IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали верувате во БОГ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали верувате во БОГ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5758596061 73>
Автор
Порака
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2009 во 17:53
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Dokazite za Bog se gledat vo tvorestvoto, vo rabotite koi ne se sozdadeni od covek. Za mene toa e tolku ocigleden dokaz,... ... No uste pocudno mi e kako nekoi luge imaat predrasudi i kolku dokazi da im dades tie pak si stojat na svoeto , deka Bog nema... Jas imav hrabrost da priznaam deka ne sum vo pravo... Mozebi nekoi posakuvaat da nema Bog , kojznae... Jas koga gi razgledav dokazite bev iskren i prvo sto sfativ e deka ima Visa Sila , koja go stvorila univerzumot i planetata...

Вселената и се во неа се доказ дека бог постои!?!?!?
Тие кои не веруваат во тоа имаат предрасуди?!?!?!!
Во ред! Еве ќе прифатам да верувам во твојот бог ако ми одговориш како бог тоа го направил, од што го направил, кога го направил и каде, во кој простор го сместил сето тоа што го направил? И, уште нешто, каде тој твој бог престојувал пред да почне да „прави“? Се надевам дека ако му се помолиш на бог тој ќе ти каже за сето ова, па ти мене да ми пренесеш!

... Edniot prozorec e tvorestvoto okolu nas, drugiot prozorec e Biblijata.Tretiot prozorec kon Bog e delotvornata molitva, ...

Што? Само три прозорци има кон бог?намигнување

И, на крај, ова што следи е најголемата вистина искажана од еден верник:

... i tuka veke padnaa site somnevanja sto gi imav okolu verata i postoenjeto na Sevisniot, dodeka patuvav po taa , za mene nezaboravna avantura, koja mi go promeni zivotot za sekogas, slava mu na BOGA!

Р.Ѕ. Евангелосе, кој е тој Колумбо? голема%20насмевка

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
pcelka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2009
Поени: 3326
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pcelka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2009 во 08:08
spiros....и јас се радувам кога читам денес, и кога ќе ме читаат и мене, денес утре задутре....секој нов ден нели носи  нова надеж....но ете не бев ни  отворена ни подготвена за едно непријатно и болно изненадување...............кое ми го приреди Бог.... и постојано се прашувам истото ...Зошто... ???  Се обидувам да го пронајдам... за да ми одговори...
И така барајќи наоѓам еден запис  некаде.....
Бог е Создателот на вселената Кој копнее да Го запознаеме. Затоа ние и сме поставени на оваа планета. Неговата желба е ние да се надеваме на Него и да ја доживееме Неговата сила, љубов, правда, светост и сочувство. Така, Тој на сите што сакаат им вели: „Дојдете при Мене.“

За разлика од нас, Бог знае што ќе се случи утре, наредната недела, година, декада. Тој вели: „Јас Сум Бог, и нема друг Бог, никој не Ми е сличен! Оној Сум, Кој од почетокот го открива свршетокот.“1 Тој знае што ќе се случи во светот. Што е уште поважно Тој знае што ќе се случи со мојот живот и може да ми помогне, доколку сум одлучула да Го вклучам  во мојот живот. Тој вели дека може да биде наше „засолниште и тврдина, секогаш проверен помошник во неволја.“2 Но ние мора со сите сили искрено да Го бараме. Тој вели: „Ќе Ме барате и ќе Ме најдете, зашто ќе Ме барате со сето свое срце.“3

И наоѓам малку мир и спокој во душава....... Но ....гледај сега...

Тоа не значи дека оние што Го знаат Бог ќе бидат ослободени од маките, страдањата и проблемите на овој свет. Нема. Кога еден терористички напад предизвикува страдање и смрт, и оние што Го знаат Бог ќе доживеат страдање. Но Божјото присуство во животот на еден човек му дава внатрешен мир и сила. Еден Христов следбеник вака го кажал тоа: „На мака сме од сите страни, но не сме скршени; притеснети сме, но не очајуваме; нè прогонуваат, но не сме напуштени; кутнати сме, но не сме погубени.“4 Од секојдневниот живот гледаме дека ќе доживуваме разни проблеми во нашите животи. Но, доколку Го имаме Бог додека се соочуваме со проблемите, може да реагираме на нив од поинаква перспектива и со сила што не е од нас. Не постои проблем што е нерешлив за Бог. Тој е поголем од сите проблеми што можат да нè погодат и не сме оставени сами да се справуваме со нив.

.....Се чувствувам по малку збунета.........

секој нов ден, носи нова надеж...
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2009 во 17:05

Има една поговорка која вели:

Понекогаш Бог ја смирува бурата, а понекогаш те смирува тебе за да ја поднесеш бурата.

Воопшто не е исто да поминуваш низ невољи со и без Бог, за ова може да се пишува на долго и ширико, но не сакам да одам надвор од топикот на оваа тема.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2009 во 22:41
bog moze da postoi ako se sfati
KADE BIL I STO PRAVEL GOSPOD PRED DA RECE NEKA BI SVETLINA????
pred da ja stvoti svetlinata i se sto denes postoi

pred da go stvori mlecniot pat, andomeda kasiopeja i site galaksii i kosmosot koj se siri

sto pravel i kade bil, mislam deka kje imate odgovor oti sekogas imate odgovor za Gospod oti se znaete za nego... kolku e cudno, kolku mnogu znaete se za nego тага

Изменето од anakin - 14.Јуни.2009 во 22:42
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2009 во 23:37
Originally posted by pcelka pcelka напиша:

spiros....и јас се радувам кога читам денес, и кога ќе ме читаат и мене, денес утре задутре....секој нов ден нели носи  нова надеж....но ете не бев ни  отворена ни подготвена за едно непријатно и болно изненадување...............кое ми го приреди Бог.... и постојано се прашувам истото ...Зошто... ???  Се обидувам да го пронајдам... за да ми одговори...И така барајќи наоѓам еден запис  некаде.....Бог е Создателот на вселената Кој копнее да Го запознаеме. Затоа ние и сме
поставени на оваа планета. Неговата желба е ние да се надеваме на Него и да ја
доживееме Неговата сила, љубов, правда, светост и сочувство. Така, Тој на сите
што сакаат им вели: „Дојдете при Мене.“

За разлика од нас, Бог знае што ќе се случи утре, наредната недела, година,
декада. Тој вели: „Јас Сум Бог, и нема друг Бог, никој не Ми е сличен! Оној Сум,
Кој од почетокот го открива свршетокот.“1 Тој знае што ќе се случи во
светот. Што е уште поважно Тој знае што ќе се случи со мојот живот и може да ми
помогне, доколку сум одлучула да Го вклучам  во мојот живот.
Тој вели дека може да
биде наше „засолниште и тврдина, секогаш проверен помошник во
неволја.“2 Но ние мора со сите сили искрено да Го бараме. Тој вели:
„Ќе Ме барате и ќе Ме најдете, зашто ќе Ме барате со сето свое
срце.“3

Тоа не значи дека оние што Го знаат Бог ќе бидат ослободени од маките,
страдањата и проблемите на овој свет. Нема. Кога еден терористички напад
предизвикува страдање и смрт, и оние што Го знаат Бог ќе доживеат страдање. Но
Божјото присуство во животот на еден човек му дава внатрешен мир и сила. Еден
Христов следбеник вака го кажал тоа: „На мака сме од сите страни, но не сме
скршени; притеснети сме, но не очајуваме; нè прогонуваат, но не сме напуштени;
кутнати сме, но не сме погубени.“4 Од секојдневниот живот гледаме
дека ќе доживуваме разни проблеми во нашите животи. Но, доколку Го имаме Бог
додека се соочуваме со проблемите, може да реагираме на нив од поинаква
перспектива и со сила што не е од нас. Не постои проблем што е нерешлив за Бог.
Тој е поголем од сите проблеми што можат да нè погодат и не сме оставени сами да
се справуваме со нив.

Не грижисе - само верувај, сестричке! Знај дека никогаш не си била ниту ќе бидеш сама!

Прекрасно пишуваш ...
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2009 во 06:34

Но тоа што толку многу луѓе веруваат во нешто не значи дека е вистинито.

Da.

Но кога толку многу луѓе со векови се лично убедени дека Бог постои, дали може да се каже со стопроцентна сигурност дека сите тие биле/се во заблуда?

Ne.

Кога станува збор за можноста дека Бог постои, Библијата вели дека доста луѓе виделе доволно докази, но сепак одлучиле да не веруваат во Бог.1

Toa e sloboda na izbor sto e garantirana od Boga. Nikoj ne e primoran da veruva vo bilo sto. Bog nema da te kazni samo zatoa sto ne veruvash vo Nego.

Од друга страна пак, за оние кои сакаат да Го запознаат Бог доколку навистина постои, Тој вели: „Ќе ме барате и ќе Ме најдете, зашто ќе Ме барате со сето свое срце и ќе оставам да Ме најдете.“2 

Ако Бог навистина постои,  јас би сакала да Го запознаам?   Како   и каде да го најдам ... ??? 

Vo svoeto srce, kako sto mnogu vnimatelno zabelezhuvash:

постои едно универзално чувство за тоа што е добро, а што лошо. Дури и крадец ќе почувствува дека му е згрешено кога некој ќе украде од него. Чинот на грабнување и силување на дете се осудува како зол и се јавуваат чувства на бес и гнев за тоа дело, без оглед на културата. Од каде се имаме здобиено со тоа чувство дека некои работи се лоши? Како може да го објасниме тој општ закон во свеста кај сите луѓе кој вели дека убиството е лошо дело???

Од каде се јавиле и чувствата на сомилост, љубов, чест, должност, храброст, умирање за добра цел? Ако луѓето се обичен производ на еволуцијата и преживување на најдобрите и најиздржливите, тогаш зошто се жртвуваме едни за други? Зошто си ги даваме животите и сме спремни да ги положиме своите животи за најблиските? Од каде е во нас тоа чувство дека некои работи се правилни, а некои погрешни?

Toa go veli i Isus koga im porachuva na lugjeto deka Bozhjeto Carstvo ne e nikade na drugo mesto osven vo nas samite.

Дали само преку библијата се запознава Бог ???

Ne. Toa e samo edna Negova interpretacija.

Оној Сум,
светот. Што е уште поважно Тој знае што ќе се случи со мојот живот

Toa e edno od nash*te razbiranja za Nego koe ne e spodeleno so site chovekovi veruvanja i religii.

Тоа не значи дека оние што Го знаат Бог ќе бидат ослободени од маките, страдањата и проблемите на овој свет.

Bog dava sonce i dozhd podednakvo i na vernicite i na nevernicite. Zemjotresite i poplavite se isto taka podednakvo spodeleni.

Но Божјото присуство во животот на еден човек му дава внатрешен мир и сила.

Da, svesta za Bozhenstvenoto dava sila, mir, spokojstvo i utishenie.

Не постои проблем што е нерешлив за Бог.

Veruvame deka e taka ... sepak, seto onoa sto mozhe da se sluchi, se sluchuva vo Negoviot svet, onoj sto Toj go sozdal. Od druga strana toa ne znachi deka ne postoi problem sto NIE nemozheme da go reshime.

Но, доколку Го имаме Бог додека се соочуваме со проблемите, може да реагираме на нив од поинаква перспектива.

Da, dokolku sme svesni za Bozhenstvenoto vo nas i dodeka go slushame Negovoto shepotenje, sekako deka mozheme da reagirame so poinakva perspektiva kon sekoj problem.

Тој е поголем од сите проблеми што можат да нè погодат и не сме оставени сами да се справуваме со нив.

Kako sto vekje vidovme, veruvanjeto vo Nego i svesta za Negovoto bituvanje vo nas, ne e garancija deka Toj postojano kje go razdeluva moreto za da minuvame po suvo.

Се чувствувам по малку збунета.........

Neka ne te sekira toa... ne si nitu prva, a nema da bidesh nitu posledna sto se chustvuva taka.

Изменето од Messenger - 15.Јуни.2009 во 06:42
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2009 во 12:01
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Toa go veli i Isus koga im porachuva na lugjeto deka Bozhjeto Carstvo ne e nikade na drugo mesto osven vo nas samite.

Па не вели баш така Исус, туку вели: "Божјото Царство е во вашата средина. " (Исус Христос во Ев. Лука 17:21)
Те поправувам затоа што така како што ти напиша, може некој лошо да протолкува и да си помисли дека Исус вели дека Божјото Царство е внатре во нас самите, во нашето срце, душа или сл. дека сме си доволни самите себе си за да го изградуваме и негуваме тоа царство, со медитации или којзнае што. Но Исус не го вели тоа, туку им вели на фарисеите да не го чекаат Божјото Царство да дојде "од некаде", туку дека тоа е во нивната средина.
За да се разбере "Божјото Царство" за кое зборува Исус треба да се разгледаат сите параболи кои Исус ги користи во опишувањето на тоа Царство, но не би одел повеќе во оваа насока затоа што не е темата тоа.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2009 во 12:30

.................Toa e sloboda na izbor sto e garantirana od Boga. Nikoj ne e primoran da veruva vo bilo sto. Bog nema da te kazni samo zatoa sto ne veruvash vo Nego. ......................

