|
Дали верувате во БОГ? |
Внеси реплика | страница <1 4849505152 73> |
Автор | ||
abnormalen
Сениор ... Регистриран: 05.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
а еволуцијата и е напредок , кон тоа за се посовршени и поуспешни видови, тоа и е и целта, да ги елиминира послабите а тоа и нема крај , затоа што секогаш ке има некој подобар и поуспешен...................... Изменето од abnormalen - 06.Јуни.2009 во 01:03 |
||
Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!
|
||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Природата за некои луѓе е натприродна сила.
Ако еволуцијата има цел кон која напредува, тогаш кој ја поставил таа цел? |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не бе мила, и Бог има разум, воља и чувства, и Тој е личност. И ангелите се личности, и ѓаволот е личност.
И баба ти немала мобилен, па пак го нашла дедо ти
Велиш "личноста е творба на живеењето". Ако сакаш појасни го ова малку. Што подразбираш под тоа "живеењето" и како тоа ја создало личноста?
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
abnormalen
Сениор ... Регистриран: 05.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
а, зошто воопшто се мора да ма и цел? дали бедуините имаат( или имале) некоја цел додека шпартале и шпартаат низ пустините? едноставно , тоа го правеле за да си живеат, и цел живот си шетале низ песокот само поради една , единствена цел да живеат и преживеат! Долгорочни "мети" си поставува само човекот и никој друг и тоа не баш сите, повеќето луѓе на планетава имаат за цел само како да преживеат!
|
||
Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!
|
||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кога од ништо ќе ми направите жива клетка....тогаш ќе знам дека нема Бог....до тогаш за мене Бог ПОСТОИ....
Замислете само какво совршенство е се што постои... Клетка, па клетката има јадро, па јадрото има триста чуди, па тие триста чуди имаат триста други чуди...и така до бескрај.... Планета Земја, Сончев систем, Вселена....а каде е вселената, кај се наоѓа?Веројатно е дел од нешто поголемо..а тоа поголемото од што е дел..или бесконечно е...???? А??? Кој можел да создаде бескрајно малечки и бескрајно големи форми на егзистенција истовремено....?????????? |
||
МИР со сите
|
||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И кога ќе преживеат после што????? |
||
МИР со сите
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Adra, ne e tokmu taka... i tokmu zatoa nemozhe naukata i ateistichkiot pogled na svetot da se nareche deka e isto taka religiozen ili vernichki. Za toa sto e aksioma i kako se definira, sozdava i koristi vidi tuka. Znachi aksioma i dogma nemaat vrska edno so drugo. Ushte povekje, bidi ubeden deka ateistite kje bidat voodusheveni ako empirijski dokazhesh ili pobiesh nekakva aksioma i za toa definitivno kje ti dodelat Nobelova nagrada. Dali toa kje ti se sluchi ako se obidesh da pobiesh nekoja dogma ? Za takvi neshta vednash se ekskomunicira, a istorijata ni kazhuva deka mozhe da te chini i mnogu povekje... Spored toa, ateizmot nema dogmi. Nemozhe da ima bidejki sekoja pretpostavka ili teorija empirijski ja proveruva, pa dokolku taa ne ja izdrzhi taa proverka se napushta i se prima novoosoznaenoto. Pretpostavkite zhiveat dodeka ne se potvrdat ili pobijat. Togash se determiniraat kako zakoni ili promasheni teorii (zabludi). Stavot deka "ako za neshto nema dokaz, togash toa ne postoi" go nema nikade osven na charshijski razgovori. Dobar primer za toa e dali postoi zhivot na drugi planeti vo Univerzumov? Za sega nemame dokaz deka postoi, no toa ne e apsolutno nikakov fakt deka toj ne postoi. Изменето од Messenger - 06.Јуни.2009 во 04:28 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дефиницијата која ми ја посочи почнува со ,,темелна вистина’’ која не се докажува. А што е тогаш догмата? Зар не е истото?
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
E pa, sigurno deka ne e isto Aldra...
Dogmata nema vrska so temelna vistina. Taa e veruvanje, doktrina ili ideologija na religijata (ili mozhe da bide na bilo koja druga organizacija) koja uzhiva potpolna avtoritativnost, vo koja ne smee da se posomneva, koja ne smee da se ospori, od koja ne smee da se oddalechi i koja ne smee da se pobie. Teolozite postojano se obiduvaat da stavat ravenstvo megju aksiomite, teoriite i pretpostavkite so dogmite, no toa nema nikakva osnova i ne pretstavuva nikakvo seriozno argumentiranje. Naprotiv, toa samo ja pokazhuva nivnata neinformiranost i slabost vo argumentiranjeto. Изменето од Messenger - 06.Јуни.2009 во 04:59 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А бе те сфаќам што сакаш да ми кажеш, ама... знаеш онаа дефиницијата беше со наводници, не ги додадов јас :)
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Меси, неколку пати имаш кажано дека веруваш дека Бог постои. Ајде кажи ни нешто повеќе за твојот бог. Кажи ни неколку карактеристики или атрибути на твојот бог. На пример, дали твојот бог има разум, интелигенција, воља, знаење, емоции и сл. Дали, доколку поседува знаење, е сезнаен? Дали доколку поседува моќ е семоќен? Дали е достапен за обичниот човек, дали му се објавил некогаш во историјата на човекот или сл. Баш ме интересира што ти подразбираш под поимот "бог" и каков е тој бог. Ова е он-топик со темата затоа што ако веќе докажуваме дали нешто постои или не постои, потребно е да знаеме што докажуваме. Ако за мене Бог е чаша полна со вода, тогаш лесно ќе докажам дека постои така? Затоа ме интересира каков е твојот бог. Ако сакаш одговори, ако не, идемо даље.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
fragola
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3829 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ednostavno,licnosta ne e dadena kako nesto oblikuvano.Maloto dete seuste nema oformeno licnost,negoviot karakter,licnosni crti,osobini itn. se formiraat niz zivotot i steknatite iskustva.Licnosta se formira samo vo covekot,edinkata i taa se menuva,ne e nepromenliva. Kako i da e,jas imam poinakvi sfakjanja za Bog i niedni religiozni propovedi ne gi sfakjam onaka kako se dadeni,na krajot na kraistata tie se tolkuvani od covekot...Zatoa da ne go dolzam mnogu,da si begam jas vo filozofija,Gospod da me vidi |
||
I get enough exercise...just pushing my luck.
|
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nema da bidam iskren ako izjavam deka go znam tochniot odgovor na tvoeto prashanje. Jas ne znam koj e Bozhjiot razum, inteligencija, znaenje, volja, emocija, mokj, plan i slichno. Isto taka, ne znam dali mu ja objavil istorijata na chovekot dokolku znae odnapred kako taa kje se sluchi. Velam deka Bog za mene e tajna koja ja otkrivam sekoj den, del po del, kako nekakov mozaik, i mislam deka do krajot na zhivotot kje imam nekakva ideja za Nego, no najverojatno nema nikogash da go osoznaam vo Negovata celost. Mislam deka za toa Toj ima mnogu dobra prichina, sto samo Nemu mu e poznata, no bi sakal eden mig, koga kje se soocham so Nego vo vechnosta, da mi ja otkrie dokolku saka. Toa e mojot odgovor na tvoeto prashanje. Dokolku znaesh nekoj chovek sto doznal za Boga onoa sto me prashuvash, togash bi te zamolil da go spodelish toa so mene i jas najiskreno te uveruvam deka kje mu go podaram moeto vnimanie vo celost. P.S. Ne se slozhuvam so tebe deka ima "moj", "tvoj", "nash" ili "vash" Bog. Ima samo eden Bog. Isto taka, koga me prashuvash "Ајде кажи ни нешто повеќе за твојот бог", Bog go pishuvash so malo "b"... se nadevam deka toa e sluchajna greshka bideki vo sprotivno bi go svatil kako potcenuvachki odnos i provokacija. Изменето од Messenger - 06.Јуни.2009 во 22:12 |
||
|
||
lane62
Сениор Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Roden e so pomos na bozja intervencija.
Eden e od 12. Najmil e od site. Bese "pastir". Ima posebna mok, božanska. Nekoj se plasea deka ke se proglasi za car,kral. Juda go izdade za pari. Pominuva niz iskusenija. Se spomenuva i poučna prikaska so bludnica vo glavnata uloga.
So doaganje vo Egipet bega od sigurna smrt. Negovata misija zapocnuva po 30-ta godina. Pretskazuva deka po tri dena eden ke bide obesen na drvo , a eden osloboden. Mnogu patuvase , pravejki dobro. Mnogu ljuge ima najadeno. Gi najade i svoite braka na masata. Nekoj mislea deka umre. Koga go vidoa, ne go prepoznaa vednas. Tek koga im se javi samiot. Toj e spasitel na svojot narod. Biblijski e lik. Isus? Ne. Starozavetni Josip. Kako bi uvidele deka e stvoren mit za Isusot ...............dovolna e i sama Biblija. |
||
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
||
Внеси реплика | страница <1 4849505152 73> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |