IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Тетовирање и пирсање - Богоугодно?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Тетовирање и пирсање - Богоугодно?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
Автор
Порака
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2009 во 23:37
Како што и се случуваше пред 1000-1500 год со верите така ке се случува и денес - нов милениум нови предиэвици.Затвореноста на општествата научно или веронаучно веке еднаш најголемата вера ХРИСТИЈАНСКАТА ја преполови на две баш поради неортодоксноста или баш поради непопустливоста пред човечката еволуција.Старите народи кои го почитуваа пирсањето и тетовирањето иако го прифатија Христијанството како энак на љубов од синот божји беа осудувани,палени и эатварани бидејки имаа една лоша навика да се тетовираат и пирсаат - но синот божји покажа дека не само нететовираните имаат эаслуга во одбраната на Христијанството туку баш во најголемиот напад на Христијанството,кога Отоманските хорди грабаа девојки,момци баш тетовирањето и пирсањето успеа да ја сопре најеэдата на муслиманиэацијата - тие кои несакаа да се продадат эа элато но сакаа да се эаштитат од муслиманските хорди и нивната вера се тетовираа и пирсаа,крстови,тајната љубов кон богородица беше иэраэена со пламнато срце и уште многу беэбројни апликации.

Сепак тетовирањето эа некој е добра работа эа некој е лоша работа,на светот постојат истетовирани и неистетовирани - трети нема - фала му на бога што има повеке вери па може да кривиме повеке луѓе эа повеке бељи
Кон врв
fileo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2009 во 16:19
Leviticus 19:28 (New International Version)

28 " 'Do not cut your bodies for the dead or put tattoo marks on yourselves. I am the LORD.

ne gi secete vasite tela za mrtvite, nitu da crtate znaci po svoeto telo.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2009 во 20:20
Teloto navistina ima samo odreden rok na traenje i ne e vechno, no sepak treba da se ima osnoven respekt kon nego.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2009 во 22:32
Тетовирањето е дел од културата на многу народи, но од аспект на вероисповед, тоа претставува осквернување на телото кое е пребивалиште на душата и жалостење на Св. Дух кој пребива во него.

Пред некој ден на онаа емисија за тетоважи, видов една нова замене техника која оди и подалеку: имено се работи за scarring т.е. перманентно врежување на саканата слика, букви, чипкасти шари и што ти не, со игла и тоа со правење рани до дермисот, и тие рани потоа се келоидираат, оставајќи трајни и грозни лузни. Ми се преврте стомакот кога ги гледав.

Да не спомнуваме опасности од Хепатит Б, Хепатит Ц-кој не се лечи, па и пострашно, вирус на Сида, потоа неможноста за комплетно отстранување на тетоважите, а камоли ова новово, скарингот.

Познавам многу луѓе кои се каат поради ваквите работи.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 00:12
 Тема: Tetoviranje i pirsanje - Bogougodno?
Јас би рекој - ЧОВЕКОУГОДНО!
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
vistinskipravoslavec Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Април.2009
Поени: 70
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vistinskipravoslavec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 03:31
Jas Li4no Nosam Obetka,Sega Razmisluvam i Za Pirs a za toa deka ne treba ne sum siguren mislam deka nema vrska so mojto spasenie tie sto nosele obetki bile ozna4eni kako robovi ama toa e star zavet...
Во небесното царство нема да влезе секој 4овек што ми се обракја ,Господе,Господе, туку само оние кои го извршуваат она што од нив го бара мојот небесен татко.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 14:28
Dali ti, kako hristijanin, go pochituvash Stariot Zavet, a so toa i zakonite, preporakite i sovetite objaveni vo nego?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 15:03
освен доколку има антирелигиски симбол, не гледам како тетовирањето би и штетело на религијата 
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 16:47
zabegan, ne se raboti za toa dali nekoj so nekakov akt kje i nashteti neshto na religijata. Na religijata, kako organizirana vera, nemozhe nikoj da i nashteti so toa kako se odnesuva so samiot sebe si...

Prashanjeto beshe dali aktot na tetoviranje i pirsanje e blagosloven od Boga? Dali Bog toa go opravduva i dozvoluva i dali kako vernici, koi go sledat Bozhjeto slovo, toa treba da go pravime?

Изменето од Messenger - 18.Јуни.2009 во 16:48
Кон врв
GoXI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 105
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GoXI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 10:05
Bog ne saka da go boime, sarame, tetovirame, dupcime, menuvame. . naseto telo (lice, kosa, nokti, pol. .) osven ako e poradi bolest ili vrodena mana (vo slucaj da treba da se pravi operacija, rezovi, izmeni i sl.), bidejki Toj ne sozdal prekrasno.

(1 Moj. 1:27) I Go sozdade Bog covekot spored obrazot Svoj. Mnogu dobro bese sozdal

(3 Moj. 19:28) ne pravete recki. . i ne crtajte bukvi po teloto svoe

(5 Moj. 15:17) samo robovite imale probu{eno uvo (i obetka)

SLEDENJETO NA NEZDRAVA MODA I  NA NEZDRAVI  TRENDOVI, POVRZANI SO NASIOT IZGLED I TELO, MOZE DA DOVEDE DO NARUSUVANJE NA ZDRAVJETO

IZBEGNUVAJTE NEPOTREBNO SMINKANJE, UPOTREBUVAJTE POVEKE MEDICINSKA KOZMETIKA OTKOLKU DEKORATIVNA.

Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 11:53
Не ми е јасно што се случува кога телото го боиме,бележиме,тетовираме со христијански симболи эа да се эаштитиме од друга вера,како што тоа го правеле нашите предци - дали е тоа Богоудно или не
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 13:23
"Не врежувајте засеци на вашето тело за покојник; ниту засечувајте некакви знаци на себе." (Левит 19:28)

Овој цитат се однесува за старозаветните евреи, но неговата суштина импликативно се однесува и за нас имајќи го предвид Божјиот непроменлив карактер.
Некои од евреите имале обичај да си тетовираат знаци по своето тело со цел да го овековечат споменот за своите починати блиски. Тоа веројатно биле нивните имиња или некои знаци кои ги претставувале нив. Некои веројатно ги имитирале и паганите кои тетовирале знаци или симболи на некои од нивните божества. Како што видовме од горните цитати, Бог ја забранил оваа пракса.
Суштината на оваа забрана е забрана на идолопоклонство, одржување чистота и светоста на телото. Овие работи Бог ги бара од нас и во Новиот Завет, да не практикуваме идолопоклонство и да ја чуваме чистотата и светоста на нашите тела кои претставуваат храм на Светиот Дух.

Дали суштината на оваа заповед се однесува на пример и за некој од христијанските симболи како што се рибата, гулабот, крстот или пак името Исус Христос или Јахве? Јас мислам не, затоа што тие знаци не се знаци ниту за покојник, ниту знаци за нас, ниту пак се идолопоклонски симболи туку симболи кои ја претставуваат нашата преданост и припадност на Бог. Телата на христијаните се храм на Светиот Дух и сметам дека воопшто не е грев доколку во тој храм биде напишано на пример името на Бог. Но доколку на тој храм го тетовираме името на нашата девојка, дечко, жена, маж, доколку на тој храм го тетовираме името на некој покојник, па дури и на оние покојници кои денес одредени цркви ги нарекуваат "светци", тогаш ја преминуваме гранцата на идолопоклонството, а тоа се разбира не е Богоугодно.

Во новиот завет пишува: "Сè ми е дозволено, но не е сè полезно." (1 Коринтјаните 6:12) Доколку некоја мајка обрежала некој христијански симбол на челото на својата ќерка со цел да ја заштити од силувањете на окупаторите, секако дека тоа е полезно што го направила и пред се е дело на љубов, а со тоа пак - христијански и Богоугодно.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 13:42
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

"Не врежувајте засеци на вашето тело за покојник; ниту засечувајте некакви знаци на себе." (Левит 19:28)

Овој цитат се однесува за старозаветните евреи, но неговата суштина импликативно се однесува и за нас имајќи го предвид Божјиот непроменлив карактер.
Некои од евреите имале обичај да си тетовираат знаци по своето тело со цел да го овековечат споменот за своите починати блиски. Тоа веројатно биле нивните имиња или некои знаци кои ги претставувале нив. Некои веројатно ги имитирале и паганите кои тетовирале знаци или симболи на некои од нивните божества. Како што видовме од горните цитати, Бог ја забранил оваа пракса.
Суштината на оваа забрана е забрана на идолопоклонство, одржување чистота и светоста на телото. Овие работи Бог ги бара од нас и во Новиот Завет, да не практикуваме идолопоклонство и да ја чуваме чистотата и светоста на нашите тела кои претставуваат храм на Светиот Дух.

Дали суштината на оваа заповед се однесува на пример и за некој од христијанските симболи како што се рибата, гулабот, крстот или пак името Исус Христос или Јахве? Јас мислам не, затоа што тие знаци не се знаци ниту за покојник, ниту знаци за нас, ниту пак се идолопоклонски симболи туку симболи кои ја претставуваат нашата преданост и припадност на Бог. Телата на христијаните се храм на Светиот Дух и сметам дека воопшто не е грев доколку во тој храм биде напишано на пример името на Бог. Но доколку на тој храм го тетовираме името на нашата девојка, дечко, жена, маж, доколку на тој храм го тетовираме името на некој покојник, па дури и на оние покојници кои денес одредени цркви ги нарекуваат "светци", тогаш ја преминуваме гранцата на идолопоклонството, а тоа се разбира не е Богоугодно. Ако веќе се вели дека е забрането, а не е нагласено за кој симбол се работи, ти можеш да мислиш и да си даваш свое толкување но тоа не значи дека си во право. Нема потреба од тетоважа која ќе ја претставува нашата преданост кон Бог, има други понеинвазивни начини на искажување преданост.

Инаку веќе кажав, немам ништо против тетоважите и самата сакам да погледнам убава тетоважа-но на туѓа кожа.

Во новиот завет пишува: "Сè ми е дозволено, но не е сè полезно." (1 Коринтјаните 6:12) Доколку некоја мајка обрежала некој христијански симбол на челото на својата ќерка со цел да ја заштити од силувањете на окупаторите, секако дека тоа е полезно што го направила и пред се е дело на љубов, а со тоа пак - христијански и Богоугодно. Нужно зло се вика тоа.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2009 во 13:45
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Не ми е јасно што се случува кога телото го боиме,бележиме,тетовираме со христијански симболи эа да се эаштитиме од друга вера,како што тоа го правеле нашите предци - дали е тоа Богоудно или не

Се разбира дека е Богоугодно, но е нужно зло, исто како и отсекување прст за да не го грабнат детето при “данок во крв“ и да го направат јаничар, и безброј др. примери.
Не е Богоугодно ни да убиваме, па сепак, во самоодбрана, и тоа е дозволено. (ова не е споредба меѓу убивање и тетовирање, туку само пример кога правиме некои работи знаејќи дека се штетни, но сме принудени)

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.