|
Доверба или посесивност |
Внеси реплика | страница <1234 8> |
Автор | |
Enigma
Сениор Регистриран: 11.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 9984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Mojata dusha ne e pateka,da minesh i da zaminesh,mojata dusha ne e kamin da se zgreesh i da zaminesh,mojata dusha e bozji hram-vleguvash i ostanuvash tamu
|
|
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Марија пишува теорија, Глен - пракса
|
|
Delicia
Сениор *dream catcher* Регистриран: 20.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 10984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
и тоа докажана теорија
Изменето од marija1000 - 28.Мај.2009 во 20:15 |
|
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
|
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
доверба... посесивноста провоцира изневерата.
|
|
Delicia
Сениор *dream catcher* Регистриран: 20.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 10984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
и таа теорија е одамна докажана
|
|
|
|
kejt-d-grejt
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
знаеш Марија, ставаш на кантар две работи кои воопшто немаат иста тежина
на Доверба, опонент е послабиот збор Сомнеж, или евентуално Себичност а не зборот Посесивност, кој е прејак и несоодветен. Кај мене тоа е врвка со која ги врзувам за себе сите кои ги сакам. Да, себичност е тоа, ама пак тогаш себично е се што се прави од љубов. Нежноста, љубовта, не можеш да ги одвоиш од себичноста. Посесивноста е глупост, патолошка е и е вид терор, супститут за верност и љубов, мешање на сакање со поседување. Себичноста, чувството на припадност, нагонот да заштитиш и зачуваш нешто што ти е многу важно и во што си се вложил себе си не е грев. Грев е да го да го мешаш со посесивноста. |
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
некогаш и во големата љубов има доза на посесивност(велам доза а не посесивност до лудило) сакале ние да го признаеме тоа или не
можам да не го распрашувам за поминатиот ден оној кој не ме засега,за кој воопшто не ми е грижа каде бил и што правел Глен има право блиц проверки не се на одмет Изменето од Andjelina - 29.Мај.2009 во 01:14 |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
kejt-d-grejt
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ма Глен е чудесна, обожавам да ја читам
секогаш точно се' на место |
|
Delicia
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Хммм......најверојатно не сме на иста фрекфенција ,а и ништо зачудувачки......За мене или имаме или немаме Доверба. И само да потсетам дека зборуваме за личности а не за нешто....и дека тоа нешто има чувства.....
Еве пример ,кој искрено и ме провоцираше да ја отворам темата:
Таа го сака.И тој ја сака. Но таа е толку несигурна во себе ,што е опседната со тоа дали тој навистина ја сака.....И тука следат тие за мене посесивни акти:
= Константна проверка ,каде е ,со кого е.....недај боже да е недостапен во моментот кога таа го бара на мобилен!
=Проверка на неговите мејливи во негово отсуство,кое за мене е многу ниска работа!
=Дескретни и редовни проверки на неговиот мобилен,влезни и излезни повици!
=За буричкањето по џебови и да не зборуваме, и како сето тоа да не е доволно ,проверка на килиометрите на колата посто ТАА точно знае колку има од работа до дома и назад!
И сега што е тоа Посесивност,Себичност???!!!!
Ако веке сакаме да врземе некого за себе ,тоа го правиме со немерена доза Љубов незаборавајки притоа да му оставиме и Слобода со која сам ке раководи ,со сета своја свест и совест!
|
|
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
напишав песна за доверба и посесивност порано, па нека јаНајтешко на светот Посеано семе, во мисла мислата е тешка денес најтешко на светот Посеано семе, во мисла Изменето од anakin - 29.Мај.2009 во 10:16 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Taka e Marija, ne pravi mu go na drugiot toa shto ne sakash toj da ti go pravi tebe. |
|
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Таа го сака.И тој ја сака. Но таа е толку несигурна во себе ,што е опседната со тоа дали тој навистина ја сака.....И тука следат тие за мене посесивни акти:
= Константна проверка ,каде е ,со кого е.....недај боже да е недостапен во моментот кога таа го бара на мобилен!
=Проверка на неговите мејливи во негово отсуство,кое за мене е многу ниска работа!
=Дескретни и редовни проверки на неговиот мобилен,влезни и излезни повици!
=За буричкањето по џебови и да не зборуваме, и како сето тоа да не е доволно ,проверка на килиометрите на колата посто ТАА точно знае колку има од работа до дома и назад!
Ова не е љубов. Ова е патолошка љубомора. Ваквите луѓе треба да одат на терапија. Јас имав ваков партнер пред многу години, во кого бев лудо вљубена но кој со својата патолошка љубомора ме угуши и ми ја уби љубовта кон него. Го оставив, се разбира, и а осетам такво нешто, веднаш го препознавам и бегам (Или советувам да бегаат - ако се партнери на моја другарка).
Љубовта дефинитивно значи доверба и почит на личноста, интегритетот и приватноста. Јас не чепкам и не сакам да ми чепкаат во моите работи. Ако не ми веруваш, значи не ме почитуваш, ако не ме почитуваш - не ме сакаш, бидејки не може да сакаш некого кого не го почитуваш.
Ако се јави сомнеж или љубомора (ако ми се причини дека со некоја многу „мило“ разговара на некоја журка или слично) - прашувам, разговарам. Или тој ако приметам дека ми суптилно реагира (кога ќе речам дека некој маж ми е интересен) - зборувам. Разговорот, искреноста и отвореноста во акутна ситуација е најдобро решение за остварување на убав и здрав однос.
Ако сакаш да задржиш некого покрај себе постои само еден начин: пушти го да си биде она што е, живеј во слобода со него.
|
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пак ќе се надоврзам на сите; Сите се во право со своите тврдења. Опсесивна љубомора ја убива љубовта, полека но сигурно, тешко на тој кој ќе се осети како да е под лупа 24/7 но има една многу интересна работа кај човечкиот род- преголемата слобода е редовно злоупотребена, ние сме така созадени да ги туркаме границите до онаму до каде можеме притоа искусувајќи ги благодетите и трагедиите од новите искуства.
Секој еден од нас имал искуство дали со партнер, дали со пријател кој некогаш не гушел и знаеме колку е горко тоа чувство, сигурно некои од нас се манијаци кои гушат но една работа сум научила а тоа е дека доколку не постои макар и најмалку страв од губиток т.е однапред поставени граници помеѓу партнерите за прифатливо однесување, мислам дека секако ќе дојде до ситуација едниот да ја искористи слободата во даден момент на невообичаен начин и со тоа да и наштети на дотогашната безусловна доверба. Тоа може да се случи кога случајно ќе забележите нешто на облеката која ја перете, или кога преуредувате некои лични работи по дома, во кола или однесувањето кога седнува на компјутер и сл. Не мора да значи нешто се случило, ама невообичаени имиња на ливчиња, флеки (кои можеби се од пење кафе додека возел/а од сабајле) и сл. треаат на понатамошна проверка....знаеме сите дека ни љубовта не е совршена се случува наивно да му се верува на партнерот а позади грб се одвива љубовна романса или секс флеш авантури со други. Мислам дека човекот треба да биде рационален и да постигнува резултати преку отворен меѓусебен разговор, но во голем дел е инстиктот она што не води а желбата да си го заштитиме своето ги води некои личности до крајност и губат контакт со рациото. И она што не го знаеме не боли, но кога ќе го дознаеш еден ден ке биде како ладен туш во фаца, ќе се чувствуваш глуп и искористен и нема лек за вакво нешто, но има мерки на претпазливост, никако Манијачење |
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
Delicia
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
Внеси реплика | страница <1234 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |