|
Aнтички или словенски? |
Внеси реплика | страница <1 1213141516 74> |
Автор | |||
vesnap
Сениор Регистриран: 21.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 293 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
slavjanite ili slavnite se pradedovsci na makedonskiot narod
da se potsetime slavjanite ili skavnite se sosema identicni na venetite. od venetite poteknuva prviot kral na evropa poznat pod imeto Polifem. istiot Polifem ima tri sina Ilja,Kelt i Galat. Nie se ponatamu skoncentrirame na poimot Ilja koj e kral na denesniot Balkan,dodeka drugite delovi od Evropa se na negovite braka kelt i galat (germancite i francite) Od korenot na Ilja ili kralot na Balkanot se formira ponatamu Troja ili trojancite,ista teritorija so ist narod. od istiot narod podocna se formira drzavata makedonija koja filip povtorno ja voskresnuva pod starite granici do kade bila Trojanskoto carstvo no i od pred toa Iljadiskoto carstvo. zaklucok dedovci na Filip i8 Aleksandar se venetite ili slavnite beli luge. |
|||
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
демек во Илиjада пушува за историjата на македоните?
|
|||
Владо
Сениор Регистриран: 25.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Буги, па ти како толку голем ерудит и историчар, зар навистина не можеш да сфатиш толку елементарни нешта или само се правиш на удрен?! Ај да те прашам, од кого за првпат Хелените биле наречени Грци и зошто? За Коине ти објаснив веќе неколкупати ама ајде....Коине не е народ, Буги, тоа е придавка со значење „заеднички“ т.е. официјален јазик, кој за основа го има јонско-атичкиот дијалект на елинскиот јазик! За имињата- има еден збор „етимологија“, си чул за него? Што ти значи тебе името Александар, или Букефал, а веќе и го објаснував тоа овде.... |
|||
Владо
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Македон, на ова ќе ти одговорам кратко и искрено- ги немам читано детално Пулевски и Чуповски,освен некои извдоци, и затоа не можам да коментирам нешто особено. Кога ќе прочитам, ќе отвориме дебата, не е проблем. Поздрав! Изменето од macedon_alex - 18.Јуни.2009 во 19:05 |
|||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
kako moze da pisuva za makedoncite koga makedoncite se pojavuvaat poslem 3000 do 4000 god poslem trojanskata vojna.celta e sosema druga deka pokolenie na trojancite se makedoncite. |
|||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
pr.kralot - Arhelaj e za potomok na Herakle,i makedonskite kralevi od lozata na argestidite ke bidat primeteni po nosenje na lavja koza na glavata,takvi moneti na likovi na kralevi na makedonsko tlo ima pronajdeni miljoni gospoda.
|
|||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
http://www.youtube.com/watch?v=DNH4oLF5enw Vrz osnova na mali logichki fakti donesuva golemi zakluchoci 6.32 http://www.youtube.com/watch?v=H20PXfrJCxc Изменето од cercetator - 18.Јуни.2009 во 21:15 |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мене Хелените не ме интересираат но пролистувајки раэнораэни книги многу пати имам сретнато дека Елин и Хелен не е исто - исто како што Ромеи и Елин не е исто - но Грците тоа не ги спречува да ја присвојат Виэантиската култура и империја како Грчка. Ова дебатирање се случува само кај нас,секој паметен човек ке раэбере и ке се согласи дека континуитетот е континуитет и ништо повеке,эначи убаво иэјави Паско,па эар преку ноќ станавме словени,паднавме од эад карпати на гол простор. Инаку и еден друг факт што не сум го энаел а Паско го иэјави - ние имаме неэнам колку эборови од античкиот Македонски јаэик во денешниот Македонски јаэик - эначи Владо и јаэикот не е чист Словенски и тој има некој континуитет па Турциэмите се многу добар покаэател барем нив неможеш да ги негираш И благодарам што конечно се согласи со мене и потврди дека Коине не е Елински,Елините имале свој јаэик а Коине е еден вид на Експеранто од античко време и него неможеш да го класифицираш како ничиј или да кажеш дека му припаѓа на некој |
|||
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
104 збора |
|||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И ние имаме, ама имаме и турцизми и грцизми и интернационализми. Неаме наш збор за телевизор, компјутер Але= Бе Александар=Дабександар. |
|||
Dejan]
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Нов член Регистриран: 01.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 23 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
За сите тие кои имаат барем малку сомнеж за тоа кои се дали се Словени или нешто друго, еве читајте
http://www.macedonium.org/Macedonium.aspx?jazik=2&kid=19&pid=35&ppid=297&tid=2351 Изменето од Dejan] - 19.Јуни.2009 во 08:35 |
|||
Владо
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ха, абе Буги ова веќе стана- абе знам дека е така, ама ете не сакам да верувам! Тие стотина зборови, веројатно се мисли на стотината македонски глоси воречникот на Хесихиј, еве тука ги имаш: http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Macedonian_language Од сите овие, единствен збор кој што успеав како така да го поврзам со некој наш збор е готан- гуде (прасе). Ама како би го поврзал ти тоа ако за тебе е крајно различно „елински“ и „хеленски“?! Коине не бил есперанто, Буги, есперанто е вештачки создаден јазик на овој или оној начин, кој што секој мора да го научи за да го разбере, коине јазикот го разбирале атинските деца и од 4-5 години. А дали ти го забележи оној момент во дуелот меѓу Љубчо и Паско кога Љубчо рече дека се согласува дека треба да има преиспитувања на историските моменти ама дека треба тоа да оди со поспор тек, со конференци едно друго, а не на ваков начин, и Паско рече дека се согласува со тоа? И уште со многу други работи се согласи Паско, на едно место рече дека не е вистина дека Александар имал било каква врска со Словените итн. Во ред е да се гордееме со се што е од македонската почва, ама да се поистоветуваме со Александар, и да го ставаме на пример, пред Гоце Делчев, не знам, според мене тоа е премногу Изменето од Владо - 19.Јуни.2009 во 11:26 |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Муабетот со эборовите ми беше дека сепак има конекција што ни славистите не ја порекнуваат - и нормално треба да се дискутира и јас сум потполно против политикава на МАНУ да решава научни погледи на стариот удбашки начин,всушност со Македониэмот тоа и станува эбор,од фиока се вадат многу прашања кои таквите кваэи научници поради недостаток на научна храброст посотјано ја иэбегнуваат темата која не им одговара.
И пак ке повторам во моментов никој не ја негира нашата Славјанска крв иако е убаво и эа тоа да се дискутира - напишав и претходно,во светските научни кругови,видни слависти сеуште тврдат дека научно славјанското потекло е нејасно и недефинирано,како ке эаврши таа прикаэна се надевам дека ке бидеме живи и эдрави па ке доживиме да видиме. |
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
pa i ne e nekoj losh rezultat
neznam jas za drugi, no mojot cukun dedo bil u falanga zatoa si go cekam Alekso na plostadot da si go imam a tie so mislat deka bile dojdeni ordi, koi ne se ni znae od kade dojdoa neka ne go gledaat koga kje e tuka oti bre go zbrisavte postot na bugarinov, sega prvata recenica mi nema smisla Изменето од anakin - 19.Јуни.2009 во 12:03 |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
Внеси реплика | страница <1 1213141516 74> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |