|
ШЕГИ (само за напредни верници/неверници) |
Внеси реплика | страница 123 13> |
Автор | |
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 25.Мај.2009 во 17:06 |
Termodinamika pakla
Na Univerzitetu u Va?ingtonu profesor je na ispitu dao i neobi?no dodatno pitanje. Odgovor jednog studenta je bio toliko ma?tovit, da profesor nije odoleo isku?enju da ga prosledi svojim kolegama i prijateljima. Bonus pitanje: Da li je pakao egzoterman (odaje toplotu), ili je endoterman (upija toplotu)? Ve?ina studenata odgovorila je na pitanje pozivaju?i se na Bojlov zakon (gas se prilikom ?irenja hladi, a zagreva se ako mu se zapremina smanjuje) ili sli?no. Jedan student je napisao slede?e: Prvo, treba da znamo kako se masa pakla menja sa vremenom. Dakle, treba nam stopa rasta broja du?a koje u pakao ulaze i onih koje iz njega izlaze. Smatram da mo?emo sa sigurno??u pretpostaviti da du?a koja jednom u?e u pakao, vi?e iz njega ne izlazi. Prema tome - ni jedna du?a ne izlazi. ?to se ti?e broja du?a koje ulaze u pakao, neke religije tvrde da ako niste pripadnik njihove religije, onda ?ete i?i u pakao. Po?to postoji vise od jedne ovakve religije i ljudi ne mogu biti pristalice vi?e od jedne religije, mo?emo pretpostaviti da neke du?e idu u pakao. Obzirom na procentualno stanje broja ro?enih i umrlih, mo?emo o?ekivati eksponencijalni prira?taj broja du?a koje odlaze u pakao. Sada obratimo pa?nju na promenu zapremine pakla jer, prema Bojlovom zakonu, da bi temperatura i pritisak u paklu ostali konstantni, zapremina pakla mora da se pove?a proporcionalno broju dodatih du?a. Ovo nam daje dve mogu?nosti: 1. Ako pakao ekspandira sa manjom stopom rasta od stope porasta broja prido?lih du?a, onda ?e temperatura i pritisak rasti, dok ne do?e do eksplozije pakla. 2. Ako se se pakao ?iri br?e nego ?to raste broj du?a u njemu, onda ?e pritisak i temperatura opadati dok se pakao ne zaledi. Pa, koja je mogu?nost ispravna? Ako prihvatimo postulat koji mi je dala koleginica iz grupe - Tereza, i to jo? dok sam bio bruco?, i koji glasi: "... pre ?e osvanuti hladan dan u paklu nego ?to ?u ja spavati sa tobom" i ako pri tom uzmemo u obzir nesumnjivu ?injenicu da ja jo? nisam imao seksualni odnos sa njom, dolazimo do zaklju?ka da mogu?nost broj 2 ne mo?e biti ta?na, ?ime dokazujem da je pakao egzoterman i da se ne?e zalediti. Student je ocenjen jedinom odli?nom ocenom u tom roku. MAessenger: Samo go popraviv naslovot na temata. Изменето од Messenger - 28.Мај.2009 во 16:33 |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Chist ateistichki analitichki pristap ba religiozna tema! Dobra shega Marko. Ova me stava na mislenje dali da otvorime edna shegobijna tema... |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mesi.. za dobro druzenje treba da ima segobijna tema
kade kje si pravime karikaturi edni na drugi bez ljutis |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Човече неверојатно добро одговорче,алал да му е на судентот
|
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eden ostroumen vic ili osvrt mozhe da bide poznachaen od plitkostite shto se naogjaat megju koricite na mnogubrojni knigi. |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se slozhuvam.
Vprochem zatoa prosvetlenite lugje se sluzhele so paraboli (sto ne se shegi, no ja koristat so istata paralela). |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
lane62
Сениор Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zanimlivo
|
|
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
edna zena pocina vo bolnica i koga otide kaj sveti petar
toj i vika abe so dojde, ti vrati se pod itno kje zivees uste 30 godini i taka taa se razbudila i si rece som kje ziveam tolku a sum vekje vo bolnica da se doteram si napravi Lifntinzi, novi cicki operacija na nos usni kukovi i site saltanati izleguvajki od bolnica ja zgazi kolata i taa pak kaj sveti petar abe petre neli kje ziveev uste 30 godini???? IZVINI NE TE PREPOZNAV |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да му одговорам на спирос во врска со ракоблудот.
Реков од претходно, дека според учењето на Светите Отци, ракоблудот претставува страст. Зборот страст води црковнословенско потекло, и преведено на македонски значи страдање. Значи, тоа што дарко напиша самозадоболување и не е далеку од вистиниата, затоа што секоја страст претставува болка на душата, затоа што наместо да се очистува, просветлува и обожува, таа се валка и приземјува. Прашањето на спирос е всушност, како да се ослободиме од страстите. Светите Отци велат, дека патот на ослободување од страстите е нивно преобразување. Кога сеуште сме заробени од страстите подвигот на очистување од нив изгледа тежок и невозможен, што доста често може да не` одведе и во очајание. Но, и покрај се, ние треба да пристапуваме со вера дека Бог ќе ни помогне и присилувајќи се. Тоа подразбира и призивање на Бога, односно да се молиме колку што можеме почесто (исто така присилувајќи се), иако многупати таквата молитва ни се чини празна, неуслишана, а во моменти на очајание ја сметаме и за излишна и непотребна. Страстите ни пречат да изградиме правилен однос кон Бога, Неговите дарови и луѓето, зашто се острастуваме кон нив и ги гледаме со заболен, искривен духовен вид. Затоа Авва Исак вели: „Светот - тоа се нашите страсти“. Добро е, да си одбереме духовен патеводител, и да се смируваме пред него и да му бидеме послушни. Постојано да ги исповедаме нашите мисли и желби пред него, и да веруваме на неговиот суд и неговите зборови. Потребно е исто така, колку е можно поредовно да остваруваме и соборна заедница со Бога - односно да одиме на Литургија и со благослов на нашиот духовник да се причестуваме. |
|
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас се извинувам, сум ја утнал темата. Постот сакав да го ставам во Општо и неврзано.
|
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
откако Господ го створил светот решил да направи човекпрво направил маж...го врти од сите страни...го гледа...нема маани...му вика-ајде терај,супер излезесега решил да му направи друшка,да не шета мажов сампочнал да ја прави женатаоткако ја направил ја разгледува...од лево...од десно...ја погледнал тажно и и вика - е ... ceга ќе мораш да се шминкаш
Изменето од Messenger - 25.Мај.2009 во 23:45 |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
zenmaster
Сениор Interceptor Регистриран: 05.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 4262 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Некој окорел швалер додека рутински си ја вршел работата звони некој на влезната врата се крева паника сопругот порано иде дома и нема каде да се бега останува надворешната страна од прозорот како привремено да се надмине кризата НО се лизнува и почнува да паѓа од некоа средна висина околу пет-шест спрата и додека лета надоле се моли на Бога дека ќе престане со сите богохулни активности во својот живот , моли за прошка и ветува дека ќе се смени до корен и доека така БАМ во отоворен камион со ѓубре .
Станува се подзачистува и си вика...ха мала криза и одма гомна јадам
|
|
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
IzGubEnA
Сениор Регистриран: 20.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1066 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Četiri starije gospođe katolkinje sjede i piju kavu.
Prva kaže svojim prijateljicama: "Moj je sin svećenik. Kadgod uđe u neku prostoriju, svi ga zovu 'Oče'…" Druga gospođa veli: "Moj je sin biskup…kad on uđe u neku prostoriju, ljudi mu govore 'Vaša Milosti'. " Treća kaže s ponosom: "Moj je sin kardinal…kad on uđe u prostoriju, ljudi ga zovu ' Vaša Eminencijo'. " Četvrta…pijucka tiho svoju kavu, a ove tri je suptilno upitaju: " I…? " "Ehhh…moj je sin predivan, 190 visok, čvrsto isklesanog tijela, stripper…Kad on uđe u prostoriju, ljudi kažu ' O Bože…' " |
|
|
|
Внеси реплика | страница 123 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |