|
Aнтички или словенски? |
Внеси реплика | страница <1 89101112 74> |
Автор | |||
Владо
Сениор Регистриран: 25.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Инаку тоа со Венетите е интересно, нели западните Словен се Венети, а Германците за Лужичките Срби велат Виндиш( или така некако, не знам германски, сепак сум Словен )
Изменето од Владо - 17.Јуни.2009 во 20:40 |
|||
vesnap
Сениор Регистриран: 21.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 293 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Овие 2000години.но верувајте ни фалсификаторот не може да направи совршен фалсификат и вистината за Македонија ке излези на површина бидејки вистината е таа која ја одржува земјината топка во живот поздрав.
|
|||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
[QUOTE=Владо] Инаку тоа со Венетите е интересно, нели западните Словен се Венети, а Германците за Лужичките Срби велат Виндиш( или така некако, не знам германски, сепак сум Словен )[/QUOTE
ajde po hristijanstvoto i biblijata ,,prvo bese slovoto,potoa bog bese so slovoto i na kraj slovoto bese bog.Ako slavnite beli luge se venetite koja e razlikata od venetite i slovenite,zarem ne se raboti za isti narod i na kraj ako znaime deka venetite se dedovci na Filip i Aleksandar. |
|||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ајде за венетите и споредбата за словото од библијата.
Една колонија од Венетите доаѓа на овие простори. Колонијата е формирана на вулканско подрачје бидејки вилканите многу одамна имале помал интизитет, и претставувале места кој биле многу пријатни за живеење во нивна близина поради топлината. Освен подрачјата вулкански кој имале моќ и сила мисти- чна, друг приорите се и рудниците за злато, па така Венетите се здобиваат и со експлотација на овие рудници. Ваквиот формиран град бил сместен на северниот брег од островот, поточно градот опфакал три рида, одде- лени со длабоки долини. ,,Трите рида,, доминирале над едно доста пространо пристаниште, карактеристично по старото утврдено возвишение каде се наоѓал древни- иот храм т.е Акропола, без сомнение, на древната Сана и утврдените кули. Венетите ке бидат забележани и како најстари трговци, кој секогаш работеле со добро утврден план однапред. Тие не биле само надарени за трговија и морепловство, знаеле да копаат и руда, преработувале метали, изработувале бродови и ги бојадисувале ткаенините. Името го добиваат по пурпурен - црвен, боја која ја најмногу употребувале ,но и по венетиската азбука која ке биде основа на древнота македонска азбука како и целата култура и јазик. |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Нели за Коине пишуваше - тоа не е јасно - што забега сега со Грците и Грчкиот - нели Коине и Елинскиот не е ист јазик Изменето од Boogie - 17.Јуни.2009 во 20:47 |
|||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Која е разликата Владо кажи ми те молам и дали не сум во право дека сум македонка.
|
|||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ne veruvam deka treba da ti objasnuvam ... ili ne si razmisluvala ili ednostavno ne sakas da vidis
|
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ИМА ПОВЕКЕ ВЕРЗИИ НО ЕГИПЕТСКАТА Е НАЈСТАРА ЗАТОА И ЈА ПОКАЖАВ - инаку Древните народи живеат со легендите за луѓето, боговите и природните сили. Има ли народ во светот што името со милениуми си го носи по својот бог Македон? Тоа се само Македонците, државата Македонија, царот на светот Александар Македонски, имињата Македонка, Дона-Донка во песните. Од каде ни е името на богот, народот, државата? Се знае. Од древнина, од самото постоење на буквата "е" пред Аполоновите светилишта, од "МА" - Големата Мајка - Македонија, славена со неолитски артефакти, статуи, фрески слики од Македонки низ историјата. Ако Големата Мајка толку се почитува низ Македонија, можеби по неа го добивме името, ако и таа не го родила Македон, трајно да ни стане родоначалник, патрон, заштитник именик. Во митолошките сфери се објаснува дека татко на Македон и Скит е самиот врховен бог Ѕевс што од небото ги ѕиркал најубавите жени и со нив оставил бројно поотомство на богови и божества, што се здале во заштита на Македонија, по примерот на Македон. Богот по своето име ја нарекол земјата Македонија. Таа традиција ја презеле македонските цареви и по свое име ги нарекувале градовите како Филипи, Александрии, Константинопол, Јустинијана, Марков град, Самоилова тврдина, Аполонии, Хераклеи, до Гоце Делчев, Сандански и други. Само Македон го дал името за цела Македонија, за сите Македонци и сите градови со царски имиња. Постојат и други толкувања за нашето име. Тоа било од низини, од дно меѓу планини и пак се поврзува со името Македон Посејдон, Тихи Дон, како дно на земјата, морето и реките. Други мислат, името дошло од изгледот на Македонците, високи, стројни, здрави луѓе као храстови од планините и полињата. Во секој случај Македон го дал своето име на Македонците и ја одредил сличноста на боговите со кралевите и со луѓето. Македон ни се претставува како стар, мудар бог кој што бдее над Македонија од височините на црквите. Ликот на Александар се претставува како Аполон; млад, светол, убав, моќен и лиричен. Филип личи на Херакло, тој е воин, херој, жесток борец во одбрана на Македонија. Такви се и многубројните македонски цареви слични по изглед, симболи и оружје јавнати на коњи како Александар, Самоил, Марко Крале, Делјан и Ангелите во небеските одреди на фреските низ Македонија. Тоа духот на Македон се појавува како всаден боговечен дух и кај обичните луѓе што го слават на пролет како Ксантика - празник на цвеќето, мартинките, победите. Богот Македон се вљубил во Ксантика и ја барал меѓу расцутените дрвја и цвеќиња што се претворале во плодородие а народот се веселел со пеење, пиење, со црвено-белата боја и летните зраци на сонцето што останале на знамињата и везењето до денешни дни. Во спомен на Македон, Македонците носат имиња и презимиња. |
|||
Владо
Сениор Регистриран: 25.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Буги, можеби зборуваме за различни нешта, јас зборувам за јазици а ти ми приложуваш листа со имиња Можеби си немал време да рагледаш: http://en.wikipedia.org/wiki/Koine_Greek Коине е грчки јазик, да не се лажеме себеси, за нас не чини, гајле ми е мене за гејците! Поздрав, отидов да ги гледам Љубчо и Паско |
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Владо, кажи ми зошто Димитрија Чуповски и Ѓорѓија Пулески истотака го споменуваат Александар Македонски како дел од историјата на македонскиот народ? Тие живееле одамна, а и самиот знаеш дека Ѓорѓија Пулески е еден од оние кои ја поставија основата на засебниот македонски јазик, па и ја пишува историјата на македонскиот народ. А еве го и весникот на Димитрија Чуповски, "Македонски глас", на руски е ( мене да бе ми преведуваше малку ), ама прочитај го целиот, ќе најдеш и за Александар Македонски и славата на Македонија во неговото време. http://macedonian.atspace.com/knigi/mak_golos.htm Ме интересира твоето мислење за тоа зошто уште тогаш Ѓорѓи Пулески и Димиртија Чуповски го споменуваат Александар Македонски ако ние немаме ништо воопшто со нив. |
|||
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Пулевски исто така пишува и од каj са доjдени македонците
|
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас само сакам да ти покажам дека историјата Македонска е многу пред Александар и Филип - и сакам да разговараме за Коине - од каде Коине е Грчки јазик или писмо кога се знае дека Грчкиот е Елински - зар Античките грци имале два јазика - ова ли пробуваш да го кажеш Значи да не се залажуваме ние со Елинизмот - Македонските племиња постојат многу пред доаѓањето на Елините на Балканот - па ова е запишано од врвни историчари,незнам дали си запознаен |
|||
BACHIOS
Сениор Регистриран: 21.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1517 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ovie vo slikata anticki li se? |
|||
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
|
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Пишува дека сликата е од Словени
|
|||
Внеси реплика | страница <1 89101112 74> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |