуитетот сакам да си го проследам до крај, до онаму каде може да се оди, научно и со докази.А тука има уште многу да се истражува, да се копа и прекопува...Зошто не ги оставиме историчарите и археолозите да си ја бркаат работата?!

Чекај малку, спорниот момент ми се мене токму Александар и Филип, Клеопатра, па и Букефал...Се се тоа грчки имиња гледано етимолошки, ширеле грчка култура околу себе, споменици со грчки натписи, официјален јазик - грчкиот коине...Како мислиш ти да им докажеме на странците дека тоа сме ние, со Александар и Филип?
Кон врв
vesnap Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Април.2009
Поени: 293
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vesnap Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 17:52
Originally posted by lilica lilica напиша:

Originally posted by lilica lilica напиша:

[QUOTE=fiks] Е добро тогаш што народ си ти Лилица?
Потомка на Џингис Кан?

Не пишувајте вакви глупости,малу осет за себе имај си.

Potomka na Tiberij, slovenot koj ja stvoril Strimica.

За кој век зборуваш Лилице?Од кога постои Струмица во историските списи?Од доаѓањето на словените?Од 5-ти, 6-ти век?!Тибериј бил словен?
Лилице, уште чекам одговор...Секако во контекст на темаванамигнување

Тибериј не бил словен, затоа оставил само рушевини зад себе! Се знае кога не е твое само го користиш! А има на интернет истириски записи, па информирај се околу историјата. А денес во мојот град има стари архитектонски градби -
Некогашен хотел „Српски крал“
Некогашна осматрачница Турска кула
Некогашна Турска пошта,
Има и еден гроб на Струма, која е керка на словенот крал Марко, а Царевите кули се од 6 век каде тој се засолнувал.
Има во приградските населби некои манастири од римјаните и тоа е.
Што има античко?
Каде биле антиците? И какви антички корени имам?

Strumica postoi od vremeto na formiranje na makedonskata kralska loza na argestidite poznatata oblast ,,amfestida,,a Strumica go ima imeto togas vo toj vremenski period gospoda Dober.
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 17:57
Кога ги читам денес застапниците на античката теза, се` едно читам грчката пропаганда од крајот на 19 и почетокот на 20 век. Единствената разлика е етничката карактеристика на античките Македонци.

Дури и Сандански за некое време се имал за еден од потомците на Александар. Не за долго.

„Сандански, по потекло од Пиринска Македонија, им припаѓаше на таканаречените словеногласни Македонци. Тој тврдеше дека како што се ослободија од турскиот јарем грчката нација, српската и бугарската, дојде часот да се ослободи и македонската нација. За да Македонија стане цела и сосем независна држава, Сандански проповедаше дека сите жители, без исклучок, не се ниту Бугари, ниту Грци ниту Куцовласи, макар и да зборуваат на македонски славјански дијалект како и самиот тој, или на грчки или на куцовлашки идиом, сите жители на Македонија се чисти Македонци, потомци на античките македонци на Филип II и на Александар. . . .“
—„Елефтериос Ставридис“, „Зад кулисите на КПГ“, Атина 1953 г., стр. 214
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vesnap Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 17:57
Originally posted by Владо Владо напиша:

Јас не негирам ниеден дел од мојата историја!И не сакам никој отстрана да ми го негира!Не ме интересира со што ќе се поистоветуваат грците, се додека не се мешаат во мојот двор.Штом досега сме го задржале името МАКЕДОНСКО, значи имаме сосема легитимно право да си го бараме својот континуитет во се’ што било МАКЕДОНСКО назад во историјата.А континуитетот сакам да си го проследам до крај, до онаму каде може да се оди, научно и со докази.А тука има уште многу да се истражува, да се копа и прекопува...Зошто не ги оставиме историчарите и археолозите да си ја бркаат работата?!

Чекај малку, спорниот момент ми се мене токму Александар и Филип, Клеопатра, па и Букефал...Се се тоа грчки имиња гледано етимолошки, ширеле грчка култура околу себе, споменици со грчки натписи, официјален јазик - грчкиот коине...Како мислиш ти да им докажеме на странците дека тоа сме ние, со Александар и Филип?

da grcki iminja no vo helenizamot poslem smrta na Aleksandar Makedonski,a per toa civi iminja se gospoda celi otprilika 5000 do 6000god.a gospoada.Ako zboruvame za Demostenos togas mozebi ste vo pravo.I da ve potsetam imeto na tatko mu na Aleksandar e Filip vtori Makedonecot.ako ne ste znaele.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vesnap Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 18:03
Ajde da se educirame pozdrav.

http://www.youtube.com/watch?v=TiTgvd5T1q8
Кон врв
пивце Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Јуни.2009
Поени: 71
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај пивце Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 18:12
Не знам што врска имаат овие два линка со темава.
Некако имам впечаток (поврзано со првиот линк) дека ако најдиме нешто во земјата, автоматски тоа е дело на некого од нашиот народ. Нешто како да тврдам дека некои абориџински цртежи се дело на директните предци на тетка ми од Австралија.
Навигатор Цветко
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vesnap Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 18:39
http://www.youtube.com/watch?v=8ywHSZq6rUU
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vesnap Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 18:40
http://www.youtube.com/watch?v=L45fHRSdJjw
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vesnap Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 20:19
Pivce Paon - Paoni(Paonci),Tribal - Tribali,Skodar - Skodri,Avtarij - Avtarijati,Jason - Jasonci,Perheb Perhebi,Disar - Disari,Makedon - Makedoni(Makedonci)Ilja - Iljadite....................................po kralot po cezarot se vika i teritorijata i narodot.

Pivce nikade miljon iminja ke ti spomenam i kralevi na Balkanot nikade Sloven - Sloveni(Slovenci)ne sum sretnala ko brat ti kazuvam i dali si znael slovenite koga dovagale na ovie prostori se unistuvale pred sebe taka sto ima zapisano za bitkite okolu Solun deka slovenite vino piele od cerepite na mrtvite starosedelci vo slucajov makedonci pivce.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vesnap Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 20:22
Pivce znaes li koj ni ja sklopi ova prikazna deka makedoncite se sloveni a pivce od porano Rim,a denes istiot Rim pivce e E.U.a dali znaes pivce koi go oformi rimskoto carstvo ili koj se krie pozadi ,,rimskata volcica,,
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 74>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.