IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Судбина
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Судбина

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2009 во 01:45

Toa sto BOG znae sto ke se sluci so nas , ne znaci deka TOJ ni go predodredil, brate messi.

Definicijata za zborot SUDBINA : Neizbezen i nepovolen ishod; veruvanje deka site slucuvanja se odredeni so bozestvena volja ili nekoja sila pogolema od covekot, taka da mora da se sluci toa sto e odnapred odredeno.

Zgora na toa, tuka e i darot na silata na molitvata koja moze da menuva mnogu raboti vo nasiot zivot, pa i pravecot na nasiot zivot.

P.S. Onaka kako sto ti go definiras zborot SUDBINA, togas tvoeto razmisluvanje e vo red

Изменето од KINGDAVID - 17.Јуни.2009 во 01:52
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2009 во 02:04
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Toa sto BOG znae sto ke se sluci so nas , ne znaci deka TOJ ni go predodredil, brate messi.

Definicijata za zborot SUDBINA : Neizbezen i nepovolen ishod; veruvanje deka site slucuvanja se odredeni so bozestvena volja ili nekoja sila pogolema od covekot, taka da mora da se sluci toa sto e odnapred odredeno.

Zgora na toa, tuka e i darot na silata na molitvata koja moze da menuva mnogu raboti vo nasiot zivot, pa i pravecot na nasiot zivot.

P.S. Onaka kako sto ti go definiras zborot SUDBINA, togas tvoeto razmisluvanje e vo red

E, dobro e sto barem se slozhivme vo P.S.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2009 во 02:09

Pa vo mnogu raboti jas i ti imame slicni mislenja, samo razlicno se izrazuvame ...

Treba povnimatelno da si gi preprocituvame nasite postovi.
Pozdrav!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2009 во 02:12

BOG, Koj e Seznaen i Semokjen znae uste pred da pomislime
nesto, a kamo li sto ke napravime.

Vo Biblijata tolku pati se posochuva tokmu sprotivnoto...   

P.S. Ti vetiv za taa rabota neshto (za Nazarikjanecot ne se navrakjam poradi toa) , ama so diskusiive postojano se nametnuva istiot problem i teshko e postojano da se odbegnuva...

Изменето од Messenger - 17.Јуни.2009 во 02:12
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2009 во 02:19
tesko e da i se sprotivstavis koga sekogas te predizvikuva
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2009 во 02:20
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

BOG, Koj e Seznaen i Semokjen znae uste pred da pomislime
nesto, a kamo li sto ke napravime.

Vo Biblijata tolku pati se posochuva tokmu sprotivnoto...   

P.S. Ti vetiv za taa rabota neshto (za Nazarikjanecot ne se navrakjam poradi toa) , ama so diskusiive postojano se nametnuva istiot problem i teshko e postojano da se odbegnuva...

Znam za koi stihovi mislis od Biblijata, no ima objasnuvanje za toa. Toa sto Bog znae kako ke postapime, ne znaci deka e zadovolen so nasite postapki, cesto pati citame deka 'Bog vide deka svetot se napolni so zlo, pa se pokaja sto go sozdade covekot'(1 Mojseeva 6:6,7)

Ponekogas prezema i drasticni merki za da spreci pogolemi steti . Kako ke go napravi toa ako ne e Semokjen i Seznaen?

P.S. Brate Messi, ne sum ti zabranil nisto , ti si moderatorot i znaes do kade se granicite na kulturnoto odnesuvanje i pravilata na forumot. Jas samo rekov da ne se omalovazuvaat Svetite Knigi na vernicite i verskite cuvstva na drugite, pa i cuvstvata i na drugite na forumot. Slobodno pisuvaj . Pozdrav!

Изменето од KINGDAVID - 17.Јуни.2009 во 02:24
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2009 во 02:40
Kazhi samiot, kolku pati Bog vo Biblijata e vo nedoumenie i se prashuva kolkava li e verata na nekoe chedo, pa za da proveri mu postavuva testovi so razni bolesti, unishtuvanja na imotot, umiranja na deca i t.n... pochnuvajki od Avrama, pa se do krajot na Stariot Zavet.

Ako e tochno onoa sto go velis "znae uste pred da pomislime
nesto, a kamo li sto ke napravime", togash zoshto se obiduva da doznae na vakvi nachini???   

Изменето од Messenger - 17.Јуни.2009 во 02:46
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2009 во 02:56

Kazhi samiot, kolku pati Bog vo Biblijata e vo nedoumenie i se prashuva kolkava li e verata na nekoe chedo, pa za da proveri mu postavuva testovi so razni bolesti, unishtuvanja na imotot, umiranja na deca i t.n... pochnuvajki od Avrama, pa se do krajot na Stariot Zavet.

Ako e tochno onoa sto go velis "znae uste pred da pomislime
nesto, a kamo li sto ke napravime", togash zoshto se obiduva da doznae na vakvi nachini???   

Ke ti odgovoram so eden stih od Svetoto Pismo, od Noviot Zavet.

"A SE, sto bese porano napisano, za NASA POUKA bese napisano, ta preku trpenieto i preku utehata od Pismata da imame nadez"( Rimjanite 15:4).

BOG nikogas ne bil vo nedouimie za toa dali moze da gi izdrzi Jov iskusenijata, ili za Avraam dali ke bide spremen zaradi Bog da si go zrtvuva svojot sin, tuku sakal da ni dokaze na nas lugeto, pa i na site duhovni sustestva vo univerzumot deka BOG znae sto ke se sluci i nie da izvleceme pouka od toa.

Na pr. od slucajot na Jov, doznavame deka Satana ponekogas gi iskusuva vernite luge so mnogu stradanja, vo slucajot na Avraam gledame deka toj imal verba deka ako go zrtvuva svojot sin, Bog moze da go podigne i od mrtvite, bidejki mu dade vetuvanje deka preku negoviot sin ke gi blagoslovi site narodi na Zemjata... itn.

Изменето од KINGDAVID - 17.Јуни.2009 во 02:56
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2009 во 15:17

"A SE, sto bese porano napisano, za NASA POUKA bese napisano, ta preku trpenieto i preku utehata od Pismata da imame nadez"( Rimjanite 15:4).

So cel respekt, ova ne e odgovor na konkretno postavenoto prahanje.

BOG nikogas ne bil vo nedouimie za toa dali moze da gi izdrzi Jov iskusenijata, ili za Avraam dali ke bide spremen zaradi Bog da si go zrtvuva svojot sin.

Ne mi se sobiraat sega citati od Biblijata kade se pokazhuva sprotivnoto (ako navistina te interesira mozhesh i samiot lesno da gi najdesh), no za ater na onoa sto go navede pogore:

Ne krevaj raka svoja na deteto i ne pravi mu nishto! Eve, SEGA ZNAM, oti se plashish od Boga shtom ne go pozhali ni sakaniot sin svoj poradi Mene.
Bitie 22:12

Za da ne ostane samo na eden primer, eve ushte eden:

I reche Gospod: "Golem povik e protiv Sodom i Gomor i grevovite nivni se preteshki. Zatoa KJE SLEZAM ZA DA UZNAAM I DA VIDAM DALI TAKA SE PRAVI, kako sto povikot doagja do Mene ili ne.
Bitie 18:20,21

Изменето од Messenger - 17.Јуни.2009 во 15:42
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2009 во 15:53
Се сложувам со KINGDAVID, судбината е однапред предодредена, додека Божјото знаење за се што ќе се случи со нас не е еднакво со предодредувањето, бидејќи Бог иако знае, Тој не ни предодредил нам да живееме праведно или грешно.
Ако постои судбина и ако на  Петко му е предодредено да го убие Марко, а на Марко да загине од раката на Петко како тогаш Бог ќе ги осуди? Каде е тука правдата? Зошто подоцна Бог би го осудил Петко кога така му било предодредено?
Ако пак се е предодредено зошто би се молеле на Бога, кога се е предодредено и не може да си ја измениме иднината?

Изменето од macedon_alex - 17.Јуни.2009 во 15:54
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2009 во 16:16

So cel respekt, ova ne e odgovor na konkretno postavenoto prahanje.

BOG nikogas ne bil vo nedouimie za toa dali moze da gi izdrzi Jov iskusenijata, ili za Avraam dali ke bide spremen zaradi Bog da si go zrtvuva svojot sin.

Ne mi se sobiraat sega citati od Biblijata kade se pokazhuva sprotivnoto (ako navistina te interesira mozhesh i samiot lesno da gi najdesh), no za ater na onoa sto go navede pogore:

Ne krevaj raka svoja na deteto i ne pravi mu nishto! Eve, SEGA ZNAM, oti se plashish od Boga shtom ne go pozhali ni sakaniot sin svoj poradi Mene.

Za da ne ostane samo na eden primer, eve ushte eden:

I reche Gospod: "Golem povik e protiv Sodom i Gomor i grevovite nivni se preteshki. Zatoa KJE SLEZAM ZA DA UZNAAM I DA VIDAM DALI TAKA SE PRAVI, kako sto povikot doagja do Mene ili ne.

Ovde Bog dvapati mu zboruva na Avraam i toa preku angeli.

Vremenski prvo e sluckata so Sodom i Gomor, koga Bog mu veli na Avraam deka "Golem povik e protiv Sodom i Gomor, i grevovite nivni se preteski, zatoa ke slezam za da uznaam dali taka se pravi, kako sto povikot doaga do Mene, ili ne".

Vtorata slucka e so zrtvuvanjeto na Isak, sinot na Avraam, kade Bog mu veli deka SEGA ZNAE deka Avraam ima vera i deka nema da go pozali ni svojot zaradi Bog...

Sto mislis, dali Bog ne znael sto se slucuva vo Sodom i Gomor?

Dali Bog ne znael deka Avraam ima tolku golema vera vo Bog sto bi napravil se za Nego?

Ili so slucajot so Jov, ako Bog ne znael i ne bil siguren deka Jov ke ostane veren i pokraj site iskusenija, dali ke dozvolil na Satanata da mu nanesuva tolku stradanja na ovoj praveden i bogobojazliv covek?

Vo dvata razgovora so Avraam, Bog preku angeli mu kazuva sto misli za nego.

I pak ke kazam: Seto toa Bog go kazal za da znae Avraam deka e covek po negova volja. A i nie da znaeme .

" Neli so dela se opravda Avraam, nasiot tatko, otkako vrz zrtvenikot go polozi svojot sin Isaka? Gledas, deka verata im pomogna na delata negovi,i deka preku delata verata stana sovrsena?
I se izvrsi Pismoto, koe veli:' Mu poveruva Avraam na Boga, i toa mu se primi kako opravdanie' , i toj se narece -prijatel Bozji".(Jakov 2:21-23).

Znaci, "A SE, sto bese porano napisano, za NASA POUKA bese napisano, ta preku trpenieto i preku utehata od Pismata da imame nadez"( Rimjanite 15:4).

Mislam deka gore napisaniot stih e mnogu jasen, brate messi i mislam deka go razbiras.

"Moite misli ne se vasi misli, nitu vasite patista se Moi patista, veli Gospod.

No kako sto e neboto povisoko od zemjata, taka se i Moite patista povisoki od vasite patista, i mislite Moi-povisoko od vasite misli"( Isaija 55:8,9).

P.S. Izgleda mnogu citas literatura od Lomas i Najt, koga te citam tebe kako da gi citam nivnite knigi. Jasna mi e pozadinata na tvoite veruvanja, no ne sakam da go napagam tvoeto mislenje. Ti si protiv dogmite na drugite, a samiot sto veruvas e isto dogma, iako mozebi ne si svesen za toa.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2009 во 19:19

P.S. Izgleda mnogu citas literatura od Lomas i Najt, koga te citam tebe kako da gi citam nivnite knigi. Jasna mi e pozadinata na tvoite veruvanja, no ne sakam da go napagam tvoeto mislenje. Ti si protiv dogmite na drugite, a samiot sto veruvas e isto dogma, iako mozebi ne si svesen za toa.

Pretpostavkite se mnogu losha rabota, osobeno koga se deriviraat definitivni zakluchoci od niv kako, na primer, za navedenite lichnosti koi ne mi se poznati i posledovatelno doznaenata pozadina na moite veruvanja i dogmite za koi ne sum svesen.

Jas ne go napagjam tvoeto mislenje, tuku diskutiram so tebe vo vrska so iznesenite veruvanja koi gi potkrepuvash so citati od Biblijata. Znam deka ti go prifakjash veruvanjeto oti ovaa Kniga e Bozhji zbor i zatoa sekogash ja koristish kako dokaz za nashive diskusii. Bidejki e taka, jas se slozhuvam da se postavam na toa nivo i da ja koristam istata Kniga za da potenciram deka nekoi dogmatski veruvanja ne se podrzhani od nea. Znachi ne go napagjam tvoeto mislenje i ne go napagjam Boga, tuku diskutiram na postavenite temi koristejki ista referenca na koja se povikuvash i ti prifakjajkji ja ovaa Kniga kako apsolutna vistina.

Ako sega ne me razbra zoshto postojano ja citiram Bibijata i deka so toa ne go napagjam, navreduvam i obezvrednuvam Boga, togash toa nema nikogash povekje da razberesh.

Sto mislis, dali Bog ne znael sto se slucuva vo Sodom i Gomor?

Dali Bog ne znael deka Avraam ima tolku golema vera vo Bog sto bi napravil se za Nego?

Eve, jas se restriktiram od sekakvo lichno mislenje i ja citiram Biblijata bidejki za tebe taa e bukvalno i nesomneno Bozhji zbor, pa ti izvlechi si tvoj zakluchok, onaka kako sto miluvash i bidi zasekogash srekjen so nego:

Delot vo koj Avram se nagagja so Boga dali kje gi unishti gradovite dokolku najde izvesen broj greshnici e samoobjasnuvachki i ne gledam zoshto celiot bi go prepishuval, no za onie koi ja nemaat Bibijata ili nemaat namera da baraat i da go chitaat seto toa vo celost samo bi navel eden kus del koj ja objasnuva Bozhjeto znaenje (informiranost) vo vrska so toa sto se sluchuva na zemjata:

I reche Gospod: "Ako vo gradot Sodom NAJDAM pedesetmina pravednici, kje go zapazam gradot i celoto mesto zaradi niv"
Bitie 18:26

Nekoj koj znae se, ne treba da bara nishto za da najde neshto.

Изменето од Messenger - 17.Јуни.2009 во 19:24
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 00:31

Bog imal dijalog so Avraam , znaci Biblijata ne kazuva deka Bog ne znael sto se slucuva so Sodom i Gomor, pa ete sega ke "slegne da vidi", tuku ednostavno mu kazuval na svojot prijatel Avraam sto ke pravi.

P.S. Kako se vika knigata koja ja koristis protiv Biblijata, sakam da ja procitam? Kazi mi od koj avtor e i kako se vika, mozebi ja ima vo nasite knizarnici, da ja procitam i jas, pa ke moze podobro da argumentirame. Pozdrav
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 01:03

Не ми е јасно што е нејасно во дискусијата на Бог со Авраам? збунетост Бог му вели дека ќе ги уништи Содом и Гомор. Авраам почнува да се застапува за тие градови прашувајќи го Бог дали би ги уништил доколку во нив најде 50 праведни души. Бог вели дека доколку има 50 праведни, нема да го стори тоа. И Бог и Авраам знаат дека нема толку, па затоа Авраам го повторува истото прашање но овој пат за 40 души. Потоа за 30, па 20, па 10, за потоа Бог да му каже на Авраам, парафразирам, "земај си парталите и да те нема од ова место, зашто решив да го уништам". Со тоа Бог на еден суверено имплицитен начин му дал до знаење на Авраам дека во тој град нема ни 10 праведници и затоа ќе го уништи. Поуката од оваа случка е многу јасна и не гледам потреба буквалистички да се фаќаме за одредени зборови и да вадиме догми од истите.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.