uuufff,..da znaesh samo kolkav kamen mi padna od dushata!изненадување...a, ushte  do "vchera"vikavte deka ,..........."ke odi vo pekolot toj shto ne veruva vo mene!" ...........od kade sega tolkava drastichna promena?збунетост
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2009 во 13:02
само прашањето е
од каде меси знае Шо ќе направи Господ- дали ќе те казни или не

знаеш ако еден човек знае шо ќе направи Господ, да не е поголем и од него????голема%20насмевка

ова е мое мислење оти секогаш викам--- НЕМА НИШО ПОГОЛЕМО ОД ЧОВЕК...така да меси ми го докажува тврдењетоголемо%20гушкање

Изменето од anakin - 15.Јуни.2009 во 13:03
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2009 во 13:13
sega kje se vratam na geneza na vaseto pisuvanje

seto pisuvanje na prorocite, apostolite, so luka, so matej, so koj stigne i
pogotovo sega vasto pisuvanje od Evan, od spiros, od od od da nenaveduvam od kogo ne, za GOSPOD.. toj e takov onakov toj saka toj 'e napravi toj nema da napravi .. i taka natamu moze da znaci samo edno

po istinata
koga covek kje napravi masina ili kje napise kniga, toj kazuva
masinata pravi taka, kje napravi vaka, kje ne povredi, kje ve ubie, kje ve leci
ke zastane, ......kje trgne se kje vi raskazuva za toa so go napravil

ako napise kniga, kje raskazuva vo knigata se misli toa ovoa  itd

znaci covek pisuva kako se odnesuva toa sto toj go kreiral

JAS BE ,,OBRATNO NE SUM SRETNAL.. da masinata znae sto kje raboti toj sto ja napravil

eh........... ako ova ne e dokaz deka objasnuvate vasi kreacii i fantazii togas neznam so e

Изменето од anakin - 15.Јуни.2009 во 13:16

Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2009 во 14:44

spiros....и јас се радувам кога читам денес, и кога ќе ме читаат и мене, денес утре задутре....секој нов ден нели носи  нова надеж....но ете не бев ни  отворена ни подготвена за едно непријатно и болно изненадување...............кое ми го приреди Бог.... и постојано се прашувам истото ...Зошто... ???  Се обидувам да го пронајдам... за да ми одговори...И така барајќи наоѓам еден запис  некаде.....Бог е Создателот на вселената Кој копнее да Го запознаеме. Затоа ние и сме
поставени на оваа планета. Неговата желба е ние да се надеваме на Него и да ја
доживееме Неговата сила, љубов, правда, светост и сочувство. Така, Тој на сите
што сакаат им вели: „Дојдете при Мене.“

За разлика од нас, Бог знае што ќе се случи утре, наредната недела, година,
декада. Тој вели: „Јас Сум Бог, и нема друг Бог, никој не Ми е сличен! Оној Сум,
светот. Што е уште поважно Тој знае што ќе се случи со мојот живот и може да ми
помогне, доколку сум одлучула да Го вклучам  во мојот живот.
Тој вели дека може да
биде наше „засолниште и тврдина, секогаш проверен помошник во
неволја.“2 Но ние мора со сите сили искрено да Го бараме. Тој вели:
„Ќе Ме барате и ќе Ме најдете, зашто ќе Ме барате со сето свое
срце.“3

Тоа не значи дека оние што Го знаат Бог ќе бидат ослободени од маките,
страдањата и проблемите на овој свет. Нема. Кога еден терористички напад
предизвикува страдање и смрт, и оние што Го знаат Бог ќе доживеат страдање. Но
Божјото присуство во животот на еден човек му дава внатрешен мир и сила. Еден
Христов следбеник вака го кажал тоа: „На мака сме од сите страни, но не сме
скршени; притеснети сме, но не очајуваме; нè прогонуваат, но не сме напуштени;
кутнати сме, но не сме погубени.“4 Од секојдневниот живот гледаме
дека ќе доживуваме разни проблеми во нашите животи. Но, доколку Го имаме Бог
додека се соочуваме со проблемите, може да реагираме на нив од поинаква
перспектива и со сила што не е од нас. Не постои проблем што е нерешлив за Бог.
Тој е поголем од сите проблеми што можат да нè погодат и не сме оставени сами да
се справуваме со нив.

Пчелке, никаде во Библијата не пишува дека ако веруваме во Бога ќе немаме никакви проблеми и се ќе ни биде мед и млеко. Во вечноста- да, но не и овде на Земјава. Да не заборавиме дека Божјите луѓе честопати се соочуваа со големи неволји. Ако го разгледаме примерот на страдалникот Јов ќе се увериме во тоа. Јов беше праведник, непорочен човек. Сепак големи неволји го снајдоа. Загуби се што имаше- неговото богатство, добитокот и неговите деца. Згора на сето ова, и самиот беше болен. Но, од Бог не се откажа туку Му остана верен. Затоа на крај Бог го награди со двојно поголемо богатство и со ново потомство.Има еден пример со Царот Давид. Имено, во една прилика неговиот мал син умре, подоцна еден друг негов син силуваше една од ќерките на Давид а и се одметна од татка си па со тоа предизвика и еден вид државен удар. Сепак, Давид не се откажа од Бога. Да не испуштиме од предвид какви маки и страдања доживеа Исус. Иако безгрешен и невин, Син Божји, Богочовек, сепак доживеа многу тешки моменти. Што се нашите страдања во споредба со Неговите? Сме биле ли напуштени без причина? Не осудувале ли како да сме Сатаната лично? Дали нашите блиски се одрекле од нас? Дали не камшикувале? Дали сме морале да го носиме сопствениот крст по Голгота? Сме биле ли распнати? И сето ова можеби би било полесно ако сме виновни, но што ќе се случи ако сме невини а сепак ни се случат сите овие немили настани? Замислете да сте невини и да треба поради туѓи грешки вие да патите, па дури и животот да го изгубите. Ете низ тоа помина нашиот Спасител и Господ Исус и за тоа треба да сме Му вечно благодарни. Нашите овоземни страдања се минливи и се лесни во споредба со Исусовите.
Од страдањата може многу да се научи. Боди билдерите додека вежбаат всушност самите се повредуваат. На некој начин доброволно страдаат. Со напорните вежби ги кинат мускулните влакна во мускулното ткиво, кое подоцна се регенерира и создава уште повеќе влакна како би се заштитил во наредната прилика кога ќе биде подложен на сличен напор. Луѓето кои живеат на ниски температури поретко ќе се разболат од настинка, за разлика од нас. Нивните организми се навикнале на тешки напори, односно на ниски температури. Сите страдања и тешкотии ако не ве убијат, ќе ве направат посилни. Апостолот Јаков вели:,,Радувајте се Христијани, кога минувате низ разни искушенија, зашто знаете дека колку повеќе вашата вера се проверува толку пострајни станувате. Морате да научите се да издржите, за да станете зрели, целосни и ништо да не ви недостасува.’’(Послание од апостол Јаков 1:2-4).
Во една прилика Исус им рече на Неговите ученици: ,,Ви давам мир- Мојот сопствен мир ви го давам. Мирот што јас ви го давам не е како мирот што го дава светот. Затоа, не вознемирувајте се и не плашете се!’’(Евангелие по Јован 14:27). Да го прифатиме мирот кој Господ сака да ни го даде и да молиме за уште посилно Божјо дејствување во нашите животи. А методот на работа- да Му Го препуштиме Нему да го одбере.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2009 во 18:40
Originally posted by brza brza напиша:

.................Toa e sloboda na izbor sto e garantirana od Boga. Nikoj ne e primoran da veruva vo bilo sto. Bog nema da te kazni samo zatoa sto ne veruvash vo Nego.
......................

do "vchera"vikavte deka ,..........."ke odi vo pekolot toj shto ne veruva vo mene!" ...........od kade sega tolkava drastichna promena?збунетост

Jas nikogash ne sum velel neshto takvo, a odgovort na tvoeto prashanje ochekuvaj go onoj sto go tvrdel toa.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2009 во 20:28
AlDra, imash mnogu dobra replika... imeno, toa e nachinot na koj chovekot go osoznava Boga, kako i sebe si zaedno so Nego.

Introspekcijata ne e nekakva egzaktna, razumna, logika.

Parabolata ne e matematichki problem.

Seto toa e samo skok na svesta vo osoznavanjeto na Kreacijata i Kreatorot, a ne empirijsko presmetuvanje vo koe dvete strani na ravenkata mora da se svedat na ist rezultat za da bide prifatena kako "tochna".

Vsushnost, dokolku vo takvata ravenka rezultatot od desnata strana ne e pogolome od onoj na levata, toa znachi regresija ili stagnacija, a ne napredok.

Znam deka na nekoi chlenovi ova kje im zvuchi nelogichno, neempirijski, pa duri i paradoksalno, no tuka nemozhe nishto da se stori... se sveduva na onoa sto moive, tuka vo Amerika, bi rekle: "Take it, or leave it".
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2009 во 21:45
Fala Messenger
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5758596061 73>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.