IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 515516517518519 824>
Автор
Порака
Шопо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 101
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Шопо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 11:36
Платеник,очегледно е дека не си ме разбрал .Прво кога кажувам чисти несекам да кажем дека другите са мрсни,или нечисти.Под чисти jас разбирам етнички хомогенни .Ке те цитирам:
"1. Според тебе Бугрите се Иранци, добро нека ти биде.
2. Чесите, Пољаците, Словаците и Словенците се Венети.
3. Русите, Белорусите, Ункраинците а и Бугарите се Анти, за кои велиш дека не се Словени иако се, со исклучок на Бугарите.
4. Србите, Хрватите, Цногорците, Босанците и Македонците се Склавини.
5. Сите заедно се Словени."

За мене сите овие луге имат обшт корен но едните се кажуват венеди,другите склавини,трети анти.Точно как сите "западни словени" са венеди,но едните са чеси,другите словаци и др.
Тоа дека русите са анти не значи дека и бугарите са.Така и бугарите може да имат обшт корен со венедите,ама бугарите да не са венеди.Разбра ли ме што ти зборувам? Обштото во сите тиа луге е иранскиот корен.
Jас мислим дека сум кажувал и порано как словените(венеди и склавини) са образувани от балти и иранци(ова е главната светска теориjа).

Изменето од Шопо - 03.Јуни.2009 во 11:38
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 12:07
Ма эар не е очигледно - Шопо ја тера Иранската теорија на Стаљин - само неэнам уште и дали сака ЈужноСловенска федерација

Замина Јужнословенската теорија со Варшавскиот пакт сега се энае дека многу племиња кои до пред 20-30 год. се класифицираа како словенски немаат врска со Словените - такви се ТуркоМонголите,Аварите,Хаэарите и др. кои имаат Турски корени и неэнаеле да эборуваат славјански.

Ако терај,може ке се врати Тодор Живков
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 12:07
Originally posted by Шопо Шопо напиша:

Платеник,очегледно е дека не си ме разбрал .Прво кога кажувам чисти несекам да кажем дека другите са мрсни,или нечисти.Под чисти jас разбирам етнички хомогенни .Ке те цитирам:
"1. Според тебе Бугрите се Иранци, добро нека ти биде.
2. Чесите, Пољаците, Словаците и Словенците се Венети.
3. Русите, Белорусите, Ункраинците а и Бугарите се Анти, за кои велиш дека не се Словени иако се, со исклучок на Бугарите.
4. Србите, Хрватите, Цногорците, Босанците и Македонците се Склавини.
5. Сите заедно се Словени."

За мене сите овие луге имат обшт корен но едните се кажуват венеди,другите склавини,трети анти.Точно как сите "западни словени" са венеди,но едните са чеси,другите словаци и др.
Тоа дека русите са анти не значи дека и бугарите са.Така и бугарите може да имат обшт корен со венедите,ама бугарите да не са венеди.Разбра ли ме што ти зборувам? Обштото во сите тиа луге е иранскиот корен.
Jас мислим дека сум кажувал и порано как словените(венеди и склавини) са образувани от балти и иранци(ова е главната светска теориjа).

Така де, и јас тоа го мислев, чисти етнички, со хомоген состав.

Што се однесува до Венети, Анти или Склавини тоа мошеж да го читаш како Западни, Источни и Јужни Словени.

Бугарите не се Словени и не им припаѓаат на ниту една од овие групации.

Према тоа дали Бугарите се Иранци, Алтајци, Туркомонголи,Атлантиѓани или Марсовци не е битно, важно е дека не се Словени. Кои се Бугарите сами ќе треба да си одлучите. Сега засега имате 5 теориии и 15 хипотези.

Бугарите се една групација на луѓе која им припаѓа на еден од погоре споменатите етноси. Како што самиот знаеш дека Бугарите не се Словени,а денешниве веруваат дека се Словени и згора сакаат да се нарекуваат Бугари тогаш за кави словенски Бугари зборуваме?

Зборуваме за бугаризирани словени! За какви бугаризирани Словени станува збор, пак сами ќе треба да си одлучите.

Изборот ви е Српски, Македонски, Хрватски(само ради иранската теорија), Руси и Украински.

Јас типувам на бугаризирани Македонци, а ти кажав зошто во предходниот пост.

Изменето од Platenik - 03.Јуни.2009 во 12:53
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Шопо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 12:09

Originally posted by cercetator cercetator напиша:

Церцетаторе,само едан извор не ке стигне.Има поне 3 преки и много повеке косвени извори дека бугарите са ирански народ от Централна Азиjа.Jас мислим дека они са се умешале со некои турки при Кавказ и оттам и иде името им "булгари" от "булгамак" - смес или смесен народ.

Тоа е најголемата глупост со името буламач. Ако тебе ти е буламач во главата земи читни малку, може да ти се изјаснат некои работи. Името БАЛХАРА е познато на индијски автори, па и на ерменски уште пред новата ера.

Ајде сега, од буламач ли е името или од Балхара?

Да сум поточен че кажем дека е поправо да се рече БулСлав вместо БулМак И во категориjата БулСлав влазате и вие у Вардарско, дека сте и со бугарски и со словенски корени исто как се сите народи на запад от jатовата граница

Изменето од macedon_alex - 03.Јуни.2009 во 13:56
ДРЖ СЕ ЗЕМJО, ШОП ТЕ ГАЗИ
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 12:12
Абе Шопо гледај эа своите корени што се малтретираш со Македонските корени - тие немаат ништо эаедничко со ТуркоМонголите освен што ги научиле на јаэикот и писмото
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 12:44

Платеник, супер си.

Треба да си некој новинар по професија. Тие имаат најголема фантазија и сочинуваат преголеми текстови наместо кои може да се напишат 2-3 реченици и читателот да ја получи целата неопходна информација.
Со теоријата за бугаризираните Македонци имаш успев, гледам многумина по форуми веќе се осниваат на твои клишеа.
Само ми паѓаш во очи со другата теорија, дека ако го носиш името Б`лгарин, треба да си од Аспаруховите Б`лгари.

Ти мора да си некој менаџер, обично таквите немаат трпение да читаат извештаи подолги од 2-3 реченици, максимум до 1/2 страница, А4 формат.

Тебе само неможам да те убедам, тврд орев си, не се кршиш лесно. Бугаризацијата има фатено длабоки корени.

Тоа за Аспаруховите Бугари не сум само јас кој го тврди. Секој еден Македонец, а и останатиот свет тврди дека Бугарите се азијатско племе. Дури и многубројни ваши историчари го тврдат тоа.

Што се оденсува до мене, ако си ме читал во минатото ќе видиш дека пишував по кои основи некој може да се нарече Бугарин. сумирано би изгледало вакаЧ

1. Ако некој е навистина етнички Бугарин, од оние на Аспарух. Оваа опција ја утврдува етничката припадност.
2. По принципот на Византиската терминологија и жителството на темата Вулгарија. Но, тоа значи за сите кои живееле во таа тема, значи и Србите, Македонците, Црногорците, Албанците... проблемот е во тоа што на пример не им велите на Србите дека се Бугари. Оваа опција не ја одредува етничката припадност.
3. Според поимот Вулгар кој значи прост, неизделкан, необразува... Не верувам дека сакаш ова објаснување да биде твој избор.Оваа опција истотака не ја одредува етничката припадност.
4. Според рускиот концепт за создавањето на бугарската држава. Оваа опција е политичка конструкција, а не етничка.
5. Политичка бугаризација како резултат на број 4 која се чини дека баш Македонците, а и Шопите најмногу подклекнале. Зачи и оваа опција не е природна туку политичка.

Како што гледаш немам многу голем избор, односно како и по кој основ некој може да го нарекувам Бугарин.

Пак ќе повторам, ако одам според вашата опчинетост со се македонско, а и јазикот кој го зборувате, тогаш сосема е норално да зборувам за политички бугаризриани Македонци или пак за туркомонголски или азиски Бугари. Мислам дека и двете не ти одговараат.

Ако имаш ти некоја друга теорија според која некој ќе може да се нарекува Бугарин, повели приложија.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Шопо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 13:00
Платеник,грешката ти е дека кажуваш како бугарите са много поразлични от словените.Ова не е верно.Бугари и jугосклавени имат обшто иранско потекло(от скити или алани и сармати).Инаку ако требе да бидем точен ке кажем дека много словени са били бугаризирани,но овоj порцес е много години преду Игнатиев(през Средновековиетро).Нивни наследници се днешните македонци,шопи,торлаци,како требе да се подчетрае дека во Македониjа има сигурни доказки за протобугарско население(680г - Кубер и началото на 9в- при Крум)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 13:06

Церцетаторе,само едан извор не ке стигне.Има поне 3 преки и много повеке косвени извори дека бугарите са ирански народ от Централна Азиjа.Jас мислим дека они са се умешале со некои турки при Кавказ и оттам и иде името им "булгари" от "булгамак" - смес или смесен народ.

Тоа е најголемата глупост со името буламач. Ако тебе ти е буламач во главата земи читни малку, може да ти се изјаснат некои работи. Името БАЛХАРА е познато на индијски автори, па и на ерменски уште пред новата ера.

Ајде сега, од буламач ли е името или од Балхара?

Дочекавме на форумов и шопската пропаганда.
И не сум Церцетатор, туку Черчет`тор.
Ц се пишува Т со запирка оддолу.

Да сум поточен че кажем дека е поправо да се рече БулСлав вместо БулМак И во категориjата БулСлав влазате и вие у Вардарско, дека сте и со бугарски и со словенски корени исто как се сите народи на запад от jатовата граница

Зошто тогаш тие е потребно тоа БУЛ, со тоа што го вметнуваш тоа БУЛ ти ги навредуваш сите кои се на запад од од јотовата граница со исклучок на оние кои се горди да бидат БУЛ. Непарвда им правиш и на некои кои се од околината на Хасково, како Каснаково. Да незборувам за Македонците од Серез, Драма и Кавала.

Буги е во право, ќе да си некој наследник на Димитров или Тито, па ќе правиш нова Југославија.

Изменето од macedon_alex - 03.Јуни.2009 во 13:58

Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 13:08
А зошто за тебе теоријата на Мисирков е неприфатлива? Тури и` нареден број и на неа.

Но над много Византиiа пострада од народот бугари, од монголцко племе, коi шчо
опустошуаше се шчо ке му се попаднит во Византиiа. Во полчишчата на тоi народ
имаше и словени, коiи се броiеiа од византиiците пак за бугари. Наi голем удар доби
Византиiа од бугарите, коiи шчо зедоа од неiа голем дел неiни земiи, заселени со
словени, и од ниф образуваа iедна голема и силна држаа, коiа од VIII век до идеiн'ето
на турците на Балканцки полуостров, готоо постоiано наносеше на неiа iеден удар за
друг.
Бугарцката држаа беше поеке со словенцко жител'ство, но со името на неiните
образуачи т. е. монголците бугари.
Словените од Бугариiа и Македониiа наi напред беа само соiузници на бугарите во
воiните со Византиiа.
Но соiузните со бугарите словенцки полчишта беа во очите на
неприiателите т. е. византиiците пак бугарцки. Значит византиiците зафатиiа да
прекрстуваат словените ушче од времето на Аспарухоата орда. Постоiаната борба рамо
за рамо со бугарите и напраи ниф iеден народ со бугарцко име, но со словенцки iазик.

Бугарцкото име мег'у словеиите беше попул'аризирано од грците, и оно, прво,
означааше само бугарите — монголите, после нивните воени соiузници, после
бугарцките поданици и наi после стана етнографцки термин за бугарцките словени. Но
тоа име во очите и устата на грците имаше ушче специално значеiн'е: наi ненавистни за
ниф варвари, л'уг'е не образоани, груби, коiи граничаат со звероите. За грците се
словенцко беше грубо и бугарцко.

Изменето од cercetator - 03.Јуни.2009 во 13:08
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 13:19
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Непарвда им правиш и на некои кои се од околината на Хасково, како Каснаково. Да незборувам за Македонците од Серез, Драма и Кавала.

Да речеме и Димитровград, полн со бугаризирани Македонци. Дури еден ми има кажано дека на пописот се декларирал ентички Македонец, така - за инает. Македонски инает.

Офф-топик, ама е добро да се знае. Пред два дена го посетив фолклорниот фестивал во хасковските Минерални бани. Представници имаше од речиси цела Европа, па и пошироко. Македонците (етничките) се најголемите патриоти. Имаше неколку формации од Македонија и цело време се` имаше по еден претставник да развева знамето, а друг да дига високо транспарент со името на државата - МАКЕДОНИЈА.
Ашколсун!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 13:23

Платеник,грешката ти е дека кажуваш како бугарите са много поразлични от словените.Ова не е верно.Бугари и jугосклавени имат обшто иранско потекло(от скити или алани и сармати).Инаку ако требе да бидем точен ке кажем дека много словени са били бугаризирани,но овоj порцес е много години преду Игнатиев(през Средновековиетро).Нивни наследници се днешните македонци,шопи,торлаци,како требе да се подчетрае дека во Македониjа има сигурни доказки за протобугарско население(680г - Кубер и началото на 9в- при Крум)

Низ Македонија многу луѓе поминале и си заминале. Римјаните биле со векови, Турците со векови изградиле по нешто опљачкале што можело да се опљачка и назад од таму од каде што дошле. Според вашата бугаризирана логика, ако сега почнат Турците да си бараат она што ним “историски“ им припаѓало во текот на нивното 5 вековно присуство, а им припаѓало, тогаш пријателе пад под нозе и фаќај јабана.

Само бугаризираните Македонци жалат и ги опфаќа носталгија по мајка Македонија. Не сум сретанл некој бугаризран да копнее по мајка Памир или Балхара

Многу има разлика меѓу Бугарите и Словените, само за жал ти така си програмиран да неможеш да ги видиш тие разлики. Тоа ти е нследство од вашата пропагандна машинерија.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 13:45

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Непарвда им правиш и на некои кои се од околината на Хасково, како Каснаково. Да незборувам за Македонците од Серез, Драма и Кавала.

Да речеме и Димитровград, полн со бугаризирани Македонци. Дури еден ми има кажано дека на пописот се декларирал ентички Македонец, така - за инает. Македонски инает.

Офф-топик, ама е добро да се знае. Пред два дена го посетив фолклорниот фестивал во хасковските Минерални бани. Представници имаше од речиси цела Европа, па и пошироко. Македонците (етничките) се најголемите патриоти. Имаше неколку формации од Македонија и цело време се` имаше по еден претставник да развева знамето, а друг да дига високо транспарент со името на државата - МАКЕДОНИЈА.
Ашколсун!

Колку што мене ми е познато Димитровград е на запад од јтовата граница, па по автоматизам спаѓаат во онеправданите.

Што се оденсува до Шопите од Источна Србија, кои се имаат населено во Македонија некако ми се неодредени, но ради политички причини се водат како Бугари. Меѓутоа, јас лично познава најмалку 10тина кои се декларираат за Македонци. Како такви многу добро и со презимињата кои си ги носат многу убаво се вклопуваат во македонсото општество. Полтички не се експонираат дури и не навлегуваат во националните препукувања. Со таквите презимиња во Србија неможат да поминат како Срби, па се предодредени да останат Бугари. Ако е точно тоа што го викаш за тој од Димитровград, тогаш знај дека не е еинствениот кој така се попишал.

Во Македонија најголемите поборници на бугарштината во суштина се Македонци, а не Шопите. Панаѓурските мечки кои ви ги покажуваат по бугарските телевизии од типот Каров, Канзуров, к*ртелов, Трендафилов, Лепавцев, Шијакоски... се бугарофили кои немаат ништо со туркомонголските бугари и луѓе кои само ви ги подгреваат вашите надежи за бугарскиот карактер на Македонија.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 14:02

А зошто за тебе теоријата на Мисирков е неприфатлива? Тури и` нареден број и на неа.

Но над много Византиiа пострада од народот бугари, од монголцко племе, коi шчо
опустошуаше се шчо ке му се попаднит во Византиiа. Во полчишчата на тоi народ
имаше и словени, коiи се броiеiа од византиiците пак за бугари. Наi голем удар доби
Византиiа од бугарите, коiи шчо зедоа од неiа голем дел неiни земiи, заселени со
словени, и од ниф образуваа iедна голема и силна држаа, коiа од VIII век до идеiн'ето
на турците на Балканцки полуостров, готоо постоiано наносеше на неiа iеден удар за
друг.
Бугарцката држаа беше поеке со словенцко жител'ство, но со името на неiните
образуачи т. е. монголците бугари.
Словените од Бугариiа и Македониiа наi напред беа само соiузници на бугарите во
воiните со Византиiа.
Но соiузните со бугарите словенцки полчишта беа во очите на
неприiателите т. е. византиiците пак бугарцки. Значит византиiците зафатиiа да
прекрстуваат словените ушче од времето на Аспарухоата орда. Постоiаната борба рамо
за рамо со бугарите и напраи ниф iеден народ со бугарцко име, но со словенцки iазик.

Бугарцкото име мег'у словеиите беше попул'аризирано од грците, и оно, прво,
означааше само бугарите — монголите, после нивните воени соiузници, после
бугарцките поданици и наi после стана етнографцки термин за бугарцките словени. Но
тоа име во очите и устата на грците имаше ушче специално значеiн'е: наi ненавистни за
ниф варвари, л'уг'е не образоани, груби, коiи граничаат со звероите. За грците се
словенцко беше грубо и бугарцко.

Човекот убаво си напишал дека небугарското население го прифатило името на сопствениот окупатор.

А Византијците и Грците неправеле никаква дискриминација и сите си ги нарекувале Бугари. Тоа што небиле етнички Бугари, немало никакво значение за нив. По се изгледа тоа немало никакво значение ни за оние кои си го прифатиле туѓото име. Во секој случај тоа не ги прави етнички Бугари поготово ако не го прифатиле јазикот и културата на Бугарите. Тоа е само сигнал за ниската национална свест. Тоа многу јасно провевува низ целокупнота публицистичка дејност на Мискирков.

Оние пак кои несакале да го прифатат името, тие едноставно се срамеле да се нарекуваат со тоа азиско име.

Незнам каде е проблемот во текстот на Мискирков?!

И да е така, а не е, сепак станува збор за политичка бугаризација, не природна, не биолошка.

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 14:14

Шопе, прабугарите имаат тракиско потекло. :читаj го краткото житие на Св. Кл. Охридски.
Оделе со воjската на Александар Македонски па се вратиле во родните огништа по неколку векови.

Ако сте вие тогаш Тракијци, од оние кои се вратиле назад по неколку векови, тогаш како негирате дека ние сме Македонци, односно наследници на древните Македонци, па дури и етногенетски се обидувате да докажете дека сме ист народ? А ако вие сте Тракијци а ние сме Македонци, тогаш јасно е дека не сме ист народ. Многу едноставно.

П.С. Кога веќе почна со житијата, прочитај го постот на Лавчето на темата за Цар Самуил, таму дури и го има тоа што јас ти го објаснував за Охридската Архиепископија, а тоа е дека таа не е бугарска. Штом завршам со испитите повторно ќе се навратам на темата за историскиот поглед на Црковните прашања, за еднаш засекогаш да им стане на сите јасно за Охридската Црква, со тоа да го урнеме митот дека таа Црква е бугарска, иако и од досегашните пишувања веќе мислам дека на половина им е јасно.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 515516517518519 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,703 секунди.