|
Дали верувате во БОГ? |
Внеси реплика | страница <1 5758596061 73> |
Автор | |||||||||||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||
Вселената и се во неа се доказ дека бог постои!?!?!? Тие кои не веруваат во тоа имаат предрасуди?!?!?!! Во ред! Еве ќе прифатам да верувам во твојот бог ако ми одговориш како бог тоа го направил, од што го направил, кога го направил и каде, во кој простор го сместил сето тоа што го направил? И, уште нешто, каде тој твој бог престојувал пред да почне да „прави“? Се надевам дека ако му се помолиш на бог тој ќе ти каже за сето ова, па ти мене да ми пренесеш!
Што? Само три прозорци има кон бог? И, на крај, ова што следи е најголемата вистина искажана од еден верник:
Р.Ѕ. Евангелосе, кој е тој Колумбо? |
|||||||||||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||||||||||||
pcelka
Сениор Регистриран: 10.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 3326 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||
spiros....и јас се радувам кога читам денес, и кога ќе ме читаат и мене, денес утре задутре....секој нов ден нели носи нова надеж....но ете не бев ни отворена ни подготвена за едно непријатно и болно изненадување...............кое ми го приреди Бог.... и постојано се прашувам истото ...Зошто... ??? Се обидувам да го пронајдам... за да ми одговори...
И така барајќи наоѓам еден запис некаде..... Бог е Создателот на вселената Кој копнее да Го запознаеме. Затоа ние и сме поставени на оваа планета. Неговата желба е ние да се надеваме на Него и да ја доживееме Неговата сила, љубов, правда, светост и сочувство. Така, Тој на сите што сакаат им вели: „Дојдете при Мене.“ За разлика од нас, Бог знае што ќе се случи утре, наредната недела, година, декада. Тој вели: „Јас Сум Бог, и нема друг Бог, никој не Ми е сличен! Оној Сум, Кој од почетокот го открива свршетокот.“1 Тој знае што ќе се случи во светот. Што е уште поважно Тој знае што ќе се случи со мојот живот и може да ми помогне, доколку сум одлучула да Го вклучам во мојот живот. Тој вели дека може да биде наше „засолниште и тврдина, секогаш проверен помошник во неволја.“2 Но ние мора со сите сили искрено да Го бараме. Тој вели: „Ќе Ме барате и ќе Ме најдете, зашто ќе Ме барате со сето свое срце.“3 И наоѓам малку мир и спокој во душава....... Но ....гледај сега... Тоа не значи дека оние што Го знаат Бог ќе бидат ослободени од маките, страдањата и проблемите на овој свет. Нема. Кога еден терористички напад предизвикува страдање и смрт, и оние што Го знаат Бог ќе доживеат страдање. Но Божјото присуство во животот на еден човек му дава внатрешен мир и сила. Еден Христов следбеник вака го кажал тоа: „На мака сме од сите страни, но не сме скршени; притеснети сме, но не очајуваме; нè прогонуваат, но не сме напуштени; кутнати сме, но не сме погубени.“4 Од секојдневниот живот гледаме дека ќе доживуваме разни проблеми во нашите животи. Но, доколку Го имаме Бог додека се соочуваме со проблемите, може да реагираме на нив од поинаква перспектива и со сила што не е од нас. Не постои проблем што е нерешлив за Бог. Тој е поголем од сите проблеми што можат да нè погодат и не сме оставени сами да се справуваме со нив. .....Се чувствувам по малку збунета......... |
|||||||||||||
секој нов ден, носи нова надеж...
|
|||||||||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||
Има една поговорка која вели: Понекогаш Бог ја смирува бурата, а понекогаш те смирува тебе за да ја поднесеш бурата.
Воопшто не е исто да поминуваш низ невољи со и без Бог, за ова може да се пишува на долго и ширико, но не сакам да одам надвор од топикот на оваа тема.
|
|||||||||||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||||||||||||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||
bog moze da postoi ako se sfati
KADE BIL I STO PRAVEL GOSPOD PRED DA RECE NEKA BI SVETLINA???? pred da ja stvoti svetlinata i se sto denes postoi pred da go stvori mlecniot pat, andomeda kasiopeja i site galaksii i kosmosot koj se siri sto pravel i kade bil, mislam deka kje imate odgovor oti sekogas imate odgovor za Gospod oti se znaete za nego... kolku e cudno, kolku mnogu znaete se za nego Изменето од anakin - 14.Јуни.2009 во 22:42 |
|||||||||||||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||||||||||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||
Не грижисе - само верувај, сестричке! Знај дека никогаш не си била ниту ќе бидеш сама! Прекрасно пишуваш ... |
|||||||||||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||||||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||
Da.
Ne.
Toa e sloboda na izbor sto e garantirana od Boga. Nikoj ne e primoran da veruva vo bilo sto. Bog nema da te kazni samo zatoa sto ne veruvash vo Nego.
Vo svoeto srce, kako sto mnogu vnimatelno zabelezhuvash:
Toa go veli i Isus koga im porachuva na lugjeto deka Bozhjeto Carstvo ne e nikade na drugo mesto osven vo nas samite.
Ne. Toa e samo edna Negova interpretacija.
Toa e edno od nash*te razbiranja za Nego koe ne e spodeleno so site chovekovi veruvanja i religii.
Bog dava sonce i dozhd podednakvo i na vernicite i na nevernicite. Zemjotresite i poplavite se isto taka podednakvo spodeleni.
Da, svesta za Bozhenstvenoto dava sila, mir, spokojstvo i utishenie.
Veruvame deka e taka ... sepak, seto onoa sto mozhe da se sluchi, se sluchuva vo Negoviot svet, onoj sto Toj go sozdal. Od druga strana toa ne znachi deka ne postoi problem sto NIE nemozheme da go reshime.
Da, dokolku sme svesni za Bozhenstvenoto vo nas i dodeka go slushame Negovoto shepotenje, sekako deka mozheme da reagirame so poinakva perspektiva kon sekoj problem.
Kako sto vekje vidovme, veruvanjeto vo Nego i svesta za Negovoto bituvanje vo nas, ne e garancija deka Toj postojano kje go razdeluva moreto za da minuvame po suvo.
Neka ne te sekira toa... ne si nitu prva, a nema da bidesh nitu posledna sto se chustvuva taka. Изменето од Messenger - 15.Јуни.2009 во 06:42 |
|||||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||||||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||
Па не вели баш така Исус, туку вели: "Божјото Царство е во вашата средина. " (Исус Христос во Ев. Лука 17:21)
Те поправувам затоа што така како што ти напиша, може некој лошо да протолкува и да си помисли дека Исус вели дека Божјото Царство е внатре во нас самите, во нашето срце, душа или сл. дека сме си доволни самите себе си за да го изградуваме и негуваме тоа царство, со медитации или којзнае што. Но Исус не го вели тоа, туку им вели на фарисеите да не го чекаат Божјото Царство да дојде "од некаде", туку дека тоа е во нивната средина.
За да се разбере "Божјото Царство" за кое зборува Исус треба да се разгледаат сите параболи кои Исус ги користи во опишувањето на тоа Царство, но не би одел повеќе во оваа насока затоа што не е темата тоа.
|
|||||||||||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||||||||||||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||
|
|||||||||||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||||||||||||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||
само прашањето е
од каде меси знае Шо ќе направи Господ- дали ќе те казни или не знаеш ако еден човек знае шо ќе направи Господ, да не е поголем и од него???? ова е мое мислење оти секогаш викам--- НЕМА НИШО ПОГОЛЕМО ОД ЧОВЕК...така да меси ми го докажува тврдењето Изменето од anakin - 15.Јуни.2009 во 13:03 |
|||||||||||||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||||||||||||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||
sega kje se vratam na geneza na vaseto pisuvanje
seto pisuvanje na prorocite, apostolite, so luka, so matej, so koj stigne i pogotovo sega vasto pisuvanje od Evan, od spiros, od od od da nenaveduvam od kogo ne, za GOSPOD.. toj e takov onakov toj saka toj 'e napravi toj nema da napravi .. i taka natamu moze da znaci samo edno po istinata koga covek kje napravi masina ili kje napise kniga, toj kazuva masinata pravi taka, kje napravi vaka, kje ne povredi, kje ve ubie, kje ve leci ke zastane, ......kje trgne se kje vi raskazuva za toa so go napravil ako napise kniga, kje raskazuva vo knigata se misli toa ovoa itd znaci covek pisuva kako se odnesuva toa sto toj go kreiral JAS BE ,,OBRATNO NE SUM SRETNAL.. da masinata znae sto kje raboti toj sto ja napravil eh........... ako ova ne e dokaz deka objasnuvate vasi kreacii i fantazii togas neznam so e Изменето од anakin - 15.Јуни.2009 во 13:16 |
|||||||||||||
|
|||||||||||||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||
Пчелке, никаде во Библијата не пишува дека ако веруваме во Бога ќе немаме никакви проблеми и се ќе ни биде мед и млеко. Во вечноста- да, но не и овде на Земјава. Да не заборавиме дека Божјите луѓе честопати се соочуваа со големи неволји. Ако го разгледаме примерот на страдалникот Јов ќе се увериме во тоа. Јов беше праведник, непорочен човек. Сепак големи неволји го снајдоа. Загуби се што имаше- неговото богатство, добитокот и неговите деца. Згора на сето ова, и самиот беше болен. Но, од Бог не се откажа туку Му остана верен. Затоа на крај Бог го награди со двојно поголемо богатство и со ново потомство.Има еден пример со Царот Давид. Имено, во една прилика неговиот мал син умре, подоцна еден друг негов син силуваше една од ќерките на Давид а и се одметна од татка си па со тоа предизвика и еден вид државен удар. Сепак, Давид не се откажа од Бога. Да не испуштиме од предвид какви маки и страдања доживеа Исус. Иако безгрешен и невин, Син Божји, Богочовек, сепак доживеа многу тешки моменти. Што се нашите страдања во споредба со Неговите? Сме биле ли напуштени без причина? Не осудувале ли како да сме Сатаната лично? Дали нашите блиски се одрекле од нас? Дали не камшикувале? Дали сме морале да го носиме сопствениот крст по Голгота? Сме биле ли распнати? И сето ова можеби би било полесно ако сме виновни, но што ќе се случи ако сме невини а сепак ни се случат сите овие немили настани? Замислете да сте невини и да треба поради туѓи грешки вие да патите, па дури и животот да го изгубите. Ете низ тоа помина нашиот Спасител и Господ Исус и за тоа треба да сме Му вечно благодарни. Нашите овоземни страдања се минливи и се лесни во споредба со Исусовите. Од страдањата може многу да се научи. Боди билдерите додека вежбаат всушност самите се повредуваат. На некој начин доброволно страдаат. Со напорните вежби ги кинат мускулните влакна во мускулното ткиво, кое подоцна се регенерира и создава уште повеќе влакна како би се заштитил во наредната прилика кога ќе биде подложен на сличен напор. Луѓето кои живеат на ниски температури поретко ќе се разболат од настинка, за разлика од нас. Нивните организми се навикнале на тешки напори, односно на ниски температури. Сите страдања и тешкотии ако не ве убијат, ќе ве направат посилни. Апостолот Јаков вели:,,Радувајте се Христијани, кога минувате низ разни искушенија, зашто знаете дека колку повеќе вашата вера се проверува толку пострајни станувате. Морате да научите се да издржите, за да станете зрели, целосни и ништо да не ви недостасува.’’(Послание од апостол Јаков 1:2-4). Во една прилика Исус им рече на Неговите ученици: ,,Ви давам мир- Мојот сопствен мир ви го давам. Мирот што јас ви го давам не е како мирот што го дава светот. Затоа, не вознемирувајте се и не плашете се!’’(Евангелие по Јован 14:27). Да го прифатиме мирот кој Господ сака да ни го даде и да молиме за уште посилно Божјо дејствување во нашите животи. А методот на работа- да Му Го препуштиме Нему да го одбере. |
|||||||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||
Jas nikogash ne sum velel neshto takvo, a odgovort na tvoeto prashanje ochekuvaj go onoj sto go tvrdel toa. |
|||||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||||||||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||
AlDra, imash mnogu dobra replika... imeno, toa e nachinot na koj chovekot go osoznava Boga, kako i sebe si zaedno so Nego.
Introspekcijata ne e nekakva egzaktna, razumna, logika. Parabolata ne e matematichki problem. Seto toa e samo skok na svesta vo osoznavanjeto na Kreacijata i Kreatorot, a ne empirijsko presmetuvanje vo koe dvete strani na ravenkata mora da se svedat na ist rezultat za da bide prifatena kako "tochna". Vsushnost, dokolku vo takvata ravenka rezultatot od desnata strana ne e pogolome od onoj na levata, toa znachi regresija ili stagnacija, a ne napredok. Znam deka na nekoi chlenovi ova kje im zvuchi nelogichno, neempirijski, pa duri i paradoksalno, no tuka nemozhe nishto da se stori... se sveduva na onoa sto moive, tuka vo Amerika, bi rekle: "Take it, or leave it". |
|||||||||||||
|
|||||||||||||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||
Fala Messenger
|
|||||||||||||
Внеси реплика | страница <1 5758596061 73> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |