|
Aнтички или словенски? |
Внеси реплика | страница <1 910111213 74> |
Автор | ||
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
слика
|
||
BACHIOS
Сениор Регистриран: 21.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1517 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
dobro be bugi, na kakov jazik zborele tie anticki makedonci, dali toj imal slicnosti sovrmeniot makedionski jazik? |
||
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
|
||
BACHIOS
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ama tepacka megju lupco i pasko
|
||
|
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
На а2 телевизија бевме сведоци за заблудата на “македонизмот“ и сите видовме како еден виден македонски археолог со тенденции за стане најдобар на Балканот, (г. Паско Кузман) беше исмеан од еден бивш премиер и политичар (Г.Г. Љубчо Георгиевски) буквално во секој област.
Значи за мене е несватливо како е можно еден археолог да има толку мало познавање за античката историја, а притоа за себе си да кажува дека е археолог кој омилена гранка од археологијата му е “антиката“. Е сега сите добро знаеме дека има и ракија со име “антика“, па после ова сами отценете што му е омилено на г. Паско Кузман
Господине Паско скинетеси ја дипломата!!!
|
||
BACHIOS
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
i vrati gi parite od vladata
Pa Lupco ne e od vcera pa ovoj ke go zajebava- A za sto mu se 3 casovnika??? |
||
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
не е љуБчо од вчера
него е од завчера никогаш и ќе го нема може само да џавка своја бугарска пропаганда |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Незнам што се случувало но знам дека Љубчо не е историчар + он е за проБугарската теза на славјанството - а таа теза е позната - уште да каже и дека Мисирков ни е татко на нацијата и има да ви изнасмеам на сите вас Македонци кои незнаете да си го слушате срцето - дрво без корен неможе да расне може само да овене и да скапе,без разлика колклу и да е старо
|
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Братче или сестриче, ако ја гледаше емисијата ке видиш кој е пробугарски или кој ја сака македонија.
Тука се разговараше за античка историја, и г. Љубчо се покажа поспособен историчар и археолог од директорот на археолозите во Македонија.
Кажав и пак ке речем вистината се виде - Паско скини си ја ДИПЛОМАТА!
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Незнам јас што покажал Љубчо - ке ти ја напишам Бугарската теорија па ти кажи ми дали Љубчо тоа тврдел - значи Бугарите викаат дека од 5 век па до 19 нема Македонско име бидејки нема континуитет на народ - така да Кирил,Климент,Самуил,Карпош,целата плејада на ајдути и Илинденци се Бугари и Крсте Мисирков одеднаш сака да направи МАкедонска нација од постоечко Бугарско племе кое живее на Македонските простори од 5-6 век нели кога ги снемува Македонците.
ТОА ли е ТОА - молим те одговори бидејки баш ме интересира дали е тоа ставот кој се противречи на Античкото Македонско постоење |
||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Љубчо и Паско многу добро ја решија античката историја и етнокарактерот на античките македонци. 4-5 век има РОМЕИ, тука не станува збор за антички македонци, елини или ова она...
Бугарите, болгари, или најново българи, не се етничка маса, а по примерот на Византија кнез Борис ги покрстува сите помали групи и прави една општо славјаноболгарска маса, по пример на ромејската византиска или гркојазична држава, само шо разликата кај него (кај кнез Борис) е тоа што тие говорат славјански, или според некои грчки извори - болгарски. Значи бугарите имаат голема заблуда кога се повикуваат на тоа дека се наследници на словено-болгарската традиција, како што и ние тврдиме дека сме наследници на македонската или поточно елиномакедонската традиција.
Просто кажано не е така. Ние имаме словенски јазик, а не античко македонски. Значи со тоа сме наследници на една славјанска традиција. Ние сме славомакедонци како традиција(зборувам за современата држава и последните 1100 години)
Изменето од Tetratka - 18.Јуни.2009 во 00:09 |
||
Владо
Сениор Регистриран: 25.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
1. За Коине- ти напишав веќе, коине на грчки значи „заеднички“, пред тоа имало една ваква генерална поделба- јонски дијалект, дорски и еолски, а коине јазикот кој бил воведен во времето на Александар е јонски, со атичкот кој исто така е јонски како основа. Исто како што на нас ни е литературен јазик централното наречје со акцент на прилепско- велешките говори. Значи, „коине“ е придавка и значи заеднички, т.е. литературен. За Пелазгите знам, тоа веќе и го реков, но факт е дека за времето на Александар се вршело елинизација, а и самиот тој има елинско име, како и татко му. Тоа е! |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се разочарав од Паско Кузман. Кажува Љубчо ( него човек не заслужува да го коментира- џабе ќе си ги трошам нервите ) постоеле Македонци од 1903 година откако Мисирков побарал да се создаде македонска нација, а пред тоа немало Македонци. Трагедија!
А од друга страна Паско требаше да му ги плесне во лице Ѓорѓи Пулевски и Димитрија Чуповски кои во своите дела го споменуваат Александар Македонски како предок, а се дел од значајните наши преродбеници. Ама и тој не знаеше...ужас беа двајцата, ајде од првиот веќе ништо не ме чуди после еротската поезија и тезите негови за нациите, ама вториов комплетно ме разочара. |
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pasko kuznam e fin i miren naucnik koj gi ima napraveno najgoleme iarheoloski otkritija vo nasa istorija
a go stavile so bolen um da debatira a so ocekuvavte.......?????? |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што сакаш да кажеш со ова во наводници? |
||
Внеси реплика | страница <1 910111213 74> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |