|
Универзален Живот - Прахристијани |
Внеси реплика | страница <1 1819202122 26> |
Автор | ||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Месенџер, сепак и историската наука прави разлика помеѓу гностици и ортодоксните Христијани и нивните верувања. Отприлика и денес се знае, кога се говори од историски аспект каде живееле гностиците, што верувале и слично, а каде биле повлијателно Ортодоксното Христијанство, што практикувале тие и слично. Се повеќе и посигурна е историјата во својата класификација и знае отприлика што и каде се развивало, односно не може со сигурност да каже колку Ортодоксни, а колку Гностички Христијани имало, меѓутоа може да каже во што верувале, како дејствувале и сл. Не е се толку конфузно денес. Дури често има и на National Geographic документарни емисии каде еминентни научници говорат за тоа и се повеќе и посигурно кажуваат каде живееле гностици , во што верувале и сл. |
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А да ве замолам двајцата да дискутирате во друга тема? Оваа тема се бави со верувањето на прахристијаните во духовната заедница Универзален Живот.
Доколку имате прашања конкретно на оваа тема повелете... |
||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кој се ПраХристијаните, каде се наогаат, во што веруваат конкретно?
|
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како што на претходната страна(можеби не си прочитал) ти објаснив верското и животното убедување на прахристијанитеима тука а тука има во што НЕ веруваат.
Прахристијаните се наоѓаат насекаде низ светот, на различни континенти. Разгледај ја малце темата, моите постирања почнувајќи од првата страна и ќе ти биде појасно. |
||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Интересно...
|
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бог, нашиот небесен Отец, на 19 април 2005 година, преку својата пророчица, Габриеле од Вирцбург, моќно ја крена својата Реч за сегашната светска состојба. Со ова, се пренесува понатаму:
Ja Sam Vječni. Ja Sam Bog Abrahama, Izaka i Jakova. Ja Sam Bog svih pravednih proroka. Moja je riječ živa riječ, istina, vječni zakon ljubavi. U svim vremenima Ja sam Sebi uzimao ljude i činio ih Svojim govornim instrumentima, Božjim prorocima. Preko njih Ja sam govorio ljudima koji su svoje srce otvorili za Mene, Vječnoga, a svoj su razum upotrijebili za vaganje i mjerenje, kako bi našli istinu u svom srcu, u dubini duše. Oni su težili, a i danas teže, živjeti po unutarnjoj etici i moralu što su proizišli i proizlaze iz Mojih Zapovijedi, a također iz uputa i pouka zakona koje je objavio Moj Sin - imenom Isus, Krist - Kojeg sam poslao ljudima kako bi našli put u svoju vječnu domovinu. Jedino je Krist Put, Istina i Život u Meni, Duhu ljubavi i slobode. Isus, koji je tjelesno bio sin tesara, oblačio se kao narod. I proroci, koje sam slao ljudima, bili su obučeni kao narod. Nijedno nebesko biće koje je postalo čovjekom da bi kao čovjek obznanjivalo Moju poruku, nije se oblačilo u purpur, zlato i svilu. Niti jedan prorok se nije ogrnuo raskošnim aparatom moći, pomoću kojeg bi onda teološkim domišljatostima i poukama što proturječe vječnome zakonu u svoj djelokrug privlačio narod da bi obožavao čovjeka i vjerovao da se Bogu može približiti samo posredovanjem crkvenih „dostojanstvenika“. Površno držanje i tobožnje istine crkvene ignorancije oduvijek su izazivale i izazivaju duhovno siromaštvo i osamljenost ljudi i duša. U sva vremena crkveni su dužnosnici, okićeni titulama, luksuzom i moći, narodu ulijevali strah i vješto ga činili ovisnim o svome učenju o prokletstvu. Čovjek Isus je bio čovjek naroda. On je došao iz naroda i ostao u narodu. Isus je izučio zanat svoga tjelesnog oca i također ga obavljao. Proroci koje sam u sva vremena slao na Zemlju u svijet, bili su ljudi iz naroda i djelovali su u narodu kao njemu ravni. Moju su riječ izražavali jednostavnim riječima. Nisu postavljali zahtjev da budu bolji od svih ostalih. Nisam im dao da sjaj, raskoš i pravo na vlast ponesu na svoje proročko putovanje. Oni nisu bili i nisu intelektualci. Oni nisu ukrašavali i ne krase svoje glave krunama, nisu se oblačili i ne oblače se od čovjeka propisanom misničkom odjećom, pomoću koje bi narodu ulijevali strahopoštovanje, da bi im za uzvrat puk ukazao respekt i poniznost te ih slavio kao od Boga izabrane. Ja Sam sveprisutni Bog, Koji stanuje u svakom čovjeku i u svim životnim oblicima Zemlje, čitave beskonačnosti. Ja nisam Bog krutih tradicija niti Bog dogmi i rituala, nisam Bog koji ljude čini ovisnima i prijetećim ceremonijama ih vezuje za pogansku umjetnu religiju. Crkveno okrunjene glave propovijedaju u Moje ime i u ime Mog Sina. Vješto, s intelektualnom teološkom retorikom, oni privole narod na svoj nauk o prokletstvu i uvjeravaju ljude da Sam Ja za nauk crkvenih zavodnika, s njihovim tradicijama i ritualima. Njihovo je srce međutim hladno i ispunjeno pohlepom za vlašću. Tko inscenira takozvanu igru dogmi, zaista nema pojma o Sve-Jednom, Koji Ja Jesam, i o Mome Sinu. Igru crkvenih glumaca ne uočuju samo oni koji i sami žele u njoj igrati kako bi na pozornici svjetskog kazališta ostvarili ulogu koja će im u crkvi i državi priskrbiti dostojanstvo i ugled. Narod koji nije naučio misliti, ne samo da aplaudira onima kojima plaća, nego im je još i poslušan. Ja nisam osnovao crkve od kamena, a niti Moj Sin zvani Isus, Krist. Nisam ustoličio ni kardinale, ni biskupe, ni svećenike i župnike, pogotovo ne Božjeg zastupnika. Ja Sâm Sam zastupljen u svakome čovjeku, u čitavoj beskonačnosti. Nisam Ja prebogatoj crkvi poslao s Neba njeno milijarde teško bogatstvo, niti sam njene zastupnike obukao u purpur i dragulje. Milijarde dolaze od izmučenog i zlostavljanog naroda i od države koja svoju državnu blagajnu otvara više bogatašima nego najbjednijim siromasima. Što ta prebogata crkva nudi je čisto ljudsko djelo. Tko se tome djelu moći klanja, taj ne samo da neće razumjeti Mene, Vječnoga, preko jednostavnih ljudi, koje sam Ja za Sebe, za Svoju riječ pozvao i pripremio, nego će ih i progoniti i zlobno klevetati, slično kao što je u sva vremena svećenička kasta postupala s prorocima, a posebno s Mojim Sinom, Isusom, Kristom. Tko se klanja crkvenom aparatu moći i slavi ljude čije sotonske strukture moći pustoše u ljudskim dušama, taj je svoje mišljenje i svoj razum predao onome tko zloupotrebljava učenje Isusa, Krista, i koji je prema tome protiv Suvladara Nebesa, protiv Mojeg Sina, Isusa, Krista. Isus, Krist, je među ostalim učio ljude da pođu u tihu sobicu i za sobom zatvore vrata kako bi se u tišini molili Onome koji stanuje u hramu od mesa i kostiju, u duši svakog čovjeka. Tko potraži kuću od kamena nazvanom crkva, koja je opremljena sjajem i raskoši, taj se ne moli Meni srcem i svim osjetilima - pa niti onda kada pritom izgovara Moje ime. Mnogi od crkvenih molilaca - koji su poslušni crkvenim „najamnicima“ - hodočaste svojim „pastirima“ kao robovi svojim gospodarima, crkvenim ekselencijama i eminencijama. Što napuhanije se habit predstavlja, to više hodočasnika na visokim pozicijama hodočasti tim svojim gospodarima, naročito ako ih poziva takozvani „sveti otac“. Tada mu oni smiju iskazati propisanu čast - naravno ne zabadava, jer Vatikan im ima nešto posredovati i proslijediti, poruke svoje vrste, mnogo toga što za sobom povlači nešto nelijepo, čak okrutno. Tko je takozvani „sveti otac“, koji bi trebao biti Moj „zastupnik“ na Zemlji? Objavitelj dogmi koji jednostavne Isusove riječi obrće u suprotnost i time čini izdaju učenja Isusa, Krista. Isus je učio da je svet jedino Bog, koji Ja Jesam, i da čovjek na Zemlji ne treba nikoga zvati „ocem“, osim Jednoga, Koji je na Nebu i Koji u riječi iz prorokovih usta Ja Jesam. Ono poročno što se događa u svijetu, uključujući i ono preko zastupnika crkvenih institucija i njihovih pristaša, Zemlja će postupno prekriti. Moja je riječ istina. To što sam objavio ljudima koji srcem i razumom slušaju Moju riječ, dogodit će se. Crkveni aparat moći kome se prije svega vladari ovoga svijeta osjećaju pripadnima i ovce koje se ne usude misliti, koje prihvaćaju sve što crkveni pohlepnici za vlašću insceniraju svojim dogmama, najkasnije će u onostranom kao duše spoznati da nisu obožavali Mene, Boga iz vječnosti u vječnost, nego idole koji su se prikazivali u ovčjem krznu i one koji su Moje ime utkali u svoje runo. To je Antikrist koji lagodno pliva u bogatstvu dok ljudi propadaju i umiru od gladi. Majka Zemlja će pobijediti ovaj svijet. Ja Sam Koji Ja Jesam, sveprisutan, također u svakom planetu pa tako i u Majci Zemlji. Ovo je bila Moja riječ izgovorena preko Moje proročice koja, kao i svi proroci, pripada narodu a ne crkvenome aparatu moći niti crkvenim strukturama vlasti. Ja Sam Otac sve Svoje djece koji je u dubini srca sjedinjen u ljubavi sa svima, i prema tome Ja Sam koji Ja Jesam - vječno. Оваа Божја објава-порака е достапна во форма на бесплатен леток и на македонски јазик, но поради технички причини ја пренесувам на хрватски јазик, верувам за повеќето е разбирливо. Доколку бидам во можност подоцна, текстот ќе го постирам на македонски. Изменето од Majkl - 24.Мај.2009 во 01:25 |
||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што мисли народот за вашата заедница во околината?
Онака прашувам безвеза- кој е ставот на народот. Шалом! |
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Инаку генерално луѓето имаат позитивно мислење кога ќе дојдат во контакт со учењето, на пр. на саемот на книга во Скопје или Битола. Позитивен одзив имаат и радиоемисиите во Велес. Но има и такви на кои не им се допаѓа, или се изненадени дека и вакво нешто постои па бараат подетални информации. Секој има право на свој став и слободна одлука за или против. Прахристијаните знаат дека Бог и Небесниот свет ја почитува слободната волја на луѓето, па така и тие не сакаат да наметнат ништо никому, туку само го ставаат на понуда учењето во различни форми, но никогаш не мисионираат. Изменето од Majkl - 26.Мај.2009 во 02:29 |
||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, но преку мисионизацијата може полесно да се допре до другите срца...И е многу ефикасна, на пример доста добро работи МЕД- мисијата за Евангелизација на децата..... |
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да се мисионира значи да се сака некого да се убедува. Кој би сакал да убедува, тој во своето внатрешно самиот не е убеден во тоа што го препорачува. ... Затоа, чувајте се од оние претерано ревносните кои сакаат да ве убедат во своето верување. Понудете ја вечната вистина во збор и писмено - и живејте самите според неа; тогаш до вас ќе дојдат оние кои го осознале животот во себе„ Изменето од Majkl - 26.Мај.2009 во 15:00 |
||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, но ние верниците треба да правиме се што Исус правел, пример, Тој им зборувал на лугето, одел од град во град, лугето се покајувале.
После исто така Јован, на некој начин и тој мисионизирал. Како лугето ќе дознаат повеќе за Бог, ако не постојат мисионизации? |
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo red e da se dade ponataka informacijata preku brosuri na standovi, radio emisii, plakati, TV, internet - evangelieto treba da se prosiri niz celiot svet i sto e najbitno da se trudime da go ziveeme, no ne treba da se misionira(da se ubeduva, razubeduva) bidejki toa ne e spored Bozjata volja i ne dava dobri plodovi. Изменето од Majkl - 27.Мај.2009 во 18:43 |
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во Битола од 28 до 31(недела) мај 2009, во домот на АРМ(или офицерски дом се викаше незнам)кај широк сокак во тек е саем на книга на кој настапува и прахристијанската заедница Универзален Живот со своето изданија: книги, бесплатни брошури, аудио и видео материјали на цд-а и ДВД-а и аудио касети. ме.
Кој може и сака срдечно е поканет да го посети. А на македонски јазик наскоро ќе излезат 2 нови наслова објавени од духовно божествениот свет преку пророчицата Божја за денешно време. Изменето од Majkl - 30.Мај.2009 во 00:09 |
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бог го нема говорот на луѓето. Неговиот јазик е светлосен. За да човек може да го чуе Божјиот глас во своето внатрешно, треба да ја има прочистено во голема мера својата свест, подсвест и душа. Бидејќи со поголемиот дел од луѓето тоа не беше и не е случај, Бог зема други начини за да им се објави на луѓето и им даде инструкции и помош за соодветното време. Тоа тогаш го правел и прави преку пророци и пророчици - просветлени мажи и жени кои се инкарнирале со таков налог(мисија) да му служат на Вечниот како медиуми. Пророци имало многу низ историјата, и тоа многу пред јудаизмот и христијанството како и после тоа. Пророчкиот дар бил присутен и во првите христијански заедници. Пророците, носителите на Речта на Духот, честопати беа исмевани, прогонувани, клеветени, па дури и убивани и тоа во прв ред од свештеничките касти во сојуз со световните властодршци, затоа што тие сакаа да бидат без конк*ренција врз „правото„ да се биде Божји претставник. А Бог токму свештенството честопати го критикуваше и опоменуваше за своето однесување и присвојување на правото да бидат наводни божји „претставници„ при тоа држејќи ги народите во немаштија, неукост, дури втрунувајќи ги во цели војни. Можеме да ги спомнеме, меѓу останатите, следните пророци и пророчици: Исаија, Јован, Мани, Хилдегарде Бингенска, Џироламо Савонарола, Јакоб Лорбер и тн... Пророштвото било негувано и кај Богомилите и Катарите...
Не секој кој ќе стане доволно прочистен за да може да го слуша Божјиот и Христовиот говор во себе, има и налог Речта Божја да ја дава понатака во јавноста - внатрешната Реч и пророчката Реч се две различни работи, иако и за двете важат неколку заеднички критериуми, а и двете произлегуваат од еден врвен извор. Пророчката служба е една сериозна и тешка задача, и може да ја врши само оној кој е со таква мисија роден и тоа од оној момент кога Бог налогот ќе го активира, а не кога човекот ќе сака. Душата на Габриеле од Вирцбург била припремана низ повеќе инкарнации. Таа морала да ги искуси и висините и длабочините на човечкото за да може да се вживее во чувствениот и мисловниот свет на луѓето со цел да ги разбере и правилно може да им помогне. Кога Бог ја повикал Габриеле таа била едноставна жена на возраст од околу 40 години, без било какви духовни предзнаења освен тоа што го чула на часовите по веронаука како дете. Тнр. продор на внатрешната Реч и се случил на 6 јануари 1975 година. 2 години поминувала низ конечна интензивна духовна подготовка за да може да ја дава Божјата Реч понатака во јавноста, и тоа во чиста форма, без примеси. Бог тоа што го изговара преку пророкот, пророкот самиот најпрвин мора да го има разбрано и искусено. Таа, како и сите вистински пророци, долго време и се противеше на пророчката служба бидејќи го насетуваше товарот кој ја чека. Но, за разлика од другите луѓе, слободната волја на пророкот лежи во Божји раце, и на крај божјата волја ја надвладеа нејзината. Габриеле е последен пророк-учител. Низ неа се подучува директниот пат кон срцето Божјо - Внатрешниот Пат „Поблизу мој Боже, до тебе„. Ќе дојде време кога на луѓето повеќе нема да им бидат потребни пророци за да го чујат гласот на Вечниот, затоа што еден ден тие самите ќе станат Негова Реч. Изменето од Majkl - 22.Јуни.2009 во 03:23 |
||
Внеси реплика | страница <1 1819202122 26> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |